Sekalaisten kysymysten ketju II

  • 7 108 118
  • 47 279

costi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, #33 Timo Hirvonen
Voi helvetin helvetti! Unohdin perua elokuun opintotuen ja nythän se oli tullut tilille ja koulu jatkuu vasta kuun vaihteessa. Periikö Kela tuon opintotuen takaisin myöhemmin, jollei elokuulta tule koulusuorituksia? Entä jos palautan yhden kurssin harjoitustyön ennen koulun alkua ja saan siitä opintopisteet elokuulle?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Voi helvetin helvetti! Unohdin perua elokuun opintotuen ja nythän se oli tullut tilille ja koulu jatkuu vasta kuun vaihteessa. Periikö Kela tuon opintotuen takaisin myöhemmin, jollei elokuulta tule koulusuorituksia? Entä jos palautan yhden kurssin harjoitustyön ennen koulun alkua ja saan siitä opintopisteet elokuulle?

Ainakin aikaisemmin oli tietyt opintoviikot, jotka piti kesän aikana ansaita, mikäli anoi kesäopintotukea eli nyt netistä etsimään riittääkö pisteet. Jos ei riitä, niin yhteys Kelaan ja tilinumeroa kysymään tai muuten sopimaan.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onko naispuolisia huippukokkeja yhtä paljon kuin miespuolisia vastaavia? Joo, laaja käsite ja omasta mielestäni oma äitini on huippukokki, mutta tiedätte mitä tarkoitan.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Onko naispuolisia huippukokkeja yhtä paljon kuin miespuolisia vastaavia? Joo, laaja käsite ja omasta mielestäni oma äitini on huippukokki, mutta tiedätte mitä tarkoitan.

Jos esim. Micheliniä pidetään mittarina, niin ei.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jos esim. Micheliniä pidetään mittarina, niin ei.

Se on ihan hyvä mittari. Koko asiahan lähti siitä, kun tyttöystävän kanssa tuota Ramseyn tositv -kokkijuttua katsellessa tuli juttua huippukokeista ja tulin maininneeksi, että mielestäni naiset eivät tuossa ryhmässä ole kovin vahvasti edustettuina. Enempää en ehtinyt sanoa, kun minut haukuttiin ennakkoluuloiseksi ja vaikka mitä.

Ei kai se niinkään ole, että miehiä kiinnostaa kokkaus enemmän ja siten kokkikouluissa olisi enemmän miehiä? Ainakin kauan sitten, kun itse opiskelin alaa, olimme me miehet (tai pojat) vahvasti vähemmistössä. Tuotakin nimittäin tarjottiin selitykseksi.

Kai miehet sitten vaan ovat parempia kokkeja, mutta selitäpä sitä sitten tuolle.

*edit*

Olen ihmetellyt, että mikä jätkä se kolmosella kokkaava, suomea ranskalaisittain murtava Chez Jouni oikein on. Wikipedian mukaan äijä on perustanut kaksi Michelin -tähden saanutta ravintolaa. Ei ihan turha ukko.
 
Viimeksi muokattu:

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Kai miehet sitten vaan ovat parempia kokkeja, mutta selitäpä sitä sitten tuolle.

Osa varmasti johtuu tuostakin, osa siitä, että miehillä on enemmän kunnianhimoa ja yrittäjähenkisyyttä - useimmitenhan Michelin-mesut ovat myös ravintoloidensa osakkaita eli niitä, jotka "saavat kaiken kunnian", vaikka koko muu henkilökunta koostuisi pelkästään naisista.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
useimmitenhan Michelin-mesut ovat myös ravintoloidensa osakkaita eli niitä, jotka "saavat kaiken kunnian", vaikka koko muu henkilökunta koostuisi pelkästään naisista.

Totta, totta. Varmasti keittiöissä on töissä paljon naisia. Kai se tietty päättäväisyys ja juuri kunnianhimo ovat sitten niitä asioita, jotka tekevät miehistä naisia parempia huippukokkeja.
 

Mahola

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Hc Andersen, Valencia CF
Voi helvetin helvetti! Unohdin perua elokuun opintotuen ja nythän se oli tullut tilille ja koulu jatkuu vasta kuun vaihteessa. Periikö Kela tuon opintotuen takaisin myöhemmin, jollei elokuulta tule koulusuorituksia? Entä jos palautan yhden kurssin harjoitustyön ennen koulun alkua ja saan siitä opintopisteet elokuulle?

Kelan kouluvuosi katkeaa heinäkuun lopussa, jonka jälkeen Kela tarkistaa paljonko on tullut pisteitä elokuun-heinäkuun aikana. Sillä ei ole väliä koska pisteet ovat tulleet tai liittyvätkö kurssit edes omaan opintokokonaisuuteen, kunhan pisteitä on tarpeeksi. Eikä niitä pisteitäkään tarvitse ihan niin paljon olla mitä Kelan sivuilla lukee.
Jos koitat nostaa kesältä tukia sinulla pitää olla joku suunnitelma mitä kursseja aiot kesän aikana suorittaa, jotta sinulle voidaan tuki myöntää. Sillä ei sitten ole enää väliä suoritatko oikeasti mitään kesän aikana, kunhan koko vuoden pisteet riittävät nostettuihin tukikuukausiin.
Kela ei myöskään peri opintotukia takaisin paitsi siinä tapauksessa, että tulorajat ovat ylittyneet. Jos opintosuorituksia ei kerry tarpeeksi, tuet saattavat katketa tuon tarkistuksen jälkeen, mutta takaisin ei tarvitse mitään maksaa.
Eli siis nämä elokuun tuet menevät jo uuden lukuvuoden piikkiin, joten kunhan saat (about) tarvittavan määrän opintopisteitä tältä lukuvuodelta niin ei ole mitään väliä vaikka tuet ovat tulleet jo elokuulta.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Kai miehet sitten vaan ovat parempia kokkeja, mutta selitäpä sitä sitten tuolle.
Jos palstalla vaikuttaisi vielä nimim. Cairns, hän neuvoisi isällisesti, että huo*** tur****. Ehkä siihen sitten on syynsä, ettei kaverilla enää ole rupatteluoikeutta tänne. Oli miten oli, ainakin mä olen aivan saatanan huono kokki. Ja Gordon Ramsay on helvetin ärsyttävä mulkero.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Oli miten oli, ainakin mä olen aivan saatanan huono kokki. Ja Gordon Ramsay on helvetin ärsyttävä mulkero.

Mä puolestani olen aivan saatanan loistava kokki. Ramsaysta olen samaa mieltä, ärsyttävä äijä, mutta ei aivan turha sellainen, nimikkoravintolallaan taitaa olla kolme Michelin -tähteä. Mutta eihän tuo itse siellä varmaankaan ehdi kokkaamaan, kun pitää röllistellä televisiossa.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Kaipa tämä voisi mennä tyhmien kysymysten sekaan myös, mutta liittyen tähän

Tienestejä tuli siis 1.9 miljoonaa yhteensä, jolla loppuelämä on jo taloudellisesti turvattu.

Henkan kysymykseen, niin tuli mieleen aivoitus USA:n verotuksesta?

a) Miten tulovero suhteutuu Pohjois-Amerikassa näihin julkisesti ilmoitettuihin NHL-tuloihin?

b) Onko eroa eri osavaltiolla, tai toki vain kuinka paljon, Kanadalla?

c) Mitä ilmeisimmin nuo palkat yleensäkin ilmoitetaan verottomina eli näkeekö mistään todellisia ansiota, olettaen että kohdat a ja b ovat edes hieman sinne päin.
 
Viimeksi muokattu:

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Ei kai se niinkään ole, että miehiä kiinnostaa kokkaus enemmän ja siten kokkikouluissa olisi enemmän miehiä? Ainakin kauan sitten, kun itse opiskelin alaa, olimme me miehet (tai pojat) vahvasti vähemmistössä. Tuotakin nimittäin tarjottiin selitykseksi.

Kai miehet sitten vaan ovat parempia kokkeja, mutta selitäpä sitä sitten tuolle.

Mitä nyt nykyajasta tiedän niin aika tasan taitaa mennä kouluissa tuo sukupuolijakauma. Periaatteessa kuka tahansa osaa tehdä jotain helvetin hienoa ja kallista ruokaa (jos ei lasketa mitään itämaista hedelmien veistelyä), mutta ammattikeittiössä se on vain yksi taito. Tärkeintä on, että hermot pysyy kasassa kiireen keskellä. Tässä väittäisin miesten olevan keskimäärin parempia mitä naiset (tai sitten ne oikeasti "kovat" naiset opiskelee vähän paremmille palkoille) ja sen takia myös menestyvät paremmin.

Eikö nyt tuolla kauhukeittiössäki naiset enimmäkseen vedä kyyneleet silmissä ja kädet täristen ku vähän kiire tulee ja vittumainen mulkero huutaa vieressä? Toki ne jätkätki on välistä paskat housuissa, mutta väittäisin niiden vähän paremmin kestävän.

Mitä nyt on omia kokemuksia alalta niin parhailla kokeilla se pää toimii niin, että kun bongista tulee kymmenen eri tilausta niin se tietää samantien mitä pitää tehdä ensin ja minkä voi tehdä viimeiseksi. Huonommat kokit sitten alkaa siinä vaiheessa miettimään et missähän tuo liha on tai minkä mä laitan ensin tulelle.
 

wundermann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, LUFC
Keittiöpuoli on ollut ja on hyvin miesvaltainen ala. Naisia on todella vähän ja tuntuu tosiaan, että monesti nimenomaan niissä "helpommissa" paikoissa. Keittiöt ovat itse asiassa melkoisen machokulttuurin tyyssijoja, ennen kokki toimi monesti myös portsarin korvikkeena.

Työ on raskasta ja stressaavaa, kuuma on talvellakin, voitte kuvitella millaista on ollut tänä kesänä. Onneksi omalla työpaikalla on melko hyvä ilmastointi. Vuonna 2000 tuli tehtyä kesä keittiössä, jonka ilmastointi ei toiminut käytännössä ollenkaan. Lämpötila "luukulla" n. 50 astetta, hellan edessä vähän enemmän.

Kiire on tosiaan myös melkein jokaisessa keittiössä kova, tärkeimpiä ominaisuuksia hyvälle kokille onkin stressinsietokyky ja kyky muistaa useita tilauksia ja huolehtia samalla niiden valmistumisajoista. Kaikki kun pitäisi saada nousemaan samaan aikaan. Itsellä oli nuorempana monta kertaa itku lähellä, kun kiire on jo niin kova, ettet meinaa pärjätä ja bongikone raksuttaa koko ajan uusia tilauksia.

Monet nuoret menevät kokkilinjalle vain lopettaakseen parin ensimmäisen vuoden aikana tai siirtyääkseen muihin hommiin valmistumisen jälkeen, monesti salin puolelle. Kokin töillä kun ei suurimman osan aikaa ole mitään tekemistä sen TV:stä nähdyn homman kanssa. Suurin osa kokeista joutuu tiskaamaan ja siivoamaan omat jälkensä ja monesti vähän muidenkin. Muutenkin esim pilkkominen ja kuoriminen vievät ison osan työajasta. Oletteko nähneet näiden julkkiskokkien ikinä tiskaavan tai pesevän lattiaa?
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Periaatteessa kuka tahansa osaa tehdä jotain helvetin hienoa ja kallista ruokaa (jos ei lasketa mitään itämaista hedelmien veistelyä)

Höpöti höpöti. Nimenomaan esim. hedelmien veistely on puhdasta tekniikkaa, jota voi opetella. Sen sijaan teknisesti taitavinkaan kokki ei välttämättä ole hyvä kokki, sillä ruoanlaitto vaatii paljon muutakin kuin sen, että osaa lukea ohjeita kirjasta. Esimerkiksi pihvin täydellisen kypsyysasteen saavuttamiseen ei ole tarkkaa sekuntimäärää, sillä pihvit ovat eri painoisia ja eri muotoisia - se täytyy vaan tietää ja tuntea.

Eikö nyt tuolla kauhukeittiössäki naiset enimmäkseen vedä kyyneleet silmissä ja kädet täristen ku vähän kiire tulee ja vittumainen mulkero huutaa vieressä?

Itkeminenhän ei sitten tasan ole mikään osoitus siitä, kuinka hyvin kestää painetta. Jotkut itkevät jo fysiologisista syistä helpommin kuin toiset. Ratkaisevaa on se, miten rationaalisesti kykenee toimimaan tilanteessa ja sen jälkeen.

Sekalainen kysymykseni olkoon vaikka, miten ihmeessä kukaan keksii käyttää oman kantansa perusteluna tv-ohjelmaa, joka on hyvin pitkälti käsikirjoitettu? Vähän kuin ratkoisi parisuhdeongelmia Unelmien Poikamiehessä nähdyn perusteella.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Sormuksien kaiverruttaminen

Olisiko jollain näppituntumaa siitä kuinka paljon tekstiä kihlasormukseen saa kaiverrettua niin, että tekstistä saattaa jopa saada selvän? Toiveissa olisi 22 merkin mittainen teksti + päivämäärä. Meneekö liian pieneksi kapeahkossa 16mm naisten sormuksessa?
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Empiirisen tutkimukseni mukaan (Top Chef, Iron Chef) miehillä on selkeä yliote huipputasolla. Hyviä naiskokkeja ja todellisia huippujakin tietysti on, mutta suhteessa kuitenkin melko vähän. Ja tämä lausunto tuli siis täysin ilman faktatietoja.

Gordon Ramsay on kyllä pahimmillaan melkoinen mulkero, mutta Kurjissa kuppiloissa inhimillinen puoli nostaa aika usein päätään. Vie joka tapauksessa sitä lespaavaa lörppähuulta 10-0. Sitäkin täytyy tosin arvostaa sen takia, että se tekee valtavasti pyyteetöntä (?) duunia laadukkaamman kouluruuan ja väliinputoajien työelämään saamisen hyväksi.

Olen koukussa ruokaohjelmiin.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Höpöti höpöti. Nimenomaan esim. hedelmien veistely on puhdasta tekniikkaa, jota voi opetella. Sen sijaan teknisesti taitavinkaan kokki ei välttämättä ole hyvä kokki, sillä ruoanlaitto vaatii paljon muutakin kuin sen, että osaa lukea ohjeita kirjasta. Esimerkiksi pihvin täydellisen kypsyysasteen saavuttamiseen ei ole tarkkaa sekuntimäärää, sillä pihvit ovat eri painoisia ja eri muotoisia - se täytyy vaan tietää ja tuntea.

No väitän kyllä edelleenki et kuka tahansa osaa paistaa pihvin täydellisesti, ei tarvitse edes hirveän paljon harjoitella*. Toki jos pitää lähteä asteen tarkkuudella vetään jotain miinuksia/plussia niin on ihan hyvä käyttää apuna vaikkapa paistomittaria (johon moni ammattilainenkin turvautuu), mutta ei se mitään rakettitiedettä ole. Jos nyt otettais vaikka kaksi Matti Meikäläistä jotka molemmat osaavat paistaa HK:n sinistä ja laittaa siihen sinappia päälle. Toisen tehtävä olisi opetella pihvin paisto ja toisen vaikka opetella veistämään kurkusta ja porkkanasta joku kanarianlintu niin nopeammin se pihvimies oppisi tehtävänsä.

Taas jos tarkoitit, että pihvi pitäisi valmistaa pelkästään paistinpannua apuna käyttäen (ilman uunia, paistomittaria) niin siinä pitää jo olla vähän tuntumaa siihen hommaan. Nykyään ammattikeittiöissä vain on jo viimisen päälle olevat yhdistelmäuunit joissa on monesti jo sisäinen paistomittari eli se homma on tehty vähän helpommaksi.

Sen sijaan vaikka kotona osaisit veistää sen täydellisen kanarialinnun tai paistaa aina täydelliset pihvit niin ei se nuin vain onnistu kun sitä tekee vaikkapa neljä tuntia putkeen, ihmisille jotka maksaa sun palkan siitä hommasta.

* Tämä väite ei perustu käsikirjoitettuihin tosi-tv sarjoihin
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Nykyään ammattikeittiöissä vain on jo viimisen päälle olevat yhdistelmäuunit joissa on monesti jo sisäinen paistomittari eli se homma on tehty vähän helpommaksi.

Nyt kiinnostuin. Mikä on, ja miten toimii, tuo oman elämänsä sisäinen paistomittari? Jos isken pihvin pannulle tai kinkun uuniin, niin lyökö sitten hella puolestaan siihen mittarin pystyyn?

Että silleen...
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Nyt kiinnostuin. Mikä on, ja miten toimii, tuo oman elämänsä sisäinen paistomittari? Jos isken pihvin pannulle tai kinkun uuniin, niin lyökö sitten hella puolestaan siihen mittarin pystyyn?

Että silleen...

Niin se paistomittari on siellä uunissa kiinteänä. Tökkäät sen vaikka pihvin sisälle ja näppäilet uuniin minkä asteisena haluat sen pihvin saada. Tämän jälkeen digitaalisesta näytöstä näet pihvin tämän hetkisen sisälämpötilan ja myös sen tavoitelämpötilan. Uuni jopa alkaa huutamaan kunhan pihvi saavuttaa tavoitelämpötilan.

Seuraavaksi joku varmaan kysyy miten tämä elämää suurempi uuni huutaa?
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Nyt kiinnostuin. Mikä on, ja miten toimii, tuo oman elämänsä sisäinen paistomittari? Jos isken pihvin pannulle tai kinkun uuniin, niin lyökö sitten hella puolestaan siihen mittarin pystyyn?

Että silleen...

Niin se paistomittari on siellä uunissa kiinteänä. Tökkäät sen vaikka pihvin sisälle ja näppäilet uuniin minkä asteisena haluat sen pihvin saada. Tämän jälkeen digitaalisesta näytöstä näet pihvin tämän hetkisen sisälämpötilan ja myös sen tavoitelämpötilan. Uuni jopa alkaa huutamaan kunhan pihvi saavuttaa tavoitelämpötilan.

Seuraavaksi joku varmaan kysyy miten tämä elämää suurempi uuni huutaa?
Fiksuimmat uunit tänä päivänä toimivat karkeasti seuraavasti. Painat lihan/kalan/kanan tms kuvaa. Valitset asteikosta kypsyysasteen ja laitat kamat uuniin ja lämpömittarin kiinni tuotteeseen. Käynnistät. Esim uunillinen paisteja tulee tasakypsäksi vaikka lihakimpaleet olisivat eri kokoisiakin. Uuni myös kosteuttaa tarvittaessa tuotetta automaattisesti. Saksalainen Rational tekee tällä hetkellä ehkä maailman parhaat uunit ja täällä kotimaassakin hyvin monet ravintolat käyttävät niitä. Esim self cooking center hakusanalla löytää lisää infoa.
Tässä youtube linkki uunin demoon.
http://www.youtube.com/watch?v=oUaVKTDPK7Y
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös