SAKSAn liittotasavalta – Bundesrepublik Deutschland

  • 4 586
  • 30

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Saksa on paljon muutakin kuin Beethoven, Beckenbauer ja Rammstein. Saksa on yksi meidän tärkeimmistä liittolaisista ja koko EU:n veturi. Saksassa järjestetään liittopäivävaalit 23.2.2025 ja ne näyttävät suuntaa koko euroopalle. Lopputulos vaikuttaa meihinkin sen verran isosti, että oma ketju on perusteltu.

 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Sanotaanko näin, että monesti ollut mielessä avata Saksaa käsittelevä ketju, mutta aina se on kuitenkin jäänyt.

Huomioiden valtion merkityksen Euroopalle ja Suomelle, ketjun olemassaolo on enemmän kuin perusteltu. Hyvä, että nyt ketju täällä on.

Saksan ja Suomen taloudellisia ja teollisia rakenteita sekä historiaa tarkasteltaessa huomaa nopeasti, miksi Suomi on ehkä koko maailman eniten Saksasta riippuvainen valtio. Saksa on vahvasti valmistavaan teollisuuteen pohjaava talous - samoin kuin Suomi. Meidän viennin ydin, hevosta suuremmat koneet, on vahvasti riippuvainen siitä, miten Saksan teollisuudella menee ja kuinka paljon se kulloinkin investoi. Itse asiassa meidän koko teollisuutemme on aikanaan hyvin vahvasti saksalaista aikaansaannosta. Ei ihme siis, että poliittisessakin kanssakäymisessä ensisijainen lähestymiskohde on säännöllisesti ollut Saksa.

Voisi jopa arvioida, että suomalainen insinööriajattelu, jolla maamme elinkeinoelämää johdetaan, pohjaa historiallisiin teollisiin suhteisiin Saksan kanssa. Joka siis myös on samanlainen insinöörikratia.

Kun vertaa muihin maihin: Ruotsin monipuolisempi elinkeinorakenne selviää Saksan suhdanteista aina paljon helpommalla. Tanska ja Hollanti taas historiallisina kauppamahteina ovat viennissään paljon vähemmän yksittäisistä maista riippuvaisia. Vaikka tietysti niillekin, Saksan naapureina, Saksa on hyvin tärkeä.

Pidimme siltä tai emme, meillä on elintärkeät syymme pitää Saksa meille läheisenä kumppanina sekä paitsi tukea, niin myös kriittisestikin sparrata Saksaa EU:n vahvistamisessa.

Vahvasti positiivista on se, että saksalaiset tuntevat Suomen, arvostavat ja pitävät meitä kaikin puolin positiivisena kumppanina. Saattavat jopa kuunnella, kun täältä suunnasta neuvotaan, vaikka yleensä saksalaisten suurin vahvuus ei ole kuunnella neuvoja muilta. Samaa ei voi sanoa yhdestäkään toisesta Euroopan suuresta valtiosta (ehkä Puolaa lukuunottamatta): niille Suomi on edelleen aika kaukainen ja tuntematon.
 
Viimeksi muokattu:

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kävin. En tykännyt. Haisi pahalle ja ruoka oli huonoa.

Jouti mennäkin.

Joskus ollut kyydissä, kun ollaan ajettu Saksassa kapealla tiellä DDR:n kilvissä olleen Wartburgin perässä 35 kilometriä.

Haju oli mieletön.

Ei ihme, että DDR:ssä haisi pahalle, kun siellä oli miljoonia Warreja ja Trabbeja tieliikenteessä.

Muutenkaan ympöristöarvot eivät varsinaisesti olleet sosialistisen yhtenäisyyspuoluuen tärkeimpiä teemoja.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Pikkupoikana tuli käytyä länsi-Saksassa; Finnjetillä Lybeckiin ja siitä autolla eteenpäin. Jännää oli. Ensi viikolla taas Berliiniin, jossa vanhasta on vieläkin merkit näkyvissä ja jaon arvet muistissa. Berliinissä on historia edelleen läsnä.
 

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Hieno ketju, toivottavasti tästä tulee suosittu! Oma kiinnostus Saksaa kohtaan on noussut vaiheittain. Luonnollisesti natsismi on monesti keskiössä Saksan historiasta puhuttaessa ja kyllähän tuolla osataan edelleen turistejakin rahastaa. Ei siinä, kyllä itselläkin aina Saksassa käytyä tulee jotain tuohon aikaan liittyvää tarkistettua, riippuen siitä, missä milloinkin sattuu olemaan. Oma kiinnostus on kuitenkin vuosien mittaan laajentunut. Saksan historiassa tuo edellä mainittu aika kesti kuitenkin yhdellä laskutavalla vain 12 vuotta. Näin jääkiekkopalstalla kun ollaan, se on lyhyempi aika kuin tänä päivänä on Granlundin ilmaveivistä.

Saksassa on tapahtunut paljon. Ehkä vaiherikkainpana aikana voidaan kuitenkin pitää noin 50 vuotta aikavälillä 1910-1960. Tuohon mahtui laskutavasta riippuen neljästä viiteen valtiomuotoa ja osan Saksasta jääminen paikalleen 50 vuodeksi. Silti erittäin mielenkiintoisena pidän myös aikaa molempien Saksojen yhdistymisten ympäriltä (1870 luku ja 1990 luku) ja talousihmeet Länsi-Saksassa, kuin myös koko Saksassa ensimmäisen yhdistymisen jälkeen.

Erittäin mielenkiintoinen maa rikkaalla historialla, josta natsismia voidaan pitää vain jäävuoren huippuna. Itselläni kiinnostus on lisääntynyt siinä määrin, että jonkin verran olen jo yrittänyt kieltä opiskella. Niin paljon enemmän esimerkiksi kirjallisuutta löytyy maan omalla kielellä. Saksa on paska maa on hauska vitsi, mutta vaikea on löytää paljoa kiinnostavampaa historiaa omaavaa maata Euroopasta. Parasta Saksassa on ehkä juuri se, että nuo sen kaikki historian vaiheet voi edelleen kokea, kun vain vierailee oikeassa paikassa kyseistä maata.

Toivottavasti tähän ketjuun löytää jonkin verran Saksan päivän politiikkaa sivuavia uutisia. Niitä pyrin ainakin itse seuraamaan, mutta Saksalaisen median kaivelu ei onnistu oikein päivittäin.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Saksan historiassa tuo edellä mainittu aika kesti kuitenkin yhdellä laskutavalla vain 12 vuotta. Näin jääkiekkopalstalla kun ollaan, se on lyhyempi aika kuin tänä päivänä on Granlundin ilmaveivistä.
Toinen hyvin kuvaava määritelmä on se, että Angela Merkelin kausi Saksan puikoissa oli myös pidempi, mitä 1933-1945.

Itse olen suuri Saksan ystävä. Niin kulttuuri, kuin yhteiskuntakin on monella tapaa mieleeni. Toki Saksassakin on puutteensa ja ongelmansa, mutta isossa kuvassa enemmän kuin kelpo maa.

Eräs harvemmin ihmisten puheissa Saksaan liittyvä asia on maan ilmasto. Vaikka alueellista vaihtelua Saksassakin toki on, isossa kuvassa ilmasto on omaan makuuni ehkä se paras koko maailmassa. Kesät jonkin verran Suomea lämpimämpiä, mutta ennen kaikkea pidempiä. Mukavat kevätkelitkin alkavat siellä päin aiemmin ja syksykin on lämpimämpi ja syyspäiväntasauksen jälkeen myös valoisampi. Toki meidän yötöntä yötä Saksassa ei sitten ole.
 
Viimeksi muokattu:

OLLI58

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
On tuosta Länsi-Saksan kautta tullut kuljettua useastikin, ja kerran DDR:n läpi vuonna 80.
Kun mun matkamotoristin ura alkoi siinä 1980 keväällä niin eihän Eurooppaan oikein muuta kautta päässyt kuin ajamalla Länsi-Saksan kautta.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Pikkupoikana tuli käytyä länsi-Saksassa; Finnjetillä Lybeckiin ja siitä autolla eteenpäin. Jännää oli. Ensi viikolla taas Berliiniin, jossa vanhasta on vieläkin merkit näkyvissä ja jaon arvet muistissa. Berliinissä on historia edelleen läsnä.

Berliini on todella kiinnostava ja jopa hämmentävä lähihistorian kauneuksien ja kauheuksien kerrostuma.

Yhtäältä siellä näkyy kaupungin erittäin liberaali kulttuurillinen ilmapiiri. Jo Weimarin tasavallan aikana Berliinistä löytyi jos jonkinlaista kuviteltavissa olevaa galleriaa, klubia sekä underground- ja vastakulttuuria. Tämä näkyy kaupungissa edelleen ja itse asiassa tähänhän se Berliinin ikiaikainen identiteetti pohjaa. Edes Gestapon ja Stasin kaltaiset valtiolliset terrorikoneistot eivät onnistuneet juurimaan tätä "rappiokulttuuria, kulttuurillista hapatusta ja pervoilua" pois Berliinistä ja vähän jopa molemmat sen suhteen sitten luovuttivatkin. Varmaan miettivät, että "vitut tästä - jos se ei ole mahdollista, se ei ole mahdollista".

Sitten siellä näkyy edelleen näiden kahden diktatuurin jäljet lähinnä infrastruktuurissa ja rakenteissa. Natsi-Saksaa tai DDR:ää sekä kylmää sotaa käsitteleviä museoita ja kohteita löytyy jos jonkinlaista. Natsiajalta ei toki löydy läheskään niin paljoa rakennuksia, koska puna-armeija laittoi ne hyvin huolellisesti sileäksi. Joistakin jäljellä olevista sitten ei pidetä suuremmin meteliäkään, mutta kohteita löytyy, kun tietää etsiä.

Berliinillä on valtava määrä kipupisteitä lähihistoriasta - muitakin kuin natsien ja DDR:n kommunistien aiheuttamia, mutta siitä huolimatta mikään ei ole koskaan onnistunut tuhoamaan tai merkittävästi murentamaan Berliinin omaleimaista identiteettiä.

Vaikka vihaisi Berliiniä kaupunkina ja esimerkiksi sen yleisesti rujohkoa arkkitehtuuria sekä vähän yliampuvankin suoraviivaista mentaliteettia, ei kaupunkia voi olla pitämättä kiehtovana, jos historia ja kaupunkikulttuuri - sekä näiden vaikutus toisiinsa - tippaakaan kiinnostaa.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Vietin 1974 kolme päivää Itä-Berliinissä, kun olin mukana bussireissulla Venetsiasta Tampereelle. Olihan siinä iso ero, kun käytiin pistäytyymässä Länsi-Berliinin puolella.

Nykyisessä Saksassa huolestuttaa AfD:n ( Alternative fur Deutschland) kannatuksen kasvu, varsinkin ex-Itä-Saksan puolella. Se ei toisaalta yllätä, sillä kun Saksat yhdistyivät, niin kyllähän DDR:n puoli jäi jalkoihin. Ei ollut töitä, eikä oikein mitään.

SIihen nähden AfD:n kasvu on loogista, mutta ainakin itseäni huolestuttaa. Täytyy toivoa, että ne maltillisemmat saksalaiset äänestäisivät vilkkaasti eikä AfD saisi ainakaan enempää edustajia liittopäiville.

Ajelimme Saksassa omalla autolla viimeksi syksyllä -22 ja vietimme pari yötä pienessä majatalossa Fuldassa. Kaupunki on siitä mielenkiintoinen, että siellä pääsee tutustumaan rautaesiriipun maailmaan Point Alphan vierailukeskuksessa. Tuo keskus on Saksojen rajan kohdalla.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Munchenissä auto ajanut tänään väkijoukkoon. 28 ihmistä loukkaantunut ja heistä 2 vakavasti. Saksan vaaleihin on enää reilu viikko ja se, että teosta epäillään 24-vuotiasta afganistanilaista turvapaikanhakijaa, joka ennen rikosta oli julkaissut islamistisia viestejä tulee mitä oletettavimmin satamaan AfD:n laariin.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Hieno ketju, toivottavasti tästä tulee suosittu! Oma kiinnostus Saksaa kohtaan on noussut vaiheittain. Luonnollisesti natsismi on monesti keskiössä Saksan historiasta puhuttaessa ja kyllähän tuolla osataan edelleen turistejakin rahastaa.

Semmoinen kommentti hyvään kirjoitukseen, errä natseihin liittyvät museot ovat useimmiten hyvin edullisia tai joskus ilmaisia, koska Saksan valtio sponsoroi natsiaikaa esitteleviä museoita sillä periaatteella, että siten kannustetaan ihmisiä käymään niissä.

Se on osa valtion politiikkaa, jolla pyritään ehkäisemään ääriainesten uhkaa demokratialle.

Toki on yksityisiä museoitakin. Julkiset tunnistaa siitä, että niitä ei kutsuta museoiksi, vaan termillä "NS-Dokumentationszentrum".

Kannattaa käydä, jos mahdollista.
 

MegaForce

Jäsen
Toivon, että Saksan kansalaiset ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja keskittävät äänensä estääkseen AfD:n nousun.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toivon, että Saksan kansalaiset ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja keskittävät äänensä estääkseen AfD:n nousun.
En pidä AfD:stä yhtään ja toivon todella, että ko. puolueen edessä häämöttävä vaalivoitto jäisi nyt pelättyä pienemmäksi.

Yhtäältä näen tarpeellisena muistaa, ettei AfD:n ja muiden "osin äärioikeistolaisten"* (*Mm. Ylen AfD:stä käyttämä määritelmä.") eurooppalaispuolueiden nousu ja vaalimenestys ole mikään luonnonvakio, vaan taustalla on merkittävältä osin ihan tavallisten saksalaisten tyytymättömyys harjoitettuun politiikkaan. Toki ulkomailta tapahtuvan vaalivaikuttamisen roolia ei missään nimessä ole syytä väheksyä, mutta yhtä lailla "vanhat valtapuolueet" eivät näytä Saksassakaan kyenneen hillitsemään laitaoikeiston nousua ottamalla itse joissain aiheissa oikeistolaisempia- ja / tai konservatiivisempia positioita.

Tanskanhan voi nähdä jonkinlaisena eurooppalaisena menestystarinana tässä mielessä, sillä sikäläiset Demarit ovat kyennet tehokkaasti hillitsemään sikäläisen laitaoikeiston nousua, tinkimällä omista vasemmistoliberaaleista arvoista ja ainakin itse näen parempana, että vallan kahvassa ovat "oikeistolaistuneet Demarit", kuin AfD:n kaltainen häirikköpuolue.

Gallupit ovat gallupeja ja vaalit ovat vasta edessä, mutta Saksan Demarit näyttävät menettävän edellisten vaalien liittotasavallanlaajuisesta kannatuksestaan reilusti yli kolmanneksen! AfD:n ohella myös keskustaoikeistolainen CDU:n ja CSU:n liitto saamassa ison vaalivoiton ja hehän ovat itse asiassa vaalien absoluuttiseen voittoon nousemassa, ei AfD.

Mielenkiintoista sinänsä nähdä, onko Saksassa halua pyrkiä tylsistyttämään AfD:n terävin kärki ottamalla heidät hallitusvastuuseen. Siinä on toki isot riskinsä, mutta AfD jätetään sivuun ja Kristillisdemokraatit muodostavat "mustapunavihreän" (CDU/CSU, Demarit, Vihreät) laajan koalition, voi 2029 olla edessä AfD:n entistäkin suurempi vaalivoitto, mikäli Euroopassa ja sen ytimessä olevassa Saksassa kovat ajat jatkuvat.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Mielenkiintoista sinänsä nähdä, onko Saksassa halua pyrkiä tylsistyttämään AfD:n terävin kärki ottamalla heidät hallitusvastuuseen.

AfD:tä ei missään tapauksessa tulla ottamaan hallitukseen, koska muut puolueet ovat hallitusyhteistyöstä sen kanssa kategorisesti kieltäytyneet.

Tästä ns. palomuuripolitiikasta johtuen AfD ei ole ollut edes yhdessäkään osavaltiohallituksessa siitä huolimatta, että se on ollut itäisissä osavaltioissa monesti ylivoimaisesti suurin puolue.

Jos joku palomuurin rikkoisi, aiheuttaisi se aivan valtavan härdellin ja protestiaallon. Kukaan ei myöskään riskeeraisi omaa kannatustaan muodostamalla hallitusta AfD:n kanssa.

AfD ei ole mikään perussuomalaiset. Se on jatkuvassa sisäisen tiedustelupalvelun BfV:n tarkkailussa, koska sillä on todistetusti erittäin läheiset yhteydet paitsi radikaaliin äärioikeistoon, niin myös muihin Saksan liittotasavallan olemassaolon kiistäviin vallankumouksellisiin ekstremistiryhmiin.

Että tämmöistä porukkaa Trumpin hallinto täysin aktiivisesti ja avoimesti tukee.

***

Jos sekä BSW, Linke että FDP jäävät äänikynnyksen alle, saattaa CDU + SPD tai CDU + Vihreät riittää enemmistöhallituksen luomiseen.

CDU + Vihreät olisi hyvä uutinen Euroopalle ja Ukrainalle. CDU + SDP tai CDU + SPD + Vihreät myöskin siedettäviä.
 
Suosikkijoukkue
JYP
CDU + Vihreät olisi hyvä uutinen Euroopalle ja Ukrainalle. CDU + SDP tai CDU + SPD + Vihreät myöskin siedettäviä.

CDU + Vihreät olisi muuten hyvä, mutta Saksan pitäisi ottaa osa ydinvoimaloista uudelleen käyttöön maan kilpailukyvyn palauttamiseksi. Vihreät eivät tule ikinä tuohon suostumaan. SPD taas vetää sotilasasioissa ja Venäjän suhteen liian pehmeää linjaa. CDU:n yksipuoluehallitus olisi mielestäni ehdottomasti paras vaihtoehto, mutta ei riitä millään. Ei tuosta mitään huippuhallitusta taida valitettavasti saada kasaan.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
@BitterX Kaiketi se paras skenaario saattaisi olla, että Saksassa koettaisiin ihan todellinen useamman vuoden kestävä nousukausi (+2% vuotuinen talouskasvu.), mistä pääsisi mahdollisimman moni tavan tallaajakin osalliseksi. Äärioikeisto (Kuin myös äärivasemmistokin.) saa polttoaineensa rahvaan tyytymättömyydestä, mutta mikäli useammalla äänioikeutetulla asiat menevät entistä paremmin, mitä aiemmin, menestyvät tuolloin konsensushenkiset poliittiset voimat, riidanhaastajien ja radikaalien sijaan. Toisen threadin juttuja, mutta näin retroperspektiivistä katsottuna, hyvin "kesyähän" koti-Suomenkin politiikka ilmiöineen oli vielä vuosituhannen vaihteen molemmin puolin, mutta katsomalla miten taloudella pyyhki hyvin, niin eihän se mikään ihme ole.

Kaiketi CDU:n johtaman tulevan koalition tärkeä tavoite on saada mahdollisimman moni nyt "kahden vaiheilla" oleva vakuutettua, ettei äärioikeisto ole tie, saati oikotie onneen. Mielenkiintoista nähdä, tullaanko myös näkemään konkreettisia tiukennuksia, mitä tulee humanitääriseen maahanmuuttoon. Kovaa kyytiä harmaahapsistuva Saksa toki tarvitsee jatkuvasti uutta työvoimaa niin Lidliin, kuin lääkärin vastaanotolle, mutta kaiketi Saksassakin maahanmuuttokeskustelussa muuttoliikettä ei nähdä yhtenä könttänä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
CDU + Vihreät olisi muuten hyvä, mutta Saksan pitäisi ottaa osa ydinvoimaloista uudelleen käyttöön maan kilpailukyvyn palauttamiseksi. Vihreät eivät tule ikinä tuohon suostumaan. SPD taas vetää sotilasasioissa ja Venäjän suhteen liian pehmeää linjaa. CDU:n yksipuoluehallitus olisi mielestäni ehdottomasti paras vaihtoehto, mutta ei riitä millään. Ei tuosta mitään huippuhallitusta taida valitettavasti saada kasaan.

Ei varmaankaan huippuhallitusta. AfD:n oletettavasti suuri äänimäärä vaikuttaa myös hallituksen politiikkaan Eurooppaa jonkun verran heikentävästi, vaikka eivät hallituksessa tule olemaankaan.

Joitakin positiivisia merkkejä kuitenkin kilpailukyvyn vahvistumiseen on nähtävillä: energian tuotantohinnat ja kulutushinnat ovat kääntyneet viime vuoden aikana selvään laskuun Venäjän hyökkäyssodan edesauttaman hintashokin jälkeen.

Mitä tulee SPD:een, puolueessa on kahtalaista linjaa turvallisuuspolitiikassa. Scholzin äärivarovainen linja ja Pistoriuksen selvästi rohkeampi linja. Pistorius on suosittu poliitikko. Hän ei lähtenyt ennen vaaleja Scholzia haastamaan, mutta luultavasti - mikäli SPD kokee selvän (todennäköisen) vaalitappion, vaihtunee myös puolueen puheenjohtaja. Pistorius on tällöin hyvin vahvoilla.

Merzin CDU:n, Pistoriuksen SPD:n ja mahdollisesti Habeckin Vihreiden hallitus ei välttämättä olisi lainkaan huono Euroopan - mukaan lukien Ukrainan - kannalta näinä tulevina, kriittisinä vuosina.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Saksalla on kova työ ja vähän aikaa saada armeijansa vaaditulle tasolle. Jos meillä Suomessa asioita jahkaillaan niin Saksassa jahkailu on viety ihan uudelle tasolle. Patria kuten monet muutkin, kärkkyvät tilauksia mutta koulutettuja sotilaita tarvitaan moninkertainen määrä nykyiseen verrattuna.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Saksalla on kova työ ja vähän aikaa saada armeijansa vaaditulle tasolle. Jos meillä Suomessa asioita jahkaillaan niin Saksassa jahkailu on viety ihan uudelle tasolle. Patria kuten monet muutkin, kärkkyvät tilauksia mutta koulutettuja sotilaita tarvitaan moninkertainen määrä nykyiseen verrattuna.

Nyt vaan sitten Volkkarin ja Mersun tehtaat tankkeja tekemään kolmessa vuorossa, niin Saksan ei tarvitse hetkeen miettiä edes Kiinan muodostamaa sähköautouhkaa saksan autoteollisuudelle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös