Siitä on tänään tasan...

  • 462 846
  • 4 732

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Siitä on tasan 32 vuotta, kun Elvis muutti Antarktikselle salaiseen piilopaikkaansa.

Siitä on tasan 20 vuotta, kun Ari Suhonen juoksi Zurichissä vieläkin voimassaolevan 800 metrin SE:n 1.44,10. Samana iltana Zurichissä myös Parpala juoksi uransa parhaaksi jääneen 800 metrin aikansa 1.45,24.
 
Viimeksi muokattu:

Seymon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Punakeltaiset och världens bästa Karlsson
Siitä on tasan 20 vuotta, kun Ari Suhonen juoksi Zurichissä vieläkin voimassaolevan 800 metrin SE:n 1.44,10.

On muuten helvetin kova aika. Suomen paras nykymenijä kasilla eli Mikko Lahtio jää parhaimmillaankin usean sekunnin tosta.

Siitä on tasan vuosi, kun Bolt kellotti satasen ME:n 9,69. Saas nähdä onko se vielä ME tämän illan jälkeen.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Ei pidä paikkaansa. Asuu nykyään Arizonassa FBI:n todistajansuojeluohjelmassa ja hoitelee Tucsonissa pientä hampurilaisravintola/huoltamo yritystään. Käyttää nimeä Aron Beaulieu.

Ei pidä muuten tuokaan paikkaansa. Asuu nykyään Kainuun perukoilla ja elelee maanviljelijänä nimellä Eino Aaretti Pesonen. Osaa suomen kielenkin jo täydellisesti.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
On muuten helvetin kova aika. Suomen paras nykymenijä kasilla eli Mikko Lahtio jää parhaimmillaankin usean sekunnin tosta.
Vuonna 1994 Suhonen juoksi vielä niinkin kovan ajan kuin 1.45,79. Se ei silti ollut tarpeeksi kova, jotta hän olisi päässyt Helsingin EM-kisoihin juoksemaan! Suomea nimittäin edusti noissa kisoissa trio Esko Parpala (1.45,99 vuonna 1994), Mikael Söderman (1.45,20) ja Jarmo Kokkola (1.45,91). Jos vuonna 1994 olisi kisailtu maajoukkuetasolla 4x800 metrin juoksussa, niin Suomi olisi Kenian kanssa ratkonut kultamitalien kohtalon!

Jos jossittelussa järjestettäisiin arvokisat, niin minä saattaisin menestyä niissä kisoissa.

Kiitoksia Sledge Hammerille ja pekutille tietojen päivittämisestä tuossa Elvis-asiassa.

Siitä on tasan 47 vuotta, kun Pete Best sai Beatlesistä kenkää.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Siitä on tänään tasan 23 vuotta, kun maailman nopein ihminen Usain Bolt syntyi. Onnittelut Usain näin JA:n välityksellä, luethan palstaa kuitenkin..
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Siitä on tänään tasan 15-vuotta kun menin armeijaan Vaasan Rannikkopatteristoon. Kyllä minäkin olen vaan vanhaksi tullut, ei voi mitään.
 
Suosikkijoukkue
HIFK,Nashville Predators ja Nurmijärven Kurra
Tällä päivämäärällä 23/8/-91 meikäläinen pääsi armeijan harmaista siviiliin. Nopeasti on 18 vuotta kulunut. Kertausharjoituksissa en ole käynyt.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
70 vuotta, kun Molotov ja Ribbentrop lupasivat olla vuosikymmenen sovussa ja sopivat samalla etupiirijaot kohdalleen.

Lisäksi tänään tulee kuluneeksi 20 vuotta ns. Baltian ketjusta, jossa Viron, Latvian ja Liettuan kansalaiset muodostivat käsi kädessä ~ 600 kilometrin ketjun läpi Baltian protestoidakseen itsenäisyytensä puolesta.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
.... 70 vuotta, kun toinen maailmansota alkoi. Saksa hyökkäsi Puolan Gdanskiin eli silloiseen Danzigiin ensimmäisenä syyskuuta 1939.

Aamulehden artikkeli tästä maailmanhistorian surullisimpiin tapahtumiin johtaneesta päivästä.
 

Liitteet

  • II maailmansota.jpg
    II maailmansota.jpg
    60,1 KB · kertaa luettu: 480
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Siitä on tänään tasan 40 vuotta, kun tuolloin 27-vuotias, entinen lännen perivihollinen ja nykyinen "frendi", Muammar Gaddafi, nousi valtaan Libyassa. Ja tukevasti on valtikka kätösessään edelleen.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
.... 70 vuotta, kun toinen maailmansota alkoi. Saksa hyökkäsi Puolan Gdanskiin eli silloiseen Danzigiin ensimmäisenä syyskuuta 1939.
Asia ei ole lainkaan noin yksiselitteinen kuin mitä annat ymmärtää.

Maailmansodan aloittamispäivästä on käyty keskusteluja (Wikipedia ei ole tässä totuus, huomautettakoon, eivätkä lukion oppikirjat jne.).

Jotkut ovat sitä mieltä, että Espanjan sisällissota oli oikeastaan jo maailmansodan melskeitä, jolloin maailmansota olisi alkanut jo 17.7.1936.

Toiset ovat sitä mieltä, että Japanin ja Kiinan välinen sota olisi ollut aloitushetki, jolloinka maailmansota olisi alkanut 7.7.1937.

Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen 30.11.1939 on toisaalta taas eräs mahdollinen maailmansodan aloituspäivämäärä. Silloin sota Euroopassa eskaloitui merkittävästi.

Jotkut ovat sitä mieltä, että vasta Operaatio Barbarossa olisi ollut maailmansodan aloituspäivämääri eli 22.6.1941.

Jotkut ovat sitä mieltä, että vasta Japanin hyökkäys Pearl Harboriin 7.12.1941 olisi ollut aloituspäivä maailmansodalle.

Itse olen sitä mieltä, joidenkuiden muiden kanssa, että MAAILMANSOTA alkoi 3.9.1939, kun britit ja ranskalaiset julistivat sodan saksalaisille. Tuota ennen oli ollut vain yksittäisten valtioiden välisiä sotia toisiaan kohtaan.

Olen kyllä toisaalta sitäkin mieltä, että toista maailmansotaa ei ollutkaan, vaan se oli ensimmäisen maailmansodan jatkoa, välirauha vain kesti sellaiset noin parikymmentä vuotta. Ja ensimmäinen maailmansota oli jatkoa, ja siis alkoi oikeastaan Preussin ja Ranskan välisestä sodasta, joka käytiin 19.7.1870 - 10.5.1871. Tuota pidemmälle en lähtisi kausaliteettia hakemaan.

Näinpä sanoisin, että tänään voi muistella ensimmäisen tai toisen maailmansodan aikoihin tapahtunutta Saksan hyökkäystä Puolaan. Tai sitten muistella ylihuomenna toisen maailmansodan erästä väitettyä aloittamispäivää.
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Olen kyllä toisaalta sitäkin mieltä, että toista maailmansotaa ei ollutkaan, vaan se oli ensimmäisen maailmansodan jatkoa, välirauha vain kesti sellaiset noin parikymmentä vuotta.

Voitaisiinko myös ajatella, että kylmä sota Korean ja Vietnamin aseellisine konflikteineen olisi samaa suurta maailmansotaa, koska suoraa jatkumoahan kylmä sota oli vuosien 1939-45 taisteluiden jälkeisille suurvaltojen erimielisyyksille?
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Voitaisiinko myös ajatella, että kylmä sota Korean ja Vietnamin aseellisine konflikteineen olisi samaa suurta maailmansotaa, koska suoraa jatkumoahan kylmä sota oli vuosien 1939-45 taisteluiden jälkeisille suurvaltojen erimielisyyksille?
Kyllähän noin voitaisiin hyvinkin ajatella. Sanoisin, että NL:n romahdettua, päästäisiin aloittamaan maailmansota numero kaksi, jahka tässä ensin huolella valmistellaan, pullistellaan ja päätetään, mistä sitä sodittaisiin tällä kertaa. Mitä typerämpi syy, sen suurempi kannatus sillä yleensä on. Aatu ilmaisi asian toisin: "mitä suurempi valhe, sen paremmin se uskotaan". Tosin, jos entisistä, 1870-luvun syistä sodittaisiin vaikkapa Saksan ja Ranskan välillä, niin pitäisi vielä miettiä, että olisiko tässä kuitenkin vielä ensimmäinen maailmansota vasta meneillään.

Niin että siitä on tasan seitsemänkymmentä vuotta, kun oli 1.9.1939.

PS. Kannatan tuota 3.9.1939 toisen maailmansodan (jos sellaista on siis ollutkaan) aloituspäivämääräksi siksikin, että se on mediaseksikäästi hyvä päivämäärä: 3939. Toki 6969 olisi ollut vielä kivempi päivämäärä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mitä tulee näihin maailmansotiin, niin nostentaanpa esille vielä mahdollinen kolmas sellainen - joskin useampi asiantuntija on sitä mieltä, että sen konkreettista alkua on entistäkin vaikeampi määritellä, koska se voi alkaa hyvinkin laajalla rintamalla käydyillä epäsymmetriallisillä sodilla, jotka sitten aikanaan eskaloituvat laajamittaiseksi useamman mantereen käsittäväksi sodaksi. Teoriassa siis Irakin kriisi, taistelut Afganistanissa, Pakistanin sisäinen tilanne, Gazan epävakaatilanne voivat olla alkusoittoa laajemmalla rintamalla käytävälle sodalle - unohtamatta Kim'in dynastian johtamaa Pohjois-Koreaa.

Toisaalta tällä hetkellä läntisillä demokratioilla (ja ei-muslimimailla) selkeä etulyöntiasema aseistuksen suhteen, joten tämä hillitsee vastapuolta aloittamaan laajamittaisemman sodan pikaisesti mutta tilanne voi olennaisella tapaa muuttua seuraavien vuosikymmenten kuluessa - etenkin jos valta Pakistanissa vaihtuu ja valtaan pääsevät islamistiset voimat. Tuolloin muslimimaillakin on oma ydinase ja sen leviäminen muihin maihin riippuu käytännössä täysin siitä kuinka äärilaitaa Pakistanin hallinto edustaa - jos se on sukua talebaneille niin mikään ei estä etteikö ase leviäisi pikaisesti muihinkin maihin (katsoisin, että Pakistanista ydinaseen leviäminen muihin maihin kävisi kuitenkin huomattavasti helpommin kuin P-Koreasta). Vallanvaihto Pakistanissa nyt olennaisella tapaa vaikuttaisi myös Pakistanin ja Intian suhteisiin - siinä sitä olisi miettimistä kun kaksi toisiinsa todella vihamielisesti suhtautuvaa valtiota on aseistettu ydinasein. Olisiko näiden valtioiden kynnys käyttää ydinasetta yhtä korkea kuin se oli Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä?

Menipä ohi aiheen, mutta tämä nyt tuli näistä maailmansodista mieleen.

vlad.
 

Hauptmann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Siitä on tänään tasan 70 vuotta, kun Iso-Britannia ja Ranska julistivat Saksalle sodan ja toinen maailmansota varsinaisesti alkoi. Yläasteen historian opettajani oli sitä mieltä, että toinen maailmansota alkoi 3.9. näiden sodanjulistusten jälkeen ja syyskuun kaksi ensimmäistä päivää olivat vain Saksan ja Puolan keskenäistä taistelua.

edit. Näköjään on pohdittu samoja asioita tuossa ylempänä, huomasin vasta nyt.
 

TKH

Jäsen
Tänään tulee kuluneeksi 73 vuotta tiettävästi viimeisen pussihukan kuolemasta. Mikäli joku etsii "hyviä" lainauksia, niin ohessa oleva lienee yksi sellainen. Se on wikipedian pussihukka-artikkelista.

"Viimeisen yksilön kuoltua Tasmaniassa pussihukka rauhoitettiin."
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tänään on kulunut 80 vuotta Kuru-laivan uppoamisesta. Alus joutui haaksirikkoon Näsijärvellä ja turmassa menehtyi 138 ihmistä. Tämä on edelleen tuhoisin sisävesillämme tapahtunut onnettomuus.

Käsittääkseni tämä on ylipäätään Suomen alueella tapahtuneista onnettomuuksista tuhoisin. Estoniahan upposi kansainvälisillä vesillä, mutta Suomen meripelastusalueella.
 
Suosikkijoukkue
Lukko,Hokki, Leijonat, LA Kings.
...

Kahdeksan vuotta Spede Pasasen kuolemasta.
 

Kempula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Liverpool, Leijonat, Team Jatkis
Tänään on tasan 42 vuotta siitä, kun Ruotsissa siirryttiin oikeanpuoleiseen liikenteeseen (H-päivä).

Isäpuoleni kertoma tarina ei siis pidäkään paikkaansa. Hänen mukaansa ruotsalaiset viranomaiset olivat huolissaan siitä, että tavalliset kansalaiset eivät ymmärtäisi tätä muutosta ja siksi siirtyminen oikeanpuoleiseen liikenteeseen toteutettaisiin kaksivaiheisesti. Eli ammattiautoilijat kuten kuorma- ja linja-autojen kuljettajat siirtyisivät ensin käyttämään oikeanpuoleista liikennettä ja muut vasta myöhemmin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös