Nyt ollaan sitten jännän äärellä. Russellin (E: kuin myös sp500 ja Nasdaq) fuuturi löi jo limit-downiin, eikä nuo muutkaan indeksit kaukana ole. Samaan aikaan Venäjä sai vissiin tarpeeksi jenkkein Nordstream2-pelleilyistä ja päätti, että ei jaksa enää katsoa noita liuskeöljy-yhtiöitä. Nuo eivät pysy pitkään pystyssä markkinaehtoisesti, jos öljy pysyy pohjissa ja niitä on muuten sitten lainoitettu jenkeissä isolla kädellä. Saudit ja Venäjä pistivät siis öljymarkkinat sekaisin ja öljy nappasi tiukasti melkein -30%. Muistaakseni Venäjän talous on kasattu sillä olettamalla, että öljy olisi vähintään 42$, kun se nyt on 33$.
Toki Saudi-Arabia teki samat liikkeet 2015-2016, ja hinta kävi 26-28 tasolla.
Vaan eipä kuollut kilpailijat, ja nyt Yhdysvallat on edelleen maailman isoin öljyntuottaja, ja tuottaa enemmän kuin ennen tuota romahdusta.
Siellä on "hedgattu" eli suojattu hintoja. Lisäksi USA:n taloussyteemissä "chapter 11" -konkuurssiin hakeutuminen käytännössä tarkoittaa, että toiminta jatkuu, mutta velattomana, jos siihen on edellytyksiä. Osa liuskefirmoista toimii 25$ break even hinnoilla.
Maailmassa on tällä hetkellä yli 3 miljoonan (3,6 ?) barrelin ylituotanto, ja Saudi-Arabia uhosi nostavansa tuotantoaan, joten jos Venäjä ei nöyrry, voi tämä notkahdus kestää ainakin kesään saakka.
Öljyn kysyntähän laskee samalla kun tuotantomäärät tulevat nousemaan.
Edit: Venäjän valtion budjetti on laskettu 44.20$ hinnan mukaan, joka on siis niukkuusbudjetti, eli kaikki turvallisuus-ja sotabudjettien ulkopuolinen karsittu minimiin.