Mainos

Sekalaisten kysymysten ketju II

  • 7 128 096
  • 47 220

Sinner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin I.F.K (Rikollislauma) , NP#10 DEFC#16
Konjakki pitää olla hyvää tai kolmen tähden jallua...

Mitenhän minä pelkään, että teidän makuaistinne on mennyt lopullisesti? Jos verrataan, vaikka mitä tahansa Larssenin gonua tai vaikkapa nyt Veterano brandya, niin ei kai kukaan normaali ihminen saa Larssenia voittajaksi??? Tai saa varmasti jos on päättänyt jo etukäteen, että konjakki se on kuninkaitten juomaa, maksaa satasen ja kylläpä minulle nyt kelpaa... Pah!

:)

Ps: LoneStar on ainut oikea Jaloviina.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Lisäksi konjakkikänniin liittyy sellainen hyvä puoli, että se on aavistuksen verran sosiaalisesti hyväksytympää kuin monella muulla aineella hankittu pöhnä. Kunhan vaan muistaa juoda sivistyneesti lasista ja kaataa aina lasiin oikean määrän kerrallaan, ettei mene turhan rahvaanomaiseksi.

Tästä muistuu mieleeni vanhan kaverini faijavainaa, joka oli uskovainen ja absolutisti. Periaatteessa. Sillä n. kerran kahdessa vuodessa hän ratkesi, meni Alkoon ja osti kerralla viisi pulloa konjakkia. Ne hän sitten meni dokaamaan paikallisten spurgujen kanssa ja oli hukassa muutaman päivän. Sivistyneesti.

Vielä tuohon konjakkikänniin; tyypillistähän on se, että reippaan kapakkakierroksen jälkeen mennään jatkoille jonkun asunnolle ja kun muuta juotavaa ei enää ole, avataan se konjakkipullo ja kiskotaan naamaan.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Kyllä peruskonjakin ja kolmen tähden Jallun makuero on eniten pullon etiketissä, jos se tiedetään etukäteen. Näitä makugurujen huijauksia on tehty maailman sivu. Mutta toisaalta: tuotteen brändi tuo kirjaimellisesti lisäarvoa ja brändi tuo paremman maun placebo-efektillä. Placebo-efektiä on puolestaan tutkittu lääketieteessä ja jopa Parkinsonin taudista on lähes parannuttu placebolla. Kiehtovaa on se, että kun tämä potilas sai kuulla kuuluneensa placebo-ryhmään, hän lopetti kaikki lääkitykset - ja sairastui uudestaan. Tutkimuksen tulos: vain otettu placebo vaikuttaa. Jos näet Cokis-pullon ja Pirkka-colapullon ja maistat niistä lasillisen, Cokis on parempaa. Omien aivojesi mielihyväkeskus saa sen aikaan. Tunne on siis todellinen ja sen laukaisee omat aivosi. Haluan nähdä tyypin, joka erottaa toisistaan kolmen tähden jallun ja minkä tahansa konjakin parin ensimmäisen paukun jälkeen ja hyvä jos niillä ekoillakaan.

Jatkanpa aiheesta sen verran, että NYT-liite oli aikanaan kerännyt Pekka Myllykoskea ja Suomen olutseuran puheenjohtajaa myöten aivan legendaarisia oluen ystäviä, joista jokaisella oli oma suosikki. Oli Karhua, Lapin Kultaa, Koffia, Olvia ja muutama halpisolut tyyliin Pirkka / Lidl. Äijät maistelivat ja löysivät ensimmäisellä lasillisella oman suosikkinsa keskimäärin vain 60% varmuudella. Kyllä. Karhu-fani veti Lapin Kultaa ja sanoi "Kyllä tää on vanhaa tuttua Karhua". Kolmannen pullon jälkeen kukaan ei maistanut eroja, onnistuminen oli niin pientä, että se meni tilastollisen poikkeaman piikkiin. Tyypit olivat vaivautuneita, koska olivat tulleet todellisina olutfriikkeinä ja kunnon uholla mukaan juttuun.
 
Suosikkijoukkue
Arsenal
...koko teksti...

Vaikka niin paljosta olen JHagin kanssa samaa mieltä (mm. Lundellista), tähän pitää heittää eriäviä mielipiteitä. Tunnen pari ihmenokkaa, jotka tunnistavat viinejä pelkän maun perusteella. Ja väitän, että tunnistan itse jallun ja konjakin heti kun tämä lentsu on kärsitty. On joskus kokeiltukin asiaa. Ja treenattu oluilla. Toki joskus näissä menee metsäänkin, mutta jos ei ns. aamunavausoluessa erota Lapparia ja Karhua, niin ihmetyttää kovasti.

Tuo ihmisen makuaisti on kyllä vekkuli tapaus. Se toimii jonakin päivänä paremmin kuin toisena ja hirveän paljon siihen vaikuttaa kaikki ulkopuolinen (mitä on tullut aiemmin syötyä/juotua, näkö, luonnollisesti haju ja suun tuntoaisti).

Sekalainen kysymykseni: miten paljon räkää ihminen tuottaa ns. normaalisti päivässä? Montako prosenttiä tuotos kasvaa kovassa flunssassa?
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Haluan nähdä tyypin, joka erottaa toisistaan kolmen tähden jallun ja minkä tahansa konjakin parin ensimmäisen paukun jälkeen ja hyvä jos niillä ekoillakaan.

On noita paljonkin, puhutaan ihmisistä jotka ihan työkseen maistelevat noita juomia ja tekevät niistä arvioita. Kolmen tähden jallussa kuitenkin on sitä kirkasta brenkkua sen verran seassa, että kyllä se melko kovalla varmuudella löytyy ammattilaiselle, jos vertaa vaikka konjakkiin.

Kahden tähden jallu muuten sijoittuu hinnaltaan ykkösen ja kolmosen väliin, kun sitä joku kyseli. Ensi viikolla kait saadaan ravintolamyyntiin.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kyllä peruskonjakin ja kolmen tähden Jallun makuero on eniten pullon etiketissä, jos se tiedetään etukäteen.....

Jallu maistuu joidenkin mukaan enemmän viskiltä kun konjakilta. Eihän sillä juurikaan ole mitään tekemistä konjakin kanssa. Teehän joskus makutesti sokkona.

Itse olen tehnyt noin 20 henkilölle sokkotestin, jossa tarjosin jallua ja kolmea VSOP konua. Konujen etiketit tiedettiin, piti vain tietää mikä neljästä mukista oli mitäkin ja neljäs oli jokeri. Samalla piti pistää juomat paremmuusjärjestykseen. Suurin osa jengistä tunnisti jallun, mutta vain yksi sai kaikki konut oikein. Tämä yksi sanoi jallusta, että varmaan viskiä ja hän toimii sommelierinä michelin tähdellä varustetussa ravintolassa.

Voittaja oli muuten Hine, toisena courvoiser tai meukow, en muista kumpi oli ja Remy Martin jäi selvästi viimeiseksi. Eli, äkää aina ostako sitä Remy Martinia, se on ihan onnetonta verrattuna halvempiin vaikka mainittuihin courvoiseriin ja meukowiin.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Tunnen pari ihmenokkaa, jotka tunnistavat viinejä pelkän maun perusteella.

No tuo nyt ei ihmeitä vaadi, kyllä mäkin aika hyvin pystyn kertomaan mikä rypäle on kyseessä ja onko uutta vai vanhaa maailmaa, ja mulla on opinnot vielä aika aluillaan. Siinä vaiheessa kun alkaa viineistä olemaan tietoa paljonkin, niin maku (mukaanlukien hapokkuus, tanniinit, täyteläisyys ja makuaromit) kertoo mikä rypäle on kyseessä ja mitä tarkemmin pystyt sen maistamaan niin sitä tarkemmin pystyt sen kartalle sijoittamaan. Toki se vaatii sitten paljon treeniä maistelusta ja tietoa siitä mitä se maku merkitsee.

Suomen toinen Master of Wine Tuomas Meriluoto oli kuulemma MW-maistelussa vain haistanut viinit läpi, laittanut sen perusteella maut paperille ja maistettuaan vain lisännyt pari kohtaa. Tuo vaatii jo melko tarkkaa nenää ja uskomattoman laajaa datapankkia pään sisällä.
 

Sinner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin I.F.K (Rikollislauma) , NP#10 DEFC#16
Jos näet Cokis-pullon ja Pirkka-colapullon ja maistat niistä lasillisen, Cokis on parempaa. Omien aivojesi mielihyväkeskus saa sen aikaan. Tunne on siis todellinen ja sen laukaisee omat aivosi.

Mä kyllä väitän tunnistavani erittäin helpostikin Cokiksen mistä tahansa muusta colajuomasta. Tunnistan myös laivalla myytävän tölkkicokiksen Suomessa myytävästä paskacokiksesta yhtä helposti kuin Pommacin paloviinasta.

Ja jep, juon aikuiseksi mieheksi säälittävän paljon limuja. Blandiksena en voi käyttää ollenkaan. Tippa appelsiinimehua kirkkaan jälkeen menee "poskiblandiksena" eli ensin viina ja sitten tippa mehua jos siltä tuntuu. Maun vuoksi en oikeastaan viinaa juo muutenkaan ja itse asiassa suht harvoin tämä kaljamaha teräviä juokaan.
 

TF-79

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO. Pekka Virran nakkipiirakat.
Osaisikos joku täällä neuvoa, mistä Turusta, tai jostakin nettikaupasta voisi hankkia metallisia koottavia pienoismalliautoja?
Siis nimenomaan metallisia, muoviset ei nappaa yhtään.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
No tuo nyt ei ihmeitä vaadi, kyllä mäkin aika hyvin pystyn kertomaan mikä rypäle on kyseessä ja onko uutta vai vanhaa maailmaa, ja mulla on opinnot vielä aika aluillaan. Siinä vaiheessa kun alkaa viineistä olemaan tietoa paljonkin, niin maku (mukaanlukien hapokkuus, tanniinit, täyteläisyys ja makuaromit) kertoo mikä rypäle on kyseessä ja mitä tarkemmin pystyt sen maistamaan niin sitä tarkemmin pystyt sen kartalle sijoittamaan. Toki se vaatii sitten paljon treeniä maistelusta ja tietoa siitä mitä se maku merkitsee.

Toisaalta tottunukin viininmaistaja/-asiantuntija voi erehtyä, kuten kävi v. 2002, jolloin ranskalainen Frédéric Brochet järjesti tutkimuksen, jossa ammattimaistajien kuvaukset valkoviinistä muuttuivat punaviinitermeiksi, kun valkoviini värjättiin näyttämään punaviiniltä. (Tiede 2/2012, Maistat mitä kuulet). Artikkelissa ei mainittu sitä millä aineella värjäys suoritettiin.

vlad.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Miks mulla ei näy Salkkarit MTV 3:n Katsomosta?

"Toisto epäonnistui (6030 On ilmennyt virhe.)."
 
Viimeksi muokattu:

Masentaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onko Poliisit-sarjassa yhtäkään tapausta, joka ei liittyisi jollain tavalla alkoholiin?

Ehkäpä tuo Räsäsen propagandaa. Mutta valitettavasti suomen poliisin tehtävistä todella suuri osa on jollainlailla johtuvia alkoholin käytöstä.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Toisaalta tottunukin viininmaistaja/-asiantuntija voi erehtyä, kuten kävi v. 2002, jolloin ranskalainen Frédéric Brochet järjesti tutkimuksen, jossa ammattimaistajien kuvaukset valkoviinistä muuttuivat punaviinitermeiksi, kun valkoviini värjättiin näyttämään punaviiniltä. (Tiede 2/2012, Maistat mitä kuulet). Artikkelissa ei mainittu sitä millä aineella värjäys suoritettiin.

vlad.

Vittumainen temppu. Mutta ei mikään ihme, ihmisen aistit ovat todella kytköksissä toisiinsa.

Vähän aikaa sitten olin aistiradalla, jossa yhtenä maistiaisena oli pieni punainen snapsi. Näytti ihan mansikkapyreeltä ja sitä sitten porukalla maisteltiin, makuina löytyi erilaisia punaisia marjoja ja hedelmiä, kunnes selvisi että kyseessä on päärynää, joka on värjätty elintarvikevärillä punaiseksi.
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Autokysymys:
Nettiauton linkissä olisi MAZDA 626 farkku. Onkohan kellään tietoa tuon kulutuksesta ja mahdollisistta muista vioista?
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Onko Poliisit-sarjassa yhtäkään tapausta, joka ei liittyisi jollain tavalla alkoholiin?

Tämän päivän jaksossa tainnut olla kuin se mopopoika joka ajoi ja pääsi karkuun. Jäi epäselväksi oliko kännissä. Toki kortti oli jostain syystä jo valmiiksi hyllyllä.

Olen myös ajatellut tuota alkoholin roolia poliisitehtävissä, onko järkee. Viina on todentotta viisasten juoma. Minä osaan.
 

Masentaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Autokysymys:
Nettiauton linkissä olisi MAZDA 626 farkku. Onkohan kellään tietoa tuon kulutuksesta ja mahdollisistta muista vioista?

Autotalli.comissa myynnissä olevan vastaavan kohdalla on kulutustiedot mainittu. Oikotie.fi:ssä on mainittu noita "vikoja" ja aika perussettiä näyttäis olevan mitä on kaikkien kohdalla. Veikkaisin että peltivikaa voi olla tuon ikäisessä japskissa. Muuten melko toimintavarmoja varmasti on.
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Autotalli.comissa myynnissä olevan vastaavan kohdalla on kulutustiedot mainittu. Oikotie.fi:ssä on mainittu noita "vikoja" ja aika perussettiä näyttäis olevan mitä on kaikkien kohdalla. Veikkaisin että peltivikaa voi olla tuon ikäisessä japskissa. Muuten melko toimintavarmoja varmasti on.

Kiitosta näistä! Ei taas tullut mieleen moiset jutut ollenkaan....
 

Siim72

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L.A. Kings
Mikäs sen sivuston (saksalainen?) nimi oli josta pystyy tilaamaan Suomeen erilaisia juomia. "aitoja" limuja sekä esim. jenkki-bisseä etc. Joskus täällä törmäsin linkkiin ja ajattelin mielenkiinnosta kokeilla, en vaan muista sivun nimeä tai löydä enää alkuperäistä linkkiä.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Näistä maistamisasioista tarkennan: Minäkin erotan Cokiksen ja Pirkka-colan, se oli huonohko esimerkki, myönnetään. Mutta viinojen suhteen se pätee ihan absoluuttisen varmasti, että mitä enemmän todellakin juot sitä kuppia, sitä enemmän makuaistisi menee menojaan. Muuten et ole normaali. Viisi 4cl:n paukkua viskiä / konua / jallua - ei niitä erota erkkikään viidennen jälkeen, mutta ei sen väliäkään sinänsä. Sama niiden lempioluiden suhteen - ja tämän siis Nyt-liite testasi ja antoi lääketieteellisen selityksenkin: kun juot enemmän, makunystyröiden viestit aivoillesi menevät aivojen näkökulmasta mappiin Ö. Aivoillasi on täysi duuni pitää sinut pystyssä ja jonkunlaiseen kommunikaatioon pystyvänä. Tämä tieto aivojen prioriteeteista on ihan neurologian perussettiä aiheesta "miksi päihteet vaikuttavat niinkuin vaikuttavat".

Kunnon "kiinnostuneena kansalaisena" soitin Alkoon / Altiaan, Valiolle ja Fazerille. Jep, on ollut vähän hiljaista yrittäjän duunirintamalla viime aikoina, krhm...Mutta kyselin näiltä tahoilta tuotteiden makutesteistä ja mahdollisuudesta päästä niihin mukaan. Yhteenvedettynä: Meillä on nyt aivan täyttä, mutta pidämme sinut mielessä. Makutestaajat testataan huolella ja mitään tuotteita, olkoon se viini, karkki tai rahka, ei varsinaisesti niellä. Herkkä makuaisti, siis niin herkkä että pääsee koemaistajaksi, on noin 5%:lla ihmisistä. Valio sanoi 5%, Altia 6% ja Fazer "alle 5%".
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mulla on kyllä makuaisti heikentynyt iän myötä. Mutta muistan hyvin, kun itse pantu olut maistui aina kolmannen pullon jälkeen ihan priimalle, silloin joskus opiskeluaikana.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös