Varttuneemmat pitävät demareista. Kannatus tulee naisilta ja yli 50-vuotiailta. Eläkeläiset korostuvat siellä aika selvästi, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.
SDP koetaan eläkkeiden puolustajana ja puolustihan Sanna Marin Suomen selvään voittoon Ranskan Macronista, joka tuskin arvasi, mitä meni hyväksymään. Tällainen uppoaa. Monin tavoin ymmärrettynä.
Oma analyysi:
Demareiden uskottavuus on kohonnut ropisten. Heikko Rinne vaihdettiin lupaavaan Mariniin ja hallitusneuvotteluissa saatiin iso siivu valtaa. Kuluneen vuoden aikana on kirkastunut imago valtionhoitaja- ja yleispuolueena, mikä vetoaa etenkin liikkuviin äänestäjiin.
Samaan aikaan kilpailijat ovat, jos ei nyt hunningolla, niin vähintään käymistilassa. Kepu on jatkuvasti negatiivisen uutisoinnin kohteena, persuilla menee kaikki energia möläyttelyyn ja kokoomus opettelee uutta roolia oppositiossa.
Yksinkertaisin selitys on mielestäni tässä tilanteessa se, että sdp:n osakkeet ovat nousseet muiden kompuroidessa. Kun ympärillä on kaikenlaista räpellystä, vakaa ja pragmaattinen yleispuolue menestyy.
Minusta tuskin saa demareiden äänestäjää, mutta ihan vain somen käyttäjänä nautin siitä, että demareilta ei tule jatkuvasti jotain keskenkasvuista urpoilua. Etenkin kokoomus on hätyytellyt tätä osastoa entistä enemmän; joka päivä saa lukea jostain jihadismitutkijasta, joka haukkuu ihmisiä terroristien hyysääjiksi.
Aina voi myös vedota demareiden kahteen "perisyntiin": eläkeläisten suosimiseen ja vasemmistolaisuuteen. Mutta eivätkö nämä olleet tiedossa jo vuosi sitten, kun puolueen kannatus oli 15%? Eläkeläisetkö ovat vastanneet lähes 10 prosentin kasvusta?
On myös hyvä huomioida, että demareiden talouspolitiikka ei ole mitenkään kovin radikaalia. Toki se on siitä ongelmallista, että uudistuksia tulee heikonlaisesti. Jos kuitenkin ajatellaan keskivertoäänestäjää, niin suhtautumisessa veropolitiikkaan ei ole kummoista eroa; ihmiset ovat Suomessa melko vasemmistolaisia ja sosiaaliliberaaleja. Niinpä ei pitäisi tulla yllätyksenä, että kriisin hetkellä pyritään elvyttämiseen ja veropohjan turvaamiseen.
Tässäkin on todettava, että demareiden linja vaikuttaa johdonmukaisemmalta kuin esim. kokoomuksella, joka ensin kampanjoi "saastuttaja maksaa" -sloganilla ja sitten mesoaa pitkin twitteriä, kun verotuloja haetaan tuloverotuksen sijaan haittaveroista. Minulle on ainakin syntynyt kuva, että kokoomus ajaa sekä velkaantumisen leikkaamista että verotuksen keventämistä - eikä tietenkään edes haittaverot käy. Uskon monien kansalaisten aistivan, että tällä hetkellä sekä kokoomuksen että kepun politiikassa vaikuttaa vahva intressipolitikointi. Se puolestaan parantaa sdp:n suhteellista asemaa.