En ole ihan samaa mieltä. Tai siis, että olisi erityinen kiire. Parin kauden odottaminen sen takia, että näkee miten lupaukset pärjäävät on loputon suo. Jos nimittäin eivät pärjää, niin sittenkö odotetaan taas pari vuotta ja toivotaan parempia varauksia. Joukkuetta rakennettaessa on pakko luottaa tiettyihin asioihin, ja tässä tapauksessa luotetaan jo varattujen miesten pelitaitoihin. Jos joukkuetta ei vahvisteta, niin pennut jäävä ilman tulitukea, mikä saattaa vaikuttaa kehitykseen ja lopullinen katto voi jäädä saavuttamatta.
Enkä muuten usko, että mikään joukkue odottaisi ja katsoisi, riittääkö Celebrinillä ja Smithillä kärkirooleissa. Mielestäni tässä ollaan ihan oikealla tiellä, eli joukkuetta vahvistetaan kun isoimmat lupaukset hyppäävät remmiin. Vältetään negatiivisen oravanpyörän syntyminen. En silti näe tässä erityistä kiirettä. Tuskin esim. Musty murtautuu kokoonpanoon ja toivon niin käyvän vain, jos hän paikan pelillisesti ansaitsee. Ja voihan olla, että Smithillä ei vielä riitä vakiorooliin, ja jatkaisikin NCAA:ssa.
Ehkä tällaisia junnumeriittejä on hyvä kerätä, jos ei ole se ihan kirkkain lupaus. En usko, että Celebrini olisi jäänyt NCAA:han toiseksi kaudeksi minkään muunkaan joukkueen toimiessa vaarajana. En muista ainoatakaan ensimmäisenä varattua hyökkääjää, joka olisi jäänyt seuraavalla kaudella junnuihin. Syytä Celebrinin tulokaskauteen jo ensi kaudella kannattaa hakea hänen pelinsä tasosta, eikä Sharksin kiireestä jälleenrakennuksessa.
Emme myöskään saa ikinä selville, että kasvattaako johtajuus junnumaajoukkueessa ja seurajoukkueessa pelaajaa enemmän kuin kokonainen kausi maailman parhaita pelaajia vastaan + mahdollinen MM-kisaesiintyminen. Kun Sharks voittaa cupin 27-28 niin voinemme todeta, että tämä ratkaisu oli oikea. Tai onhan tietty mahdollista että malja tulisi jo vuotta aikaisemmin, jos Celebrini pelaisi vielä toisen NCAA-kauden mahdollistamalla tulokassopimuksella!
Selvää on, että olemme eri mieltä organisaation jälleenrakentamisesta - tai siis mestaruustason joukkueen kokoamisesta. Teillä on käynyt tuuri kun saitte Smithin ja Celebrinin näin aikaisessa vaiheessa, mutta Grieriä ja muuta johtoporrasta (ja fanien optimismia/tulevaisuudenuskoa) testataan vasta sitten edessä on pelaajiston kehittämisessä väistämättä vastaantulevat ongelmat: varausten floppaamiset, loukkaantumiset, epäonnistuneet UFA-sainaukset, mönkään menneet pelaajakaupat.
NCAA:n pistepörssin ja kaksikymppisten maailmanmestaruuden voittanut Moore on yli vuoden Celebriniä vanhempi. Se, että top5 -varaus sainataan ja hänelle annetaan mahdollisuus ottaa pelipaikkaa NHL-kokoonpanosta D+1 vuonna on ihan OK-homma. Sama tehtiin esim. aiemmin mainitsemani Logan Cooleyn kanssa. Näille ei-CHL -sarjoista varattujen kohdalla hyvä puoli on, että heidät voidaan lähettää AHL:ään kasvamaan. Tosin näin ei PR-syistä todennäköisesti tulla tekemään, mutta teoriassa se on mahdollista.
Jep, on ihan normi käytäntö, että ykkösvaraus sainataan ja laitetaan NHL-kokoonpanoon heti varausta seuranneella kaudella. Minusta kyseessä on yksi tyhmimmistä NHL-tavoista ja monissa tapauksissa hommassa ei ole pelaajan kehittymisen kannalta mitään järkeä. Joku McDavid tai Crosby ovat aivan poikkeustapauksia ja pystyivät heti varauksensa jälkeen tekemään tulosta NHL:ssä, mutta "tavalliselle ykkösvaraukselle" kuten Bedard (jota pidän yliarvostettuna), Slafkovsky, Power, Lafreniere, Hughes, Dahlin olisi ollut parempi kasvaa - vuosi tai jopa kaksi - henkisesti ja fyysisesti jossakin muualla kuin NHL-ympäristössä.
Mutta kun markkinointisyistä faneille pitää antaa pöhinää (+myydä lippuja ja paitoja ja muuta krääsää), vaikka 18-vuotias teini ei ole henkisesti eikä fyysisesti valmis pelaamaan korkeimmalla sarjatasolla. Ammattilaishockey on pohjimmiltaan bisnestä, isoa sellaista.
Sharks ei tule voittamaan Stanley Cupia kolmen tai neljän kauden päästä, koska Celebrini ja Smith ja kumppanit ovat neljän vuoden päästä 22-24 vuotiaita eli vielä aivan poikasia. Lisäksi teidän perustan eli puolustuksen rakentaminen on ihan alkutekijöissä eikä muut seurat tule pelastamaan teitä siitä tilanteesta myymällä omia päteviä pakkilupauksiaan. Itse teidän pitää letangit, doughtyt, seabrookit, hjalmarssonit, keithit varata. Realistisempaa on unelmoida kaudesta 2030-31 jolloin ko. hyökkääjänuorukaiset ovat jo rutinoituneita ammattilaisia ja tajuavat mikä ero on runkosarjapelaamisella ja playoffskiekolla.
Ja pitää muistaa, että Sharksit eivät ole ainoa seura, jolla on kiivas rakennusvaihe menossa. Anaheim, Utah, Chicago ovat teitä vuoden tai kaksi edellä (ja Calgary vuoden tai kaksi jäljessä). Esim. Utahin puolustuksen syvyys ja rakenne (nyt ja todennäköisesti lähitulevaisuudessakin) on teitä hemmetisti edellä. Washington, St. Louis, Florida - aika hemmetin monta vuotta näilläkin seuroilla kesti voittaa se orgnisaation ensimmäinen mestaruus, vaikka varaamalla onnistutiin saamaan laatuluokan lupauksia ja omistajilla oli varaa käyttää palkkakaton verran rahaa.