Eikö meillä ollut täällä vapaassa joskus joku nimim. schollin avaama Saksa-viestiketju? En kuitenkaan löytänyt tuollaista, joten pistetään nyt tämä tänne:
Verkkouutisten juttu Kristi Raikin kommenteista, että osa Saksan eliitistä kokee lamauttavaa Venäjä-pelkoa.
Virolaistutkija: Osa Saksan eliitistä kokee lamauttavaa Venäjä-pelkoa | Verkkouutiset
www.verkkouutiset.fi
Ei ole Saksalla mennyt putkeen vajaaseen 10 vuoteen, ja alamaissa tuntuu olevan koko maa tällä hetkellä.
Oikeastaan näkisin, että varsinkin saksalaisen teollisuuden masennusjakso alkoi Volkkarin taannoisesta v. 2015 päästöhuijauksesta. Sen perään Saksa ja liittokansleri Angela Merkel joutui Usan pressan Donald Trumpin hampaisiin. Merkelin jälkeen Saksassa ollut johtajuuskriisi, ja nyt tämä Venäjän hyökkäys Ukrainaan - miten siihen suhtautua Saksassa?
Toki kun tiedetään vielä historia (ei mennä siinä kuitenkaan 1800 luvulle, vaan pysytään asioiden suht selkeänä pitämisen johdosta 1900 luvulla): ensimmäinen maailmansota, Weimarin Saksa, Natsi-Saksa - jo tuolloin Neuvostoliiton puristus Saksaan oli kova. Toinen maailmansota, jonka lopulta Natsi-Saksa hävisi raskaasti. Neuvostoliitto marssi Berliiniin, länsiliittoutuma valtasi Saksan länsiosan.
Saksan hajoaminen Itä-Saksaan ja Länsi-Saksaan: Länsi-Saksassa demarit toinen vahva poliittinen puolue CDU:n kanssa, mutta oletettavasti Itä-Saksan ja Neuvostoliiton puolelta operoitu äärivasemmistolainen terrorismi pitivät Länsi-Saksan ns. hereillä. Itä-Saksa oli sitten oma, kommunistinen lukunsa - eikä varmaan Neuvostoliitto/Venäjä sympatiat ole sieltä kokonaan vuosikymmenten aikana hävinneet. Varsinkin kun käsittääkseni esimerkiksi Itä-Berliinissä asuu tätä nykyäkin paljon venäläisiä.
Yhdistyneen Saksan talouskasvu 1990- ja 2000-luvun vuosikymmenillä: kyllähän se on niin, että Saksalla meni todella lujaa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä 2000-2010. Heillä oli varmasti hyviä innovaatioita, hyviä brändejä, joita sitten saksalaisella insinöörityöllä, turkkilaisella työvoimalla ja venäläisellä energialla tuotettiin tuotteiksi: autoiksi, koneiksi, laitteiksi jne. Saksalaiset olivat luoneet sellaisen rahantekokoneen, että pois alta.
Asian varjopuolta ei alettu näkemään lännessä kuin vasta Putinin v. 2008 Münchenin puheiden jälkeen, eikä silloinkaan käytännön tasolla kuin korkeintaan Puolassa, Baltiassa, demokraattien ja maltillisten republikaanien Usassa.
Saksalaiselle teollisuudelle venäläisestä energiasta irtaantuminen on ollut vaikeaa. Ihan kuin ei olisi ollut muutenkin vaikeaa Saksan USA suhteiden heikkenemisen, taantumien, koronan jne. johdosta, tuli nyt tämä kriisi, joka pisti sold out kyltin halvalla venäläiselle energialle, joka yhdessä saksalaisten laatubrändien, saksalaisen insinöörityön ja turkkilaisen työvoiman kanssa teki Saksasta yksinäänkin teollisuus- ja talousmahdin, joka pisti kovastikin kampoihin Usalle.