Maple Leafilta mainio kirjoitus aiheesta, josta allekirjoittaneen piti kirjoittaa jo aiemmin tähän ketjuun, mutta se jäi ajanpuutteen vuoksi uupumaan.
Montrealissahan oli aikoinaan englanninkielisille ja ranskaa puhuville omat joukkueet: Maroons (Shamrocks, Wanderers, ja Victorias) sekä Canadiens. Alunperinhän Canadiensissa ei edes saanut pelata muita kuin ranskankielisiä pelaajia, mutta tämä päätös kumottiin myöhemmin, koska joukkueeseen ei tahtonut löytyä tarpeeksi pelaajia. Tuohon aikaan ja pitkään sen jälkeenkin kanadanranskalaiset olivat toisen luokan kansalaisia verrattuna rikkaampaan, englantia puhuvaan väestöön ja osittain tuon toisen luokan statuksen myötä Maurice Richard sai itselleen sen jumala-aseman mikä hänellä oli tai on edelleen kuolemasta huolimatta, koska hän, kuten Red Fisher sanoo, "nosti quebeciläisten itsetuntoa lyömällä englantilaiset, jolloin ranskankieliset olivat edes hetken heitä parempia."
Siksi Richard ei koskaan ollut "vain jääkiekkoilija" vaan hänestä tuli vasten tahtoaan myös sosiokulttuurinen ikoni. Jotkut ovat väittäneet, että todellinen vastakkain asettelu englantilaisten ja ranskalaisten välillä alkoi juuri Richard'n ajoista ja se on jatkunut vahvana osana Montrealin ja Quebecin elämää näihin päiviin saakka. Noh, erittäin vähän alueen historiasta tietävänä sanoisin kuitenkin tuon olevan liioittelua.
Joka tapauksessa voitaneen sanoa, että tietyllä tasolla kanadanranskalaisia voisi verrata Yhdysvaltojen tummaihoisiin kansalaisiin, vaikka läheskään samanlaista sortoa he eivät koskaan kokeneetkaan. (Vertaus on sinällään huono, koska tummaihoiset kokivat konkreettisesti huonomman sosiaalisen statuksensa, kun taas kanadanranskalaisten asema oli enemmänkin henkinen. Näin olen ymmärtänyt kanadanranskalaisten kanssa juteltuani, mutta jos joku tietää paremmin, niin korjatkoon tuon väittämän.) Tämän vuoksi varmasti kanadanranskalaiset ja tummaihoiset ovat erittäin ylpeitä omista juuristaan, mutta samalla myös aihe on jollakin tasolla herkkä, että siitä syntyy tällaisia "isoja asioita" tyyliin Ribeiro-Koivu.
Sitten tähän päivään.
Ensinnäkin, voisi sanoa että Brisebois'lle eivät taatusti buuanneet vain englanninkieliset fanit, vaan kyseessä olivat niin englannin- kuin ranskankielisetkin - ja täysin tasapuolisesti. En muista kuka tv-kommentaattori tuon "vain englanninkieliset" -juttua aikoinaan heitti, mutta hänet naurettiin käytännössä ulos tuon jälkeen.
Toiseksi, mielestäni tuo väittämä, että ranskankielinen media on (suurin) syypää aiheesta syntyneesseen kohuun, pitää sinällään paikkansa, koska ymmärtääkseni he tekivät aiheesta suuren liioitelullaan. He loivat tämän vastakkaisen asettelun Koivun ja Ribeiron välillä heittämällä lisää vettä kiukaalle väittämillä, että a) Koivu ei ole hyvä johtaja/kapteenin arvoinen, b) Koivu luo eripuraa joukkueeseen, ja c) Koivu kävi syyttä Ribeiron kimppuun unohtaen mainita, että Ribeirollakin oli osansa asiassa ja että Ribeirolla oli jo aiemmin tällä kaudella ongelmia arrogantin asenteensa vuoksi.
Mikään muu media ei käsittääkseni luonut asiaan Koivu vs. Ribeiro -asetelmaa, vaan muille oli kyseessä vain että "Canadiensin harjoituksissa tapeltiin taas" koska kyseessä oli oikeasti varsin merkityksetön asia.
Muuten, Don Cherry puolusti Sakua eilisessä Coach's Corner -lähetyksessään ja oli jokseenkin tyrmistynyt siitä, että joukkueen kapteenille buuattiin kotiottelussa. Etenkin, kun "Saku's one of the nicest guys I've ever met. -- He's a good guy and a good captain."
Lopuksi Cherry sanoi vielä, että ottaisi Sakun minä päivänä tahansa omaan joukkueeseensa. Lisäksi Ron MacLean totesi, että on kuullut Sakun olevan pelaaja, joka jakaa mieluiten ja eniten nimikirjoituksiaan faneille hallin pihalla.