Kirjoittelen tänne harvemmin, mutta kommentoinpa nyt parilla sanalla...
Hallittu alasajo oli se termi, joka tuli minunkin mieleeni.
[--]
Jos toiminnan suunta ei muutu, tullaan nämä nimet muistamaan miehinä, jotka tuhosivat Lappeenrantalaisen liigakiekkoilun.
Nyt, kun lukee tuota Tuomo Räsäsen haastattelua kesäkuulta huomaa, että merkit hallitusta alasajosta näkyvät sieltäkin
Kärkiukot ne vaan taas loukkaantuvat ja budjetti lienee jäissä, mutta ehkemme vielä tässä vaiheessa ammu hallitusta.
Lueskelin tuossa Räsäsen kesäkuista haastattelua, ja vaikka siellä karua realismia olikin tarjolla, näkisin pienen toivonkipinän sittenkin. Jos nimittäin ajatellaan eteläkarjalaista jääkiekkoa kokonaisuutena, eikä pelkästään SaiPan edustusmiehistön kilpailukykyä.
No suoraa puhetta Räsäseltä kyllä, kun hän toteaa muun muassa, että
"Tulevaa kautta nähden haluamme mitata normaalin yrityksen suorituskyvyn. Sen mitä saadaan tällä liikevaihdolla ja myynnillä aikaiseksi."
Tämähän on ihan tasan sitä, minkä jokainen voi nyt todeta. Ei taloudellista riskinottoa, ei nimivahvistuksia.
Saipa-fanin kannalta yllä oleva on tietenkin - tulevaa kautta ajatellen - tylsää ja masentavaa luettavaa. Yhtiön johdolta sen sijaan realismia, joka ei välttämättä ole pelkästään negatiivinen asia.
Eikä tässä vielä mihinkään Mestikseen olla tipahdettu. En ihan pureskelematta hyväksyisi niitäkään väitteitä, että hallitus ajaisi tarkoituksella tai tiedostamattaan Etelä-Karjalan jääkiekkokulttuuria hautuumaalle.
Räsänen toteaa tuonnempana myös näin:
"Meillä on tiettyjä ajatuksia siitä, että olosuhteita pitää kehittää. Ne ovat osa tuotetta. Tällä hetkellä yksi keskeinen kysymys on nuorisourheilun puolella tuo jäähallihanke. Niiden olosuhteiden kehittäminen ja sitä kautta kilpailukyvyn kehittäminen. Olemme liigakaupungeista varmaan pienimmällä jääajalla oleva kaupunki. Sinne on laitettu paljon panoksia."
Tuote on siis muutakin kuin se edustusjoukkueen ykkös-yv-kentällinen, vaikka juuri sitä yleisölle konkreettisesti myydäänkin. On yleisessä tiedossa, että jääaika on junnuilla kortilla Lappeenrannassa. Tukea ja priorisointia kuitenkin tarvittaisiin kaupungin puolelta, koska yksityisellä pääomalla halliasiaa ei saada kuntoon. Mutta pointti onkin siinä, että kaupunki - sen enempää kuin mikään muukaan taho - ei lähde tähän hallihankkeeseen tai -hankkeisiin mukaan etenkään siinä tapauksessa, että SaiPan talous on päin seiniä.
Ehkä Räsänen tässä viittaa siihen, että SaiPan tulevaisuudennäkymien ja oman juniorituotannon kehittämisen kannalta realistinen ja tiukan kurin taloudenpito on sittenkin se viisain vaihtoehto. Ainakin se on riskittömin vaihtoehto, etenkin kun pidemmän aikavälin tavoitteenahan on vieraasta pääomasta eroon pääseminen. Ja kannattaa muistaa, että tiukka taloudenpito nyt pitää yhtiön kuivilla tässä vaiheessa, jolloin isompia siirtoja voidaan tehdä myöhemmin.
Ja jotenkin haluaisin uskoa, että Räsänen ja kumppanit hallituksessa ovat todellisuudessakin vieneet halliasiaa eteenpäin, vaikka mitään sen parempaa tietoa minulla ei ole.
"Kyllä olen ollut siellä mukana keräämässä joukkoja. Jos perusedellytykset eivät ole kunnossa, niin ei tuo liigapuolikaan oikein kanssa. Pitää saada oman kylän kasvatteja liikkeelle ja nostettua muutenkin jääkiekkoa harrastusmielessä parempaan asemaan."
Kuten Räsäsen kommenteista voi lukea (mikäli sanoille löytyy katetta niiden takaa), hallitus on selvästi ottanut strategiakseen jääkiekon perusedellytysten kehittämisen edustusjoukkueen pienoisella kustannuksellakin. Joku jääkiekkopiirien sisältä voisi varmasti paremmin kommentoida tätä puolta, etenkin sitä onko mitään näkyvää jo tehty ja mitä todella jatkossa ollaan tekemässä. Minun puoleltani tämä on vain arvelua ja toivomista.
Tässä vaiheessa voi vain toivoa, että Räsänen hallituskumppaneineen on asiassaan oikealla tiellä ja että maltillisen taloudenpidon linja tuottaisi tätä toista kautta todella tulevina vuosina parempaa satoa.
Jos mitään konkreettista ei kuitenkaan nähdä, voidaankin palata uudelleen tähän hallituksen suohonupottamisprojektiin.