Niin. Usean sivun syyttelyn ja syyllistämisen jälkeen ollaan pikkuhiljaan päästy pikkuhiljaan asiaan ja keskusteluun katsomojärjestelyistä. Aina voidaan osoittaa syyttävä sormi faneihin ja vierittää kaikki ongelmat heidän niskaansa, mutta toisena vaihtoehtona olisi myös herätä vallitsevaan tilanteeseen. Ajatukset ja asenteet muuttuvat aina ajan kuluessa, se mikä joskus tuntui oikealta ei välttämättä myöhemmin istukkaan omaan ajatusmaailmaan. Näissä tilanteissa usein ensin harataan vastaan jolloin yhteentörmäyksien riski kasvaa. Näin myös kannattajakulttuurissa. Se mikä järjestelyiden osalta ennen saattoi riittää, ei välttämättä ole kaikkein edullisin vaihtoehto nykyisin. Ääriliike otti puheenaiheeksi jo vuonna 2007
kirjoitetussa kolumnissaan muun muassa vierasfanien katsomojärjestelyn. Useinkin syntyneitä ongelmia oltaisiin voitu estää tai ainakin vähentää hoitamalla taustat kunnolla. Esimerkiksi järjestelemällä vierasfanien katsomopaikat niin ettei vieressä ole suoraa yhteyttä kotijoukkueen fanikatsomoon. Kuluneiden vuosien aikana näihin on toki kiinnitetty jollain tasolla huomiota, mutta ei läheskään tarpeeksi. Tässä voisikin peräänkuuluttaa SM-Liigan vastuuta. Liiga varmasti haluaa, että katsomoissa on tavalla tai toisella tunnelmaa, mutta samalla halutaan että jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi otteluissa. Olisiko siis syytä pitää kunnollinen palaveri, jossa seurojen ja faniyhdistyksen edustajat istuisivat pöydän ääreen ja loisivat suunnitelman siitä miten ottelutapahtuma voitaisiin muuttaa kaikkia mahdollisimman hyvin miellyttäväksi (esim. vierasfanit voivat halutessaan seistä ja heilutella lippujaan ilman että kukaan siitä häiriintyy). Aina vedotaan siihen että kesken kauden ei voida muutoksia tehdä, mutta harvemmin isoja muutoksia syntyy myöskään kausien välissä. Miksei siis luotaisi esim kolmivuotissuunnitelma, jonka tavoitteena on luoda jokaiseen halliin tarpeeksi iso sektio myös vieraskannattajille? Joku tästä voi herneen nokkaansa vetää, kun paikkansa menettää, mutta ei se seuralle tunnu ongelma olevan siinäkään vaiheessa kun jyrätään vaikka kuppituolikatsomon tilalle superhyperhienostokatsomo, jossa kausikortin hinta kolminkertaistuu.
Lisäksi järjestyksenvalvojilla pitäisi pikkuhiljaa olla haju myös siitä, että isoja joukkoja ei välttämättä hallita jyräämällä yli. Toisaalta edes poliisin jouha-ryhmälle tämä ei ollut selvää niin mitä voi odottaa. Ässät-Blues-pelin tilanne on ongelmallinen ja helppo syyllistää faniryhmää järjestysmiesten tönimisestä, mutta kenellekkään ei pitäisi enää tulla yllätyksenä että kun kaverien kanssa ollaan porukkana liikkeellä saattaa joukon niin sanottu tyhmyys ja mahdollisesti mukaan tuotu alkoholi johtaa siihen, että ihan kaikki eivät aina auktoriteetin päätöksen mukaan toimi. Mitä isompi porukka on liikkeellä, sitä enemmän mahtuu tähän ryhmään erilaisia persoonia. Siksi näihin tilanteisiin pitäisi varautua kattavammalla riskikartoituksella, jolloin järjestyksestä vastaava taho saisi touhun pidettyä mahdollisimman hyvin hallinnassaan. Jos esimerkiksi vieraskatsomoa ei voida siirtää niin tulisi miettiä miten riski lentävistä tavaroista saataisiin minimoitua. Esimerkkinä heitettäkööt järjestysmiesten sijoittelu riskialueen lähistölle. Miehittämällä esimerkiksi C3. En nyt tiedä miten Porissa on toimittu, mutta toivon että siellä käydään asiaa läpi ainakin järjestyspäällikön ja seuran välillä ja pyritään löytämään paras tapa tilanteen hoitamiseen. Rynniminen katsomoon ei 150 hengen vierasporukassa vain suju yhtä hyvin kuin 50 hengen katsomoon ryntäily.
Koitan tässä nyt vain sanoa että syyllistämällä saadaan kyllä tietyille porukoille maine kilipäistä ja porttikielloilla saadaan karsittua, mutta näissä tapauksissa on usein paljon sijaiskärsijöitä. Yhdistyksenkin on vaikea etukäteen arvioida sitä, kuka oikeasti tulee joskus jotain härdelliä aiheuttamaan. Toisinaan se voi olla vaikka Pertti Peruskannattaja, jolla on vain ollut rankka jakso töissä, kova väsymys pinnassa ja vaikka hieman liikaa alkoholia veressä, joka on moninkertaistanut tietyn reaktion niin suureksi että äkkipikaisuuksissaan on tullut tehtyä jotain tyhmää, joka viiden sekunnin päästä tai seuraavana päivänä kaduttaa. Jos tällainen henkilö on vuosia ollut mukana osoittamassa tukeaan, eikä ole aikaisemmin osoittanut merkkejä tulevasta on mielestäni tylyä heivata mies suoraan yli laidan. Mieluummin pyrittäisiin poistamaan ennakkoon ne mahdolliset tekijät, jotka voivat johtaa johonkin vakavampaan.
Sanottakoot vielä, että Jokerikannattajilla on nyt toista kautta käytössä systeemi, jossa yhdistyksen reissulla olijoille annetaan lähdettäessä ranneke, jolla pitäisi karsia se ettei katsomoon tule ketään ulkopuolista. Tähän mennessä ranneke on tarkastettu vain pikkujoulureissulla Hämeenlinnassa. Muissa otteluissa olen päässyt katsomoon ilman mitään tarkastuksia vaikka ranneke olisi piilossa hihan alla. Eli aina ei yhdistyskään voi välttämättä vaikuttaa siihen onko heille varatussa katsomossa ulkopuolisia.