Suomalaisilla urheilijoilla tuntuu vähitellen joka toisella olevan mykoplasma. Ulkomailla tämmöistä urheilijoihin iskevää mysteeristä mykoplasmaa ei tunnuta tuntevan oikein ollenkaan. Ainoat nopeasti googlella löytyneet osumat viittaavat kotomaisiin kisailijoihin.
Onko meillä täällä suomessa täysin ylivoimainen mykoplasmatutkimuksen taso? Vai onko kyse pikemminkin päinvastaisesta, ja tämän diagnoosiepidemian taustalla jonkinlainen pikemminkin höpö-höpö-trendiksi laskettava juttu, kuten voisi äkkiseltään ajatella?
Selittäkääs joku.
Ilmeisesti pääasiassa vääränlainen ruokavalio. Kannattaa lukea nämä tekstit, avaavat aika hyvin asiaa:
Suomalaisten huippu-urheilijoiden ravintovalmennuksesta | Sami Sundvik
Suomalaisen huippu-urheilun ravintovalmennuksesta, osa 2 | Sami Sundvik
Suomalaisen huippu-urheilun ravintovalmennuksesta, osa 3 | Sami Sundvik
Suomalaisen huippu-urheilun ravintovalmennuksesta, pieni yhteenveto | Sami Sundvik
Suomalaisen huippu-urheilun ravintovalmennuksesta, osa 5 | Sami Sundvik
Kyllähän se kieltämättä kertoo jotain, kun Olympiakomitean ravitsemusoppaassa tyyliin joka toisella sivulla on einesmainos....
Tässä myös ihan mielenkiintoinen Turun yliopiston väitöskirja suomalaisten huippu-urheilijoiden lääkkeiden ja lisäravinteiden käytöstä:
The use of dietary supplements and medication among Finnish elite athletes
Mm. Norjassa ja venäjällä D-vitamiini kuulunut urheilijoiden säännölliseen ruokavalioon jo parinkymmenen vuoden ajan.