Monessa muussakin verossa voisi kysyä, millä oikeudella yhteiskunta tässä vetää välistä. Ei verotus perustu sellaiseen, että olisi joku "moraalinen" oikeus jostain verottaa. Kun yksilö tai yhteisö(firma esimerkiksi) saa tuloa tai voittoa, sitä verotetaan. Perinnön saaja saa ihan uutta, aitoa tuloa, jota on ihan yhtä perusteltua verottaa kuin vaikka työtuloakin.Perintöverotuksen uudistaminen jonkinasteisena poliittisena tabuna on minua jo pitkään ihmetyttänyt. Luonnollisesti yksi "hyvinvointivaltion tukijaloista" muiden verojen ohella, mutta juurikin perillisten kohtuuton kurittaminen ihan pieni- ja keskituloisina elämänuransa tehneiden kuolinpesistä ei saa tukeani. Lahjaveron ohella yksi tekijöistä, mikä on osaltaan ajanut Kokoomuksen (täysin sitoutumattomaksi) äänestäjäksi. Jos haluan yksityishenkilönä lahjoittaa rehellisellä työllä tienaamistani varoistani jollekin, mitä valtio on oikeasti vetämään välistä? Tämä siis ihan perus duunarina ennen kaikkea teoreettisella tasolla, mutta silti.
Perintöverotus Suomessa kuitenkin kohtuullisella tasolla. Muutamia ongelmakohtia on, yrityksen jatkamisessa ja sitten ihan sen veron perimisessä, kun ei aina muutu rahaksi ihan helposti tai nopeasti. Perintövero myös talouden kannalta parhaimpia veroja, kun ei rajoita toimeliaisuutta, ja laittaa myös "laiskaa" varallisuutta vähän kiertoon.
Lahjaveroon vähän sama, ja verottomastihan voi aika paljon lahjoittaa myös, onko se nyt 4000 kolmeen vuoteen tällä hetkellä per lahjan saaja.