Kasvavatko kirjastossa erääntyneet lainat korkoa sen jälkeen, kun on kirjan palauttanut? Edellisellä kerralla, kun lainasin kirjastosta sanoivat, että minulla on maksamattomia korkoja 10 euron verran. Kysyin voinko lainata silti ja maksaa velan myöhemmin, se onnistui.
Kyseinen kirjasto ei sijaitse nykyisellä asuinpaikkakunnallani, joten minulla ei ole tarvetta siellä enää asioida. Lainaamani kirjakin, kun on jo palautettu.
Eli onko mahdollista tehdä niin, etten käy tuolla kirjastossa enää ja laina unohtuu sinne? Eli pääsen sen maksamisen kanssa kuin koira veräjästä?
Jos laina on palautettu, niin se ei enää lisämaksuja sinänsä kerrytä, eivätkä maksut kerrytä korkoa, mutta muistutuskulut lähetetyistä muistutuksista kyllä voidaan lisätä laskuun. Luultavasti on virkailija tarkoittanut muuta kuin varsinaisia korkoja ja sanonut termin väärin.
Velka ei sinänsä vanhene, jos siitä lähetetään uusi muistutus oliko se nyt kolmen vuoden välein (uusi muistutuskulu tietysti lisätään saldoon), mutta harvoin sitä pikkusummista suurempia jatkotoimia seuraa. Tietysti maksamattomat laskut voidaan siirtää perintätoimistoille, jolloin lisämaksut ja korot ovatkin sitten jo eri luokkaa.
Riippuu tietysti missä asuu, mutta esimerkiksi Turussa kaupungin kaikki maksamattomat laskut (myös kaupunginkirjaston) on ulkoistettu Intrumille, eli jos ei lähetetyn laskun maksaminen innosta, niin perintätoimisto kyllä sitten pistää laskun ulosottoon kovien lisämaksujen ja korkojen kera. Tähän vaiheeseen tosin vaaditaan ensin muistutus ja sitten toinenkin muistutus, sen jälkeen (n. 10-12 viikkoa) homma siirtyy Intrumille. Tietysti jos velkasaldo ylittää tietyn rajan, niin silloin myöskään lainaaminen ei onnistu koko Vaski-kirjastokimpassa, joka kattaa 17 eri kuntaa Varsinais-Suomesta, eli lainaaminen jää haaveeksi lähes koko maakunnassa.
Kuten sanottua, kaikkien Turun kaupungin laskutuksien lopullinen perintä on ulkoistettu Intrumille. Tämä johtaa mielenkiintoisiin tilanteisiin. Esimerkiksi eräälle lähisukulaiselleni tuli 0,50 euron lasku terveysasemalta kotiin. Lähisukulaiseni oli pyytänyt labratuloksista kopiota itselleen, ja jonkun (ainakin itselleni tyystin tuntemattoman pykälän mukaan) vastaanottovirkailija oli vaatinut 50 sentin maksua kopiosta, mutta kuitenkaan hänellä ei ollut antaa kuittia, joten lähisukulaiseni vaati sitten laskun lähetettäväksi kotiin.
Lasku tosiaan tuli, ja siinäkin mainittiin, että jos ei summaa makseta, niin perintätoimisto perii kulut. Sinänsä vain kiinnostaisi tietää, paljonko on puolen euron laskun lähettäminen, postittaminen kirjekuoressa ja muu käsittely maksanut kaupungille. Ja kiinnostaisi myös tietää, että miksi vitussa terveysasemalla peritään törkeää hintaa yhdestä paperikopiosta ja miksi siellä ei sitten ole kuitenkaan kassakonetta eikä antaa kuittia maksusta? Kirjastoissakin kopion hinta on vain 20 senttiä, 50 senttiä tarpeellisista lääkärin labratuloksista on riistoa. Kukapa verikokeidensa tulokset päässäänkään muistaisi?
Jos on kaupungin rahaliikenteestä kyse, siitä tulee aina voida tarjota kuitti ja käsitellystä rahasummasta tulee jäädä tosite, mitään hemmetin kahvirahastojahan ei voi ohi kirjanpidon keräillä. Kaikissa paikoissa ei ole kassakonetta, mutta silloin on käytettävä esim. klassisia bireka-rullia, joissa on juokseva sarjanumero, jonka voi antaa asiakkaalle ja josta pidetään kirjaa.