Saisiko suomalaiset penkkiurheilijat aktivoitua urheilukatsomoihin?

  • 6 513
  • 55

scholl

Jäsen
Urheilukanavalla oli hetki sitten joku SLU:n tietoiskussa haastattelu, jossa haastateltava sanoi, että suomalaiset ovat erittäin passiivisia, eivätkä juuri käy katsomassa urheilukilpailuja. Olen laittanut saman merkille, enkä tiedä mistä se johtuu. Se ei voi olla rahasta kiinni. Kaikki tapahtumat eivät maksa 40e kuten IFK:n lätkämatsi, vaan pääkaupunkiseudullakin on todella paljon tapahtumia kohtuuhinnalla. Kuten vaikkapa ToPon ja HJK:n matseja, nyt on ensi viikonvaihteessa hiihdon sm-kisat etc. Se, mitä itse olen käynyt vähän katsomassa korista ja viime kesänä kävin sekä HJK:n, Hongan että Viikinkien kotimatseissa niin pääsääntöisesti oli hyvä meininki ja liput kohtuuhalpoja, joten tuollaisiin kannattaisi kyllä aktivoitua. Näkisi erilaisia juttuja ja saisi erilaisia kokemuksia.

Tuntuu, että Saksassa ja Ruotsissa ihmiset käyvät paljon enemmän nimenomaan paikan päällä seuraamassa urheilua. Yleisurheilukisoissa saadaan suuria stadioneita kuten vaikkapa Berliinin kultaisen liigan kisassa stadion täyteen ja palloilulajeissa lähes jokaisessa ottelussa katsomot pullistelevat. Tukholmassa on marathonia seuraamassa satoja tuhansia ihmisiä jne. Suomessa on jotenkin meininki erilaista. Jopa Salpausselän kisoihin on nykyään vaikea saada ihmisiä ladun varteen kannustamaan. En ymmärrä oikein mistä tämä passiivisuus johtuu.

Osittain se voi olla siitä, että urheilun seuraaminen ei koeta olevan enää sellainen perheiden yhteinen tapahtuma, vaan aika vietetään mielummin kotona nysväämässä. Toki kodeissa kaikenmoiset elektroniset laitteet ovat niin tärkeässä asemassa, että sitä helposti vietetään aikaa mielummin koneiden ääressä kuin tuolla ulkoilmassa tai halleilla. Samahan on kuulemma tapahtunut korkeakouluissa. Ennen opiskelijat istuivat opiskelijaravintoloissa koko päivän kahvilla spekuloimassa ja katselemassa naisia, nykyään opiskelijat istuvat tietokoneluokissa. Toisaalta kyse voi olla myöskin siitä, että nykyajan miehet ovat tossun alla, joten he eivät pääse seuraamaan urheilua. Kolmanneksi asia voi olla myöskin niin, että suomalaiset ovat sen verran pihiä porukkaa, etteivät halua maksaa urheilusta edes pientä pääsylippumaksua, vaan menevät katsomaan vain niitä tapahtumia, mihin työpaikalta saa ilmaislipun ja juomat. Raha laitetaan mielummin vaikkapa elokuvailtaan.

Tottakai tv-urheilutarjonta on lisääntynyt valtavasti. Ennen oli pakko käydä katsomassa Eltsun ajoja, Eltsun yleisurheilukisoja, maailmankisoja, maaotteluita, sarjajalkapalloa ja koripalloa, koska telkkarista ei tullut samalla tavalla urheilua. Tai jos tuli niin kuva oli huono ja mustavalkoinen. Eikä siellä kotona muutenkaan juurikaan tekemistä ollut. Nyt tilanne on eri siinä mielessä. Mutta ei se telkkarin katsominen minusta silti korvaa sitä, että olisi kisoissa paikan päällä. Ne täydentävät toisiaan ja tarjoavat erilaisia elämyksiä.

Tosiaan jos miettii, että millaisilla kustannuksilla eri lajeja pääsee seuraamaan niin se ei todellakaan ole rahasta kiinni. Mitä enemmän niissä tapahtumissa ihmisiä käy niin sitä enemmän niistä lajeista puhutaan ja sitä enemmän kansaa tulee jatkossa ja tunnelma paranee. Syy ei voi olla se, etteikö taso olisi riittävän hyvä. Nyt esim. Topo-Honka pelissä pelattiin ihan hyvätasoista korista, samoin Veikkausliigassa pelataan kohtuuhyvätasoista futista. Ja hiihtokilpailuissa on mukana aivan maailman huipulla kilpailevia urheilijoita.

Mitä kalliimmiksi jonkun seuran liput tulevat (kuten esim. IFK) niin sitä parempi juttu sen pitäisi periaatteessa olla muille seuroille tai lajeille. Kyllähän Englannissakin moni käy katsomassa alasarjafutista useammin kuin Valioliigan otteluita juuri lippujen hintojen takia. Samoin monissa maissa jos joku joukkue pelaa ottelunsa lähempänä asuinpaikkaa kuin se pääsarjajoukkue niin niissä otteluissa tulee käytyä. Suomessa hyvin harvat käyvät. Lätkässä voisi ajatella Mestiksessä esim. Vantaata. Ei sieltä välttämättä kaikki halua lähteä joka ilta seuraamaan pääsarjalätkää Töölöön, vaan voisivat käydä katsomassa lähiölätkää mestisottelussa, minne on halvat liput ja vetää samalla pari grillimakkaraa. Luulisi, että se voisi olla paikallisten kokoontumispaikka, missä voisivat heittää keskenään läpyskää. Joku 2000 voisi olla hyvinkin realistinen katsojakeskiarvo. Kyllähän Mestiksessäkin ainakin osa pelaajista kiekkoon osuu.

Vähän sekavaa pohdintaa nyt, mutta mielestäni tämä on kyllä erittäin merkillinen asia. Miksi suomalainen on niin passiivinen, eikä käy nykyistä useammin paikan päällä urheilutapahtumissa.

Yritän ottaa tavoitteeksi käydä vaikkapa 10 eri lajin tapahtumia katsomassa tänä vuonna. Niistä tulee erilaisia muistoja. Jos käy esim. vain IFK:n matseissa niin muistoja jää paljon vähemmän.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Hyvä ja varsin tarpeellinen ketjunavaus. Täytyy myöntää, että itsekin kuulun tähän joukkoon, jotka harvemmin lähtevät paikan päälle katsomaan mitään kisoja. Osittain se on johtunut aina siitä, että on tullut asuttua sen verran pienillä paikkakunnilla, että ainoat urheiluelämykset ovat olleet pienehköt hiihtokilpailut - nekin ovat kariutuneet lumenpuutteeseen nykypäivänä. Ehkä tästä on sitten seurannut se vieläkin, että kun ei ole penskana tottunut kulkemaan oikeastaan sen suuremmissa tapahtumissa, niin ei sitä ole tullut tehtyä sitten aikuisiälläkään.

Tuossa scholl toikin jo samat asiat esille, mitä itsellä oli mielessä. Kateeksi välillä käy esimerkiksi tuota norjalaiskansaa, jotka innokkaina kannustavat omiaan ladun varsilla hiihtokisoissa. En tiedä, mistä se sitten johtuu, että näin passiivisia me suomalaiset olemme, mutta pitänee koittaa itsekin käydä ihan paikan päällä katsomassa pelejä/muita urheilutapahtumia tänä vuonna useammin kuin viime vuosina.
 

keppimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Plankkiapina Kunnari, FC TPS ja aktiivinen HC TPS
Vähän sekavaa pohdintaa nyt, mutta mielestäni tämä on kyllä erittäin merkillinen asia. Miksi suomalainen on niin passiivinen, eikä käy nykyistä useammin paikan päällä urheilutapahtumissa.

Yritän ottaa tavoitteeksi käydä vaikkapa 10 eri lajin tapahtumia katsomassa tänä vuonna. Niistä tulee erilaisia muistoja. Jos käy esim. vain IFK:n matseissa niin muistoja jää paljon vähemmän.

Suomalainen on menestyshullu, ei urheiluhullu. Täällä tunteen edelle menee tulos.

Jyväskylä on mitä mainioin kaupunki juuri tällaiseen urheilun "multiseuraamiseen" paikan päällä. Itse olen jäänyt koukkuun salibandyyn jalkapallon lisäksi. Kaveriporukalla käydään näitä pelejä katsomassa. Liput ovat alle kympin ja siihen päälle makkarat ja kahvit, mitä milloinkin.
Helvetin sosiaalinen ja mukava tapa.

Itselläni on talvikaudella tavoitteena mennä katsomaan jääpalloa ensimmäistä kertaa ikinä. Myös koripallo on käynyt mielessä, mutta semiboikotoin suomalaista koripalloa ihan sen järjettömyyden kannalta (kotimaisuusaste).

Kesällä pitää käydä ainakin jossain yleisurheilukisassa. Viime vuonna järjestetyt 19-vuotiaiden SM-kisat olivat ainakin loistava tapahtuma. Eliittikisat yms. voisi olla potentiaalinen vaihtoehto jos jossain kisapaikkakunnan lähistöllä sattuisi pyörimään.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Tässä voisi nyt mainita ainakin futiksen ja koriksen kannalta yhden tekijän: mikä saisi mattimeikäläisen lähtemään Canalin ääreltä katsomaan potkupalloa (kai Veikkausliigaa voi tuolla nimellä kutsua?), jos samaan aikaan televisiosta tulee fudista aivan maailman huipulta? Vaikea sitä raahautua paikan päälle katsomaan virtasia ja väänäsiä, jos on tottunut ronaldinhoihin ja christianoronaldoihin. Täällä ei ole syntynyt kuitenkaan kauheita kannattajapiirejä kyseisten lajien joukkueiden ympärille, joten moni äänestää viihtyvyydellä, hinnalla ja laadulla. Valitettavan apaattinen tunnelma ja tähtien puute paikan päällä eivät tätä kansaa aivan helposti saa liikkeelle.
 

scholl

Jäsen
Suomalainen on menestyshullu, ei urheiluhullu. Täällä tunteen edelle menee tulos.

Urheiluohjelmat ja -toimittajat ovat osittain syyllisiä tuohon. Monissa muissa maissa viikonlopun urheiluohjelmat telkkarissa ovat sellaisia, missä analyysin lomassa haastattelut ja tunnelmapalat niin pelaajien kuin valmentajien sekä katsojien reaktioista eri tilanteisiin tuo ne toimijat tutummiksi kansalaisille. Silloin sitä lajia tai urheilijaa on helpompi seurata.

Tässä voisi nyt mainita ainakin futiksen ja koriksen kannalta yhden tekijän: mikä saisi mattimeikäläisen lähtemään Canalin ääreltä katsomaan potkupalloa (kai Veikkausliigaa voi tuolla nimellä kutsua?),

Tarkoitat varmaan Viasatia. Canaliltahan ei tule juuri kuin Valioliigaa, mikä on täyttä kuraa. Voisin mainita kysymykseesi kaksi syytä miksi:
- ensimmäinen on se, että Veikkausliigassa pääset lähelle kenttää ja pelaajia. Siinä havainnoi sellaisia asioita, mitä ei tv:n ääreltä huomaa. Ja onhan se hauskaa kentän laidalta osallistua peliin. Huutaa esim. Iiroa silloin kun emmitään, että kuka menee vetämään pilkkua
- toinen syy on se, että pelit ovat eri aikaan. Jos Veikkausliigaottelu on viikonloppuna niin sitä yleensä ehtii vielä sen pelin jälkeen katsomaan Espanjan liigan pelin myöhemmin illalla telkkarista. Usein pelipäivätkin ovat eri.

Ei Veikkausliiga loppujen lopuksi kuitenkaan niin huonotasoinen. Se ei ole huippufutista, mutta ihan hauska sitäkin katsoa. Oppii tuntemaan niitä mainitsemiasi virtasiakin pikku hiljaa ja seuraamaan heidän edesottamuksiaan. Jos istut lähellä niin voit seurata myöskin valmentajien toimintaa pelin aikana etc. Katsovathan monet jääkiekkoakin Suomessa paikanpäällä, vaikka a) sm-liiga ei ole hyvätasoinen ja b) jääkiekko ei lajina ole kovinkaan kiinnostava.
 

Shearer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Vaikea sitä raahautua paikan päälle katsomaan virtasia ja väänäsiä, jos on tottunut ronaldinhoihin ja christianoronaldoihin. Täällä ei ole syntynyt kuitenkaan kauheita kannattajapiirejä kyseisten lajien joukkueiden ympärille, joten moni äänestää viihtyvyydellä, hinnalla ja laadulla. Valitettavan apaattinen tunnelma ja tähtien puute paikan päällä eivät tätä kansaa aivan helposti saa liikkeelle.

Tällähän sitä selitetään ainakin jalkapallon puolella, kun ei väkeä käy. Mutta niinkuin avauksessa mainittiin, niin miten Ruotsissa sitten? Ei se Allsvenskan ole juuri sen kummempi tasoltaan, eikä sielläkään Ronaldoja ole näkynyt.

Samalla voisi ihmetellä miksi Veikkausliigaa verrataan aina Valioliigaan tai muuhun huippuliigaan mutta kukaan ei välitä SM-liigaa katsoessaan siitä, että se on paskaa verrattuna NHL:aan tai jopa pariin Eurooppalaiseen liigaan.
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Valitettavan apaattinen tunnelma ja tähtien puute paikan päällä eivät tätä kansaa aivan helposti saa liikkeelle.

Eli tätä kansaa ei saa mikään liikkeelle. Eihän sitä tunnelmaakaan voi olla jos tapahtumassa ei ole katsojia? Sitten ihmetellään kotisohvalta kun on kolkon oloista. Urheilu on ehdottomasti parasta nimenomaan paikan päällä.

Shearerilta tulikin aika hyvät vastaukset. Jokerit ei pärjäisi yhtäkään änärijengiä vastaan sen enempää kuin HJK ManUa vastaan, mutta niin vain Jokereita jaksaa käydä paikan päällä katsomassa ja siellä taso tai sen puute ei haittaa?
 

Koke72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Philadelphia Flyers
On mielestäni hieman epäreilua verrata suomalaisten urheilutapahtumien yleisömääriä johonkin Saksaan, jossa on niin paljon enemmän asukkaita. Ja olihan meilläkin jalkapallon EM-karsinnoissa hyvin yleisöä. Syystä tai toisesta suomalaiset pitävät menestyksestä, kuten täälläkin on mainittu. Lisäksi nostaisin esille urheilujohtajat: miksi he kovin usein ajattelevat vain omaa etuaan, eivätkä lajin etua? Esim. SM-liiga voisi perusteellisesti fundeerata vaikka kolmelle seuraavalle kaudelle yhden ulkojääottelun Helsinkiin, Tampereelle ja Ouluun. Sponsorit mukaan, oheistapahtumia, promootiota jne. Suhtaudun kuitenkin luottavaisesti tulevaisuuteen. Nykynuoriso vaikuttaa sosiaaliselta ja aktiiviselta käyttämään rahaa.
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Pääkaupunkiseudulla sporttihypeä pukkaa seuraavaksi korikseen, luultavasti. ToPo on semifinaali/finaalikondiksessa ilman vakavia loukkaantumisia. Jerald Fieldsin johdolla pyttykään ei ole mahdottomuus. Ja olihan niissä Pippen-matseissa jo hyvin jengiä mukana.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Todella hyvä ketjunavaus! Itse painotan myös kokeiluaspektia, eli uusia lajeja kannattaa käydä kokeilemassa.

Aktivoiduin viime kaudella ensimmäistä kertaa katsomaan SM-sarjatason ottelun salibändyssä ja kimalaislentopallossa. Jälkimmäinen oli vieläpä SM-kullan ratkaissut matsi. Molemmissa tapahtumissa oli muuten enemmän tunnelmaa kuin Kerhon tämän kauden matseissa! Kyllähän lajista kuin lajista innostuu etenkin jos joukkueissa pelaa tuttuja. Naisten lentiksessä on vielä tuo peba-aspekti.

Kannatan siis mielelläni uusia lajeja ainakin kerran kaudessa. Aion tehdä saman tälläkin kaudella. Sama pätee kulttuuriin muutenkin, olen viime vuosina käynyt mm. klassisen musiikin konsertissa ja kai se oopperakin pitäisi joskus. Teatteria en häpeäkseni ole Hämeenlinnassa käynyt katsomassa. Nyt lienee edessä muutto pk-seudulle joten joukkueiden ja lajien kanssa tapahtuu taas - veikkausliiga nyt ainakin kiinnostaa taas, olen viimeksi käynyt matsissa muistaakseni FC Oulun aikoihin, silloin oli kausikorttikin. Oli perkeleen hienoa. Kuten mainittu, laji ja joukkue kiinnostaa eri tavalla vielä kun oppii tuntemaan yksilötkin, ne vähemmän otsikoissa viihtyvät.

Lipun hinnoista - on sitä kukin kuinka demari tahansa niin jos oikeasti käy matsissa kerran tai pari kaudessa, niin ei se varmaan tapa, mutta auttaa aina kyseistä seuraa. Hiukan sama kuin kitsailu Alkossa, jos ostaa yhden viskipullon kahdessa kuukaudessa on ihan sama maksaako se 15 vai 45 euroa, paitsi tosiaan, lipunhinta on ehkä kympin.

Menee matseihin vaikka puristelemaan deitin persettä ja syömään popcornia, virkistää varmasti, ja saattaa innostua lajistakin. Vaihtelu virkistää.
 

puhis

Jäsen
Suosikkijoukkue
hpk/cocks
slaavilaista katsomokulttuuria.....

Huomenna pelataan Karjaalla MM-esikarsintaa käsipallossa Suomi-Bosnia.....
Bosnialaiset ovat varanneet kuuleman mukaan 150 lippua peliin. On kiva nähdä tuleeko niin paljon niitä ja paljonko ne pitävät meteliä omia kannustaessaan... enemmän ainakin suomalaiset katsomossa se on varma.....
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Olen myöskin sillä kannalla ehdottomasti, että kannattaa kokeilla uusia lajeja rohkeasti. Ei siinä montaa euroa häviä, jos käy yhden kerran oudossa tapahtumassa hakemassa virikkeitä, mutta joutuu pettymään, eikä se laji sytytä vähääkään. Lipunhinta menee tieteelle, kun sekin laji tuli sitten kuitenkin koettua. Se kuuluisa kärpänenkään harvemmin puraisee kotisohvalla, jos lajia katsoo televiosta. Paikan päällä onkin sitten jo kokonaan eri juttu.

Muistan joskus jo reilusti aikaa sitten, kun kaveriporukalla mietittiin pesäpalloa, olisiko sitä mielenkiintoista katsoa oikein livenä. Tuumasta toimeen, ja auton keula kohti Kankaanpäätä. Matkaakin sinne kertyi yli 100 kilometriä, mutta päätettiin lähteä katsastamaan uusi ulottuvuus. Sen verran viihdyttävää touhua se oli, että sitä tuli ajettua useammankin kerran uudestaan samaan paikkaan, sekä myös Loimaalla käytiin katsomassa miesten sm-sarjaa.

Televisiosta katsottuna peli ei oikein paljon miltään näytä, kun kameara zoomatessaan valehtelee sitä tilannetta aika reippaastikin, mutta kun siinä katsomossa istuskelee aivan kentän laidalla, niin näkee ensinnäkin paljon enemmän, mitä tv:n välityksellä on edes mahdollista, ja sitten esimerkkinä lukkarien tappoheitot eri pesille ovat aika vaikuttavia suorituksia, kun se pallo lentää koko matkan vaakasuorassa.

Urheilu on parasta paikan päällä, pitää varmasti hyvin kutinsa. Televisio on sitä varten, kun joka paikkaan ei ehdi, niin voi sitten edes jotenkin haluamaansa lajia katsella.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Muistan joskus jo reilusti aikaa sitten, kun kaveriporukalla mietittiin pesäpalloa, olisiko sitä mielenkiintoista katsoa oikein livenä. Tuumasta toimeen, ja auton keula kohti Kankaanpäätä. Matkaakin sinne kertyi yli 100 kilometriä, mutta päätettiin lähteä katsastamaan uusi ulottuvuus. Sen verran viihdyttävää touhua se oli, että sitä tuli ajettua useammankin kerran uudestaan samaan paikkaan, sekä myös Loimaalla käytiin katsomassa miesten sm-sarjaa.

Kouluaikana Lappeenrannassa käytiin kesäisin (kun jäin viikonlopuksi) katsomassa naisten ykköspesistä (nythän taso on jo kovempi). Ja olihan mukavaa. Viikonloppu oli kiva aloittaa klo 13: vähän olutta, auringonpaistetta ja ihan ok näköisiä naisia niin mikäs siinä oli katsomossa ollessa... ja siitä sitten eteenpäin... Mukana kun vielä oli kurssikaveri, joka oli superpesistuomari pohjanmaalta, niin lajin salaisuudetkin tuli aika hyvin tutuksi. Suosittelen niille, joiden mielestä laji on perseestä. Voi mieli muuttua.

Itse ilmottaudun uusien lajien kokeilussa tänä keväänä kahteen paikkaan.

1. Suuntaan etelään seuraamaan kuinka Cocks voittaa sm-kultaa käsipallossa

2. Suuntaan pohjoiseen seuraamaan kuinka Vanajan RC voittaa sm-kultaa lentopallossa.

On pitänyt käydä jo aikaisemminkin, mutta ei vain ole tullut lähdettyä.

EDIT: 3. Vaahteraliigaa voisi käydä myös pelin-pari katsomassa.
 
Viimeksi muokattu:

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ulkoilmatapahtumien suhteen on ainakin se iso ongelma, että Suomessa on kesällä kylmä ja sataa vettä. Talvella on vieläkin kylmempi ja sataa milloin mitäkin. Ja kun suomalaiset ovat muutenkin varsin mukavuudenhaluista kansaa, niin milläs sitten saat ihmiset värjöttelemään jonnekin kentän laidalle?

Sisäurheilussa ei voi vedota kylmyyteen, mutta onhan se toki aina kynnys viitsiä lähteä sieltä kotoa yhtään mihinkään. Tekosyyksi voi vaikka keksiä sitten jotain väliltä klassinen "ei mulla ole aikaa" tai "painihallissa haisee paska, ei siellä voi olla".

Lisäksi joitakin lajeja on paljon helpompi seurata tv:stä kuin paikan päältä. Toki tunnelma on katsomossa aina erilainen.

Kokeiltu on kyllä kaikenlaista ja jäähän niistä muistoja, mutta ei ne kaikki urheilutapahtumat mitään suurta herkkua silti ole olleet: Puijon kisoissa on tullut seistyä nimenomaan helvetinmoisessa kylmyydessä eikä mäkimontusta edes nähnyt yhtään mitään. Potkupalloa on tuijotettu räntäsateessa ainoastaan odottaen että koska tämä paska loppuu ja yleisurheilua siten ettei ollut mitään havaintoa, pukkasiko se kuulan nyt pitkälle vai ei. Jääpallossa ei erottanut palloa kuin aivan lähietäisyydeltä ja sisäpalloilussa puutui perse kovan penkin päällä istuessa. Pesäpalloa kyllä tykkäsin minäkin seurata aikanaan ja siinä ei sääolosuhteetkaan haitanneet.

Ehkä sitten olen itsekin asenneongelmainen ja mukavuudenhaluinen. Tosin tapahtuman ollessa riittävän kiinnostava kaikki muut ongelmat unohtuu. Isomäen seisomakatsomo ja se ahtaus siellä on parhaimmillaan aivan fantastista.
 

Erik Loka

Jäsen
Hyvä ketju ehdottomasti. Itse kyllä käyn katsomassa urheilua varsin runsaasti paikan päällä, sillä sehän on kivaa! Jyväskylässä on kätevä katsella erilaisia lajeja paljonkin, ja etenkin pienet etäisyydet tekevät siitä helppoa.
Talvisin käyn katsomassa säännöllisesti kahta eri salibandysarjaa sekä jääkiekkoa. Joskus myös koripallokatsomoon on eksynyt hän.

Kesäisin taas jalkapalloa on kiva käydä katsomassa, varsinkin viime kesänä kun JJK:lla kulki loistavasti. Myös alempia sarjoja, etenkin FC Vaajakosken Kakkosen pelejä taannoin oli yllättävän hauska seurata! Ei se nyt niiin huonoa ole, ja kun tunnelmaakin löytyy jonkinverran niin mikä ettei.
Kirin pesäpallopeleissä kävin vuosia sitten todella aktiivisesti, mutta viime vuosina osin ykköspesikseen tippumisen seurauksena ei ole tullut lähdettyä.

Uutena lajina kävin ihan mielenkiinnosta tarkastamassa Jaguaarien Vaahteraliigaottelua. Enhän minä siitä lajista mitään ymmärrä, mutta koska katsomossa sai ottaa keittoa niin potentiaalia löytyy selvästi.

Toisinaan saatan lähteä katsomaan pelejä kauemmaksikin, ja erityisesti pääkaupunkiseudulle kohdistuneilla reissuilla täytyy tarkastaa aina paikallinen urheilutarjonta. Viime kesänä kävin katsomassa jalkapalloa sekä Tampereella että Helsingissä.

Katsomossa on kivempaa ku kotona!
 

ditrim

Jäsen
Jokerit ei pärjäisi yhtäkään änärijengiä vastaan sen enempää kuin HJK ManUa vastaan, mutta niin vain Jokereita jaksaa käydä paikan päällä katsomassa ja siellä taso tai sen puute ei haittaa?

Tuossa kun Veikkausliiga loppui niin Urheilukanava näytti kauden parhaat palat. Sanon että yhden kierroksen aikana, missä tahansa huippuliigassa tehdään näyttävämpiä suorituksia kuin koko Veikkausliigassa kauden aikana. Tätä samaa en allekirjoita SM-liigan kanssa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Sen lisäksi, että käytte sarjapeleissä, niin muistakaa myös eri lajien arvokilpailut.

Ensi kuussa on sisäkriketin EM-kilpailut Kuortaneella ja kesällä lacrossen EM-kisat (myös naisten) Lahdessa.

Minä olen noissa molemmissa paikalla.
 

Simba

Jäsen
Itse käyn suhteellisen usein katsomassa urheilua paikan päällä. Eniten käyn katsomassa jalkapalloa, vaikka jääkiekko suosikkilajini onkin. Jalkapalloa katson enemmän, kun se on huomattavasti edullismpaa (opiskelijalla 7€ parhaille paikoille tehtaankentällä) ja Tampereelle on kuitenkin aika paljon matkaa katsomaan Ilveksen pelejä.

Valkeakoskella onkin aika hyvä urheilutarjonta, sillä paikkakunnalta löytyy kolmesta eri lajista pääsarjajoukkue eli katsottavaa kyllä riittäisi, mutta täällä on sama ongelma kuin monella muullakin paikkakunnalla eli ihmisiä käy aivan liian vähän paikanpäällä. Hakan peleissäkin käy aina vain samat n.1000 ihmistä vaikka joukkue on viime vuosina TamU:n ja Hjk:n ohella menestynein joukkue veikkausliigassa. Lentopallo otteluissa täällä on kuulemani mukaan tosi hyvä tunnelma ja katsomo lähes aina täynnä, joten täytyypä käydä joku peli katsomassa, sillä vielä en ole paikan päällä käynyt.

Yllätyksen koin viime vuonna Paavo Nurmi -yleisurheilukilpailussa Turussa, kun huomasin, että yleisurheilu on mukavaa katsoa katsomostakin. Luulin ennen, että yleisurheilu toimii vain televisiosta katsellen. Suosittelen siis kokeilemaan yleisurheilun katsomista paikan päällä.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuossa kun Veikkausliiga loppui niin Urheilukanava näytti kauden parhaat palat. Sanon että yhden kierroksen aikana, missä tahansa huippuliigassa tehdään näyttävämpiä suorituksia kuin koko Veikkausliigassa kauden aikana. Tätä samaa en allekirjoita SM-liigan kanssa.
Tästä eri mieltä. John Weckström pamautti viime kaudella sellaisen häkin, joka kestää kansainvälisellä tasollakin vertailun:

http://www.youtube.com/watch?v=SdZbJ5H4y3E&feature=related

Itse kyllä menen mieluummin katsomaan paikan päälle Suomifutista kauniissa kesäsäässä ja ottamaan pari olutta siinä sivussa, kuin jään kotiin katsomaan Valioliigaa töllöstä. Ja minä sentään pidän Valioliigastakin. Paikan päällä futis (ja urheilu ylipäätään) on kuitenkin eri juttu kuin TV:n kautta, ainakin minulle.

E: Vähän nykivä kuva tuossa videossa. Pistetääs tämä, joka löytyy myös tuolta Veikkausliiga-ketjusta Jaakon laittamana:

http://www.youtube.com/watch?v=uRU3zSnseBg&feature=related
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Tuossa kun Veikkausliiga loppui niin Urheilukanava näytti kauden parhaat palat. Sanon että yhden kierroksen aikana, missä tahansa huippuliigassa tehdään näyttävämpiä suorituksia kuin koko Veikkausliigassa kauden aikana. Tätä samaa en allekirjoita SM-liigan kanssa.

Makuasioitahan nämä. Lätkämatsit myös maksavat kolme-neljä kertaa enemmän (ainakin Stadissa). Pointtini kuitenkin oli, että lätkässä tasoero maailman huippusarjoihin ei haittaa, futiksessa kyllä. Molemmissa lajeissa ne ovat todella selvät.

Eikä se pelin taso ole mikään ainoa mittari. Futiksessa kannattaa esimerkiksi käydä katsomassa joskus aladivareista matseja, joissa vastakkain on kaksi maahanmuuttajajoukkuetta. Tapahtumia riittää varmasti, vaikka nyt pelin taso ei ehkä ihan päätä huimaakaan...
 

Redbull

Jäsen
Hieno ketjunavaus, sillä onhan kyseessä erittäin tärkeä ja ajankohtainen aihe. Mutta silti niin mahdoton. Suomalaiset ovat ihmisinä hyvin arkaluontoisia, yksilöllisiä ja eivätkä todellakaan liian sosiaalisia. Urheilutapahtuma kokonaisuutena on kuin luotu suomeen - ihmiset kerääntyvät yhteen yhteisen asian puolesta edustamaan kantaansa. Tunteet vaihtelevat, kansa hurraa, kansa pettyy.

Suomeen on turha odottaa nopeassa juoksussa euroopasta pohjautuvaa katsomokulttuuria - jota pidetään jo suomessakin joissain piireissä suuressa arvossa. Pitkällä tähtäimellä tämä olisi mahdollista. Vaikkakaan Suomi ei väkiluvultaan ole niitä suuria, eikä edes keskikokoisia, on silti vastaavan kokoisissa maissa saatu ihmiset aktivoitua. Rakas naapuri Ruotsi on jälleen tässäkin asiassa edelläkävijä suomeen nähden. Siellä ollaan puhallettu yhteen hiileen ja tiiviillä yhteistyöllä saatu kansa uurnille. Ei siinä että Ruotsissakaan tämä kaikki olisi tapahtunut yhdessä yössä. Kyseessä on pitkällisen työn tulos, joka nyt viimeistään on alkanut kantamaan hedelmää.

Kaveri asuu Tukholman lähistöllä ja on päässyt läheltä tutustumaan paikalliseen lutúuriin. Jalkapallo-, jääkiekko-, koripallo-, salibandy-, lentopallo -ja varsinkin jääpallokatsomot vetävät väkeä kuin häkä.

Suurin ero ruåttalaisen ja suomalaisen välillä taitaakin olla se, notta ostaisko sitä big brother 25/8 -kaapelikortin vai paikallisen urheiluseuran kausikortin.


edt. Veikkausliiga puolestaan tuotteena ei ole toimiva. Ei ole kovinkaan kaukana jos toteaa kyseessä olevan suomen toiseksi tai jopa kolmanneksi seuratuin jalkapallosarja. Edellä käyvät lädit ja manolot. Arvausliigan tulisi kuitenkin olettaa pyrkivän maamme seuratuimmaksi palloilusarjaksi, jonkalaiseksi jalkapalloilun pääsarjan yleensä odotetaan nousevan. Kaivataan rohkeita uudistuksia, esikuvia, ei harmaata massaa. TamU on oikeilla jäljillä, mutta urakka on sille aivan liian raskas yksin kammettavaksi.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
edt. Veikkausliiga puolestaan tuotteena ei ole toimiva. Ei ole kovinkaan kaukana jos toteaa kyseessä olevan suomen toiseksi tai jopa kolmanneksi seuratuin jalkapallosarja. Edellä käyvät lädit ja manolot. Arvausliigan tulisi kuitenkin olettaa pyrkivän maamme seuratuimmaksi palloilusarjaksi, jonkalaiseksi jalkapalloilun pääsarjan yleensä odotetaan nousevan. Kaivataan rohkeita uudistuksia, esikuvia, ei harmaata massaa. TamU on oikeilla jäljillä, mutta urakka on sille aivan liian raskas yksin kammettavaksi.

Veikkausliiga on tuotteena hyvinkin ja kasvava tällä hetkellä. Yleisömäärät on kasvanut vuodesta 2002 kolmaneksen ja muutenkin meno on eteenpäin pyrkivää. Eihän mitään kovin nopeasti tapahdu, mutta TPS futiksen keskiarvo on yli 5000 katsojaa per ottelu ja tapahtumana ovat hyvinkin viihtellisiä. Veikkausliigassa sitä paitsi tulee enemmän maaleja kuin isoissa euroopan sarjoissa, jos sitä nyt haluaa jonain mittarina käyttää.
 

AnFa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
scholl kirjoitti:
Osittain se voi olla siitä, että urheilun seuraaminen ei koeta olevan enää sellainen perheiden yhteinen tapahtuma

Itsellä ainakin on sellainen tuntuma et nuoria naisia ei nykyään enää kiinnosta siinä suhteessa urheilu, kuin mitä se ennen on kiinnostanut. Itse ainakin tunnen monta mummelia jotka tuijottaa (lähes) kaikki urheilut tv:stä mitä sieltä vain tulee. Nuoremmista naisista en tunne henkilökohtaisesti yhtään joka olisi ns. urheiluhullu. Eli se mitä yritin selittää on se ettei niihin urheilutapahtumiin nykyisin lähdetä varmaan tuostakaan syystä enää niin usein koko perheen voimin kuin joskus ennen on lähdetty.

Sitten jos rahallisesti on tiukkaa niin moni perheenisä varmaan mieluummin valitsee sen Hifkin kausikortin itselle hyvältä paikalta kuin koko perheelle Kiekko-Vantaan kausikortit seisomapaikoilta.

Redbull kirjoitti:
Suurin ero ruåttalaisen ja suomalaisen välillä taitaakin olla se, notta ostaisko sitä big brother 25/8 -kaapelikortin vai paikallisen urheiluseuran kausikortin.

Varsinkin kun toinen on ilmainen ja toisesta joutuu maksamaan seurasta ja paikasta riippuen alkaen sadoista aina tuhansiin euroihin.

Jaakko kirjoitti:
TPS futiksen keskiarvo on yli 5000 katsojaa per ottelu ja tapahtumana ovat hyvinkin viihtellisiä.

Niin. Kyllähän jotkut pitävät big brotheriakin hyvänä viihteenä. Veikkausliigan taso on oikeasti niin paska et pitää olla seuran todellinen "superfani" tai jalkapallosta mitään ymmärtämätön et niitä viittii käydä katsomassa usemmin kuin kerran kolmessa vuodessa muistuttamassa itseään et mitä paskaa se oikeasti onkaan.

Itse käyn paikanpäällä katsomassa oikeastaan vain jääkiekkoa. Koripalloa tulee kanssa käytyä pari kolme matsia kauteensa katsottua sekä Puijolla hiihdon maailmancupit.

Itseä ainakaan nappaa yhtään lähteä mitään jääpalloa (tms.) katsomaan, joka ei oikeesti kiinnosta lajinakaan yhtään.
 

scholl

Jäsen
Itsekin olen sitä mieltä, että Veikkausliiga on toimiva tuote. Pelin taso on menossa eteenpäin, yleisömäärät kasvavat ja kannattajatoiminta on parantunut hurjasti. Eri mieltä olen maalikeskiarvoista osittain. Bundesligassa on ollut tapana järjestää suuremmat maalikarkelot kuin meillä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös