Mainos

Sosiaalisen median kupla

  • 7 801
  • 30
Suosikkijoukkue
KalPa /naisjoukkue
Sosiaalinen Media, tietokone, Facebook, G-Mail , Twitter, jne. Suuri mahdollisuus laajentaa maailman kansalaisten keskinäistä kanssakäymistä jopa yli kansakuntien rajojen ja pystyä saavuttamaan kokonaan uusi keskinäisen sosiaalisuuden taso ihmiskunnan keskinäisessä viestinnässä ja ylipäätänsä ihmiskunnan keskinäisessä kanssakäymisessä.

Ollaanko tätä ihan oikeasti tehty ja tekemässä? Tämäkö on ihmisten sosiaalisen kanssakäynnin oikea seuraava elämän tapa-ja muoto? Ja ennenkaikkea: Toimiiko tämä niinettä me kaikki tunnetaan että ELETÄÄN, siis, ELÄMME?

Menet verkkoon ja esittelet itsesi, heität elämäsi parhaat jutut ja läpät ja jäät odottamaan vastauksia ja yhteydenottoja. No, niitähän tietenkin tulee ja tuntuu ihan mukavalta näin tietokoneen välityksellä keskustella silloin kun sopii sosiaalisista asioista, maailman tapahtumista ja kaikesta koko planeetalla.

Mutta mitä sitten?

Joku on nyt muutaman päivän poissa sivustoilta tai ei vaan ole keskustelutuulella, no ihan ok. Toinen ja kolmaskin ovat jossakin italiassa ja he heittävät vaan sieltä jotakin matkaläppää, eikä niitä kiinnosta sinun kotitekemiset senkummemin. Joku on kännissä kotona ja heittää levotonta läppää ties kuinka monennen päivän jurrissa olosta. Minulla taas on menkat ja koetan vaihtaa kuulumisia tyttöjen kanssa parhaan siteen saamisesta ja mikähän lääke olisi parempi kuin ainainen burana ja pääkipu?
Joku joka on paikalla suuttuu ja laittaa hanat kiinni, en ole nyt facebookissa enkä halua puhua mitään kellekkään. Joku puhuu joutavia niitä näitä työpaikan kahvikeskusteluissa. Ollaan silleen omilla ehdoilla sopivasti paikalla kun huvittaa, ei ole niin väliä mikä tarve siellä toisessa päässä linjaa on.

Tässä on nykyisen "sosiaalisen median" keskeinen ongelma. Oikean, elävän ja tuntevan, kahdensuuntaisen sosiaalisuuden puute. Ja ennenkaikkea, sosiaalisen vastuun kokonaan puuttuminen. Tietokone on antanut vapaan yhteydenpiton mahdollisuudet samalla poistaen kaiken ihmisyyden vaateen, sosiaalisen vastuun omasta toiminnasta. Olet ikäänkuin paikalla juttelemassa, mutta sinulla ei ole mitään sosiaalista vastuuta toisesta ihmisestä näppäimien toisessa päässä vaan voit lopettaa kaiken, koko olemassaolon yhdellä napin painalluksella jos ei huvita.Siis, mitä V-tua? (Anteeksi siskot, mitä elintä, siis piti sanomani.)

Ihmisten oikeat sosiaaliset suhteet eivät toimi nappia painamalla, mummo ei kuole silleen mulle sopivasti kun olen poissa facebookista ja hautajaisia ei järjestetä sitten kun ehdin twiittaamasta himaan. paras ystävä ei pode kanadassa ollessaan ikävää senmukaan, miten minua huvittaa avata tietokoneeni ja laittaa sähköpostia, siis jos mulle sattuu sopimaan.

Oikeassa elämässä ei poisteta ystäviä ja sukulaisia nappia painamalla ja ilmoiteta ettei heitä enää ole olemassa vain poistamalla facebook-ystävälistalta nämä ihmiset. Elämä ja sosiaalinen kanssakäyminen ei ole satunnaista napin painamista ja mitensattuu huvittamaan kun vituttaa tai päinvastoin-- neppailua.

OIkea elämä on kahdensuuntaista, se on vastavuoroista, sen antaa ja ottaa kunnolla kumpaankin suuntaan. Ystävä ja vihollinen ovat samanarvoisia, sillä hyvästä vihollisestakaan ei pääse eroon pelkkää nappia painamalla vaan on otettava paikanpäällä kauluksesta kiinni ja vannottava silmiin katsoen kostoa haudan taakse asti. On tunnettava jotakin, eikä painettava helppoa tietokoneen poistonappia. Jos on jumala, ei hän luonut maailmankaikkeutta tietokoneella vaan ihan paljain käsin ja huilasi sitten, ei tarkoittanut muoviseen ja sähköiseen maailmaan menoa, muka-sosiaalisuutta ja oikeasti täydellistä yksilöitten eristäytymistä koteihinsa, ulos elämän raikkaasta menosta ja kylän tansseista.

Summa summarum: Mikään ei korvaa ihmisten keskinäistä suoraa kanssakäymistä ja elävää elämää suoraan torilla ja turuilla. Siellä voi kohdata ystävän ja vihollisen ja elää, siis oikeasti elää. Sama vaikka olisi yksi ihminen, kun se on oikea ja elävä ja tuntee jotakin.
On aika lakata kutsumasta tietokoneen välityksellä tapahtuvaa satunnaista ja vailla mitään ihmisen inhimillistä vastuuta olevaa mielivaltaista sähköistä kommunikointia miksikään "sosiaalisuudeksi" tai "sosiaaliseksi mediaksi" sillä jo 1920-luvulla ihmiset soittelivat lankapuhelimilla toisilleen mutta illaksi kokoonnuttiin mestoille höpisemään päivän asiat ja ehkä tanssaamaan klubeille. Puhelin oli silloin toki yhtä tehokas tiedonvälittäjä, mutta ei sen kautta eletty. Kun kuuhun lennettiin 1969, Armstrong ,Aldrin ja Collins toki höpöttivät kotiväkensä kanssa radioteitse ja jonkinsorttisen TV-kuvan kautta mutta sehän oli tilapäinen juttu ja suuri helpotus siihen kohtaan että ylipäätään saatiin hengenvaarallisella keikalla pitää yhteyttä. Nuo päivät ovat menneeet ja me emme ole 1920-luvulla emmekä kuussa. Me elämme rikasta ja monipuolista aikaa jossa voimme matkustaa ja tavata ihmisiä hienoilla kulkuneuvoilla, eikä tarvitse enää vain linnottautua kotiin sähköisen linjan varaan jossa toisessa päässä linjoja on oikeasti tuntemattomia ihmisiä joille on sama elämmekö vai kuolemme, koska meidät voi poistaa facebook-ryhmästä ja lopettaa kaveripyynnön. Tietokonenerot eivät luoneet sähköisiä yhteydenpitoja siksi että laiskistuisimme ja vieraantuisimme seinän takana olevasta tuntevasta ja yhtä vajavaisesta olennosta kuin itse olemme.

Miksi kirjoitan näin? En valita, huomasin vain itsekin ykskaks luovani muovisia toimintatapoja sosiaalisen elämääni aivan vahingossa, tietokoneen tarjoaman helpon "sosiaalisen kanssakäymisen" käsitteen avulla. Siis sen, millä ei ole mitään tekemistä oikean sosiaalisen kanssakäymisen tai elävän elämän kanssa. Minä en ole mikään jumala joka ottaa ison kasan kavereita kyytiin miten huvittaa ja sitten poistaa ne yhdellä painalluksella mietin, oliko ne oikeasti edes olemassa koko aikana?

Kysymys ei ole median huonoudesta tai vääryydestä,Tietokone ja vaikka facebookki on suurenmoinen lisäapu joko etelänavalla olevalle yksinäiselle tutkijalle tai vaikeasti liikuntavammaiselle kotonaan mutta jos nyt näitä pakollisia rajotteita ei lasketa niin mikään vain ei korvaa oikeaa livekontaktia jossa säilyy sekä oikeat tunteet että oma velvollisuus tehdä jotakin toiselle elävälle olennolle, hänen hyväkseen ja hänen suuntaansa, ihmiselle. Me kuusi miljardia homo sapiensia,nykyihmistä, ensimmäiset ja viimeiset lajiamme ihmiskuntaa ja jokainen meistä oma helkutin persoonamme.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Sosiaalinen Media, tietokone, Facebook, G-Mail , Twitter, jne.

Jatkoajan keskustelufoorumi jne.

TämäKIN on SoMe:a

SoMe muodostuu käyttäjiensä mukaiseksi.


On myös isoja käyttäjäkohtaisia eroja. "omissa piireissäni" suurimman osan fb kaverit on valittu periaattella :tunnetaan ja tavataan reaalimaailmassa" eikä näitä siten poistella la lisäillä hetken mielijohteesta. Ao tpiminta tuntuu keskittyvän lähinnä nuorisokäyttäjäkuntaan. FB on mainio yhteydenpitoväline ystävien, sukulaisten ja harrastuspiirien kesken. Twitter on erinomaonen uutistenseurantaväline, ja viihdetyökalu tapahtumissa (twitterseinät jne.). Instagram ja vastaavat vapauttavat entisaikojen kotivierailujen valokuva albumien plärykseltä ( nyt ne katto, jos oikeasti kiinnostaa) .

Kuvasi SoMe:sta on sellainen jolla tavalla valitset sitä käyttäväsi, kuten nyt jatkoaikaa tämän pohdiskeluun.
 
Suosikkijoukkue
Hiroshima Toyo Carp
Hieno keskustelunavaus, respect. Tilannehan on nykyään jo kai siinä pisteessä, että facebookittomuudesta on tullut "epänormaalia". Treffeille ei kuulemma enää pääse, jos ei ole kiimaisia kuvia netissä ennakkolupauksena. En henkilökohtaisesti voi ymmärtää sitä, että miksi yksityisyydestä on verrattain lyhyessä ajassa tullut niin outo ja jopa kamala asia? Miksi kaiken pitäisi olla julkista?

Omakin sosiaalinen elämäni on surkastunut aika pahasti sen jälkeen, kun sosiaalinen kyttäys on vallannut alaa. Toisaalta ihan hauskaakin elää tutkan alla, kun himokkaat facebookittajat eivät enää osaa käyttää puhelintaan. Tai osaavat, kun katsovat senkin kautta kyttäysmedioitaan.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Treffeille ei kuulemma enää pääse, jos ei ole kiimaisia kuvia netissä ennakkolupauksena.
Se, että sinä olet nimimerkki HIFK vähän eri kuorilla paketoituna, ei tee sinun sanoistasi faktaa vaan ne sanasi ovat noin ripauksen totta mutta pääosin täyttä paskaa.

Minä olen käynyt sadoilla treffeillä eikä minulla ole ikinä ollut ainuttakaan kiimaista kuvaa netissä. Eikä niillä naisilla, koska en moisia heruttajapissiksiä haluaisi tavata edes yhtä kertaa.

Sähköpostiko on nyt huono asia. Joo, ei muuta kuin sulkakynä kouraan ja raapustamaan, postimerkkiä ostamaan ja silleen. Ennen kaikki oli paremmin -puoluetta äänestämään. Jos valitsee typeriä ihmisiä sosiaalisen kanssakäymisensä kohteekseen niin vika ei ole välineessä vaan valitsijassa.
 
Suosikkijoukkue
KalPa /naisjoukkue
Pointtini oli nimenomaan siinä että ns. sosiaalinen media on alkanut ainakin osittain korvaamaan elämän normaaleja kontakteja (Myös huomattavasti enemmän muillakin kuin vain nuorilla) ja senmyötä osasta ihmisiä ja jopa vanhoja tuttuja on "helppo päästä eroon" vain sulkemalla tietokone. Osallaan tutustuminen uusiin ihmisiin myös on helppoa ja sitäkautta myös eroonpääseminen samaiten enempiä pohtimatta. Minulla on pari hyvää ystävää , jotka riittävät hyvin ja elämä on kokolailla ihan tasapainossa ja joita tapaan livenä ilman twiitteja tai facebookeja. Huomasin tämän sosiaalisen vääristymän omassa toiminnassani ollessani tekemisissä muutaman uuden ihmisen kanssa joita en sitten jaksakaan oikeasti tavata tai jutella. Se että laitan läpänheittoa jatkoaikaan, on pelkkä kesäpäähänpisto ja lomailijan hiljaisen hetken teko. Siksihän meillä on osio "Vapaa keskustelu" näitä kummallisia havaintoja varten.


Kysymys ei ole oikeastaan "oman näköisensä" sosiaalisen median luomisesta tai käyttämisestä, sillä jos tahtoo olla "nykyajan menossa mukana" niin ympäristö asettaa hyvinkin herkästi ainakin jonkinasteiseksi ehdoksi tai vaatimukseksi sosiaalisessa mediassa liikkumisen, jossa ei sitten kuitenkaan tarvitse oikeasti olla sosiaalinen perinteisessä merkityksessä. Eli on sosiaalinen ympäristö joka mielletään yleisesti hyväksytyksi mutta josta puuttuu kokonainen sosiaalisuuden elementti koko laajuudelta. Kaikki eivät tätä muista tai edes käsitä, ja sitten ollaan yksinäisiä ja ihmetellään mikä ihmiskuntaa vaivaa ja sitä rataa. Tämä siinäkohtaa jos koko liikkuva ja nykyaikainen elämä on rakentunut mukana kulkevan uusimman galaxyn näyttöruudun annin varaan, se on helpoin tapa pitää yhteyttä ja olla menossa mukana kun on niin kiire.

Tässä se pointti. Olen Tarinankertojan kanssa samaa mieltä siinä että itse voi toki muokata sosiaalisen median ympäristöään omien mahdollisuuksien mukaan ja itse kehittää sitä, ongelma on vain tämä herkästi kollektiiviseksi paisunut maailmanlaajuinen käytäntö jossa "muut valitsevat sinut" ja sitten heivaavat jos jotenkin projisoidut rasitteeksi tai tahdot jotakin rasitukseksi katsottavaa sosiaalista vastinetta asialle. Erääntyyppinen itsekkyys on tehty helpoksi ja hyväksytyksi käsitteeksi jolle on oma yhteisönsä. Tietenkin: Eihän siellä ole pakko kenenkään olla, se vahvistettakoon.

Niin, tämä on nykymaailmaa. Sosiaalinen media ei ole huono asia, sen uusia käyttömahdollisuuksia yksinäisyyden oikeasti lieventämiseen ja oikeanlaisen sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen pitäisi vain pohtia ja kehittää edelleen.

Tässäkohtaa näin "vanhana luumuna" on hauska muistella omia 1980-luvun lopun varhaisimman nuoruuden päiviä: Ei ollut tietokonetta kotona, ei facebookia tai vastaavia eikä edes matkapuhelimia olemassa. Miten hitossa me oikein pärjäsimme?
Jotkut ovat jälkeenpäin todenneet että elämä oli "livempää" silloin kun piti puhelimeen mennäkseenkin nähdä kioskille menon vaiva ellei ollut kotosalla, taitaisi kieltämättä ottaa pattiin nykyään huomattavasti enemmän sellainen asiakokonaisuus mikä oli normaalia tuolloin.
 

#76

Jäsen
Olikohan 80-luvun loppua vai 90-luvun loppua, kun modeemilla otettiin yhteyttä ns. purkkeihin, joissa sitten juteltiin foorumityylisesti muiden ihmisten kanssa. Osattiin sitä ennenkin someilla.

Some on toki uudehkona juttuna kerännyt hypeäkin osakseen, mutta onko loppupeleistä kauhean erilainen juttu? On minulla kavereiksi kutsumiani ihmisiä, joita tapaan hyvin vaihtelevasti livenä. Tapaamisten välissä voidaan viestiä muilla keinoilla.

Onpa joku ihminen päättynyt lopettaa kontaktit sukulaisiin oikeassakin elämässä, myös minä itsekin. Ei vaatinut napin painamista vaan asian sanomista suoraan kyseiselle ihmiselle.

Onko some sitten jotain sellaista, mitä ilman ihminen ei pärjää? Ei todellakaan, mutta aika vähänhän niitä tarvehierarkian ykköskorin juttuja oikeasti on.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Nyt on niin pitkä ja raskas avaus, että ei nykyihminen jaksa lukea loppuun.

Voisiko joku siis tiivistää mistä puhutaan? Oikeiden ystävien kanssa myös tsätätään ja tekstaillaan. Ja sitten mennään pubiin tai jääkiekko-otteluun tai mihin tahansa.

Ja tuntemattomien kanssa turistaan Jatkiksella. Niistäkin voi tulla kavereita tai vaimoja tai ystäviä, jos jossain miittinkeissä tavataan.
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
En minäkään suuri sosiaalisen median ystävä aiemmin ollut, mutta kun tajusi ne hyödyt. Facebook on helppo keino pitää yhteyttä Slovakiaan, voi nopeasti heittää jonkun tärkeän kysymyksen kaverille tms. Twitterin kautta sain nopeasti tiedon Kovalchukin siirrosta, ja tuota kautta pystyy seuraamaan monta eri urheilumediaa tai -vaikuttajaa samanaikaisesti.

Kun valikoi itse kaverinsa ja seurattavansa, on sosiaalinen media yksinkertainen ja hyödyllinen väline. En lataa kuvia tai kerro mitä syön. Käytän sitä yleishyödyllisiin asioihin, jotka hoituvat helpoiten ja mahdollisesti ainoastaan "somen" kautta. Niin paljon kuin vieroksunkin tuota sanaa.

Kupla? Riippuu miten näitä sivustoja käyttää. Minulle kyseessä ei ole kupla.
 

Lunatico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En olisi huolissani mistään SoMen kuplasta, tai oikeastaan mistä tässä on edes kysymys? :D En jaksanut, myönnän, lukea aloituspostia oikeastaan ollenkaan kun huomasin, että se on n. mailin mittainen. SoMe on jo nyt voimakas ja se vahvistuu nykykäytännön mukaisesti tulevaisuudessa vielä todella paljon. Vielä ei saada kaikkea hyötyä irti, mutta jo nyt SoMen voima on valtava. Kyllä, en olisi uskonut tälläistä vielä jokunen vuosi sitten, mutta niin vain tämä maailma kehittyy joka päivä, ja vauhdilla. Omalla kohdalla SoMe on loistava juttu, saa paljon tietoa nopeasti ja ihmisen kohdalla tiedon kerääminen ja sen sisäistäminen on todella tärkeä juttu, ainakin minun kohdalla. Elämä on jatkuvaa tiedon keräämistä. Jatkis on myös SoMea periaatteessa ja onkin myös.

En tiedä oliko tässä nyt edes kysymys siitä, puhkeaako SoMen kupla tjsp, mielestäni ei, koska tämä on vain alkusoittoa tulevasta. Jos jonkun kuplan puhkeamisesta pitäisi olla huolissaan tai odottaa sitä, niin näkisin hallituksen kuplan puhkeavan minä päivänä hyvänsä, todennäköisesti hyvinkin pian. Ihmiset kun tajuavat mitä on tapahtunut, rahat meni Kreikkaan jne niin syntyy sellainen meteli ettei ole tosikaan. Vituiksi meni, tiesihän tuon jo heti kättelyssä ja nyt sitten koht'sillään otetaan menetetyt Eurot meiltä köyhiltä kun jollain se vaje on paikattava. Rahoja tuolta jostakin vitun kuusesta ei tulla ikinä takaisin saamaan ja tämäkin oli tiedossa jo aikaa sitten. Vitun faggotit! Taisi mennä ohi aiheen?
 

Theofilus

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Itsekin ihmettelen kovasti, jos puhutaan jostain sosiaalisen median kuplasta. Jostain Facebookin kuplasta voi ehkä jopa puhua. Niin kauan kuin ihmiset pystyvät tietotekniikan välityksellä olemaan yhteyksissä toisiinsa, niin sosiaalinen media on ja pysyy sekä kysyntä ei tule koskaan kuihtumaan sille. Se on sitten toinen asia, onko välineenä Facebook, Twitter vai mikä. IRC-Galleria oli kova sana vuonna 2005, Facebook 2010 ja 2015-2020 onkin sitten jo kysymysmerkki.
 
Treffeille ei kuulemma enää pääse, jos ei ole kiimaisia kuvia netissä ennakkolupauksena.

Miten porukka täällä yleensä muuten menee treffeille, onks tää jotain kympin rivien sun muiden deittipalstojen juttuja? Mä kun en ole kertaakaan vielä mennyt niin etten tietäisi miltä vastapuoli näyttää. Olkoonkin että osittain ollut hämärän peitossa kiitos jurrin.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Itsekin ihmettelen kovasti, jos puhutaan jostain sosiaalisen median kuplasta. Jostain Facebookin kuplasta voi ehkä jopa puhua.

En minä kyllä termiä ihmettele - se on monessa kohtaa paikallaan, sen sijaan tässä puhutaan nyt sosiaalisen median kuplana täysin väärästä asiasta. Kuplasta voi puhua siinä mielessä, että käyttäjäkunnan, varsinkin tietyn aihealueen somepalvelun käyttäjäkunnan polarisoituminen aiheuttaa "harhoja" siinä piirissä pyörivälle.

Vaikkapa Jatkoaika on tästä yksi hyvä esimerkki sikäli, että täällä galluppohjalta joku EHT-turnaus olisi jääkiekon alinta pohjasakkaa eikä kiinnosta ~ketään. Todellisuudessa se on yksi seuratuimpia jääkiekkotapahtumia Suomessa.

Ehkä kirkkain esimerkki suomalaisesta "somekuplasta" on kuitenkin Pekka Haavisto ja presidentinvaalien toinen kierros. Tietyt ihmiset olivat aidosti yllättyneitä heikosta vaalituloksesta "kun kaikki fb:ssakin sano äänestävänsä Pekkaa". Vastaavalla logiikalla perussuomalaisia ei äänestäisi suurinpiirtein kukaan. Tämäntyyppistä polarisaatiota ja "sosiaalisen median kuplaa" voi jokainen ympäriltään löytää, ja siinä termi on perusteltu. Ketjun avaajan tarkoittamassa mielessä sitä on vaikea tunnistaa.
 

puumaila

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo, Sport liigaan kaudelle 14-15
Vaikkapa Jatkoaika on tästä yksi hyvä esimerkki sikäli, että täällä galluppohjalta joku EHT-turnaus olisi jääkiekon alinta pohjasakkaa eikä kiinnosta ~ketään. Todellisuudessa se on yksi seuratuimpia jääkiekkotapahtumia Suomessa.

Jaa on? Itse en edes tiedä miltä kanavalta tuota voi seurata. Siis katsooko noita joku vielä nykypäivänä? Ei kai? Vai katsooko?
 

Lunatico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
No tässäpä se yksi suurimmista kehityksen paikoista SoMea ajatellen onkin, "harhat" saavat ihmiset yllättymään, koska niinkuin sanoin, tämä on vasta alkua ja kehitystä tapahtuu. Vielä ollaan alkutaipaleella ja siksi näitä harhoja syntyy. Myönnän itsekin olleeni yksi niistä jotka yllättyi Haaviston saldosta, koska "kaikki" puhui Haavistosta SoMessa. Tosin tähän lienee vaikuttanut se, että homous on muotia eikä ihmiset halua olla julkisesti syrjijöitä (vittu mikä sana) ja näin toitotetaan kovaan ääneen, koska muutkin jne. Ei haluta poiketa valtavirrasta. Tässä tapauksessa tämä johti harhaan ja "yllätys" oli valmis.

Täytyy kuitenkin muistaa se tällä hetkellä yksi suurimmista asioista SoMea ajatellen. Nimittäin itse valtamedia= keltainen lehdistö ja telkkari. Iltapäivälööpeissä on melkoinen suodatin toistaiseksi ja kun kissan kokoisin kirjaimin jotain lukee esim. IL:n sivuilla, ihminen uskoo sen sokeasti. Tähän ei välttämättä VIELÄ SoMe kykene kuin osittain vaikuttamaan. Ihminen uskoo edelleen eniten valtamediaa jos jokin yhteiskunnallinen juttu on esillä, siinä on kaverin feisbuukissa vaikea vaikuttaa jos toinen on jo päättänyt uskoa sitä mitä iltapäivälehti kirjoittaa.

IRC-Galleria oli aikoinaan kova juttu. Jotenkin hidas vaan kun miettii esim. FB:tä. Tosin Gallerian yksi suurimmista mogista lienee se, että se muuttui osittain maksulliseksi. Jos näin käy, niin kuin on huhuttu vuosia, esim. facebookin kohdalla, että jotain support ominaisuuksia tulee maksua vastaan, kovin moni heittää hyvästit fb:lle kun jäädään ulkopuoliseksi jos ei halua maksaa x summaa per kk/vuosi etc. Mikäli ja sikäli jos ja kun facebook muuttuu osittain maksulliseksi palveluksi, se on kuolemaksi kävimäärää ajatellen. Varmaan perustajat nettoaisi himpun verran enemmän kuin mitä nyt, mutta sama kohtalo lienee edes kuin IRC-Gallerialla. Hiljaa uni tulee ja lopulta häipyy kauas taakse sumun peittoon.

Veikkaisimpa, että vaikka facebook "kuolisi" osittain, uusia vastaavanlaisia palveluja kyllä tulee. Johan niitä on tullutkin, esim. Instagram ja mitänäitänytoli. Ja varmasti tulee lisää kuhan mennään eteenpäin tätä vuosikymmentä. SoMe ei kuole luultavammin koskaan, ainakaan meidän aikana, se varmaan vaan muuttaa hieman muotoaan kun aletaan oivaltamaan enemmän sen tarjoamia mahdollisuuksia. Aika näyttää.

puumaila: Muistini mukaan EHT:lla on aikas kovia katsojalukuja noin niinkuin paikanpäällä siihen nähden ettei se kiinnosta "ketään". Toki tv:n kautta katsottuna varmaan katsojaluvut matalat, taitaa se maikkarin maksukanavat näyttää ne + katsomo. Tuskin kukaan ostaa kanavapakettia sen tähden jotta näkisi väsyneet EHT pelit, mutta kait niitäkin vatipäitä on olemassa jotka maksaa sen turnausmaksun jotta näkevät höntsäilyn Katsomon kautta.
 

Savon Detroit

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Sabres
Nyt on niin pitkä ja raskas avaus, että ei nykyihminen jaksa lukea loppuun.

Tässä kai se paras tiivistelmä koko sosiaalisen median nykykäytännöstä erittäin hyvin sanottuna: Jos ei jaksa lukea loppuun asti tuota niin miten hitossa jaksaisi välittää tai tuntea vastuuta ihmisistä joita ei ehkä koskaan elävinä sitten edes tapaa saati miettiä sosiaalisuuden perimmäistä sisältöä?

Ei kai kukaan puhu mistään harhoista vaan tekniikan väärinkäytöstä kun halutaan omasta elämästä sosiaalisesti mahdollisimman kevyttä ja helposti unohdettavaa. Ihmisestä ja siihen muutoin kohdistuvasta inhimillisestä kuormasta pääsee kätevästi eroon nykyisen sosiaalisen median toimintamallin avulla.
Huh-hei! Hyvä kiekkis, tiukka ämmä! ( tämä kunnioittavalla sävyllä ) : )
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kyllähän nytkin jo FB on pikkuhiljaa maksullisempaa suuntaan mennyt, mainoksia lisätty ja kaikenmaailman maksullisia hyymiötä, viestien sponsorointia ja ties mitä. Se tuossa koko sivustossa kai alunperinkin on hieman ongelma ollut, todella jättimäinen määrä kävijöitä sivuilla, mutta rahaa se ei varsinaisesti ole niin paljon tuottanut kun voisi olettaa noin isolla sivustolla olla ja se myös pörsissä tainut olla ongelma, että yritys arviota arvokkaaksi, mutta varsinaisesti se ei rahoille ole tuottanut vastausta.

Varmaan eniten miten Facebook ja Twiter tulee ehkä jossain kohti kaatumaan että jokainen ihminen ja firma on sielä ja pikkuhiljaa se alkaa menettämään sen uutuuden viehätyksen, ihmisiä ei myöskään loputtomasti kiinosta jos joku on menossa vessaan paskalle jne.. Loistava tapa kommukoida se toki on ja varsinkin kun hieman hienosäätöä tekee eikä välttämättä pidä niitä tuntemattomia ihmisiä kaverilistoillaan vain sen takia että saisi kavereita enemmän kun kaverit, kuten jossain kohti oli muodissa.

Mutta kaiken kaikkiaan minusta FB on loistava tapa kommukoida ihmisten kanssa. Kanssakäymistä se toki vähentää kun puhelimella ei soitella kaverille tai tekstailla, mutta toisaalta se antaa taas mahdollisuuden olla yhteydessä myös niihin ihmisiin joita ei ehkä näkisi niin usein ja saattavat asua jo toisella paikkakunnalla, esim inttikaverit tai vastaavat. Myös näin opiskelijana ja nuorena esimerkiksi juhlia tai vastaavia jos pitää kotona niin kavereita on helpompi pyytää niihin mukaan, myös niitä joihin ei ole pitänyt aikaisemmin niin paljon yhteyttä.

Esimerkiksi syrjäytymisestä syytetään sosiaalista mediaa usein, mutta pitää myös muistaa että juuri sosiaalinen median avulla usein ne syrjetyimät juuri voi kasvattaa sitä kaveripiiriä ja vaikka osa on vain "nettikavereita" niin usein myös näitä nettikavereita myös paikanpäällä erilaisissa miittitapahtumista pääsee tapaan. Itse ainakin olen löytänyt erään nettimanageripelin pohjalta monta hyvää kaveria joita tulee aina silloin tällöin tavattua vaikka ovat eri paikkakunnilta ja usean kanssa tulee päivittäin puhuta FB:n kautta. Nämä ei ehkä ole niitä parhaita kavereita joille voi puhua mistä tahansa ja luottaa aina, mutta silti hyvää ajanvietettä jne..
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Olen sitä mieltä, että jos "perinteinen media" ei jakaisi uutisia ja muuta sisältöään ilmaiseksi (?) nettiin niin koko some olisi pelkkää paskalla käyntiä.

Kannattaisiko sitten valikoida niitä FB kavereota ja seurattuja sivuja vähän huolellisemmin?

Kyllä om FB keskustelujeni (ne joita seuraa tai osallistuu) ovat pääsääntöisesti asiallisosta mielipiteistä lähtöisin. Toki monet lähtevät myös liikkeelle linkatuista uutisista, mutta kyllä "paskalla käyntejään" statuksiin pistelevät pikkuhiljaa menee sivuutettavien päivittäjien osastoon.

FB on kuitenkin se jolla tavalla sitä itse valitsee käyttävänsä.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Sosiaalisessa mediassa ei noin muuten ole mitään ärsyttävää, mutta se minua häiritsee, että ihmisten Facebook- ja Twitter-päivitykset ovat tulleet niin isoksi osaksi uutismediaa. Tutkiva journalismi on katoamassa, ja tilalle on tullut Aleksander Stubbin pyöräilytwiitit ja muiden julkisuudenkipeiden hymynaamojen kuvat ja viestit. Radiotoimittajat ovat nykyään juontajia, joiden yleissivistys on niin huonolla tasolla, että suusta tulee vain feispuuk, tvitter, ja somesomesome.

Ja mitä tulee ilmiöön nimeltä Pekka Haavisto, niin minun on vaikea kuvitella, että joku oikeasti uskoi Facebookin perusteella Haaviston menestymiseen toisella kierroksella. Minulle riitti käynti lähimpään markettiin nähdäkseni reaaliteetit, minkälaisia ihmisiä Suomessa on, ja ketä he presidentiksi äänestävät - tai eivät ainakaan äänestä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Twitteriä en ole ikinä tajunnut, mutta FB on ihan kätevä tässä elämänvaiheessa, kun pienet lapset pitävät aika lailla vapaa-ajan minimissä. Kavereina ei ole kuin kavereita ja sukulaisia - ei minusta tässä ole mitään sen ihmeellisempää. Epäilemättä silloin kun puhetaito keksittiin niin jotkut mutisivat nurkassa, että tämä on maailmanloppu kun urahdukset ja kivikirveellälyönnit eivät riitä sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Mitä sitten uutisiin tulee niin valtavirtamedia on erinomainen tapahtumien raportoija: ei päästä suodattamatta läpi kaikkein järjettömimpiä some-huhuja kuten some. Mutta mitä sitten tulee uutisten analyyseihin, niin kun vähän jaksaa nähdä vaivaa blogimettällä niin löytää sellaisia asiantuntijoita, jotka lyövät satunnaistoimittajat 60-0. Ei mediassa nykyään (tai kai kauheasti ennenkään) ole tilaa tai kysyntää kriittiselle ja perinpohjaiselle ja informoidulle analyysille. Ei oikein voi verrata uutistilannetta nettiä edeltävään aikaan - ero on kuin yöllä ja päivällä, nykyhetken hyväksi.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Radiotoimittajat ovat nykyään juontajia, joiden yleissivistys on niin huonolla tasolla, että suusta tulee vain feispuuk, tvitter, ja somesomesome.

Siksipä en kuuntele kaupallisia radiokanavia, vaan puren hammasta "jannetulkkien" keskellä Radio Suomessa tai ilman musaa YLE puhetta kuunnellen.

Kaupallisilla radioilla toimittajat lukevat IS ja IL lööppeja ääneen ja ovat muuteklin tasoa "idiootit". ei paljon nappaa. Aikanaan YLE-X:llä oli Juuso&Peltsi aamushou, joka oli läpänheittoa idealla, sittemin aamushout ovat muuttuneet kuuntelukelvottomiksi. Onneksi aamun työmatkalla voi kuunnella Ykkösaamua YLE yhdeltä
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Kannattaisiko sitten valikoida niitä FB kavereota ja seurattuja sivuja vähän huolellisemmin?

Tämähän se on. En ymmärrä ollenkaan Facesta valittamista. Välillä sinne tulee päivityksiä mitkä eivät kiinnosta, mutta yhtä lailla ihan kiva lukea mitä puolitutulle perheenäidille kuuluu. Ihmeellistä valittamista aina, että jonkun päivitys on jotenkin huono.

Omat päivitykseni ovat aika urheilupainotteisia ja voi hyvinkin olla, että pienten lasten äitejä ne eivät kiinnosta. Niitä ei ole pakko lukea tai sitten voi laittaa banniin tai tietenkin ihan poistaa kaverilistalta.

Tämä on taas niitä asioita minkä ei pitäisi olla näin vaikeaa.
 

Morgoth

Jäsen
Toki monet lähtevät myös liikkeelle linkatuista uutisista, mutta kyllä "paskalla käyntejään" statuksiin pistelevät pikkuhiljaa menee sivuutettavien päivittäjien osastoon.

Pääasiallinen sisältö tulee edelleen "linkatuista uutisista". Facebookit sun muut ovat tietysti mullistava (?) tapa, pitää yhteyttä kavereihin ja tuntemattomiin, verrattuna aikaan ennen niitä. Kertoa paskalla käynnistä, Dostojevskin lukemisesta tai ilmaista muuten itseään muille. Some-hypetyksestä tulee mieleen vuosituhannen vaihteen internet-hypetys. Tosin epäilen olisiko internetistä ikinä tullut näin suosittua ilman pornoa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...

Hanhi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, AS Roma
En näe tässä mitään kuplaa. SoMe on luonnollinen jatkumo sosiaaliselle ja kulttuuriselle kehitykselle. Tietysti on ihmisiä, joilla se korvaa normaalit ihmissuhteet ja median. Näillä ihmisillä se on ollut aina pienoinen ongelma, mutta nyt he pääsevät ns. sisään muun kansan pariin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös