En jaksa kahlata joka ketjua läpi vastauksen toivossa (en edes uskoisi löytäväni tätä), mutta voisiko joku selittää miten NJ Devils hyötyy tuosta sopimuksesta? Onko se niin, että vuosipalkaksi lasketaan koko sopimuksen keskipalkka vai middä helvettiä? Ei tule tarpeeksi paljon seurattua änäriä täällä päin...
Jos oletetaan, kuten vahva olettamus on, että Ilja Kovalchuk ei jatka tuota sopimustansa loppuun asti kokonaisuudessaan, vaan lopettaa uransa NHL:ssä juuri ennen kuin nuo halvat vuodet alkavat, niin miehen tienesteiksi jää yhteensä 98,5 miljoonaa dollaria 11 ensimmäisen vuoden aikana.
Oikea caphit tästä "realistisesta" sopimuksesta olisi peräti 8,954 miljoonaa, mutta kun sinne lisättiin niitä 500 tuhannen vuosia 6 kpl perään, niin caphit laskee 17-vuoden ajanjaksolla tasan 6.000 miljoonaan dollariin.
Tästä tuli siis hyötyä caphitin madaltamisen suhteen lähes 3 miljoonaa dollaria. Pelaajan lopettaessa caphit poistuu joukkueen salary capista, jos sopimus astuu voimaan ennen kuin pelaaja täytti 35 vuotta. Jos Kolvachuck lopettaa pari vuotta aikaisemmin, mitä 11 vuoden päästä, niin hyöty on vielä suurempi.
***
Chris Prongerin sopimus sen sijaan on Philadelphian riesana loppuun asti, koska se astui voimaan 1.7.2010, Prongerin ollessa jo 35-vuotias.
En tiedä käviskö tässä Holmgrenille kämmi, sopimushan neuvoteltiin ja nimet laitettiin paperiin Prongerin ollessa 34-vuotias (jo viime vuoden heinäkuussa), mutta Prongerilla oli vielä vanhaa sopimusta vuosi jäljellä ja pelaajan iän ratkaiseva hetki on sopimuksen voimaanastumisaika, eli tämän kesän heinäkuun ensimmäinen päivä.
Prongerin sopimus ei siis ole periaattessa cap-kikkailua, koska siitä 4.9 miljoonan cap-hitistä ei pääse mitenkään eroon lopettamalla tai ulosostolla. Ainoa vaihtoehto on kauppa toiseen joukkueeseen.