Hallittu alasajo Mestikseen on nyt virallisesti alkanut!
Hallittu alasajo oli se termi, joka tuli minunkin mieleeni.
SaiPan nettisivujen mukaan hallituksessa istuvat:
Tuomo Räsänen
Jouni Okko
Timo Tersa
Timo Tikkinen
Kari Koskimies
Pekka Löfman
Jussi Markkanen
Jos toiminnan suunta ei muutu, tullaan nämä nimet muistamaan miehinä, jotka tuhosivat Lappeenrantalaisen liigakiekkoilun.
Nyt, kun lukee tuota Tuomo Räsäsen haastattelua kesäkuulta huomaa, että merkit hallitusta alasajosta näkyvät sieltäkin
Tässä muutama Räsäsen sitaatti:
"Liiga-SaiPan ammattiosaaminen ja ry:n oma toiminta lähentyvät toisiaan koko ajan."
Räsänen tarkoittanee tuossa sitä, että Liiga-SaiPan ja SaiPa ry:n toiminta muistuttavat koko ajan enemmän toisiaan, sillä Liiga-SaiPakin toimii vuosi vuodelta enemmän kuin ry-pohjalta toimiva harrastajaorganisaatio.
"Hallituksen rooli on tukea toimitusjohtajaa niissä pyrkimyksissä eli realistisen liikevaihtobudjetin aikaansaamisessa."
Eli tässä tilanteessa tuo "tuki" taitaa olla pelkkä ilmoitus siitä, että joukkue ei saa maksaa yli miljoonaa?
"Joukkue on siinä kunnossa kun se on tähän pisteeseen mennessä tehty ja katsotaan sitten syksymmällä uudestaan mihin suuntaan suhdanne menee ja meidän liikevaihto kehittyy."
Niin, syksyllä katsotaan liikevaihdon kehittymistä, mutta Räsänen ei tässä lupaa, että niitä vahvistuksia hankittaisiin, vaikka liikevaihto kehittyisikin. Eli tässä varaudutaan siihen, että joukkue on jo tuossa.
"Lähtökohta on tietysti se, että yhtiön oma liikevaihto ja myynti on ensisijainen tulonhankintalähde"
Tietääköhän Räsänen, että myynti tuottaisi tuloja paremmin, jos olisi kelvollinen tuote, mitä myydä?
Räsänen voi olla ihan pätevä sijoittaja, mutta hän ei taida ymmärtää sitä, miten jääkiekko bisneksenä toimii. Nykypäivänä kilpailu kaukalossa on niin kova, että taloudellinen menestyminen ilman urheilullista menestymistä on lähes mahdotonta. Ja urheilullinen menestys ilman panostuksia on ihan yhtä mahdotonta.
SaiPan hallituksen rooli on vastaava kuin levy-yhtiön rooli uuden artistin takana. Ennen kuin artisti voi tehdä levyä, täytyy levy-yhtiön sijoittaa rahaa häneen. Palkataan tuottaja, vuokrataan studio, palkataan studiomuusikot, tarvittaessa tilataan sävellykset ja sanoitukset, äänitetään levy, miksataan se, masteroidaan se, teetetään kansitaiteen, otetaan promovalokuvat, tehdään nettisivut, ym. Kaikki nuo maksavat rahaa, eikä tuloja ole vielä lainkaan.
Kun levy sitten ilmestyy, alkaa rahaa tulla takaisin levymyynnin ja keikkamyynnin kautta.
Jos SaiPan hallitus olisi levy-yhtiö, olisivat he säästäneet kaikessa yllämainitussa. Siellä olisi mietitty, että
"Ei meidän kannata siihen kalliiseen studioon mennä, koska Valtosen Ollilla on kotonaan kaikki studiolaitteet ja ääntä voidaan sitten korjata tietokoneella"
"Studiomuusikot on kalliita. Palkataan yksi kaveri, joka osaa soittaa niin kitarat, bassot kuin rummut"
"Jos otetaan tuottajaksi Jolppilan Uski Pielavedeltä eikä ketään nimituottajaa, säästetään tosi paljon. Ei haittaa, vaikka Uski on aiemmin tuottanut vain karaokenauhoja"
"Ei meidän mitään kansitaiteilijaa tarvitse palkata. Minun poikani on tosi näppärä tietokoneen kanssa ja tekee yhdessä illassa komeat kannet. Poika voi myös ottaa promokuvat, koska sillä on joululahjaksi saatu digikamera."
Kun tämä SaiPa-nimisen artistin levy sitten ilmestyy ihmetellään, että mistä johtuu, että tämä ei kelpaakaan kuluttajille eikä pärjää myynnissä muille artisteille, vaan löytyy jo julkaisuviikollaan huoltoasemien alennuslaareista.