Saako pieniä miehiä taklata?

  • 9 979
  • 58

krobbe

Jäsen
Goonikeskustelujen myötä olemme joutumassa SM-Liigassa kestämättömään tilanteeseen. Liigassa kiekkoilee lukuisia todella taitavia pikkumiehiä, osa heistä lukeutuu joukkueidensa ykköstähtiin kuten Murphy, Virtanen, Laakkonen ja ennen kaikkea Ilveksen pisterohmu Steve Kariya.

Puhdaskin normaalimittaisen taklaus osuessaan näihin kärpässarjan miehiin kohdistuu hyvin suurella todennäköisyydellä päähän, koska esim. Kariyan kuuppa sijaitsee auttamatta taklaajan olkapään korkeudella.

Tästä seurauksena vihelletään tukuttain "turhia" jäähyjä puhtaista taklauksista, mikä ei voi olla oikeudenmukaista. Näitä puhtaista taklauksista vihellettyjä jäähyjä isompia ongelma muodostuu siitä, että goonit ovat ryömineet koloistaan suomalaiseen kiekkoiluun.

Kysynkin esimerkin muodossa onko mielestänne oikein, että esimerkiksi Kariyaa taklataan täysin puhtaasti, mutta Steven koon (tai sen puutteen) vuoksi olkapää osuu päähän, klops. Herra Helge hermostuu tästä ja mättää puhtaan taklauksen tehnyttä päähän. Tähän tulokseen olen ainakin tullut lukiessani viestejä Helgen toimenkuvasta Ilveksessä.

Tämä pienten miesten taklaaminen on todellinen ongelma.

Onko niin, että juniorimittaisten pelaajien tulee antaa olla rauhassa, muuten paukkuu?
 

manu 17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Canadiens, K-Vantaa, Arsenal
Viestin lähetti krobbe
Puhdaskin normaalimittaisen taklaus osuessaan näihin kärpässarjan miehiin kohdistuu hyvin suurella todennäköisyydellä päähän, koska esim. Kariyan kuuppa sijaitsee auttamatta taklaajan olkapään korkeudella.

Junnupeleissä on tilanne ollut sama jo vuosia olkoonkin että tuomarit ovat tiukempia kuin miesten peleissä.Kuvittele miltä A.Berg näytti C-ja B -junnuissa.Kokoero oli välillä melkoinen vastustajiin nähden.Tuomareiden on pakko oppia ottamaan tilanne huomioon.Kariya on kuitenkin tullut pelaamaan miesten sarjaan. Jokereiden ensi kauden valmentaja voisi pitää luennon aiheesta "Kuinka livahdean laidan ja vastustajan välistä".Toinen tilanne missä Wade on hyvä esimerkki on ne kuuluisat kiekkoilijan jalat:miehellä oli uskomaton tasapaino pelatessaan. Hyvin pysyi pystyssä kokoonsa nähden jos taklaus sattui osumaan.Veikkaisin näin puhtaana penkkiurheilijana pienikokoisella olevan kaksi mahdolisuutta:kova kunto ja keskivertoa huomattavasti parempi pelisilmä.
 

Rocco

Jäsen
Taisin tästä kirjoittaa joskus johonkin toiseen topicciin.

Olen sitä mieltä että pieniä miehiä saa, ja pitää, taklata yhtä lailla kuin isojakin. Säännöt ovat (Euroopassa onneksi ainoastaan) aivan idioottimaiset. Päähän se tosiaan osuu vaikka kuinka puhtaasti yrität taklata.

Jollei taklaus ole laiton, siitä ei pidä antaa jäähyjä vaikka kaveri on pienempi. Sama koskee tietysti pelaajia jotka surffailee pää alhaalla. Jos olisin valmentaja niin hommaisin joukkueeseeni pari kamikazea, joiden tehtävä ei ole muu kuin luistella kiekon kanssa pää alhaalla ja hankkia jäähyja vastustajalle.

Puhdas taklaus = Ei jäähyä.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ehdottomasti pitää taklata. Ei mitään erityisoikeuksia pelaajille, kaikkia, myös Raipea, saa taklata. Raipe tosin ei ihan pikkumies ole. Kyllähän pikkumiesten lähtökohdat ovat huonommat fyysiseen peliin, mutta niin vaan pikkumiesten joukosta nousee esiin myös periksiantamattomia taistelijoita. Kunnon jääkiekkoilija ei armoa anele vaan vastaa teoistaan.

Selvät päähän kohdistuneet taklaukset ovat asia erikseen, niihin on puututtava rankasti.

Toki olen sitä mieltä, että junioreissa asiat ovat toisin, kokoeroakin on monesti aika lailla. Nuoret eivät mielestäni osaa ottaa samalla tavalla vastuuta kanssapelaajasta kuin aikuiset. Vastustajaa tulee kunnioittaa puolin ja toisin. Junioreissa on mielestäni pakko asettaa joitakin rajoja, jotta vältetään nuorten pelaajien pahat loukkaantumiset.
 

Keyman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal FC
En näe tässä pienuudessa mitään suurta ongelmaa. Monet näistä taitavimmista pienistä kavereista ovat oppineet jo junnuna tai uransa myöhemmässä vaiheessa ottamaan taklauksia hyvin vastaan. Esim. mainittu Steve Kariya ottaa taklaukset vastaan niin että siinä olisi monella isollakin miehellä oppimista. Tämä on nähty tällä kaudella useamman kerran.

Suurempi ongelma on nämä "Nikot" (kaikella kunnioituksella), jotka eivät osaa ottaa taklauksia vastaan. Näistä tulee turhia jäähyjä ja ennen kaikkea taklattava loukkaantuu usein oman "huolimattomuutensa" vuoksi.

Pää ylös ja katse kentälle, jonka lisäksi oikea ajoitus tilanteissa. Sen jälkeen ei ole väliä minkä kokoinen kiekkoilija on.
 

Grohl

Jäsen
Viestin lähetti krobbe

Puhdaskin normaalimittaisen taklaus osuessaan näihin kärpässarjan miehiin kohdistuu hyvin suurella todennäköisyydellä päähän, koska esim. Kariyan kuuppa sijaitsee auttamatta taklaajan olkapään korkeudella.
Ensinnäkin sääntöjen mukaan kaikki taklaukset, jotka osuvat päähän ovat rangaistavia. Periaatteessahan isokin mies voi taklata pienempää puhtaasti menemällä vähän kyyrympään, mutta useimmiten käy niin, että olkapää tosiaan kopsahtaa kupoliin. Tässähän on myös sitä taklattavan vastuuta, että pitäisi pään ylhäällä. Välillä kyllä tuntuu, että SM-liigassa ei osata taklata puhtaasti, eikä osata ottaa taklausta oikein vastaan, mutta maassa maan tavoilla. Tuomarit ratkaisevat sen mikä on puhdas ja mikä ei puhdas taklaus, mutta näyttää välillä vähän siltä, että tuomari säikähtää, jos se kaukalon pienen kaveri vedetään levyiksi ja pistää varmuudeksi taklaajan boksiin, vaikka tilanteessa ei mitään väärää olisikaan.

Kysynkin esimerkin muodossa onko mielestänne oikein, että esimerkiksi Kariyaa taklataan täysin puhtaasti, mutta Steven koon (tai sen puutteen) vuoksi olkapää osuu päähän, klops. Herra Helge hermostuu tästä ja mättää puhtaan taklauksen tehnyttä päähän.
Silloin taklaus ei ole puhdas, pitää taklata niin, että olkapää ei osu päähän. Onhan se Helenius toki hyvä pelote sille, että Kariyaa ei taklattaisi, mutta harvoimpa Helge on alkanut taklaajaa koulimaan.
 

rinkeli22

Jäsen
Re: Re: Saako pieniä miehiä taklata?

Viestin lähetti Grohl
Välillä kyllä tuntuu, että SM-liigassa ei osata taklata puhtaasti, eikä osata ottaa taklausta oikein vastaan, mutta maassa maan tavoilla.

Minäpä puutun tuohon asiaan, eli mielestäni tämä ongelma johtuu suureksi osaksi siitä, että liigassa ei taklata juuri nimeksikään. Kun taklauksia ei tule, niin pelaajat ei niitä myöskään osaa/halua/ymmärrä odottaa. Jos taklauksia olisi enemmän, niin pelaajat olisivat varmasti yleisesti ottaen paremmin myös hereillä ottamaan niitä vastaan.

Kaikkea syytä ei toki voi vierittää taklattavan piikkiin, ja puutteita on kyllä taklaajien taidoissakin, eli yksi taklaa aina kädet ylhäällä, toinen hyppää, vastustajaa ei kunnioiteta jne. Harjoituksen puuttetta, ja asia korjaantuisi kunnioitusta lukuunottamatta sillä, että taklaukset sallittaisiin, ja niiden määrä lisääntyisi. Toki taklauksien puuttumisessa on pelillinenkin näkemys, eli nykyään taklaaminen on enemmän hyökkääjien kiekonriistoväline.. Puolustajat taklaavat säästeliäämmin, koska ensisijaisesti ei saa itseään pelata tilanteesta ulos, mikä herkästi tapahtuu ohi menneen taklauksen seurauksena.

Lisääntyneet taklaukset toki aiheuttaisivat loukkantumisia, koska rapatessa roiskuu ja kun rapataan paljon, niin melko varmasti roiskuu enemmän. Sitten on taas jääkiekkoväkivalta otsikoissa, mutta se nyt on vaan tehtävä valintoja sen suhteen, että pidetäänkö lätkä lätkänä ja herätetään tunteita, vai miellytetäänkö kaikkia ja menetetäänkö kiinnostavuus. Siihen on syynsä, että jääkiekko vetää (vielä) enemmän yleisöä kuin jääpallo ja kaukalopallo. Voisi sanoa, että eihän noissa nyt peruskatsojan silmissä ole kuin yksi merkittävä ero verrattuna jääkiekkoon, ja se on se juttu, miksi jääkiekko vetää tavallisen katsojan puoleensa.. Siis sellaisen, joka miettii, että mitähän urheilutapahtumaa sitä nyt menisi katsomaan? Fanit kestää helpommin sen, että lajia myrkytetään, koska laji on heidän elämäntapansa. Siitä pidetään sellaisena kuin se on.. Tai sanotaanko, että sitä siedetään sellaisena kuin se on, mutta perustavis kyllä enemmän ja enemmän valitsee jotain muuta, koska viimeksi kun tuli hallissa käytyä, niin homma oli aika unettavaa. Maaleja tuli kolme, taklauksia ei ollut ja yleisö oli hiirenhiljaa, eikä sinne taida enää jaksaa lähteä.

Nykyinen herkkä linja on tietysti syynä siihen, että taklauksia ei juurikaan nähdä.. Monesti kun peli alkaa hyvällä intensiteetillä, ja ensimmäinen kunnon taklaus palkitaan jäähyllä, niin tunnelma latistuu siihen, eikä niitä taklauksia enää nähdä. Yleensä sitä jännittyneenä odottaakin pelin ensimmäistä taklausta, jotta nähdään saako tänään pelata vai onko taas nössökiekon aika..

Herkkä linja taklausten suhteen on tietysti tuonut myös sen ongelman, että tätä käytetään hyväkseen kalastettaessa vastustajalle jäähyjä. Pelit koitetaan voittaa ja ylivoimalla ne monesti ratkeaa, niin kiusaus on pelaajilla suuri olla ottamatta niitä taklauksia kunnolla vastaan, kääntää selkää, painaa pää kyyryssä.. Varsinkin tämä päähän osumisesta seuraava 2+10 on jo aika kova rangaistus, millä saa vastustajan rivejä sekaisin. Eli itse kysyisin tässä yhteydessä, että onko huonossa taklausten vastaanottamisessa mukana myös tahallisuutta? Kyllähän sen nyt ymmärtää normaali-ihminen, että edellä mainitun kaltaisella toiminnalla pelaaja vaarantaa myös oman terveytensä, mutta ei nyt ole kauhean vaikea uskoa, että joku olisi valmis tekemään sen. Ihmisillä ei välttämättä ole aina kovin suurta itsesuojeluvaistoa, minkä huomaa kun vähänkin jaksaa miettiä maailman menoa..

Siihen, että päähän osuneesta taklauksesta tulee aina rangaistus ja iso sellainen, on mielestäni oikeusmurha.. Päähän tarkoituksella kohdistettu taklaus on toki ison rangaistuksen arvoinen.. Tämä on tietysti tulkinta-asia, mutta pääsääntöisesti voisi sanoa, että jos pelaaja taklaa puhtaasti kädet alhaalla ja hyppäämättä, niin päähän osumisen ei pitäisi olla peruste antaa jäähyä.

Itse kysyisin kuitenkin laajemmin pelaajien mielipidettä näihin asioihin.. Helppohan mun on täältä katsomosta heitellä kommentteja, kun en ole kentällä ottamassa vastaan niitä taklauksia..
 
Viimeksi muokattu:

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Keyman
En näe tässä pienuudessa mitään suurta ongelmaa. Monet näistä taitavimmista pienistä kavereista ovat oppineet jo junnuna tai uransa myöhemmässä vaiheessa ottamaan taklauksia hyvin vastaan. Esim. mainittu Steve Kariya ottaa taklaukset vastaan niin että siinä olisi monella isollakin miehellä oppimista. Tämä on nähty tällä kaudella useamman kerran.


Pitää oikein kiittää tätä naapuriseran miehen asiallisesta kirjoituksesta. Krobben avauksessa paistoi liiankin selvästi läpi katkeruus siitä, että pienestä koostaan huolimatta Kariya on pelimies kaikilla mittareilla mitaten. Miestä on todella vaikea taklata, koska liikku niin vikkelästi ja tarvittaessa osaa ottaa taklauksen mallikkaasti vastaan. Tapparan sivustoilla näkyy olevan parhaillaan kovaa keskustelua siitä, että eräiden kirjoittajien mielestä taklaamalla voi helposti nämä pikkumiehet pistää kuriin.

Mutta itse asiaan, eli pituuden vaikutuksiin. Kyllä pituuserolla on vaikutusta siihen, että osuuko taklaus päähän, mutta ainakin yhtä suuri vaikutus on pelaajan luisteluasennolla. Itse antaisin päätöksissä enemmä painoarvoa sille, onko taklaus PÄÄHÄN KOHDISTETTU vai PÄÄHÄN OSUNUT.
 

Lare

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Viestin lähetti Artsi
Itse antaisin päätöksissä enemmä painoarvoa sille, onko taklaus PÄÄHÄN KOHDISTETTU vai PÄÄHÄN OSUNUT.

Päähän ei saa taklata, koska pelaajien terveyttä halutaan suojella. Mahdollinen vammautuminen ei katso sitä, mitä taklaajan päässä liikkui taklaushetkellä, vaan ainoastaan sillä on merkitystä, mitä on tapahtunut.

Terveys on jopa jääkiekkoakin suurempi arvo ja pelaajien terveyttä pitääkin suojella, vaikka käytetty keino vähentäisikin jääkiekon viihdearvoa tai olisi jääkiekon hengen vastaista. Jos pienikokoisilla pelaajilla on suurempi riski vammautua vakavasti taklaustilanteissa, ei heitä tule saada taklata yhtä surutta kuin isompia pelaajia.

Meidän on kuitenkin helppo olla toista mieltä, koska emme puhu omasta, vaan toisten ihmisten turvallisuudesta.
 

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Lare
Päähän ei saa taklata, koska pelaajien terveyttä halutaan suojella. Mahdollinen vammautuminen ei katso sitä, mitä taklaajan päässä liikkui taklaushetkellä, vaan ainoastaan sillä on merkitystä, mitä on tapahtunut.


On kuitenkin muistettava, että urheilussa tapahtuu jatkuvasti iskuja myös päähän, enkä tällä tarkoita pelkästään nyrkkeilyä. Jalkapallossa puskutilanteessa päähän kohdistuu monesti erittäin kova isku, jääkiekossa pää kolahtaa laitaan kaatumisen, tai puhtaan taklauksen seurauksena jne.

En tarkoita, että päätä ei pitäisi suojellaja vammautumisia pitää estää, mutta välillä tuntuu, että tässä ollaan menty jo liiankin pitkälle. Taklaukset kuuluvat jääkiekkoon ja useimmiten kunnon taklauksessa pää vähän "retkahtaa" ja samoin kuin nyrkkeilijä osaa ottaa iskuja vastaa, pitäisi kiekkoilijankin osata niihin varautua. Kun autoihin on viime vuosina lisätty turvalaitteita, niin autoilijat vesittävät tämän edun huolimattomammalla ajotavalla, näin on käynyt kaukaloissakin, eli ei olla enään valmiita ottamaan taklauksia vastaan, koska niitähän ei juuri tule.
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Viestin lähetti Artsi
Mutta itse asiaan, eli pituuden vaikutuksiin. Kyllä pituuserolla on vaikutusta siihen, että osuuko taklaus päähän, mutta ainakin yhtä suuri vaikutus on pelaajan luisteluasennolla. Itse antaisin päätöksissä enemmä painoarvoa sille, onko taklaus PÄÄHÄN KOHDISTETTU vai PÄÄHÄN OSUNUT.

Juurikin näin. Tai näinhän sen pitäisi olla.

Muuten tuon Helenius/Kariya esimerkin ottaminen tähän yhteyteen on mielestäni ihmeellistä. Nieminen kun ei taklannut Kariyaa vaan iski mailallaan häntä päähän tilanteessa, jossa hän näki Kariyan tulevan tavoittelemaan kiekkoa. Se, mikä synnytti keskustelua, ei ollut mikään taklaus, vaan puhdas kosto tilanteesta, jossa Nieminen menetti hermonsa. Kariyaa on taklattu AHL:ssa (koska on ollut aina joukkueensa ykkösketjun hyökkääjä) lukuisia kertoja paljon kovempaa kuin täällä ja mies ei ole välittänyt näistä niiteistä ollenkaan. Ei hän yhdestä Niemisen puhtaasta taklauksestakaan olisi välittänyt, mutta tilanne meni Niemisen osalta täysin yli ja jäähy oli täysin ansaittu. Myös tilanteesta tullut kostotoimenpide olisi ollut ansaittu, vaikkei sitä nähtykään.

Yleisesti olen sitä mieltä, että pieniä pelaajia saa ja pitää taklata. Kariyaakin taklataan paljon, mutta hän osaa tosiaan ottaa ne vastaan tai väistää niitä. Tämän johdosta mies ei ole loukkaantunut näistä tilanteista urallaan.
 

Raimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Keyman
Suurempi ongelma on nämä "Nikot" (kaikella kunnioituksella), jotka eivät osaa ottaa taklauksia vastaan. Näistä tulee turhia jäähyjä ja ennen kaikkea taklattava loukkaantuu usein oman "huolimattomuutensa" vuoksi.

Totta. Jani Nikko on ehkä paras esimerkki pelaajasta, joka ei osannut ottaa taklauksia vastaan. Tämä onkin nykyään yksi suurimpia epäkohtia suomalaisesssa jääkiekkoilussa. Junioreita ei opeteta ottamaan taklauksia vastaan. Pelaajat luulevat olevansa laitojen lähellä turvallisissa asemissa perse kentälle päin ja kun joku jyrää ylitse, syntyy kauhea poru. Uskomatonta!

Useat pienikokoiset pelaajat ovat huomattavasti sinnikkäämpiä ja kovaluonteisimpia, kuin normaalikokoiset velliperseet.
 
Viimeksi muokattu:

1

Jäsen
Suosikkijoukkue
D-kiekko ja HIFK
Päähän ei saa taklata, koska pelaajien terveyttä halutaan suojella. Mahdollinen vammautuminen ei katso sitä, mitä taklaajan päässä liikkui taklaushetkellä, vaan ainoastaan sillä on merkitystä, mitä on tapahtunut.
Pelaajien suojeleminen kaukalossa ei saa mennä näin pitkälle,että puhtaista taklauksista aletaan rangaista. Hoki on Hokia! Pitkät on aina taklannut pieniä ja pienet sen tiedostavat. Mennään kuulkaas ihan vika suuntaan jos ruvetaan kelaileen asioita kuten Lare.
Kädet ylhäällä ei saa taklata,MUTTA olkapää saa osua päähän mikäli kädet/kyynärpäät pysyvät alhaalla.Olkapää ei yleensä osu vastustajaa päähän,ellei tämä ole huonossa asennossa tai selvästi pienempi kokoinen kuin taklaaja.Edellä mainitut seikat taas ovat täysin kiinni taklattavasta,eli vastuu on vastaan ottajalla.Mikäli olet pieni, mieti luisteletko kaukaloon ja mikäli huonossa asennossa taklaajaan nähden,mieti mitä teit väärin. Jokainen jääkiekkoilija tietää,mitkä ovat lajin riskit ja ovat valitansa tehneet, joten mielestäni tällainen ulkopuolisten jeesustelu on turhaa!!

Ja lopuksi: Jääkiekko on kotoisin kanadasta ja siellä sitä pelataan ns."oikeilla jääkiekkosäännöillä". Mielestäni Suomessa jääkiekkoa ei saisi enää kutsua jääkiekoksi,koska tämä laji ei ole sitä aitoa ja alkuperäistä,johtuen juuri tällaisista naurettavista "päähän kohdistunut taklaus säännöistä" ja "Yhden pelin peli kielto mikäli tappelet" Julistankin Pelastakaa jääkiekko Suvi Lindeneiltä ja muilta perkeleen eurooppalaisiltajeesustelijoilta- operaation alkaneeksi! Jääkiekko takaisin sen juurille, verta palkeisiin ja hampaita katsomoon!! Jolle tämä on liikaa,pysyköön ringette piireissä, SILLÄ HOCKEY IS CANADA!
 
Viimeksi muokattu:

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Älkää syrjikö kääpiöitä

Niin, itse olen sitä mieltä, että joka ei kestä taklauksia, jääköön suosiolla pois lätkätouhuista.

Mielestäni pienikokoisten oikeus tulla taklatuksi on aivan sama, kuin isompienkin ihmisten. Tämä siis koskien puhtaita taklauksia.

Se täytyy tietysti muistaa, että pienempien jannujen pää on alempana, josta johtuen taklaajan täytyy vähän tähtäillä, ettei mene päähän kohdistuneeksi.

Sitä voi jokainen miettiä päissään, miten tämä käytännössä onnistuu.

Täältä tähän
 
Viimeksi muokattu:

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Ei kai mitään pygmisääntöjä sentään taklauksista väsäämään! Jos vähän yli metriset haluavat pelata lätkää, opetelkoot ottamaan taklauksia vastaan. Mallia voi ottaa Saku Koivusta, tai vaikka Juha Lindistä.

Toki tarkoituksellinen päähän taklaus on ainakin vitosen paikka, mutta niitä aniharvoin kuitenkin tapahtuu.
 

Hoki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viestin lähetti nuck
Juurikin näin. Tai näinhän sen pitäisi olla.

Muuten tuon Helenius/Kariya esimerkin ottaminen tähän yhteyteen on mielestäni ihmeellistä. Nieminen kun ei taklannut Kariyaa vaan iski mailallaan häntä päähän tilanteessa, jossa hän näki Kariyan tulevan tavoittelemaan kiekkoa. Se, mikä synnytti keskustelua, ei ollut mikään taklaus, vaan puhdas kosto tilanteesta, jossa Nieminen menetti hermonsa. Kariyaa on taklattu AHL:ssa (koska on ollut aina joukkueensa ykkösketjun hyökkääjä) lukuisia kertoja paljon kovempaa kuin täällä ja mies ei ole välittänyt näistä niiteistä ollenkaan. Ei hän yhdestä Niemisen puhtaasta taklauksestakaan olisi välittänyt, mutta tilanne meni Niemisen osalta täysin yli ja jäähy oli täysin ansaittu. Myös tilanteesta tullut kostotoimenpide olisi ollut ansaittu, vaikkei sitä nähtykään.

Yleisesti olen sitä mieltä, että pieniä pelaajia saa ja pitää taklata. Kariyaakin taklataan paljon, mutta hän osaa tosiaan ottaa ne vastaan tai väistää niitä. Tämän johdosta mies ei ole loukkaantunut näistä tilanteista urallaan.


Minua taas ihmetyttää, miksi alat kelaamaan Kariya-Nieminen episodia, kun viestiketju käsittelee pikku-ukkojen taklaamista?
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Viestin lähetti Hoki
Minua taas ihmetyttää, miksi alat kelaamaan Kariya-Nieminen episodia, kun viestiketju käsittelee pikku-ukkojen taklaamista?

Täällä jatkoajassa on käsitelty Helgen toimenkuvaa tämän Nieminen/Kariya episodin jälkeen ja kuten ketjun avauksessakin lukee; "Tähän tulokseen olen ainakin tullut lukiessani viestejä Helgen toimenkuvasta Ilveksessä", kommentoin tämän lauseen mukaan. Missään ei olla puhuttu, että Helgen kuuluisi antaa toimenkuvansa puhua puhtaan taklauksen jälkeen, vaan sen jälkeen kun ketä tahansa joukkueensa pelaajaa otetaan törkeästi sääntöjen vastaisesti mailalla tms. Vielä kerran; puhtaat taklaukset kuuluvat siis peliin ja pieniä pelaajia saa taklata siinä kuin ketä tahansa, mutta korostan sanaa taklata.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kyllä pieniä miehiä pitää saada taklata kuin muitakin. Päähän osunut taklaus on kuitenkin ihan eri asia kuin korkeilla käsillä päähän tähdätty taklaus. Tosin tuomarin on melko vaikea huomata oliko kädet kuinka alhaalla kun taklauksen kohteena on muutenkin parikymmentä senttiä lyhyempi kaveri.

Heleniuksesta
Samin yksi tärkeä tehtävä on hillitä vastustajien taklauksia Ilveksen pelaajia kohtaan. Lisäksi kaveri on kommentoinut tähän tapaan jo aiemmin:
"Yhtään todella kovaa taklausta en tule katsomaan läpi sormien. Jos joku taklaa kovaa Jokereiden tähtipelaajia, on aivan sama, oliko taklaus puhdas vai. Taklaaja vastaa siitä minulle. " - Sami Helenius, syksy -03

en ihmettele etteikö Helenius voisi kouluttaa myös puhtaan taklauksen tehnyttä kaveria, varsinkin jos joku pienikokoinen Ilveksen pelaaja joutuu taklauksen kohteeksi.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Kariyaa en tosiaan kritisoi, mutta näillä pienillä ja liukkailla kavereilla on tapana yrittää - tottakai - käyttää nopeuttaa hyväksi ja liukahtaa sieltä laidan puolelta ohi ja tietenkin vielä hyvässä kyyryasennossa ja silloin tällöin, kun näihin munasarjalaisiin sitten saat pommin osumaan ja joku 190 senttinen kaveri vetää kylkeen, niin siellä on sitten polven ja laidan välissä päätä, häntää ja itkua.

Eli pitäisi saada taklata siinä kuin isoakin kaveria, mutta riskin ottaa se, joka sinne laidan ja miehen väliin menee ja näin ollen myös vastuun. Joku esitti, että taklaajan pitäisi mennä kyykkyyn ja taklata alempaa. Joopatijoo... Ei siinä paljon ruveta perseen korkeutta säätämään, kun kaveria viedään tosissaan seinille. Eri asia on sitten kädet ylhäällä ryntäykset etc. Taklaajallakin on vastuunsa.

Theo Fleury oli loistava esimerkki kuinka tulee pelata pienenä kaverina. Otti taklaukset hypäten vastaan, antoi tosin samalla tavalla takaisinkin, mutta ei jäänyt pääkään väliin isojen miestenkään sarjassa.
 

upnorth24

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rovaniemen Kiekko, Rebels Rovaniemi
tottakai saa!

Pienempi kokoisia pelaajia saa taklata siinä missä isompiakin ja kuten tämän ketjun keskustelussa on jo tullut esille niin suurin osa näistä jäällä viilettävistä pikkumiehistä osaa ottaa taklauksen paremmin vastaan kuin monet isot ukot.
Tämä johtuu siitä, että heitä on taklattu aina ja osumia on tullut enemmän kuin isommille pelaajille. Steve Kariya on mielestäni loistava esimerkki siitä miten pienikin mies voi dominoida tätä lajia jäällä ollessaan. Kariyan peliä katsellessa täytyy ihailla hänen kykyään lukea peliä ja sitä, että mies on aina kiekottomana kiekollisen pelattavissa. Kariyaa on vaikea saada taklauksilla kuriin, koska kuten joku on täällä jo maininnut Steveä näyttäisi olevan välillä mahdotonta taklata, niin vikkelästi luistin kulkee. Tämä aiheuttaa isomman vastustajan puserossa turhautumisen ja sen seurauksena Steveä kuten muitakin pienempiä pelaajia yritetään saada kuriin hieman sääntöjen vastaisilla teoilla ja tuomarit lähettävät äijiä istumaan.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Viestin lähetti kakkonen
Heleniuksesta
Samin yksi tärkeä tehtävä on hillitä vastustajien taklauksia Ilveksen pelaajia kohtaan. Lisäksi kaveri on kommentoinut tähän tapaan jo aiemmin:
"Yhtään todella kovaa taklausta en tule katsomaan läpi sormien. Jos joku taklaa kovaa Jokereiden tähtipelaajia, on aivan sama, oliko taklaus puhdas vai. Taklaaja vastaa siitä minulle. " - Sami Helenius, syksy -03

Puheet ja teot ovat eri asia. Itse olen sitä mieltä, että tällainen psyykkaaminen kuuluu jääkiekkoon. Joka pelkää, ei pelaa.
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Viestin lähetti Black Adder
Kariyaa en tosiaan kritisoi, mutta näillä pienillä ja liukkailla kavereilla on tapana yrittää - tottakai - käyttää nopeuttaa hyväksi ja liukahtaa sieltä laidan puolelta ohi ja tietenkin vielä hyvässä kyyryasennossa ja silloin tällöin, kun näihin munasarjalaisiin sitten saat pommin osumaan ja joku 190 senttinen kaveri vetää kylkeen, niin siellä on sitten polven ja laidan välissä päätä, häntää ja itkua.

Fysiikan lait tulevat tosiaan usein esiin näissä taklauksissa ja onhan se selvä, että pienempi kaveri on pääsääntöisesti se heikommilla oleva kaveri. Kariyan tapauksessa voin sanoa kuitenkin sen, että paitsi mies on erinomainen ottamaan taklauksia vastaan, hän on myös erinomainen väistämään niitä. Useampikin niitti tällä kaudella on mennyt ohi ja silloin kun on osunut, mies on pelannut taklaustilanteet teknisesti oikein. Kariyan painopiste on matalammalla kuin monella muulla, joten taklaus ei osu niin kovalla voimalla kuin osuessaan samanpituiseen tai lähes samanpituiseen kaveriin (taklauksen suurimman voiman massa menee "vähän yli").

Kun tähän yhdistetään miehen hyvä tasapaino, niin taklauksilla häntä on erittäin vaikea saada pois pelistä. Selvästi näkee, että miehen on ollut pakko opetella ottamaan taklauksia vastaan AHL:ssa. Vaikka taklaukset ovatkin liigassa yhä katoava luonnonvara, farmisarjoissa niitä näkee paljon ja mikäli siellä haluaa olla Kariyan tapainen piste/ottelu pelaaja, on pakko menestyä ruuhkissa ja laitojen lähellä. "Munat kainalossa mentaliteetilla" ei saa aikaan kuin kilpikonnia ja kilpikonnat eivät tee pisteitä.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Yleisesti ongelmat taklauspelissä ovat mielestäni lähteneetkin Cänädästä, vaikka siellä taklauspeli toimiikin aivan eri tasolla vielä nykyisinkin. Väärään suuntaan lähdettiin menemään silloin, kun taklauksessa sallittiin kädet, jos niitä ei nosta olkapäätason yläpuolelle. En nyt ota nimiä esiin, mutta suuri osa SM-liigankin kovista taklaajista taklaa nykyään kädet edellä. Puhdas olkapää/takapuolikontakti vastustajaan on aika lailla olematon käsite. Toinen - myös Kanadasta lähtenyt - ongelma taklauksissa on taklauksen voiman kohdistaminen alhaalta ylöspäin. Taklaamaan lähdetään polvet koukussa ja taklaushetkellä voima suunnataan yläviistoon. Ja se aiheuttaa auttamatta muuten puhtaan taklauksen voiman kohdistumisen pään aluelle. Sama liittyy osittain ensimmäiseenkin kohtaan, kun taklaaja pistää vatsan eteen nyrkit yhteen ja jatkaa taklausta käsillä kohti pelaajan rintaa.

Taklaukset kuuluvat jääkiekkoon. Niitä pitäisi olla huomattavasti nykyistä enemmän. Mutta puhdas taklaus on oikeasti jo katoavaa kansanperinnettä. Pelaajien turvallisuus on tärkeä asia, mutta nykyiset päähän kohdistuneet taklaukset erikoissääntöineen eivät poista ongelmaa, eivät edes anna tilapäistä tekohengitystä. Enemmänkin harvat puhtaat taklaukset osuessaan vastaanottajan vuoksi pään ympäristöön vihelletään pois, mikä steriloi peliä turhaan.

Ja siis vastaus otsikon kysymykseen on kyllä, pieniä pelaajia pitää saada taklata samoin kuin suuriakin. Puhtaasti olkapäällä pitää saada taklata. Mutta nämä mukakovat taklaukset, joissa taklausta tehostetaan käsillä tai sen voima suunnataan pään alueelle tarkoituksellisesti, ne pitääkin kitkeä pois.
 
Ari Vallin ottaa myös taklaukset hyvin vastaan. Hän lyhempi kuin monet pommikoneet, joten hän kompensoi tätä vastaanottoa pikkuhypyllä, ettei päähän kolise. Toki hän paiskautuu aika näyttävän näköisesti sitten seinään. Mutta ottaa taklauksen vastaan kroppaansa, niin pää pysyy terveempänä. Kaikkia mielestäni saa taklata. Harmi tosiaan, että päähän kohdistuneista taklauksista tulee puhtaissa tapauksissa jäähyjä ja jopa pelikieltoja. Muuten se on hyvä sääntö vaan se ei valitettavasti jätä tulkinnan varaa. En ole kädet ylhäällä taklausten kannattaja vaan sen, että annetaan ne jäähyt teoista eikä seurauksista.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Re: Re: Saako pieniä miehiä taklata?

Viestin lähetti manu 17
Viestin lähetti krobbe
Kuvittele miltä A.Berg näytti C-ja B -junnuissa.Kokoero oli välillä melkoinen vastustajiin nähden..

Berg oli kuulemma ihan uskomaton, ihan näin off-topic. yksi puolituttu sanoi, että kun Berg lähti tulemaan kiekon kanssa niin sitä sai huitoa mailalla käsille vaikka kuinka kauan niin ei silti tuntunut yhtikäs missään ja MAALI!! Pitäisi kieltää tommoset:)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös