SM-liigan fanitoiminta; Missä mennään kaudella 2012-2013 SM-liigan katsomokulttuuri?

  • 1 057 188
  • 3 930

Bismarck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onko kellään laittaa linkkejä tämän viimeisimmän kannatusskenen helmeä koskevaan artikkeliin tms. missään mediassa? Suuri ajojahti, joka on ollut Jokereiden faneja vastaan käynnissä jo vuosia luulisi näkyvän varsinkin tämmöisen tapauksen jälkeen mm. kaikissa varteenotettavien lehtien lööpeissä ja otsikoissa. Vain onko esim. Hesari maksettu hiljaiseksi? Hä?
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Täysin samaa mieltä. Viimeistä lausetta en tosin ymmärrä.

Muutoin tämän ketjun noin kymmenen viimeisintä sivua osoittavat tarvetta erillisen rähinöintiketjun perustamiselle. Katsomokulttuurista ollut viime aikoina kovin vähän keskustelua tässä ketjussa.

Toi mun jälkimmäinen lause oli typerä neronleimaus hermojen menetyksen jälkeen.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Retaleiden nimilista jokaiselle liigapaikkakunnalle ja sitten kun tällainen mustiin pukeutunut hupparijengi on ovella niin kysytään henkkarit kaikilta. Jos pojat pystyvät todistamaan etteivät ole porttikieltolistalla niin sisään vaan.
Eihän lähestymiskieltojakaan jätetä langettamatta sen takia ettei poliisi pysty niitä nykyisillä resursseilla juurikaan valvomaan.

Suomessa laki ei tunne porttikieltoa tapahtumiin. Sekä tuossa mennään aika lähelle laitonta henkilörekisteriä. Muuten ihan hyvä.

Itse suosittelisin sukkasaippuaa omien toimesta.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Suomessa laki ei tunne porttikieltoa tapahtumiin. Sekä tuossa mennään aika lähelle laitonta henkilörekisteriä. Muuten ihan hyvä.

Itse suosittelisin sukkasaippuaa omien toimesta.

Ei - luojan kiitos - kaikesta tarvitse kuitenkaan laissa säätää. Tapahtumanjärjestäjällä on lupa valita asiakkaansa. Toki niin, että rahat on palautettava jos ovelta käännytetty on ehtinyt ostaa lipun tilaisuuteen.
Laki tulee vastaan esim. siinä jos tapahtumanjärjestäjän voidaan osoittaa harjoittavan syrjintää.
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Porttikiellot halleihin ja ei tarvitse erikseen joka ovella olla papereita kysymässä vaan kun EP kuitenkin tietää keitä nämä kaverit ovat ja he ainakin raumalla siihen heidän viereensä iskivät niin EP:stä joku ilmoittaa ennen peliä järkkäreille että tuo ryhmä tuossa, heillä on porttikielto. Siinä vaiheessa järkkärit paikalle ja paperien tarkistus ja pihalle. Näin EP irtauttaisi itsensä näistä näkyvästi.

Hallin ulkona tapahtuvia ei tämä estä ellei YB:t sitten tiedä jo stadista lähtiessään että "omat" käräyttävät heidät kuitenkin niin joudutaan hallista ulos joten ei kannata lähteä.

Nyt tuli kirjoitettua todella sekavasti mutta toivottavasti ymmärsitte.
 

1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
1963 | 2021
Harmittaa kun joutuu tälläisistä asioista kirjoittamaan tässä ketjussa - varsinkin kun lauantainen ilta oli muuten todella hieno osoitus katsomokulttuurin kehittymisestä Suomessa.

Siltikin on tehtävä kaikki, jotta lauantaina nähty väkivalta loppuu katsomotapahtumien yhteydestä. Siksi on hyvä, että tännekin kirjoitetaan asiasta.

Vammat on lauantaisen jälkeen tutkittu ja asia on mennyt eteenpäin. Poliisi tutkii tekoja törkeinä pahoinpitelyinä. Lienee kaikille selvää, että on jokaisen asiasta tietävän velvollisuus auttaa Poliisia pahoinpitelijöiden identiteetin selvittämisessä.
 
Viimeksi muokattu:

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Paras ratkaisu olisi varmaan, että aina kun kyseiset veijarit havaitaan niin heidät poistetaan hetimiten hallista. Myös EP voisi tehdä julkisen kannanoton jossa se tuomitsee ja irtisanoutuu tästä riehuvasta jonnelaumasta.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Onko ihmiset täällä sitä mieltä jokaisesta joukkueesta valitaan "judge"? Tällä jannulla on oikeus poistataa ihmisiä jäähallista, jos tietää näiden aiheuttaneen ongelmia aikaisemmin.

Kysymyksiä?
Saako rettelöitsijän kaverit myös poistaa?
Riittääkö rivojen huutelu poistamiseen?
kauanko "bannit" kestää?
Pitääkö henkilöillä olla oikeuslaitoksen tuomio, vai riittääkö vain judgen mielipide?
Voiko poistaa myös toisen joukkueen kannattajia?
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
RB:n kanta lauantaiseen Lukko-Jokerit otteluun ja sen jälkeisiin tapahtumiin.

Linkki vie RB:n kotisivuille.

3.11. pelatun Lukko-Jokerit –matsin tapahtumista | Raumam Boja

Hyvä kannanotto, virtuaalinen hatunnosto sinne suunnalle. Muutama mätä omena ei saa pilata kokonaiskuvaa vaikka ne typeryydet päällimmäisenä mieleen tietenkin tuosta nousee.

Täältä suunnalta toivottelen pikaista paranemista näiden rellestelijöiden tulilinjalle joutuneille, varsinkin sille pienikokoiselle naiselle. Varsinaiset sankarit käy naisten päälle, ei voi kuin ihmetellä.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Eikö EP:n vetäjät voisi saada poliisilta jonkun valokuvallisen listan niistä henkilöistä jotka ovat olleet poliisin kanssa tekemisissä aikaisemmin. Sitten voitaisiin siihen listaan vedoten poistattaa henkilöitä hallista, esim. 3 vuoden ajan viimeisimmästä kiinniotosta.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Eikö EP:n vetäjät voisi saada poliisilta jonkun valokuvallisen listan niistä henkilöistä jotka ovat olleet poliisin kanssa tekemisissä aikaisemmin. Sitten voitaisiin siihen listaan vedoten poistattaa henkilöitä hallista, esim. 3 vuoden ajan viimeisimmästä kiinniotosta.
Olisi muuten pitkä lista. Toki jos tuo olisi rajattu kaikkiin ihmisiin, joiden tuomiot liittyvät jääkiekko-otteluihin, ja vielä joukkuekohtaisesti, niin olisi jo inhimillinen lista.

Tuomio/sakko pitäisi olla raja, koska turha sitä vääriä jannuja poistella. Olisiko muuten rattijuopumus tai kolari parkkipaikkalla riittävä teko päätyä listalle?
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Olisiko muuten rattijuopumus tai kolari parkkipaikkalla riittävä teko päätyä listalle?

Ei tietenkään. Listalle pääsisivät katsomossa ja hallin ulkopuolella väkivallasta vähintään sakkoihin tuomitut henkilöt. Myös jäähalli-ilkivallasta voisi päästä listalle.
 

Daenboudian

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Ei todellakaan mitään valokuvia, nimilistoja eikä kannattajien omia tuomareita.

Lakikin kieltää erilaisten kuvallisten nimilistojen hallussapidon ja hyvä niin. Ei ole meidän tehtävämme päättää kuka saa tehdä mitä ja missä. Järjestyksenvalvojat tehkööt parhaansa ja poliisi tarvittaessa loput. Kannattajakatsomot toteuttaa tietysti sisäisen kurinsa niin hyvin kuin kykenevät.

Ja nyt jotain suhteellisuutta näihin keskusteluihin. Täällä ollaan ihan kauhuissaan ja ehdoteltu mitä oudompia ideoita.
 

Brousseau

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Todella harmillinen juttu tämä case Rauma. Olisi ollut mahtavaa kun tätä ylilyöntipuolta ei olisi sattunut ja täällä olisi saman sivumäärän verran hehkutettu positiivista tunnelmanluontia.

Kuitenkin modernin kannattajakulttuurin näkövinkkelistä yksi merkittävimpiä matseja, mitä on Suomessa pelattu, voisko jopa näin tituleerata? Ja kyse nimenomaan siitä, että kaksi käytännössä kuuminta kannattajaryhmää SM-liigan puolella (tarkennetaan Red Armyn takia) tällä hetkellä ottaa katsomossa odotetusti yhteen. Omassa kategoriassa odotukset olivat todella korkealla.

Löytyisikö matsista lisää kuvia ja kenties videomatskuakin? Kovin nihkeästi tuntuu olleen esillä.

Voimia ja tsemppiä EP:lle, jotta tämä paskasakin touhuilu saataisiin loppumaan. Niin pahoillani sen puolesta kun tätä tapahtumaa kohtaan oli paljon positiivisia odotuksia. Melkoisesti teillä työsarkaa sen 1500:n kannattajan kanssa Turussa. Toivottavasti homma pysyy siellä handussa. Tietysti samat jonnet lähtee tässä tapauksessa resiinalla perästä kun heitä ei junaan oteta.
 

teude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings/Lions, Jokerit, SaiPa
Tietysti samat jonnet lähtee tässä tapauksessa resiinalla perästä kun heitä ei junaan oteta.

Hitto että repesin, tuli heti mielikuva jostakin Lucky Luken Dalttoneista painamassa resiinalla kohti Turkua.
 

Tuomas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vain yksi jengi Stadista
Löytyisikö matsista lisää kuvia ja kenties videomatskuakin? Kovin nihkeästi tuntuu olleen esillä.
Meillä ainakin video- ja kuvamateriaalia on reilusti tallessa. Tehdään video kun vitutukselta jaksaa.

Tällainen video (kiekkoareena.fi) löytyy missä muutamia sekunteja katsomomenoakin sekä haastatteluja.
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kannattaminen ja metelin pitäminen kannatusmielessä on hieno asia. Halliin tulee tunnelmaa jne..

Mutta sitten tulee tämä toinen puoli tässä asiassa. Tai oikeastaan eihän se ole edes tämän kannattamisen toinen puoli, mielestäni. Tämän ei pitäisi liittyä kannattamiseen millään tavalla. Olisi kiva saada perustellut vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

Onko kannattamisen ja kannustamisen perimmäinen tarkoitus saada oma suosikki nostamaan suoritustasoa ja pärjäämään mahdollisimman hyvin?

Miksi huudetaan sitä kuinka vihataan vastustajan joukkuetta, kotikaupunkia ja kannattajia. Onko tämä sitä oman joukkueen kannattamista? Miten toisen mollaaminen nostaa omien suoritustasoa ylöspäin?

Miksi kannatuskulttuurin nimissä on oikeutettua rikkoa paikkoja, heitellä kolikoita tms. tavaraa jäälle tai muiden katsojien päälle? Onko toisen omaisuuden vahingoittaminen tai varastaminen jollain tapaa parempaa kannattamista tai kuuluuko se olennaisesti tapaan jolla omia kannatetaan? Jos kuuluu, niin millä perusteella?

Auttaako vastustajan kannattajien provosointi ja/tai heidän kimppuunsa hyökkääminen oman joukkueen pelaamista jollain tavalla? Jos auttaa, niin millä tavalla?

Heikentääkö yleisten hyvien tapojen ja käyttäytymissääntöjen kunnioittaminen sekä lakien noudattaminen jollain tavalla oman suosikkijoukkueen pelisuoritusta? Jos heikentää, niin millä tavalla?

Jos edellä lueteltuihin kysymyksiin ei pysty antamaan perusteltua, tämmöistä "häirikkötoimintaa" puoltavaa vastausta, onko vastaajalla silloin aika katsoa peiliin ja miettiä elämänsä suuntaa ja asioiden tärkeysjärjestystä? Onko järkevää oman intohimonsa vuoksi pilata tulevaisuutensa ja toisen ihmisen tulevaisuus rikkomalla, varastamalla tai pahoinpitelemällä? Jos tällainen toiminta jatkuu, niin silloinhan sitä toiminnan harjoittaja sahaa omaa oksaansa altaan pois. Sanonta "kaikki kiva loppuu aikanaan" kuvaa tilannetta aika hyvin. Pitääkö liigajoukkueiden pistää rahaa ja resursseja katsojien toiminnan valvomiseen ja ennaltaehkäisyyn, sen sijaan että sitä käytettäisiin katsojien palveluiden kehittämiseen tai hyvien pelaajien palkkaamiseen. Näin tulee varmasti käymään, mikäli meidän katsojien toiminta kehittyy epätoivotulla tavalla. Liigajoukkueet ja liiga ovat kuitenkin tapahtuman järjestäjänä viimekädessä vastuussa katsojien turvallisuudesta. Haluammeko että SM-liigaotteluita aletaan pelata tyhjille katsomoille pelkästään sen vuoksi, että jonkun mielestä on kivaa ottelun ohessa rikkoa vähän sääntöjä ja lakeja.

Tämä ei ole kohdistettu yleistäen minkään joukkueen kannattajille. Arvostan teitä, jotka otatte asiaksenne luoda tunnelmaa katsomoihin ilman että mitään pitää särkeä, ketään pitää loukata tai satuttaa. Tämä kirjoitus on kohdistettu sellaisille henkilöille, jotka perustelevat kannatuskulttuurilla ja sen kehittämisellä "häirikkötoimintansa". Vastatkaa kysymyksiini jos pystytte. Jos ette, ottakaa vastuu teoistanne ja sen jälkeen kasvakaa aikuisiksi.
 

Värilasiton

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jokerien kannattajat potkivat raumalaisfaneja | Iltalehti.fi | SM-liiga


Noniin, "laatu"lehtikin löysi näköjään jutunaihetta keskustelupalstalta. On tämä surullista.

e: Sen verran vielä tuosta aiheesta, että musta on siistiä katsoa Eteläpäädyn ja Jokerifanien yleistä menoa katsomossa, esimerkiksi juuri noilla stogereissuilla, harmittaa, etten pääse nyt katsomaan paikanpäälle kun olette tulossa.

Mutta, on kyllä tuomittava yhtälailla nuo Rauman tapahtumat, niin kakskeppisen pölliminen ja rikkominen (mikä on musta ihan törkeetä epäkunnioitusta muita kannattajia ja koko kannattajakulttuuria kohtaan) kuin myös se potkiminen.

Nuo ovat vain jotain sellaista, mitä en ole TPS:ää kannattaessa tottunut näkemään. Tai yleensäkkään minkäännäköistä tappelua tai haastoa edes tappeluihin. Täällä asia hoidetaan hyvin, ei edes kannatuslauluissa haukuta vastustajaa tai niiden kannattajia, tai ilmoiteta vihaavamme heitä. Kannatetaan omia, Capokin huutaa, että nyt kannustetaan MEIDÄN joukkuetta.
 
Viimeksi muokattu:

Jerry100

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihdoin Oranssi
Jokerien kannattajat potkivat raumalaisfaneja | Iltalehti.fi | SM-liiga


Mutta, on kyllä tuomittava yhtälailla nuo Rauman tapahtumat, niin kakskeppisen pölliminen ja rikkominen (mikä on musta ihan törkeetä epäkunnioitusta muita kannattajia ja koko kannattajakulttuuria kohtaan) kuin myös se potkiminen.

Nuo ovat vain jotain sellaista, mitä en ole TPS:ää kannattaessa tottunut näkemään. Tai yleensäkkään minkäännäköistä tappelua tai haastoa edes tappeluihin. Täällä asia hoidetaan hyvin, ei edes kannatuslauluissa haukuta vastustajaa tai niiden kannattajia, tai ilmoiteta vihaavamme heitä. Kannatetaan omia, Capokin huutaa, että nyt kannustetaan MEIDÄN joukkuetta.

Itsekin näen asian vahvasti samoin. Tietynlainen kunnioituksen puute näkyy selvästi. Jos ja kun EP on niistänyt nenäänsä ja repinyt niitä lippuja niin aivan turha kenenkään sanoa että EP olisi millään mittapuulla suomen paras faniryhmä. Paljon on kuitenkin positiivista mutta siihen tunnustukseen matkaa.
 

1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
1963 | 2021
Todella huono juttu.

Painetussa lehdessäkin oli näköjään juttua tuosta. Juttu oli eilen jo tehty ja rikosilmoitukset ovat menneet eteenpäin tänään. Jutussa ei siis ollut tietoa vielä henkilövahingoista.
 

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Olen sitä mieltä, että tämä pieni ryhmä pitää ulkoistaa koko kannatustoiminnasta. Jos ja kun joku heidät tuntee/tietää, tulisi hänen levittää sanaa, jotta muutkin osaisivat varautua. Täten oltaisiin ainakin valmiita Hartwallilla ja muissa mahdollisissa halleissa, jossa tulee ongelmia. Ehdottomasti koko "Young Boysin" ryhmä helvettiin kaikesta Jokeriaiheisesta toiminnasta, olen kyllästynyt lukemaan näitä uusiutuvia toilailuja.

Muistan, että tällä foruumilla jokeripuolella joku laittoi joskus viestin juuri perustamastaan (tms.) Young Boys -ryhmästä. Hänellä ei ole ilmeisesti munaa olla enää äänessä, eikä ottaa vastuuta ryhmän teosta.
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Tässä on useampi sivu käsitelty lauantain tapahtumia ja sivuttu Jokerifanien käytöshistoriaa. On tuomittu, on puolusteltu, oltu eri mieltä ja samaa mieltä. Tuonpa vielä yhden näkökulman keskusteluun. Aiheesta, josta olen ollut aikeissa kirjoittaa jo pidempään, mutten ole tohtinut rajallisen kirjallisen ulosantini takia.

Näin ”tavallisena” Jokerikannattajana, jääkiekon suurkuluttajana, eri jäähalleissa jotakuinkin 30-vuotta viettäneenä huomaan useamman vuoden tauon jälkeen pelkääväni ajatusta vierasmatkasta. Kävimme 90-luvulla monissa järjestetyissä vierasotteluissa, meno oli mukavata, eikä ongelmia ollut. Jokeriperhe kasvoi ja ongelmat lisääntyivät. Me jäimme osittain tästä syystä matkoilta pois.

Aloimme tehdä omatoimimatkoja, osittain hotelli- /mökkireissuihin yhdistäen. Joitakin vuosia sitten ongelmat kärjistyivät, Jokerifanit lieveilmiöryhmittymineen käyttäytyivät jatkuvasti huonosti ja omatoimimatkalaisena ei uskaltanut enää liikkua paita päällä vieraassa kaupungissa, saatika jättää autoon mitään Jokereihin liittyvää näkösälle. Omatoimimatkailu ei ehkä vähentynyt, mutta paidat jäivät pois. Viimeisimmän parin vuoden aikana on meno vierasmatkoilla rauhoittunut, iso kiitos siitä EP ry:lle. Tämä on heijastunut suoraan omatoimimatkalaisen kohtaamiseen vieraalla paikkakunnalla ennen ja jälkeen pelin. Ja paidan on taas viitsinyt pistää päälle ilman että se on toiminut automaattisena vittuilumagneettina. Olemme kokeneet huikean hyviä keskusteluita paikallisten kanssa heidän jälkipelibaareissaan milloin kahvin, milloin tuopposen tai kahden ääressä. Silti - lähes aina - olemme kohdanneet yksittäisiä ongelmia. Olemme suhtautuneet niihin kuin veroihin. Voit vältellä niitä omalla panostuksella ja suunnittelulla, mutta kokonaan niiltä et välty. Olen - pienikokoisena naisena - saanut litsarin kasvoilleni kävellessäni erätauolla vessaan, kaveri on lohkaissut hampaansa tuopin reunaan saadessaan ohikulkijalta kyynärpään niskaansa, on haastettu tappeluun hallin ulkopuolella, ah ja niin - olen Hjalliksen huora. Olen saanut väsymiseen asti kertoa, kuinka irtisanoudun fanien tötöilystä. Monta vuotta meni hyvin, nyt päällimmäisenä tunteena on taas epävarmuus, jopa pelko. Aina tilanteista on selvitty, emme ole koskaan umpihumalassa, tai edes humalassa, emme nauti räyhäkkää, hymyilemme poskemme kipeiksi ja puhumme itsemme uhkaavasta tilanteesta pois. Tai emme välitä. Kyllä se poski paranee. Hampaita saa uusia.

Sosiaalinen media, keskustelupalstat. Kaikki muistetaan ja kaikesta muistutetaan. Olen osa isoa mätäpaisetta, jota saa tölviä, niin henkisesti kuin fyysisestikin ja se ei tunnu hyvältä. Mutta se on ilmeisen oikeuttua, koska itsepä olen joukkueeni valinnut. Jos olisin osannut ennustaa tulevaa, olisinko valinnut toisin?

Pienemmillä paikkakunnilla kannattajia on vähemmän. Taulapäät eivät ryhmity omien ismiensä mukaiseen toimintaan, jonka kantavana isminä lie idiotismi. Nämä yksittäiset torvelot eivät erotu, heistä ei revitä otsikoita. Näitä löytyy kaikilta liigapaikkakunnilta, niin Jokeriperheestä ja Helsingistäkin - täällä määränsä puolesta myös ryhmittyneenä.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Tuossa onkin hienosti nähtävissä kaksi ääripäätä asiassa. Iltapäivälehden väkivaltaa lietsova ja yksipuolinen "Jokerien kannattajat potkivat raumalaisfaneja - Nuorten Jokeri-fanien joukkio hyökkäsi raumalaiskannattajien kimppuun" vs. viranomaislausunto:

- Tilanteessa oli molempien joukkueiden kannattajia. Kyseessä oli jonkinlainen suukopu ja tönimistä, ylikonstaapeli Ari Ojakoski kuvailee.
Vähän samalla lailla kun täällä keskustelupalstallakin. Jokainen varmaan tajuaa kumpi lausunnoista parhaiten kuvaa totuutta. Poliisi on ystävä!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös