Sci-fi –sarjojen aatelia – Babylon 5

  • 7 461
  • 60

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei pelkästään scifi-sarjana, vaan ylipäänsä sarjana jossa "story arc" oli konsepti, B5 oli aivan mullistava tuotanto. Heti alkujaksoista lähtien (vaikka ensimmäinen kausi onkin aika heikko) on viittauksia tapahtumiin, jotka tulevat tapahtumaan useamman kauden päästä. Ei tyyliin BSG reboot, että heitetään sitten tikalla kenestä tuleekin Cylon vaikka siinä ei ole järkeä. Ja vaikka heikkoja näyttelijäsuorituksia mahtuu joukkoon, niin G'kar/Londo-kaksikko on niin täyttä timanttia. Vitoskaudella menee vähän jäähdyttelyksi, mutta The Fall of Centauri Prime (jakson nimi varmuuden vuoksi spoilereissa) on todella koskettavaa katsottavaa noiden välillä.

Ehkä tuo "story arc" on syy miksi ei lähdetä reboottia tekemään. Tekijän pitäisi sitoutua heti useampaan kauteen, jotta tarina voisi kehittyä kaikessa rauhassa. Jos verrataan BSG:n, niin Galacticassa oli vain kauden verran jaksoja joita mukailtiin uudessa versiossa. En laske mukaan sitä BSG 1980 kauden jaksoja. Uuden BSG:n kaksi ekaa kautta olivat mielestäni loistavia, mutta sitten mentiin siihen sekoiluun ja juonessa ei ollut mielestäni järkeä. Itse en näe mitään syytä miksi Babylon 5 reboot pitäisi tehdä.

Spinoffeissa on se vaikeus, että nykykatsojan pitäisi tietää Babylon 5:n historiat jotta juoni olisi selvillä. Itse jatkaisin siitä mihin Crusade jäi, mutta juonen kirjoittaminen olisi vaikeaa kun jäljelle jäi vain drakhit ja telepaattisota mistä voisi kirjoittaa. Toisaalta joku tie Babylon vitoseen sarja voisi myös olla vaikea kirjoittaa kun tapahtumat pitäisi kirjoittaa niin, että sopisivat kaanoniin.

Eikös muuten Babylon viisi ollut ensimmäinen sarja jossa käytettiin pääosin cgi:tä televisiossa? Star trekissä muistaakseni cgi:hin siirryttiin jälkijunassa.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
Eikös muuten Babylon viisi ollut ensimmäinen sarja jossa käytettiin pääosin cgi:tä televisiossa? Star trekissä muistaakseni cgi:hin siirryttiin jälkijunassa.
Kyllä oli, mikä näkyy etenkin sarjan alussa (grafiikat paranee sarjan edetessä). Triviana, ekan kauden efektit tehtiin Amigalla.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Eikös muuten Babylon viisi ollut ensimmäinen sarja jossa käytettiin pääosin cgi:tä televisiossa? Star trekissä muistaakseni cgi:hin siirryttiin jälkijunassa.

Kyllä. CGI tehtiin Commodore Amigalla, jossa oli erillinen Video Toaster graffakortti. Tämä oli ensimmäinen lowbudget videoeditointikortti tietokoneille. Toki tän jälkeen markkinoita tuolloin aika suvereenisti vetäny SiliconGraphics toi myös lowbudget koneet, jotka sitten dominoi seuraavan vuosikymmenen TV markkinaa, mutta tuo oli se Amigan (Amiga 2000 ja 3000, ei se kotivehje 500) suuruuden hetki.

Amiga + Toaster oli tuolloin about 5000$ kun halvimmat SC:t oli 10x kalliimpia
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
Laitoin Nordicin aspaan kyselyä että onko tämä uudempi versio tulossa joskus tänne kauas pohjolaankin. Vastaus tuli kyllä aika ripeästi, mutta ei sieltä osattu mitään sanoa. Kerta elämme silti nettiaikaa, niin nuo versiot saatavilla muutenkin... joten ihan tieteen nimissä olen nyt katsellut joitain jaksoja, eri versioina.

1080p toki terävin, mutta kameralla kuvalla kuvattu materiaali on aika rakeista - toki ymmärrettävää, mutta ei silti niin priimaa kuvanlaatua kuin mihin nykyaikana on tottunut. Pelkät CGI-otokset ovat ihan ok, näyttävät tarkemmalta. Efektit toki ovat edelleen yksinkertaisuudessaan aika hellyttäviä, mutta se on osa sarjan viehätystä. Komposiittiotokset (siis vaikka että oikeat näyttelijät upotettu täysin virtuaalisiin lavasteisiin) sen sijaan - oh boy. Ne ei näyttäneet hyvältä jo aikanaan, mutta nyt varsinkin kun kuvanlaatua on parannettu muuten niin lyövät kyllä pahasti vasten kasvoja.

Niin melkein suosisin SD-laatua (540p tässä tapauksessa) - tuo on neljäsosa 1080p:stä, eli skaalaus onnistuu suoraviivaisesti ja nykytelkut tekevätkin skaalauksen pääosin hyvin. Samalla rakeisuutta kuvassa on paljon vähemmän, ja ei-niin-terävä kuvanlaatu auttaa myös sietämään niitä komposiittiotoksia paremmin. Ja tarttee ladata alle 10GB/kausi vs. yli 60GB/kausi.

Tämä siis jos joku muukin haluaa tehdä tieteellistä tutkimusta eri versioiden laadusta, piratismiahan emme kannata.
 

Kuopionkukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Red Wings, ManU, Kups
Aina kun tehdään uutta scifiä niin pelkästään posia vaikka nyt onkin reboot kyseessä niin täysin uuttahan tää silti on. Helvetin hienoa! Täytyy katsoa originaali uudelleen pitkästä aikaa
 

Herra Hopotin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Toivon todella, että sarjaa tehdään vanhan sarjan hengen mukaisesti vakavahkolla otteella. Eikä siten kuten nyky tyyliin kuuluu, että otetaan lähinnä nimi ja tehdään teineille draamaa.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Enpä tiedä oikein miten suhtautua reboottiin. Jos todellakin JMS on sarjan tekijöissä, niin voihan se olla hyvä.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sarjan fanifoorumeilla lanseerattiin aikanaan lyhenne ISP, eli ihmissuhdepaska. Tämä oli jotain, jota fanit eivät sarjassa halunneet nähdä. Veikkaisin, että uusintaversio tulee olemaan täyttä ISP:aa.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Sarjan fanifoorumeilla lanseerattiin aikanaan lyhenne ISP, eli ihmissuhdepaska. Tämä oli jotain, jota fanit eivät sarjassa halunneet nähdä.

Tosin, jos oikein muistan, niin tämä koski lähinnä tuota kaudet 2-5 kestänyttä Sheridan/Delenn juonikuviota. Muutamassa jaksossa aika suoraan vihjattua Susan Ivanovan ja sen blondin naistelepaatin suhdetta senaikaiset nörtit olisivat halunneet lisääkin.
 

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
Onhan siinä alkuperäisessä sarjassa rima aika korkealle laitettu monen hahmon kehityskaarelle, etenkin tietysti Londo ja G'kar. Toisaalta osa jaksojen sivuhahmoista oli aivan hupitason näyttelijöitä, etenkin kaikki pahisjengiläiset yms, jotka lähinnä nauratti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös