Saa nuo samat lehdet lukea suomalaisista kirjastoistakin ja samoilla ohjelmilla (Pressdisplay), ja kirjastojen ulkopuolellakin jos on kirjaston (kuten vaikkapa Turun kaupunginkirjaston) asiakas ja omistaa kortin ja nettitunnukset.
Ihan täysin laillista tuo on, ja kirjasto maksaa tuosta vuosimaksuja tiettyjen lisenssien määrien mukaisesti, joten turha tästä on vetää hernettä nenään ja hysteerisesti huolestua Aamulehden ja Iltalehden puolesta. Loputtomasti ei samaan aikaan pääse lukijoita tietyn kirjaston kautta muutenkaan, joten Gävlenkään kautta tuskin pääsee koko Jatkoaika samalla sekunnilla sisään, eivätkä ne sanomalehdetkään siitä konkurssiin mene. Enemmän ne rahaa saavat kirjastojen/PressDisplayn lisenssimaksujen kautta kuin täysin ilmaisten uutisten lukemisesta lehtien nettisivujen kautta.
Siis sovittu, laillinen ja käyttömaksuilla maksettu juttu, joka on täysin verrattavissa siihen, että kuka tahansa saa mennä kirjastoon lukemaan fyysisestikin ne Iltalehdet, Aamulehdet ja muutkin lehdet joka päivä. Tai siihen, että kuka tahansa saa lainata kirjastosta musiikkia ja leffoja, niistäkin maksetaan korkeammat maksut asianmukaisille tahoille. Kirjastosta lainattua musiikkia saa vieläpä laillisesti kopioida itselleen, siitäkin on maksut maksettu.
Julkinen kirjastolaitos on ihmeellinen ja ainutlaatuinen asia Suomessa ja Pohjoismaissa, sitä kannattaa suosia ja samalla olla perillä omista oikeuksistaan.
PressDisplay-ohjelma on oikein kätevä jos haluaa lukea jonkun jutun/numeron tarkemmin, sitä kautta voi lukea noin viittäsataa eri sanomalehteä ympäri maailman ja kuukausia taaksepäin. Juuri taannoin itsekin luin kotikoneelta yhden jutun marraskuisesta Iltalehdestä. Saman jutun saa lähetettyä itselleen tai muille myös kuvatiedostona jos sattuu tarvitsemaan syystä tai toisesta, vaikkapa opiskeluun tai muuten vain.
Suosittelen tutustumaan myös ihan suomalaisissa kirjastoissa, ei tarvitse Gävlen kirjaston sivuille asti mennä.