Tänä päivänä on kulunut 45 vuotta siitä kun Tricolori Hochei eli tässä tapauksessa tietenkin itse Romania voitti Yhdysvallat Jääkiekon MM-kisoissa 5.5.1977 Wienissä Putoamissarjan yhteydessä maalein 5-4.
Olipa Romania melkein säilyttää sarjapaikankin, mutta Länsi-Saksa olisi pitänyt voittaa 2-3 tappion sijaan ja jokunen muukin lisäpiste olisi ollut parempi juttu sen osalta.
Lisäksi tappiot Leijonillemme vaikutti putoamiseen MM-kisojen B-sarjaan vuodeksi 1978.
Romania noin vuosina 1974-1981 olikin viimeistä kertaa sellaisesti arvioiden todella hyvä jääkiekossa niillä resursseilla mitä oli käytössä.
Stefan Ionescu ja seuraaja Ioan 'Rautaherra' Tiron kantoivatkin sen suurimman vastuun menestyksestä toki hyvinkin monen huippuluokan ohella.
Ionescu osoittautui hyväksi Tricolori Hocheille niin valmentajana kuin tätä ennen myös pelaajana huipentaen itse uransa Talviolympialaisiin 1964 ja 1968.
Tuona aikana osin epäonnenkin kyydittämänä oltiin vain kerran MM-kisoissa, mutta kaksikin kertaa Talviolympialaisissa eli vuosina 1976 ja 1980 jolloin ensin Tricolori Hochei voitti Talviolympialaisten Sijoitussarjan ollen seitsemäs ja vuodeksi 1980 lyötiin yhteisissä kisoissa kaikille kasipaikkaa kohden Länsi-Saksakin ikimuistoisesti maalein 6-4 pysyen hyvinkin kilpailukykyisesti parempiensa mukana.
Kaikkiaan Romania pelasi paljonkin MM-kisoissa ja sitäkin useammin Talviolympialaisissa, mutta ne useimmiten osuivat kovin vanhemmille ajoille.
Lisäksi välillä kommunismi kävi liiankin kovaksi Tricolori Hocheille jolloin kieltäytymisiäkin oli eri kisoista joskin ikinä ei niin paljon kuin esimerkiksi DDR:llä oli.
Ceausescun aika oli toista, mutta niin oli kilpailukykyvaikutus ja pelotekin pelaajille kun Conducator vierailemassa kävi jäillä.
Romanian ja tässä tapauksessa Ionescun valmennusaikoihin Romanialla keskimäärin oli vain neljä jäähallia ja huonoimmillaan niinkin vähän pelaajia kuin 135 koko Romaniassa!
Toki sentään parhaimmillaan oli tuntuvasti enemmän pelaajia silloin kun se oli Romaniassa iso juttu, mutta nimenomaan jäähallien äärimmäinen vähäisyys kuten vähitellen myös yleisemmät rahaongelmat painoivat kehityskulun alas jättäenkin sitten kaiken upeiden, lahjakkaiden pelaajien varaan.
Välillä esimerkiksi jo valmentajistakin oli katoa koska esimerkiksi pelaajaeläke saattoi olla parempi Romaniassa kuin itse valmentajienkin vastaava.
Ionescu itsekin ennen pitkää Securitatea peläten loikkasi Espanjaan valmentamaan ja myöhemmin vielä Sveitsiinkin ennen sitten lopullisempaa eläkettä.
Koronan viivyttämänä aiemmin tänä vuonna julkaistiin Tricolori Hochein 90-vuotisjääkiekkohistoriikkikin kirjana Iuliu Beczen ja Mihai Covaliun kirjoittamana.
Jälkimmäinen on ollut lähivuosina myös tämän kyseisen maan eli Romanian kiekkoliiton presidenttikin jonka tavoite on ollut ja pikemmin nyt tuoreesti sanoen oli luotsata Tricolori Hochei nyt pysyvämmin osaksi MM-kisojen 1. Divisioonaa tai entistä MM-kisojen B-sarjaa.
100-vuotisjuhliin mennessä Tricolori Hochein tarkoitus olisi ainakin kertaalleen ellei useamminkin ennen niitä olla jälleen MM-kisoissa mukana.
Toteutuuko 45 vuotta tänään juhlahetkestä sitten uusi juhlahetki kun nyt Yhdysvaltain sijaan kohdataankin Etelä-Korea?
Sen näkee sitten!