SM-liigan nousijajoukkueet kautta aikojen

  • 25 317
  • 65

juhana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1975-2013, 2023-, Roihuttaret, K-Vantaa
Nousija- ja putoajajoukkueiden valmentajiin liittyy myös mielenkiintoisia tarinoita. Tapio Flinck täällä jo mainittiinkin eli hänen valmentama joukkue on pudonnut kahdesti, vieläpä peräkkäisinä vuosina niin, että 1989 Ässät putosi JoKP:lle ja seuraavana vuonna JoKP Ässille sii.

Juhani Tamminen on ollut kahdesti nousijajoukkueen valmentaja, TuTo ja Kärpät. Eikä se kolmas kertakaan nyt niin kaukana ollut Sportin kanssa. Kari Mäkinen muistaakseni valmensi Kärppiä jo 70-luvulla, kun joukkue nousi ja Mäkinen oli myös Jokereiden valmentaja keväällä 1989, kun Jokerit pudotti juuri Kärpät.
Esko Nokelainen valmensi KalPan liigaan kaudella 1985-86, silloin suoran nousun kautta ja keväällä 1990 Hockey-Reippaan karsinnoista KooKoo:ta vastaan.

Muita "kahden nousun" tai "putoamisen" valmentajia ei taida olla. Ja ilmeisesti myöskään kukaan valmentaja ei ole kokenut nousua ja putoamista - tosin Kari Elorannan Pelicans siis hävisi karsinnat 2000, mutta sai sitten liigapaikan myöhemmin.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Muistan kun mm. HPK:ssa työsulkukaudella 94-95 pelannut Geoff Sanderson kummasteli ja halveksui aikanaan tätä tapaa.

Tämä on jäänyt itsellekin mieleen. Muistaakseni ihmetteli, kun Suomessa jokaista maalia juhlitaan kuin mestaruutta. Sama mies paheksui myös syvästi Suomen niukkaa kanavatarjontaa kaapelitelevisiossa.
 

Beukeboom

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät / Mamba!
Kari Mäkinen muistaakseni valmensi Kärppiä jo 70-luvulla, kun joukkue nousi ja Mäkinen oli myös Jokereiden valmentaja keväällä 1989, kun Jokerit pudotti juuri Kärpät.
Esko Nokelainen valmensi KalPan liigaan kaudella 1985-86, silloin suoran nousun kautta ja keväällä 1990 Hockey-Reippaan karsinnoista KooKoo:ta vastaan.

Kari Mäkinen oli myös Kärppien mestaruusvalmentaja keväällä -81. Onko hän ainoa joka on valmentanut saman seuran divarista liigaan ja myöhemmin liigan mestariksi - vielä saman valmennusstintin aikana?
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger

chris

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Miettikää sitä tunnetta kun koko kausi on odoteltu niitä kolmea peliä, mitä ratkaisevat sitä seuraavan kauden kohtalon. Kyllä se syletti, kun vaikka joukkue oli kuinka kova Divariin, jouduttiin pelamaan niin helppoja pelejä niin pajon että joukkue ei ollut oikeassa iskussa sitten, kun piti näitä liigan heittopusseja vastaan pelata. Ne oli saaneet pelata suomen huippuja vastaan koko kauden. Siihen kun lisättiin valtavat paineet ja epäonnistumsen pelko... vieläkin puistattaa ajatus.
Muistanko väärin, mutta eikö Kärpät hakenut kauden aikana kovempia harjoitusvastustajia preppaamaan karsintoja varten? En kyllä enää muista oliko nuo sitten kauden alla vai jopa ennen karsintoja.

Kaiken kaikkiaan tuo oli kyllä tunteiden puolesta huikeaa (vuoristoratamamaista) aikaa ja on antanut sellaisen perspektiivin tähän jääkiekon katseluun, että pienet vastoinkäymiset ei enää hirveästi paattia heiluta. Edelleenkin nuo karsinnat herättää mielenkiintoa ja Ilves-Jukurit sarjaa tuli seurattua paljon tarkemmin kuin liigan pudotuspelejä. Paljon suurempi draama mielestäni noissa karsinnoissa on kuin siinä, että mikä joukkue jää tänä vuonna mitalipelien ulkopuolelle ja mikä menee finaaliin asti.
 

Beukeboom

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät / Mamba!
Muistanko väärin, mutta eikö Kärpät hakenut kauden aikana kovempia harjoitusvastustajia preppaamaan karsintoja varten? En kyllä enää muista oliko nuo sitten kauden alla vai jopa ennen karsintoja.

Muistat oikein.

Käytännössä kaikki harjoitusvastustajat ennen kautta olivat liigajoukkueita, ja kauden aikana (esim. joulutauolla) tuotiin mm. Kanadan Spengler-Cup-joukkue useampaan otteeseen Raksilaan jne. Liiganousukaudella Kärpät pelasi harjoitusottelun Moskovan EHT-turnaukseen matkalla ollutta Suomen maajoukkuetta vastaan, ja voitti ottelun 3-2. Kertoo jotain divarijoukkueen tasosta.

Kärpät-Maajoukkue-ottelussa oli joulukuussa 1999 järjestysmiesten mukaan yli 10 000 katsojaa. Raksila veti itsessään 7600, mutta lisenssiläiset + muut pääsivät siihen aikaan lipsahtamaan ikään kuin "vahingossa" sisään. Itse matsissa olleena täytyy sanoa, että Raksila ei koskaan ole minun elinaikanani ollut niin täynnä kuin tuolloin. Erätauot meni omalla paikalla istuessa (onneksi istumaan pääsi...)
 

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Kärpät-Maajoukkue-ottelussa oli joulukuussa 1999 järjestysmiesten mukaan yli 10 000 katsojaa.

Oliko tämä vielä se matsi, jonka Mertaranta selosti radiossa? Muistelen itse, että Ouluhallin parkkipaikalta poistuminen vei ikuisuuden ja Radio Megassa pyöritettiin useaan otteeseen ottelun kohokohdat Mertarannan selostuksella.

Tuota nousuaikaa on melko runsaasti tässäkin ketjussa muisteltu. Kertonee jotain siitä, mitä moinen kannattajissa aiheuttaa.
 

Beukeboom

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät / Mamba!
Oliko tämä vielä se matsi, jonka Mertaranta selosti radiossa? Muistelen itse, että Ouluhallin parkkipaikalta poistuminen vei ikuisuuden ja Radio Megassa pyöritettiin useaan otteeseen ottelun kohokohdat Mertarannan selostuksella.

Kyllä, Junno lennätti Mertarannan Raksilaan ja tämä selosti ottelun Radio Megaan.

Joulumarkkinoille Kärpät julkaisi CD-levyn, jossa oli kaksi "kappaletta": 2.5h kestänyt selostus ottelusta ja "Ihanaa Leijonat, Ihanaa". Taitaa olla jonkinsortin keräilyharvinaisuus nykyään.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Tuota nousuaikaa on melko runsaasti tässäkin ketjussa muisteltu. Kertonee jotain siitä, mitä moinen kannattajissa aiheuttaa.
Tätä itse asiassa hainkin koko topicin avauksella: muisteluja liiganousuista ja niiden aiheuttamista tunteista yli seurarajojen. Avausviestistäni jäi pois lause "Kertokaahan omat muistikuvanne liiganousuista ja niiden aiheuttamista tunteista." tai jotain sinne päin. Pistän tuon unohdukseni täysin ilman selittelyjä muutaman oluen piikkiin. Koko topicin ideaahan esim. hjalmar ihmetteli jo muutaman tunnin päästä ketjun avauksesta.
Minakin olen aiman kakena tasta Foxin tilastollisesta kattavuudesta, johon nyt ensi silmayksen loin. Mutta mika on se homman clue? Mita tassa haetaan? Onko jotain selitysta, etta miten nousija parjasi? Sorry, jos olen lukenut jotain huonosti.
Valitettavasti itse en pysty paljoakaan kertomaan näistä asioista - paitsi tilastojen valossa. Kannattamani seurahan ei ole kertaakaan SM-liigan aikana noussut/tippunut tai edes pelannut karsinnoissa. Olen sen useampaan kertaan todennut - ainakin TPS-puolella - että en tule ikinä menemään yhteenkään TPS:n säälipleijarimatsiin tai pronssiotteluun (tai minkään muunkaan joukkueen). Mutta jos... ja JOS TPS joutuu/"pääsee" koskaan pelaamaan SM-liigan karsinnoissa, tulen takuuvarmasti olemaan paikan päällä joka ainoan ottelun.

Tämä koko topic sekä henkilökohtainen mielenkiintoni ilman TPS:n karsintakokemuksia kuitenkin osoittanee, kuinka paljon aidosti avoin liiga ja karsinnat herättävät kiinnostusta ja puhetta yli seurarajojen. Kuten Juhani Tamminen asian aikoinaan kevään 2009 karsinnoissa ilmaisi: "Eurooppalainen palloilukulttuuri elää kolmesta asiasta. 1. Kuka vie pytyn? 2. Jalkapallossa kuka pääsee Euroopan kentille, jääkiekossa kuka pääsee play offeihin? 3. Kuka tippuu, kuka nousee?". Tästä en voi olla jääkiekkoleijona #79:n kanssa enempää samaa mieltä! Mainitaan vielä suljetun liigan avaajien nimet: Kalevi Helppola, Ari Mennander ja Juhani Tamminen. Mutta suomalaisessa kiekkoilussahan on oikeat ja väärät henkilöt. Jos haluatte esimerkin vääristä, niin Summanen ja Tamminen.

Luonnollisesti odotinkin, että kolmesta tuoreimmasta liiganoususta - Pelicans 1999, Kärpät 2000 ja KalPa 2005 - ketjuun tulee eniten juttua. Itse asiassa olen jopa hieman hämmästynyt, kuinka vähän esim. Kuopiosta on tullut ketjuun viestejä. Sitä vastoin olen erittäin mielissäni, että esim. Porin Ässien paluu liigakartalle 23 vuotta sitten on tuottanut ketjuun oikein mukavastikin muistelmia.

Toivottavasti jossain vaiheessa ketjuun eksyisi myös jotain wanhan liiton KooKoo:n tai JoKP:n kannattajia, jotka toisivat meille kaikille omia muistojaan liiganousuista 80-luvulla ja 90-luvun alussa. TuTo:n kannattajatkin ovat ainakin toistaiseksi pysytelleet hyvin piilossa. Entä olisiko jollain turenkilaisella jotain mielenkiintoista tarinaa tuosta HPK:n ensimmäisestä liigataipaleesta kaudella 1983-84?

Vastaavasti mielestäni olisi hemmetin mukavaa lukea myös eri seurojen kannattajien mietteitä näistä ikävämmistä hetkistä. Miltä on tuntunut, kun se oma rakas seura pelaa koko kauden päin helvettiä ja vajoaa sarjaporrasta alemmas? Tietysti mitä kauemmin siellä alhaalla ollaan, sitä makeammalta se nousu ylöspäinkin varmasti tuntuu. Tai mitä katkerammalla tavalla sinne divariin ollaan tiputtu, niin minkälaisin miettein seuraavana syksynä ollaan menty seuraamaan amatöörisarjaa.

EDIT: karsinnoistahan yleisesti on hemmetin kattava ja mielenkiintoinen Jatkoajan juttu vuodelta 2009
Kaikkien aikojen karsinnat!
 

laituri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hockey Reipas, Charlestown Chiefs
Hockey-Reippaan ja KooKoon välisessä sarjassa oli kyllä melkoista paikallisottelutaistoa. Lahden halli oli ääriä myöten täynnä (ja viralliset katsomäärät ylitetty todella komeasti) ja itselle on jäänyt mieleen KooKoon maalissa torjunut legenda, Hannu Kamppuri. Hannu ei ollut enää nuori poika, mutta edusti sellaista legenda-osasta vierasjoukkueessa, jota ei ollut paljoa Lahden jäähallissa näkynyt edeltäneinä kausina.
 

Gagne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikenlaiset pörröiset maskotit, kahdella.
T Entä olisiko jollain turenkilaisella jotain mielenkiintoista tarinaa tuosta HPK:n ensimmäisestä liigataipaleesta kaudella 1983-84?

Mitäs siitä nyt sanomaan... Edellisenä keväänä Lukko oli vastaantulija jne. Sitten joukkueessa tapahtui isoja muutoksia (Määttänen häipyi valmentamasta ja Savolaisen Hanski ei ihan ollut kelvollinen korvaaja. Samoin divarissa ja karsinnoissa joskus omintakeisillakin torjunnoillaan loistanut Ben Perreault oli liigatasolla tavallinen kuolevainen) ja loppuhan onkin historiaa.

Esimerkiksi Kärppiä vastaan kotona Kerho johti viitisen minuuttia ennen loppua maalilla. Sitten Kärpät tasoitti ja olisikohan ollut Huikari, joka minuuttia ennen summeria purjehti omalta siniseltä läpi kun Kerhon miehityksellä oli sormi suussa ja paskat housussa. Tuloksena maalin tappio. Sellaista "isät vastaan pojat"-touhuahan se koko kausi oli. Ihmeenä pidän vieläkin sitä, että lopulta karsinnat menivät viiteen peliin tuollaisen kauden jälkeen.

Ässät kotivoiton jälkimainingeissa pienen juniorin mieleen painui isokokoinen porilainen istumassa hallin edessä, tuhannen kännissään itkemässä Padan suoritusta. Reipas-vierasvoiton jäljiltä Hämeen Sanomissa oli etusivulla kuva jossa oikein nuolella osoitettiin lahtelaisten yläpesään menevää kiekkoa. Sen verran harvinaista herkkua... Uma Hakulinen taisi olla tekijänä.

Joka matsissa lisenssikortilla taisin kuitenkin olla, vaikka enimmäkseen aika meni paperimukilla fudista kylmän hallin käytävillä pelatessa. Muistan kuitenkin kuinka Kamppuri torjui kaiken ja sen, kuinka porukoiden nuoruusaikojen kaveri Jukka Porvari antoi pienelle miehelle mailansa Tepsin vieraillessa Rinkelinmäellä. Se staga taisi hajota pihapeleissä parin viikon jälkeen.
 

juhana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1975-2013, 2023-, Roihuttaret, K-Vantaa
Tosiaan KooKoon ja lahtelaisten väliset karsintapelit on jääneet hyvin muistiin 1980-luvun lopussa, kun tuli Kymenlaaksossa tuolloin lapsena asuttua.

Kiekkoreipashan oli jo lähellä tiputtaa KooKoo:n, joka oli selkeä liigajumbo, keväällä 1988. Joukkueella oli jo katkaisun paikka kotonaan neljännessä pelissä, mutta sen KooKoo taisi voittaa jatkoajalla. Viides peli Kouvolassa oli melkoista taistelua, mutta sen kotijoukkue voitti lopulta 8-5 värikkäiden vaiheiden jälkeen. Lahtelaisia valmensi tuolloin muun muassa IFK:ssakin yhden kauden valmentanut Kari Malinen, joka tunnetusti arvosteli tuomareita äärimmäisen paljon myös tämän sarjan aikana.

Kaksi vuotta myöhemmin ei sitten mikään enää auttanut, vaan Hockey Reippaaksi nimensä muuttanut joukkue lähetti KooKoon divariin otteluvoitoin 3-1 eikä sen jälkeen ole Kouvolassa toistaiseksi liigaa pelattu. Tuolloihan Lahdessa oli aivan älyttömän kova divarijoukkue, jonka tähdet olivat Oldrich Valek, Jaromir Sindel ja Matti Hagman. Lisäksi joukkueessa pelasivat lupaavat kasvatit Janne Laukkanen ja Marko Jantunen. Ratkaiseva neljäs peli Lahdessa päättyi selkeään 6-1 kotivoittoon - tuo peli tuli kuunneltua silloisesta Rytmiradiosta, jossa selosti Antero Mertaranta, joka sen jälkeen on selostanut paljon muuallakin.

Näistä otteluista jäi mieleen Kouvolassa erityisesti, että Lahdesta tuntui olevan määrällisesti puolet kannattajista ja äänestä varmaan 95 %. Osa vieraskannattajista oli hyvinkin vauhdikkaasti liikkeellä ja kaikenlaista tapahtui välillä...Kouvolassa lienee muutenkin ollut tuohon aikaan yhdessä Tampereen kanssa Suomen hiljaisin kotiyleisö.

KooKoollehan tuli sitten keväällä -93 mahdollisuus kuitata kurjuudet karsintasarjassa silloista Reipas Lahtea vastaan. Tuolloinhan neljä joukkuetta (kolme divarista + liigan viimeinen) pelasivat kaksinkertaisen sarjan ja nämä joukkueet kohtasivat muistaakseni toiseksi viimeisellä kierroksella Kouvolassa. Voitolla KooKoo olisi noussut liigaan ja johtikin ottelua heti alussa 3-0, mutta lopulta monien vaiheiden jälkeen se päättyi lahtelaisille 5-8...tuostahan on kerrottu paljon, että KooKoolla ei olisi ollut "lupaa" nousta liigaan. KooKoon joukkueesta erityisesti mieleen on jäänyt pakin paikalta aivan hurjat tehot kerännyt Sergei Karpov, jolla taisi pakkien pistepörssissä olla jo pelkästään syöttöpisteitä selkeästi enemmän kuin kakkosella tehopisteitä kokonaisuudessaan...
 

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
KalPan suora nousu 1986 jäi aika kirkkaana vain muutama kuukausi aiemmin kiekkoilusta innostuneen nuoren miehen mieleen. Nousu varmistui hieman 6.2.1986 yllättäen jo runkosarjan neljänneksi viimeisessä ottelussa 10-3 voitolla TJ-V:stä, kun ainoa mahdollinen TuTo hävisi ennakko-odotusten vastaisesti Hämeenlinnassa 6-4. Edesmennyt legendaarinen kuuluttaja Kari Myllys kuulutti noin 48 minuutin kohdalla HPK:n 6-3-johdon ja se juhlatunnelma alkoi oikeastaan jo siitä.

TJ-V-ottelusta jäi sivukaneettina myös mieleen, kun vieressä olleet isommat pojat alkoivat kuittailla "KYLLÄ KUPSI ON PALJON PAREMPI", kun tuulettelimme 9-vuotiaina Olen kanssa niitä maaleja ilmeisesti hieman liian äänekkäästi. (Terveisiä Olelle, jos luet tämän!)

Ratkaisupeliksi ennakkoon kaavailtu KalPa-TuTo pelattiin kolme päivää myöhemmin ja oli siis panokseton. KalPan Supporter Club oli juhlistanut jo varmistunutta liiganousua jakamalla katsomoon monisteita, joissa oli lista kannustushuudoista sekä hassunhauskoja KalPa-aiheisia vitsejä, joista jäi mieleen mm. seuraava:
"
- Jos KalPa ja Ritari Ässä tappelis, niin kumpi voittais?
- KalPa!!
- Nii voittaiskii!!"

Tunnelma hallissa oli pelillisestä panoksettomuudesta huolimatta kuitenkin loistava, kun KalPa käänsi pelin 2-4-tilanteesta 7-5-voittoon vajaan 5200 katsojan edessä. Ottelun jälkeisenä erikoisuutena oli yleisön päästäminen jäälle juhlimaan joukkueen kanssa. Turvallisuussyistä johtuen tällainen iloittelu taitaa nykyään olla aika poissuljettua. Joka tapauksessa olinhan siellä jäällä minäkin. (Ole ei uskaltanut vaan jäi katsomon puolelle.)

Näin jälkikäteen vähän harmittaa, koska minulla oli tästä TuTo-ottelusta ja sen jälkeisistä juhlista Kuopio-TV:ltä nauhoitettu VHS-tallennekin, mutta nauhoitin siihen päälle V:n vuonna 1988...
 

PJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevat Mestarit
KalPan suora nousu 1986 jäi aika kirkkaana vain muutama kuukausi aiemmin kiekkoilusta innostuneen nuoren miehen mieleen.

Tunnelma hallissa oli pelillisestä panoksettomuudesta huolimatta kuitenkin loistava, kun KalPa käänsi pelin 2-4-tilanteesta 7-5-voittoon vajaan 5200 katsojan edessä.

Ensi keväänä on vuorossa taas jossain päin Suomea huikea tilaisuus aikamoiseen hurmokseen, kun Ilmalan varikolla opetellaan venäjää Континентальная хоккейная лига:n tahdissa.

Saapa nähdä olisiko vuorossa Vaasan paluu, se olisi ainakin tervetullut lisä. Neljä vahvaa ja Liigan hyvin kelpaavaa organisaatiota ovat ainakin juuri Vaasassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Joensuussa. Miksei nyt Turkukin, mutta yhdelläkin näyttää olevan siellä vaikeaa.

Voipi olla, että tämän päivän uutiset saivat näissä organisaatioissa aika paljon vipinää aikaan. Näin hyvä tilaisuus nousuun ei ole ollut pitkään aikaan ollut, joten Mestis kausikin on tulevana kautena varsin mielenkiintoinen.

Ehkä tämän päivän uutinen ei myöskään enää mahdollista sellaista ennätystä, että hallitseva mestari olisi pudonnut. Tosin ehkä tässä voisi olla kahdellekin paikka nousta :)
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Itse luulisin, että tämän päivän the uutinen on saanut aikaan paljon vipinää ainakin Sportin toimistolla.

Ja miksei myös Kouvolassa ja Mikkelissä (?)
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Täysin samaa mieltä, suora nousu ja suora putoaminen kuuluvat joukkueurheiluun. Mestisbudjetilla kootulla joukkueella on erittäin pieni mahdollisuus lyödä best-of-sevenissä liigabudjetilla kasattua ryhmää jolle jostain syystä neljästätoista joukkueesta huonoimpana vielä annetaan kotikenttäetu.

Moon eri mieltä. Nousua tavoittelevan joukkueen on osoitettava olevansa parempi kuin putoamista vastaan haraavan joukkueen ja siten todistettava "ansaitsevansa" paikan auringossa. Onko se tasonmittaus sitten paras 7:sta vai paras 5:sta vai paras 3:sta sarja, on lähinnä maku asia. Mutta mitä lyhyempi sarja, sen enemmän on sijaa silkalla tuurilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös