Kahdesta tuomarista
Henkilökohtaisesti olen tuota vastaan sillä yhden tuomarin järjestelmä on huomattavasti ongelmattomampi, ja on toiminut Suomessa paremmin.
Seuraavassa listattu plussat ja miinukset. Selvästi miinuksen puolelle jäädään:
+ Todennäköisesti ainakin osa pelaajista jättää koiruudet vähemmälle koska kentällä on enemmän silmäpareja. Eli joukkueet alkavat pelaamaan siistimmin, riippumatta siitä miten tuomarit loppujen lopuksi onnistuvat tehtävässään.
(+) Kaksi näkee enemmän kuin yksi. Populistisempaa perustelua tälle on enää vaikea löytää. Tosin näkeminen on eri asia kuin jäähyn viheltäminen. Kyllä yhdenkin tuomarin systeemillä tuomari näkee paljon, mutta eipä vihellä jäähyjä kaikesta näkemästään. Tästä siis vain puolikas plussa, sillä ei se tilanteiden näkeminen vielä tarkoita sitä että niistä koiruuksista vihellettäisiin jäähyt. Myös ensimmäisessä miinuksessa mainittu tuomareidan ammattitaito ratkaisee paljon.
- Liigassa pitäisi olla riittävästä ammattitaitoisia tuomareita. Tällä hetkellä niitä ei riitä täydellä kierroksella edes yhtä joka otteluun.
- Tuomareiden tehtävänjaon pitäisi olla kentällä selvä, ja ainakaan viimeksi tämä ei liigassa toiminut. Toisen pitäisi viheltää kiekollinen tilanne, ja toisen ottaa pois "selän takana" tapahtuvat koiruudet. Näin liigassa ei ole tapahtunut, vaan molemmat ovat tuijottaneet liiaksi kiekollista tilannetta. Tämän seurauksena nämä kiekottoman miehen estämiset ovat edelleenkin jääneet viheltämättä, mutta kiekollisista tilanteista on vihelletty jäähyjä olemattomistakin tilanteista (sen kauempana viheltäneen tuomarin toimesta).
- Molempien tuomareiden pitää aina olla "tyyliltään" samanlaiset, ts. heidän pitäisi viheltää samalla linjalla. Meidän tuomareillamme sekä tyyli että ammattitaito vaihtelee niin paljon että tätä on erittäin vaikea saada toteutumaan. Kaksi hyvää erityylistä tuomaria voi viheltää kahden tuomarin systeemillä ottelun surkeasti. Kumpikin tuomari taas voisi viheltää ottelun yksin aivan loistavasti. Tosin kumpikin hieman erilaisella linjalla, mutta pysyvällä sellaisella.
Isommat kaukalot
Periaatteessa ihan hyvä, mutta ei tällä vielä kuuhun mennä. Yksin tällä säännöllä ei liene paljonkaan vaikutusta, mutta yhdessä muiden sääntöjen kanssa muutos ihan hyvään suuntaan. Luulen että tämän vaikutus pelin viihdyttävyyteen on kuitenkin paljon pienempi kuin moni kuvittelee. Moni onkin jo aikaisemmin todennut että joukkueen pelityyli vaikuttaa enemmän kuin kaukalon koko.
HN:
Olen todennut faktan, jonka mukaan hyökkääminen helpottuu ja puolustaminen vaikeutuu kaukalon leventämisen myötä.
Tässä on se vaara että jotkut puolustuksen nimeen vannovat joukkueet juuri tästä syystä keskittyvät entistä enemmän puolustamiseen, ja tämän takia peli meneekin passiivisemmaksi ja kahvaaminen lisääntyy.
Monet joukkueet pelaavat Turussakin joskus jopa ylipuolustavalla taktiikalla, juuri siksi että isossa kaukalossa puolustaminen on vaikeampaa.
Muistatteko kun siirryttiin jatkoajalla neljällä neljää vastaan pelaamiseen, silloin kun jatkoajalla vielä pystyi häviämään ottelun. Kaikki "tiesivät" että nyt tulisi enemmän maaleja koska on enemmän tilaa, mutta niinpä ei käynytkään. Kävi niin että joukkueet pelasivat entistä passiivisemmin, ja juuri siksi että puolustaminen oli tehty vaikeammaksi.
Kaukaloiden isontaminen on tietenkin eri asia kuin tämä taannoinen jatkoaikasääntö, mutta joka tapauksessa tähän pätee sama asia: Tämän hyvyys riippuu siitä miten joukkueet tähän reagoivat. Toisilla peli saattaa tulla viihdyttävämmäksi, mutta toiset saattavat keskittyä entistä enemmän puolustamiseen. Itse veikkaan että muutosta kumpaankin suuntaan eri joukkueissa tapahtuu, ja lopputuloksena peli on melko samanlaista kuin nykyäänkin.
Punaviivasääntö
Hyvä uudistus. Tosin lajin yhtenäisyyden kannalta olisi toivottavaa että kaikkialla pelattaisiin esim. kansainvälisten sääntöjen mukaan, mutta kun kaikki pelaa enemmän tai vähemmän "omilla säännöilla" niin miksei sitten mekin. Pelillisesti hyvä homma, ja olisi toivottavaa että tämä tulisi samaan aikaan kaukaloiden isontamisen kanssa. Silloin ne ehkä vielä voimistaisivat toistensa vaikutusta, varsinkin alkukaudesta.