Mainos

Somen aiheuttamat harhat ja vaarat

  • 2 566
  • 11

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jos olisin tämän ketjun perustaminen viime syksynä kun sitä ensimmäisen kerran mietin, niin olisin nimennyt sen muotoon "10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt" silloin lukemani kirjan perusteella. Nyt mielessä kävi myös nimi "ajetaan Some konkurssiin" hiljattain perustamani toisen ketjulle jatkoksi. Tämä aihe liittyy samaten hieman "venäläismielisten disinformaatio ja trollaus" -ketjussa käytyyyn keskusteluun, mutta koitan käsitellä sitä laajemmin. Niinpä katsoin perustelluksi perustaa uuden ketjun. Osa ajatuksesta on omiani ja osa kirjasta, mutta näiden erittely on välillä vaikeaa.

Jos tämän asian tiivistäisi yhteen lauseeseen, niin se olisi että "Somessa ei voi luottaa mihinkään". Somen määritelmä on tässä yhteydessä ehkä hieman totuttua laajempi eli se sisältää perinteisten facebookien ja twitterien lisäksi myös sanomalehtien kommenttiosiot, Googlen tietyt ominaisuudet yms. Ongelman juurisyy on monimutkainen, mutta se koostuu toisaalta siitä, että nämä alustat mukautuvat käyttäjän mukaan mutta toisaalta siitä, että niitä voidaan manipuloida aktiivisesti. Uhka lähtee ajatuksesta, että somessa käyttäjä ei ole asiakas. Käyttäjä on myytävä tuote ja asiakkaita ovat mainostajat, jotka ostavat tietoja tuotteesta ajatuksella, että voivat hyväksikäyttää häntä. Sanomattakin on selvä, että kaikki "mainostajat" eivät tavoittele kaupallista hyötyä, vaan taustalla voi olla ja on myös poliittisia tarkoitusperiä.

Netin erottamaton ominaisuus on, että lähes kaikkea voidaan automatisoida ja tekoälyn avulla tehdä pienellä vaivalla melkein mitä tahansa simppeliä isossa mittakaavassa. Jos joku on valmis maksamaan siitä, että saa jonkun ajatuksen levitettyä laajalle niin se onnistuu helposti. Jos lähdetään triviaaleista kaupallisista intresseistä, niin esim Hotels.comissa voi tuottaa helposti tuhansia kiitteleviä arvosteluja jollekin hotellillle. Jos haluaa vastaavasti ajaa jonkun ongelmiin haukkumalla sen, niin se onnistuu yhtä helposti antamalla sille ykköstä ja kakkosta. Kukaan ei voi tietää, että onko Saksalainen Simone joka on antanut arvosanan 9 oikea henkilö vai ei. Et voi luottaa. Suomi on tietyllä tavalla onnellisessa asemassa, että meillä on pieni ja vaikea kieli. Jos paikalta löytyy pari hyvällä suomenkielellä kirjoitettua arvostelua, niin niihin todennäköisesti voi hieman paremmin nojautua (bonuksena sieltä voi löytyä jopa tervehenkinen ihminen taustalta)

Vaikka jollain facessa jaetulla artikkelilla olisi luottamusta herättäen tuhansia tykkäyksiä, satoja ylistäviä kommentteja ja kymmeniä jakoja, niin kaikki voi olla vain tekoälyn ja bottien luomaa harhaa, joka on aikaansaatu automatiikalla ja maksetulla mainostamisella. On mahdotonta tietää mitä mieltä muut ihmiset aidosti ovat jostain asiasta tuollaisessa peukaloidussa ympäristössä. Tunnettu tosiasia kuitenkin on, että muiden ihmisten reaktiot vaikuttavat omiimme, halusimme sitä tai emme.

Tämä ei olisi niin vaarallista, ellei Somen avulla jokaisesta ihmisestä pystyttäisi louhimaan niin paljoa tietoa jota hyväksikäyttää juuri hänen kohdallaan. Joku tekee ostopäätöksen hinnan kohdalla, joku jonkun muun joten sisältö voidaan sopivilla alustoilla kohdentaa täysin juuri kuulijan mukaan. Some pyrkii koukuttamaan käyttäjiään behaviorismista tutuilla dopamiini palkkioilla ja rangaistuksilla (tykkäykset, huomio), keräämään heistä mahdollisimman paljon informaatiota ja sen perusteella manipuloimaan heitä yksilöllisesti kohdistettujen syötteiden avulla.

Oikeasti vaaralliseksi tämä menee siinä vaiheessa kun puhutaan poliittisista motiiveista. Tasapuolisuusharhan luonti ei ole koskaan maailman historiassa ollut niin helppoa. Vaikka jotain näkemystä ei edustaisi kuin häviävän pieni osuus väestöstä, niin feikkitilejä käyttäen ei ole vaikeaa spämmätä erilasia somekanavia tukkoon saaden aikaan efektin, että näkemys on yleinen. Erilaisten "kohujen" aiheuttaminen on naurattavan helppoa ja kukaan meistä ei tiedä milloin ne ovat todellisia ja milloin ei. Twitter on ymmärtääkseni kaikkein alttein feikkitileille, sillä käyttäjien ei tarvitse etukäteen hyväksyä kavereita kuten facebookissa.

Kirjassa esitetään, että some ei sinänsä ole puolueellinen mihinkään suuntaan, mutta sen luonne on sellainen, että huomiota saa enemmän aiheuttamalla ristiriitoja. Niinpä se helposti saa aikaan epäsopua ja kahtiajakoa. Vaikka asiaa on vaikea todistaa, niin tästä on mielestäni merkkejä nähtävissä ympäri maailmaa. Negatiiviset tunteet ovat voimakkaampia kuin positiiviset, joten se jo itsestään suosii kaikkein kusipäisimpiä tahoja. Luottamuksen rikkominen on helpompaa kuin sen uudelleenrakentaminen. Tätä on suhteellisen vaikea nähdä yhteiskunnan etuna.

Vaikka ihmisiä ei käytännössä helposti saada manipuloiduksi äänestämään vastakkaisen laidan ehdokkaita, niin kaikissa vaaleissa on paljon liikkuvia ja epävarmoja äänestäjiä ja heitä on mahdollista ohjata esim jäämään kotiin mustamaalaamalla heille todennäköisintä ehdokasta yksilöstä kerättyjen tietojen perusteella. Tehdään heille turhautunut ja voimaton olo. Kirjassa esitetään ajatus, että somea olisi jo hyödynnetty useammassakin maassa epävakauksien aiheuttamisissa ja vallankaappauksissa. Arabikevät oli vain yksi kirjassa mainittu tapaus ja enemmänkin poikkeustapaus, mutta useimmiten kaava on ollut ristiriitojen kärjistäminen, kiihottaminen vähemmistöjä vastaan ja lopulta valheellisia huhuja ja propagandaa levittämällä jopa tappavien veritekojen käynnistäminen.

Some myös muuttaa monia asioita, joita ei välttämättä ajattelisi. Kun uutiset tulevat uutissyötteistä eikä esim suoraan toimituksellista sisältöä tuottavalta taholta, niin some käytännössä päättää mitkä uutiset Sinä näet, mitä et ja minkälaisessa kontekstissa näkemäsi jutut esitetään. Tämän vaara on myös siinä, että kun eri ihmiset eivät edes kohtaa samaa maailmaa, heille muodostuu toisistaan erilainen kokemuspohja, joka entisestään ruokkii ristiriitoja ja tuhoaa yhteisöllisyyttä. Olisihan se ajatuksena aika erikoinen, jos Wikipediassa olisi erilaiset selitykset eri asioille lukijasta itsestään riippuen. Jollekin yhteisöllisyys tarkoittaisi jotain ihan muuta kuin toiselle. Google voi toimia näin.

Nämä ovat varmaan ne isoimmat asiat, mutta somella on muitakin vaikutuksia. Toimittajien on somen seurauksena pakko sopeutua somen algoritmeihin ja muokata juttujaan kaavioihin sopiviksi, jotta ne eivät jäisi ilman huomiota. Toiminta tappaa perinteistä mediaa ja tämä ei ole riippumattomuutta kaipaavan lukijan tai toimivan yhteiskunnan etu missään määrin.

Some vaikuttaa myös työmarkkinoihin. Se "varastaa" esim käyttäjien tuottamaan sisältöä, jotka normaalisti olisivat tekijänoikeuksien alaisia ja hyödyntää niitä kaupallisesti. On mielenkiintoinen ajatus, että ammattimaisen tulkin kannattaisi mieluummin maksaa somen käytöstä samalla tavalla kuin hän maksaa vaikkapa Netflixistä, kuin antaa palveluntarjoajalle ymmärtämättään käytännössä ilmaiseksi oikeudet palveluun tuottamiinsa teksteihin, joista tekoäly oppii kielenkääntämisen ja tekee tulkista työttömän. Sama toki pätee toimittajiin ja joitakin muitakin tekijänoikeuksien suojassa töitä perinteisesti töitä tehneiden aloihin.

Lisätietoja kirjasta löytyy tuolta:
 
Viimeksi muokattu:

Byvajet

Jäsen
Mielenkiintoinen avaus, kiitos siitä.

Kirjassa esitetään, että some ei sinänsä ole puolueellinen mihinkään suuntaan, mutta sen luonne on sellainen, että huomiota saa enemmän aiheuttamalla ristiriitoja.

Reddit on tästä poikkeus. Siellä on karmasysteemi, joka piilottaa erimieliset mielipiteet ja saattaa myös läntätä automaattisesti päälle lyhytaikaisen kirjoituskiellon. Toisin sanoen Redditin ryhmät (mikä niiden oikea nimi onkaan) suosivat samanmielisyyttä. Jos on eri mieltä enemmistön kanssa, oma mielipide katoaa näkyvistä ja samalla väliaikaisella kirjoituskiellolla estetään sen puolustaminen.

Karmajärjestelmän alkuperäinen tarkoitus oli nostaa esiin asiallisia ja hyvin perusteltuja näkemyksiä, mutta käytännössä siitä tuli samanmielisyyteen ja yhdenmukaisuuteen ohjaava psykologinen pakkokeino. Jos Redditissä tahtoo tulla kuulluksi, täytyy olla samaa mieltä.

Ihminen on äärimmäisen riippuvainen sosiaalisesta hyväksynnästä. Siksi Redditissä on käynyt niin, että kun yhdessä ryhmässä ei tule kuulluksi, ihmiset hakeutuvat samanmielisten ryhmään. Näin ryhmistä on muodostunut varsinaisia kaikukammioita, joissa samanmieliset hokevat samaa asiaa uudestaan ja uudestaan ja uppoavat yhä syvemmälle harhoihinsa.

Somea ohjataan ulkopuolelta. Ihmisille luodaan todellisuuksia, jotka ovat valheellisia tai vain osatotuuksia. Ihmiset kuitenkin ovat myös itse tavattoman halukkaita hukkumaan harhoihinsa. He kestävät huonosti erimielisyyttä ja vierasta ja haluavat kuulla ja lukea samanmielistä ja tuttua.

Nettiaikana mille tahansa harhalleen löytää tukea. Aina voi etsiä omia tarpeitaan palvelevan tutkimuksen tai auktoriteetin tai sosiaalisen ryhmän. Lieneekin niin, että vaikka netti tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tiedon hakemiseen ja vertailuun ja analysointiin, niin tosiasiassa se on yksi suuri narsistinen peilisali, jossa ihmiset palvovat omaa subjektiivisuuttaan samanmielisyyteen heijastamalla.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Reddit on tästä poikkeus. Siellä on karmasysteemi, joka piilottaa erimieliset mielipiteet ja saattaa myös läntätä automaattisesti päälle lyhytaikaisen kirjoituskiellon. Toisin sanoen Redditin ryhmät (mikä niiden oikea nimi onkaan) suosivat samanmielisyyttä. Jos on eri mieltä enemmistön kanssa, oma mielipide katoaa näkyvistä ja samalla väliaikaisella kirjoituskiellolla estetään sen puolustaminen.
Tämä ei kuulosta hyvältä. Vielä jos samantien eskaloi tilanteen tappiin, niin pahin uhkakuva on tuossa, että botit hallitsevat sitä yleistä mielipidettä ja järjen äänet sumennetaan. Kuulostaa ihan George Orwellin ja Terminator 2:n maailma jossa koneet ottavat vallan risteytykseltä. Oikeasti vain tuolta ekalta, mutta jälkimmäinen on coolimpi ajatuksena.

Vaikea on keksiä tasapuolista ja hyvää tasapainoa. Nykyisinhän some-alustat ovat pakon edestä alkaneet tekemään jonkinlaista fakta-tarkastusta ja merkitsemään jotain sisältöä fake newsiksi. Ajatuksena hyvä, mutta mitä sitten kun joku kaappaa vallan päättää mikä on fake news. Me olemme sodassa eurasian kanssa.
 
Viimeksi muokattu:

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Tämä ei kuulosta hyvältä. Vielä jos samantien eskaloi tilanteen tappiin, niin pahin uhkakuva on tuossa, että botit hallitsevat sitä yleistä mielipidettä ja järjen äänet sumennetaan. Kuulostaa ihan George Orwellin ja Terminator 2:n jossa koneet ottavat vallan risteytykseltä. Oikeasti vain tuolta ekalta, mutta jälkimmäinen on coolimpi ajatuksena.
Byvajetin kuvailu "yllättäen" vähän liioitteleva. Toki jossain The_Donaldissa (Trumpin sekopäisimpien fanien subi, jossa varmasti ainakin puolet venäläisiä botteja) tuo pitää paikkansa, mutta noin muuten Reddit on mukava alusta lukea, kun päivänselvät trollit ja muut keskustelun pilaajat äänestetään ajoissa piiloon. Toki haittapuoliakin on, kuten se että huipulle nousevat lähinnä ensimmäiset kommentit ja hyvääkin kommentointia voi joutua selaamaan pitkälle alaspäin, jos jaksaa. Ja omaa lukukokemusta voi toki muokata sillä, että mitä subeja lukee, itse en jaksa juurikaan poliittisia aiheita siellä lueskella kun ovat kovasti Yhdysvalta-keskeisiä, kuten lähes kaikki muukin Redditissä. Toki pressanvaalien aikaan r/politics on ihan asiallinen, vaikka vahvasti demari-painotteinen onkin. Valitettavasti järkevää rebu-painotteista subia ei ole tullut vastaan, vaan kaikki kääntyvät jossain vaiheessa täysin pähkähulluiksi.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
No juu, minä en ole redditin vakiokäyttäjä joten omakohtaista kokemusta palvelusta ei ole.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Kaipa se on tämä sama asia, kuin iltapäivälehtien "Kansa raivostui" -klikkikalastelut.
"Kansa" voi olla kaksi tai viisi enemmän tai vähemmän närkästynyttä kommenttia.
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Aloitin etääntymisen vaiheittain jo tovi sitten. Ensimmäinen askel oli Facebookin "kavereiden" siivoaminen. Olin niitä puolituttuja hyväksynyt sinne, ei tainnut sataa jäädä.

No paskaa se oli silti. Joten seuraavaksi pistin ne kaikki piiloon feedista. Tämä siksi, että on muutama ryhmä jonka vuoksi FB:ssa roikun. Nyt aikajanalla ei näy muuta kuin ryhmien jutut. Siedettävää.

Sitten muut. Twitter muuttui vain ammatilliseksi seurannaksi, pari uutislähdettä päälle. Olen jatkuvasti tilannut näiden tahojen uutiskirjeitä joten kohta samat asiat puskee mailiin ja senkin saatanan matolaatikon voi sulkea.

Instagram. Se on yksi helvetin turhake. Helpoin poisto.

LinkedIn. Koska nykyään rekrytoijat ovat vitun tyhmiä ja laiskoja niin ilmeisesti sinne on hyvä profiili jättää. Sovellus on kadonnut puhelimesta ja näin vilkaisut vähenee kokoajan. Sitäkään rinkirunkkausta ei ikävä tule.

Tiktok, snäppi, mitä näitä on. Ikinä en onneksi ole tunnusta tehnyt.

Matkalla ollaan mutta vielä maaliin matkaa. Askel askeleelta kohti parempaa elämää
 
Suosikkijoukkue
Lahen Pelsu, Dallas Stars, Leksand, Orlando Magic
Instagram. Se on yksi helvetin turhake. Helpoin poisto.
Riippuu varmaan ikä- ja sosiaaliluokasta, miten turha tai käytännöllinen Instagram on, toki ymmärrän mielipiteesi. Itse tällaisena alle 30v miehenä tuumin samoin Facesta ja laitoin sen poistoon viime marraskuussa.

Instagramista todettava itse se, kun siellä aktiivisesti käyn, että se on erittäin kahtia jakautunut alusta. Pahinta syöpää siellä ovat tietysti nämä pintaliitäjä somejulkkikset, joiden koko elämä pyörii selfieiden postaamisen ja oman egon pönkittämisen ympärillä ja jotka usein myös luovat seuraajilleen valheellisen kuvan "täydellisestä elämästä".

Itse olen kyllä löytänyt sieltä ajan mittaan myös kasan omasta mielestäni aidosti hyviä sivuja. Tarpeen tullen olen poistellut sellaisia käyttäjiä, joiden sisällön olen todennut joko liian yksitoikkoiseksi tai itsekeskeiseksi.

Mutta itse ketjun aiheeseen liittyen, some osaa kyllä olla vaarallinen paikka ja internetin välityksellä on mahdotonta olla toisen motiiveista 100% varma. Hyviä nyrkkisääntöjä oman yksityisyyden suojelemiseen sosiaalisessa mediassa on a) Keksi turvallinen, riittävän monimutkainen salasana b) Älä jaa itsestäsi sellaisia tietoja, joita et kailottaisi myöskään tuntemattomalle kadulla c) Maalaisjärjen ja omien aivojen käyttö kaikessa somen selaamisessa on aivan ehdotonta. Internet on pullollaan huijareita ja feikkiprofiileja. Ole siis tarkkana, vaikka tilisi olisi yksityinen.

Tuo viimeinen on sellanen, jonka kanssa saa itsekin olla riittävän varuillaan.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Hyviä nyrkkisääntöjä oman yksityisyyden suojelemiseen sosiaalisessa mediassa on a) Keksi turvallinen, riittävän monimutkainen salasana
Olet täysin oikeassa. Tämä on hyvä lähtökohta.

Tosin korjaan sinua sen verran, että riittävän helppo salasana on aina parempi vaihtoehto monimutkaisen sijaan.

Kunhan se salasana on riittävän helppo sinulle itsellesi. Mutta mahdoton muille.

Tämä seuraava voi olla jollekin riittävän helppo salasana silloin, kun vaaditaan #erikoismerkki #ISOkirjain sekä #numeroita:
_alaviinaSuosikkipaidassanionvalaanmahassatakaperinumerot12346

Silti lähtisin itse vielä sinun asemassasi helpottamaan salasanaa tähän tyyliin:
HarborBreeze-postinumero-on-48411

Tuon salasanan arvaamiseen eivät riitä edes tämän maailman kaikki supertietokoneet seuraavan 10 vuoden aikana.

PS. se postinumero on oikeasti tuo minkä kirjoitin - silti olemme turvallisilla vesillä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: npc
Suosikkijoukkue
Lahen Pelsu, Dallas Stars, Leksand, Orlando Magic
@Mazaa tarkoitin toki, että liian vaikea salasana ulkopuoliselle arvata, mutta samalla kuitenkin itselle riittävän helppo muistaa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kyllähän sitä joskus tulee huomattua, että some imaisee liikaa mukaansa. En ole mitenkään kauhean aktiivinen facebookissa tai instagramissa ja postaan molempiin yhteensä ehkä 1-2 kertaa kuukaudessa jotain. Välillä en ollenkaan. Twitterille en koe minkäänlaista tarvetta. Ymmärrän sen, että joillekin ammatillisessa mielessä tuo voi olla hyvinkin oiva väline pysyä ajan hermolla. Mutta noin muuten se keskustelu on siellä kyllä, niin syöpäistä, että haluan pysyä siitä visusti erossa.

Somessa ja täällä keskustelupalstoilla pyöriessä menee silti ihan liikaa aikaa. Ja tiedostan sen kyllä itsekin.

Tuntuu, että meillä alle 40-vuotiailla on aivan jatkuvalla syötöllä tuo kapula kädessä. Enkä ole itse yhtään sen parempi. Töissä, metrossa, lounastauolla, kaupan kassajonossa, kaupungilla kävellessä, vessassa paskalla istuessa, himassa netflixiä katsellessa... ihan missä tahansa.

Selkeänä vaarana sanoisin ainakin sen, että jos minulla olisi tytär, niin tekisin kyllä ihan kaikkeni, että hän ei koskaan rupeaisi miettimäänkään "ammatin"valinnaksi minkäänlaista instagram pyllistelijää. Mitähän nuokin sitten joskus tekee, kun luonto rupeaa rypistämään ja roikottamaan paikkoja, eikä ole mitään koulutusta tai työkokemusta hankittuna sen "social media influencer" kuplan ulkopuolella.
 
Viimeksi muokattu:

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Tuntuu, että meillä alle 40-vuotiailla on aivan jatkuvalla syötöllä tuo kapula kädessä. Enkä ole itse yhtään sen parempi. Töissä, metrossa, lounastauolla, kaupan kassajonossa, kaupungilla kävellessä, vessassa paskalla istuessa, himassa netflixiä katsellessa... ihan missä tahansa.

Mutta tässä pakko todeta, että me lähemmäs 40-vuotiaat olemme hyvässä iässä. Olemme nähneet, miten some on kehittynyt. Monen ensimmäinen some on ollut IRC. Tuolla on opittu keskustelemaan. Itse koen tuolla taustalla, että netiketistä on edes jotain ymmärrystä. Meidän vanhempamme ja lapsemme ovat eri tilanteissa. Viikonloppuna luin oman isäni WhatsApp-viestejä miettien, mahtoiko tuo oikeasti vitsailla vai ei. Herra ei emojeista ymmärrä mitään, olisi ehkä helpottanut tuossa tilanteessa.

Lukaisin äsken myös erään poliitikon twiitin ja tuolla seassa oli käsi suun edessä naureskeleva emoji. Tuo muutti twiitin merkityksen aivan täysin.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa -sanonta ei tänä päivänä päde aivan kaikessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös