FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, NYI, Junnut ja Tilastot
Ruslan Iskhakov

Pelipaikka:
Keskushyökkääjä / Laitahyökkääjä
Kansalaisuus: Venäjän kansalainen
Pituus / Paino: 173cm / 75kg*
Kätisyys: Left
Sopimus: 2020/21

- Toukokuun 29. päivänä vuonna 2020 kuului Artukaisista kummia. Liigan siirtohuhut olivat toki tuomassa Turkuun nuorta venäläispelaajaa Turun Palloseuran riveihin pelaamaan, mutta tuon pelaajan piti olla muutamia viikkoja aiemmin NHL-seura San Jose Sharksin kanssa tulokassopimuksen solminut tykinkuula nimeltään Timur Ibragimov. Lienee sanomattakin selvää, että tätä vasten peilatessa useammat turkulaiset kulmakarvat kohosivat ylöspäin kun TPS julkisti kotisivuillaan tehneensä yksivuotisen pelaajasopimuksen 19-vuotiaan venäläishyökkääjä Ruslan Iskhakovin kanssa.

Iskhakov tulisi olemaan TPS:n satavuotisessa seurahistoriassa vasta kymmenes venäläispelaaja sen univormussa. Aleksander Georgiyev kävi pelaamassa Palloseuran paidassa hyvällä menestyksellä kaudet 2014-17 ja vain viikkoja ennen Iskhakovin sopimuksen julkistusta TPS hankki maalinsuulleen erittäinkin tasokkaana hankintana pidettävän Andrei Kareyevin, mutta viimeisin TPS:n hankkima venäläinen kenttäpelaaja on sekin jo 23 vuoden takaa, jolloin TPS hankki vahvuuteensa NHL:ssäkin käväisseen Alexei Kudashovin riveinsä.
Lisäksi kun muistetaan, että kultaisella 90-luvulla TPS-paidassa kävivät enemmän tai vähemmän piipahtamassa sellaisetkin pelaajat kuin German Titov, Viktor Tyumenev tai vaikkapa Yevgeni Shtepa, niin voidaan todeta, että Iskhakov ei eittämättä ihan käy jatkumoksi heidän joukkoonsa historiansa puolesta.

Ei hänen tosin tarvitsekkaan, sillä Iskhakov on juuri sitä mitä lääkäri TPS:lle voisi viime kauden sukelluksen jälkeen määrätä osaksi hyökkäyspelaamista.

2015-2018 Euroopan juniorivuodet sekä Venäjän nuorisomaajoukkueet

KAUSIJOUKKUELIIGAGPGAPTS+/-PIM
2015/16Spartak Moskva U16Russia U1628111930 4
HK Trnava U18Slovakia U18 Extraliga6213-32
2016/17HK Trnava U18Slovakia U18 Extraliga444262104+5328
2017/18Krasnaya Armiya MoskvaMHL3362430+92
Russia U18U18 WJC5303+32
Russia U18U19 WJAC4134 0
Russia U18Hlinka Gretzky Cup5224 4

- Heinäkuussa 2000 syntynyt Ruslan Iskhakov kasvanut ja saanut kiekko-oppinsa Moskovassa. Moskovan alueen suurjoukkueiden juniorit on koluttu Spartak Moskovaa ja Moskovan Dynamoa myöden ja pääsipä Iskhakov myös päättämään junioriuransa Venäjällä maan parhaimmistoon kuuluvassa nuorisojoukkueessa - Krasnaya Armiya Moskovassa, joka on CSKA Moskovan juniorijoukkue MHL-liigassa.

Ruslanin ajasta Venäjällä ja Slovakiassa oli todella vaikea löytää mitään specifimpää tietoa tai tarinoita. Scouttien raportteja on netti väärällään, mutta esimerkiksi intressit siirtyä Spartakin junnuista Slovakiaan ja HK Trnavan riveihin jäävät hieman hämärän peittoon. Rohkaisevaa on ollut kuitenkin huomata ja ennen kaikkea lueskella juttuja siitä, kuinka Iskhakov on kuitenkin pystynyt sopeutumaan edustamiinsa seuroihin nopeasti ja pystynyt ottamaan vastuuta kantaakseen hyvinkin nopealla aikataululla. Missä tahansa Iskhakov onkaan pelannut, on hän noussut nopealla syklillä kärkikenttien pelaajaksi ja vastannut huutoon loistavasti.

Hieno esimerkki on juurikin siirto HK Trnavan riveihin, jossa 15-vuotiaalla Ruslanilla kesti tasan kevään verran opetella uuteen maahan, uusiin joukkuekavereihin ja uuteen sarjaan. Keväällä pudotuspelit mukaan luettuna yhteensä 17 ottelua tehopistein 8+3=11, mutta seuraavalla kaudella 16-vuotias Iskhakov räjäytti pankin ja iski jälleen pudotuspelit mukaanlukien yhteensä 55 ottelussa häikäisevät 122 (51+71) tehopistettä! Runkosarjan 104 tehopistettä on Slovakian "B-nuorten" historian yksi kovimmista kausista ja kauden päätteeksi Iskhakov palkittiinkin Slovakian jääkiekkoliiton palkintojenjakotilaisuudessa Slovakian juniorisarjojen kehittyneimpänä pelaajana.

Slovakiassa pelattua tykkikautta seurasi sitten tosissaan siirto CSKA:n organisaatioon ja MHL-liigaan. Slovakian sarjojen arvostuksesta (tai pikemminkin sen puutteesta) kertonee jotain sekin, että vaikka Iskhakov dominoi sarjaa, ei häntä noteerattu Venäjällä juurikaan eikä kutsua nuorten maajoukkueisiin kuulunut ennen kuin kaudella 2017/18 ja nimenomaan CSKA:n alaisuudessa. Iskhakov pääsi jo syksyllä mukaan Venäjän joukkueeseen pelaamaan Ivan Hlinkan muistoturnauksessa ollen saman tien joukkueensa kolmanneksi tehokkain pelaaja turnauksessa. Keväälläkin kutsu kävi vielä maajoukkueen mukaan, kun Iskhakov pääsi edustamaan synnyinmaataan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Kisat itsessään päättyivät Venäjän kannalta häpeällisesti jo puolivälierissä, missä Yhdysvallat nöyryytti isäntämaana toiminutta puna-armeijaa lukemin 5-1. Iskhakov oli kuitenkin turnauksessa jaetulla piikkipaikalla Venäjän sisäisessä maalipörssissä kolmella osumallaan ja onnistui kiinnittämään kykyjenetsijöiden huomion.
Kausi Krasnaya Armiyan joukkueessa ei sekään ollut missään nimessä alavireinen, sillä olihan hän tulokaskaudellaan joukkueensa sisäisen pistepörssin kuudentena 30 tehopisteellään. Sarjan pistepörssissä Iskhakov sijoittui kolmanneksi kun katsotaan alle 18-vuotta täyttäneitä pelaajia.

Ohessa olevalta Youtube-videolta voi käydä ihastelemassa Iskhakovin pehmeitä käsiä:Kesällä 2018 koitti Iskhakoville yksi uran kohokohdista, kun New York Islanders varasi hänet kesän varaustilaisuuden toisella kierroksella numerolla 43. Varaus oli toki odotettu tapaus, mutta sen aikaisuus tuli yllätyksenä monelle. Ennakkorankingeissa kun Iskhakov oli pyörinyt enemmänkin 3-4 kierroksen tienoilla. New York Islanders oli kuitenkin tykännyt näkemästään hänen kohdallaan ja näkivät, että riski oli enemmän kuin kannattava tässä kohtaa. Eräissäkin scouttien raporteissa Iskhakovia kun oli verrattu jopa Pavel Datsyukiin kiekon kanssa.

2018-2020 Ison meren tuolla puolen

KAUSIJOUKKUELIIGAGPGAPTS+/-PIM
2018/19University of ConnecticutNCAA3261521+120
2019/20University of ConnecticutNCAA3291221+926

- Kaudeksi 2018/19 Iskhakov siirtyi ison loikan Venäjältä Pohjois-Amerikkaan pelatakseen ja opiskellakseen yliopistossa. Paikaksi oli jo aiemmin valikoitunut Connecticutin yliopisto, jolla on jo pitkät perinteet Yhdysvaltojen yliopistojen kiekkokartalla. Joukkueesta ammattilaisiksi ovat ponnistaneet mm. Todd Krygier, Cole Schneider, Tage Thompson sekä Maxim Letunov. Suomalaista Connecticutin yliopistossa ovat pelanneet Joona Kunnas sekä Kasperi Ojantakanen. Päävalmentajana yliopistossa toimii Mike Cavanaugh, jolta löytyy jo lähes 30 vuoden kokemus erilaisista valmennustehtävistä yliopistoissa.

Muutto toiselle mantereelle voi olla kenelle tahansa meistä kulttuurishokki, mutta kuvitelkaa millaista se voi pahimmillaan olla vasta 18-vuotiaalle nuorelle, joka lähtee kauas pois kotoa kohti suurta tuntematonta ilman, että puhut käytännössä sanaakaan paikallista kieltä - Tässä kohtaa siis englantia. Tätä se oli Iskhakoville nimittäin. Hän on myöhemmissä haastatteluissa kertonut, että alku Connecticutissa ei todellakaan ollut helppo eikä hommaa helpottanut yhtään se, että hänen kielivarastonsa rajoittui oikeastaan vain Venäjän kieleen. Kun tähän ynnätään se fakta, että kaukalon koosta, kulttuurista ja pelin luonteesta ylipäänsä lähtien kaikki lännessä oli erilaista verrattuna itään, ei ole ihme, että Iskhakov joutui hetken aikaa etsimään itseään uudessa paikassa - Ja sai kokea sen kaiken lähes pahimmalla mahdollisella tavalla.

Elettiin Lokakuun 16. päivää vuonna 2018 ja 18-vuotias Ruslan Iskhakov pelasi vasta toista otteluaan Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa. Ensimmäisessä ottelussaan Yhdysvaltain Armeijan akatemiajoukkuetta vastaan Iskhakov oli ollut kentän sankari iskiessään tehopisteet 1+1 taululle Connecticutin voittaessa ottelunsa lukemin 5-2. 16. Lokakuuta vastaan luisteli Quinnipiacin yliopistojoukkue ja puolustaja Brogan Rafferty. Tilanne itsessäänhän oli varsin tavanomainen jääkiekossa: UConnin Iskhakov saa riistettyä kiekon itsellensä ja lähtee kohti hyökkäystä. Hän ohittaa helposti yhden Quinnipiacin pelaajan, leikkaa hyökkäysalueella keskustaan, mutta pitää kuitenkin katseensa visusti kiekossa jättäen huomiotta 15 senttiä ja tuolla hetkellä noin 16 kiloa painavamman Raffertyn, joka old school hockey'maisesti lähtee hakemaan suurta avojääpommia suoraan Iskhakoviin. Taklaukseen en sen enempää halua ottaa kantaa, että oliko likainen vai ei - Tekemättähän sen olisi voinut toki jättää -, mutta kun otetaan huomioon, että tuolla vauhdilla vastaan luistelee hemmetin kovassa vauhdissa (kummallakin kova vauhti siis) Iskhakoviin verrattuna kivitalon kokoinen pelaaja ja törmäys tapahtuu noissa asennoissa, niin lopputulos oli arvattavissa. Taklauksen johdosta Iskhakov virui kentän pinnassa liikkumattomana pitkän tovin hoidettavana, jonka jälkeen hänet vietiin paareilla kentältä pois ja suoraan sairaalaan. Kyseessä oli myös Iskhakovin omien sanojen mukaan hänen jääkiekkouransa ensimmäinen loukkaantuminen. (Videon voit käydä katsomassa linkin takaa ja videossa tilanne alkaa kohdasta 00:45: Islanders draft pick victim of one of scariest hits you’ll see )

Tilanteessa Iskhakov sai aivotärähdyksen, mutta oli kuitenkin lopulta poissa ainoastaan kymmenen päivän ajan. Iskhakov on myöhemmin todennut, että noilla hetkillä tajusi pelin eroavaisuuden P-Amerikassa ja Venäjällä (Euroopassa). P-Amerikassa tilanteet tapahtuvat muutamia sekunteja nopeammin, koska kaukalo on pienempi ja tästä syystä tuokin taklaus pääsi tapahtumaan: Hän ei osannut odottaa sitä ja luuli, että aikaa olisi enemmän hienoon ratkaisuun. Tuon jälkeen Iskhakov myös alkoi hioa pelinsä yksityiskohtia enemmän pieneen kaukaloon sopivimmiksi, mikä puolestaan näkyi taas enemmän tilastoissa, pelaten esimerkiksi paluunsa jälkeen neljä ottelua ilman tehopisteitä.

Ensimmäinen vuosi meni täten hänen osaltaan enimmäkseen uuteen totutellessa - Kaikessa suhteessa. Myöhemmin Iskhakov on jakanut sopeutumisestaan kuitenkin paljon kunniaa paitsi päävalmentaja Cavanaughille, myös ensimmäisen vuoden huonekaverilleen Marc Gatcombille, joka tuki, tsemppasi ja auttoi Ruslania niin englanninkielen opettelussa, kuin arjen asioissa. Sopeutuminen näkyi myös ottelutilastoissa, sillä kauden aikana kertyneet 21 tehopistettä kertyivät 12 ottelussa - 20 ottelussa hän siis liisi kiikaritehoin.

Toisena kautenaan Iskhakov oli saanut peliinsä jo monipuolisuutta mukaan ja hänen fyysinen pelinsä parani huomattavasti. Viestin alussa kerrottu 75 kilon painokin perustuu siihen, että tuon toisen vuotensa aikana Iskhakov onnistui kasvattamaan painoaan peräti 13 paunan verran, joka näkyi varsinkin kaksinkamppailupelaamisessa. Tämä näkyi paitsi kentällä, myös tilastoissa. Iskhakov paransi ensimmäisen kauden tehotilastoaan kahdeksalla pykälällä, iski otteluita nyt 50% otteluissa (16/32) (vrt. ensimmäisellä kaudella 12/32, 37,5%). Lisäksi Iskhakovia alettiin toisella kaudella käyttämään myös enemmän aloituksissa, joissa hän kaapi voittoja oikein mukavalla 70,7% varmuudella.

Gatcombin ja valmentaja Cavanaughin lisäksi yksi erityiskiitos pelin luonnistumiseen osuu Jonny Evansille. Evans on Iskhakovin tavoin todella lyhyt (170cm / 57kg) pelaaja, jonka peli perustuu nimenomaan taitokiekkoon. Evansin ja Iskhakovin välillä nähtiin välittömästi kemiaa ja pojat ovatkin tuon jälkeen rakentaneet useamman highlight reel-tason maalin keskenään, mukaan lukien muutamat maagiset no look-passien jälkeiset maalit.

Iskhakov olisi halunnut jatkaa uraansa UConnissa myös tulevalla kaudella, mutta koronaepidemia muutti hänen suunnitelmiaan ja henkilökohtaisista syistä hän halusi siirtyä ammattilaiseksi jo nyt.

2020 Artukaisten Datsyuk vai pelkkä statisti?

- On vaikea olla innostumatta Iskhakovista. Oikeastaan se käy aina vain vaikeammaksi mitä enemmän herrasta lueskelee erinäisiä tekstejä. Nimenä hän oli tuttu minulle jo aiemmin, onhan kyseessä New York Islandersin varaus, mutta aivan liian vähän olen hänelle ehtinyt antaa arvoa viime kausina ja on saanut hiiviskellä ns. statistina taustalla. Joskus on kuitenkin vaikea muistaa, että kyseessä on huomenna vasta 20-vuotta täyttävästä pelaajasta, jonka fyysiset ominaisuudetkaan eivät ole vielä valmiit ja jolla on alkamassa ihan tosissaan vasta ensimmäinen kausi ammattilaisena peliurallaan.

Pelityyliltään Iskhakovin pitäisi pystyä pärjäämään ja tekemään tulosta Liigassa. Nopea luistimilla, ns. Hockey IQ on korkealla ja herra näkee kentän välillä uskomattomalla tavalla. Kiekkoa hän käsittelee taitavasti ja yliopistossakin vastustajat saivat useaan kertaan huomata kuinka Iskhakov vei heitä kahville vasemmalta ja oikealta. Laukaus ei ole maailman kovinta luokkaa, mutta pirun tarkka se on ja Iskhakovin eduksi on laskettava myös se, että hän saa laukauksen lähtemään myös ei-niin-tavallisesta -asennosta.
Viime kaudella nähty fyysisen pelaamisen paraneminen, kiekosta taisteleminen ja yleisesti puolustuspeliinkin osallistuminen eivät nekään suoranaisesti vähennä innostusta häntä kohtaan.

Mutta sitten taas... Kyseessä on 20v pelaaja. Ensimmäinen ammattilaiskausi. Miesten kanssa. Okei, yliopisto valmistaa paikoin enempi miesten peleille kuin puhtaat juniorisarjat, mutta toisaalta ei ole niin fyysinen kuin esimerkiksi juurikin Liiga. Lisäksi Iskhakov tulee ensimmäistä kertaa Suomeen pelaamaan, täysin uuteen joukkueeseen ja täysin uusien joukkuekavereiden kanssa. Väitän, että ei ole kaukaa heitettyä, mikäli odotettavissa on paikottaisia käynnistymisvaikeuksia ja itsensä hakemista. Hommaa tulee helpottamaan se, että joukkueessa pelaa toinenkin venäläinen ja kunhan korona on kukistettu, niin kotonakin pääsee käymään pidemmillä pelien tauoilla.

Uusista hyökkääjistä kuitenkin Iskhakovilla on mielestäni ehdottomasti se suosikkipelaajan kortti takataskussaan. Jos vain annetaan pelata vahvuuksillaan ja jos hän vain kykenee sopeutumaan tyylinsä kanssa Liigaan, tuloksena on ehdottomasti oleva niitä syöttöjä, joita Ilari ei ole tällä kaudella jakamassa, lisättynä vain rutoksella lisää nopeutta ja juonikkuutta. Lisäksi herra näyttäisi olevan aika kylmäverinen kaveri rankkareissa, mikä on ehdottomasti plussaa, kun puhutaan Turun Palloseurasta ja sen rankkarimenestyksestä.

Yhtä kaikki,

Tervetuloa Ruslan!
 
Reijo Mäki kertoi, että aikanaan Turun Palloseurassa pelannut Mal Davis harrasti seksiä naisen kanssa kun muut juhlijat olivat lyöneet ympärillä tahtia. Aktin jälkeen Davis oli siirtynyt suoraan katsomaan videolta omia maalejaan.

@Kahvaajapakki - "Ei Per niin huono ollut kuin tilastot näyttävät. Oli ihan vitusti huonompi. #88"

Dwightschrute

Jäsen
Suosikkijoukkue
HCTPS
Ruslan Iskhakov

Pelipaikka:
Keskushyökkääjä / Laitahyökkääjä
Kansalaisuus: Venäjän kansalainen
Pituus / Paino: 173cm / 75kg*
Kätisyys: Left
Sopimus: 2020/21

- Toukokuun 29. päivänä vuonna 2020 kuului Artukaisista kummia. Liigan siirtohuhut olivat toki tuomassa Turkuun nuorta venäläispelaajaa Turun Palloseuran riveihin pelaamaan, mutta tuon pelaajan piti olla muutamia viikkoja aiemmin NHL-seura San Jose Sharksin kanssa tulokassopimuksen solminut tykinkuula nimeltään Timur Ibragimov. Lienee sanomattakin selvää, että tätä vasten peilatessa useammat turkulaiset kulmakarvat kohosivat ylöspäin kun TPS julkisti kotisivuillaan tehneensä yksivuotisen pelaajasopimuksen 19-vuotiaan venäläishyökkääjä Ruslan Iskhakovin kanssa.

Iskhakov tulisi olemaan TPS:n satavuotisessa seurahistoriassa vasta kymmenes venäläispelaaja sen univormussa. Aleksander Georgiyev kävi pelaamassa Palloseuran paidassa hyvällä menestyksellä kaudet 2014-17 ja vain viikkoja ennen Iskhakovin sopimuksen julkistusta TPS hankki maalinsuulleen erittäinkin tasokkaana hankintana pidettävän Andrei Kareyevin, mutta viimeisin TPS:n hankkima venäläinen kenttäpelaaja on sekin jo 23 vuoden takaa, jolloin TPS hankki vahvuuteensa NHL:ssäkin käväisseen Alexei Kudashovin riveinsä.
Lisäksi kun muistetaan, että kultaisella 90-luvulla TPS-paidassa kävivät enemmän tai vähemmän piipahtamassa sellaisetkin pelaajat kuin German Titov, Viktor Tyumenev tai vaikkapa Yevgeni Shtepa, niin voidaan todeta, että Iskhakov ei eittämättä ihan käy jatkumoksi heidän joukkoonsa historiansa puolesta.

Ei hänen tosin tarvitsekkaan, sillä Iskhakov on juuri sitä mitä lääkäri TPS:lle voisi viime kauden sukelluksen jälkeen määrätä osaksi hyökkäyspelaamista.

2015-2018 Euroopan juniorivuodet sekä Venäjän nuorisomaajoukkueet

KAUSIJOUKKUELIIGAGPGAPTS+/-PIM
2015/16Spartak Moskva U16Russia U16281119304
HK Trnava U18Slovakia U18 Extraliga6213-32
2016/17HK Trnava U18Slovakia U18 Extraliga444262104+5328
2017/18Krasnaya Armiya MoskvaMHL3362430+92
Russia U18U18 WJC5303+32
Russia U18U19 WJAC41340
Russia U18Hlinka Gretzky Cup52244

- Heinäkuussa 2000 syntynyt Ruslan Iskhakov kasvanut ja saanut kiekko-oppinsa Moskovassa. Moskovan alueen suurjoukkueiden juniorit on koluttu Spartak Moskovaa ja Moskovan Dynamoa myöden ja pääsipä Iskhakov myös päättämään junioriuransa Venäjällä maan parhaimmistoon kuuluvassa nuorisojoukkueessa - Krasnaya Armiya Moskovassa, joka on CSKA Moskovan juniorijoukkue MHL-liigassa.

Ruslanin ajasta Venäjällä ja Slovakiassa oli todella vaikea löytää mitään specifimpää tietoa tai tarinoita. Scouttien raportteja on netti väärällään, mutta esimerkiksi intressit siirtyä Spartakin junnuista Slovakiaan ja HK Trnavan riveihin jäävät hieman hämärän peittoon. Rohkaisevaa on ollut kuitenkin huomata ja ennen kaikkea lueskella juttuja siitä, kuinka Iskhakov on kuitenkin pystynyt sopeutumaan edustamiinsa seuroihin nopeasti ja pystynyt ottamaan vastuuta kantaakseen hyvinkin nopealla aikataululla. Missä tahansa Iskhakov onkaan pelannut, on hän noussut nopealla syklillä kärkikenttien pelaajaksi ja vastannut huutoon loistavasti.

Hieno esimerkki on juurikin siirto HK Trnavan riveihin, jossa 15-vuotiaalla Ruslanilla kesti tasan kevään verran opetella uuteen maahan, uusiin joukkuekavereihin ja uuteen sarjaan. Keväällä pudotuspelit mukaan luettuna yhteensä 17 ottelua tehopistein 8+3=11, mutta seuraavalla kaudella 16-vuotias Iskhakov räjäytti pankin ja iski jälleen pudotuspelit mukaanlukien yhteensä 55 ottelussa häikäisevät 122 (51+71) tehopistettä! Runkosarjan 104 tehopistettä on Slovakian "B-nuorten" historian yksi kovimmista kausista ja kauden päätteeksi Iskhakov palkittiinkin Slovakian jääkiekkoliiton palkintojenjakotilaisuudessa Slovakian juniorisarjojen kehittyneimpänä pelaajana.

Slovakiassa pelattua tykkikautta seurasi sitten tosissaan siirto CSKA:n organisaatioon ja MHL-liigaan. Slovakian sarjojen arvostuksesta (tai pikemminkin sen puutteesta) kertonee jotain sekin, että vaikka Iskhakov dominoi sarjaa, ei häntä noteerattu Venäjällä juurikaan eikä kutsua nuorten maajoukkueisiin kuulunut ennen kuin kaudella 2017/18 ja nimenomaan CSKA:n alaisuudessa. Iskhakov pääsi jo syksyllä mukaan Venäjän joukkueeseen pelaamaan Ivan Hlinkan muistoturnauksessa ollen saman tien joukkueensa kolmanneksi tehokkain pelaaja turnauksessa. Keväälläkin kutsu kävi vielä maajoukkueen mukaan, kun Iskhakov pääsi edustamaan synnyinmaataan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Kisat itsessään päättyivät Venäjän kannalta häpeällisesti jo puolivälierissä, missä Yhdysvallat nöyryytti isäntämaana toiminutta puna-armeijaa lukemin 5-1. Iskhakov oli kuitenkin turnauksessa jaetulla piikkipaikalla Venäjän sisäisessä maalipörssissä kolmella osumallaan ja onnistui kiinnittämään kykyjenetsijöiden huomion.
Kausi Krasnaya Armiyan joukkueessa ei sekään ollut missään nimessä alavireinen, sillä olihan hän tulokaskaudellaan joukkueensa sisäisen pistepörssin kuudentena 30 tehopisteellään. Sarjan pistepörssissä Iskhakov sijoittui kolmanneksi kun katsotaan alle 18-vuotta täyttäneitä pelaajia.

Ohessa olevalta Youtube-videolta voi käydä ihastelemassa Iskhakovin pehmeitä käsiä:Kesällä 2018 koitti Iskhakoville yksi uran kohokohdista, kun New York Islanders varasi hänet kesän varaustilaisuuden toisella kierroksella numerolla 43. Varaus oli toki odotettu tapaus, mutta sen aikaisuus tuli yllätyksenä monelle. Ennakkorankingeissa kun Iskhakov oli pyörinyt enemmänkin 3-4 kierroksen tienoilla. New York Islanders oli kuitenkin tykännyt näkemästään hänen kohdallaan ja näkivät, että riski oli enemmän kuin kannattava tässä kohtaa. Eräissäkin scouttien raporteissa Iskhakovia kun oli verrattu jopa Pavel Datsyukiin kiekon kanssa.

2018-2020 Ison meren tuolla puolen

KAUSIJOUKKUELIIGAGPGAPTS+/-PIM
2018/19University of ConnecticutNCAA3261521+120
2019/20University of ConnecticutNCAA3291221+926

- Kaudeksi 2018/19 Iskhakov siirtyi ison loikan Venäjältä Pohjois-Amerikkaan pelatakseen ja opiskellakseen yliopistossa. Paikaksi oli jo aiemmin valikoitunut Connecticutin yliopisto, jolla on jo pitkät perinteet Yhdysvaltojen yliopistojen kiekkokartalla. Joukkueesta ammattilaisiksi ovat ponnistaneet mm. Todd Krygier, Cole Schneider, Tage Thompson sekä Maxim Letunov. Suomalaista Connecticutin yliopistossa ovat pelanneet Joona Kunnas sekä Kasperi Ojantakanen. Päävalmentajana yliopistossa toimii Mike Cavanaugh, jolta löytyy jo lähes 30 vuoden kokemus erilaisista valmennustehtävistä yliopistoissa.

Muutto toiselle mantereelle voi olla kenelle tahansa meistä kulttuurishokki, mutta kuvitelkaa millaista se voi pahimmillaan olla vasta 18-vuotiaalle nuorelle, joka lähtee kauas pois kotoa kohti suurta tuntematonta ilman, että puhut käytännössä sanaakaan paikallista kieltä - Tässä kohtaa siis englantia. Tätä se oli Iskhakoville nimittäin. Hän on myöhemmissä haastatteluissa kertonut, että alku Connecticutissa ei todellakaan ollut helppo eikä hommaa helpottanut yhtään se, että hänen kielivarastonsa rajoittui oikeastaan vain Venäjän kieleen. Kun tähän ynnätään se fakta, että kaukalon koosta, kulttuurista ja pelin luonteesta ylipäänsä lähtien kaikki lännessä oli erilaista verrattuna itään, ei ole ihme, että Iskhakov joutui hetken aikaa etsimään itseään uudessa paikassa - Ja sai kokea sen kaiken lähes pahimmalla mahdollisella tavalla.

Elettiin Lokakuun 16. päivää vuonna 2018 ja 18-vuotias Ruslan Iskhakov pelasi vasta toista otteluaan Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa. Ensimmäisessä ottelussaan Yhdysvaltain Armeijan akatemiajoukkuetta vastaan Iskhakov oli ollut kentän sankari iskiessään tehopisteet 1+1 taululle Connecticutin voittaessa ottelunsa lukemin 5-2. 16. Lokakuuta vastaan luisteli Quinnipiacin yliopistojoukkue ja puolustaja Brogan Rafferty. Tilanne itsessäänhän oli varsin tavanomainen jääkiekossa: UConnin Iskhakov saa riistettyä kiekon itsellensä ja lähtee kohti hyökkäystä. Hän ohittaa helposti yhden Quinnipiacin pelaajan, leikkaa hyökkäysalueella keskustaan, mutta pitää kuitenkin katseensa visusti kiekossa jättäen huomiotta 15 senttiä ja tuolla hetkellä noin 16 kiloa painavamman Raffertyn, joka old school hockey'maisesti lähtee hakemaan suurta avojääpommia suoraan Iskhakoviin. Taklaukseen en sen enempää halua ottaa kantaa, että oliko likainen vai ei - Tekemättähän sen olisi voinut toki jättää -, mutta kun otetaan huomioon, että tuolla vauhdilla vastaan luistelee hemmetin kovassa vauhdissa (kummallakin kova vauhti siis) Iskhakoviin verrattuna kivitalon kokoinen pelaaja ja törmäys tapahtuu noissa asennoissa, niin lopputulos oli arvattavissa. Taklauksen johdosta Iskhakov virui kentän pinnassa liikkumattomana pitkän tovin hoidettavana, jonka jälkeen hänet vietiin paareilla kentältä pois ja suoraan sairaalaan. Kyseessä oli myös Iskhakovin omien sanojen mukaan hänen jääkiekkouransa ensimmäinen loukkaantuminen. (Videon voit käydä katsomassa linkin takaa ja videossa tilanne alkaa kohdasta 00:45: Islanders draft pick victim of one of scariest hits you’ll see )

Tilanteessa Iskhakov sai aivotärähdyksen, mutta oli kuitenkin lopulta poissa ainoastaan kymmenen päivän ajan. Iskhakov on myöhemmin todennut, että noilla hetkillä tajusi pelin eroavaisuuden P-Amerikassa ja Venäjällä (Euroopassa). P-Amerikassa tilanteet tapahtuvat muutamia sekunteja nopeammin, koska kaukalo on pienempi ja tästä syystä tuokin taklaus pääsi tapahtumaan: Hän ei osannut odottaa sitä ja luuli, että aikaa olisi enemmän hienoon ratkaisuun. Tuon jälkeen Iskhakov myös alkoi hioa pelinsä yksityiskohtia enemmän pieneen kaukaloon sopivimmiksi, mikä puolestaan näkyi taas enemmän tilastoissa, pelaten esimerkiksi paluunsa jälkeen neljä ottelua ilman tehopisteitä.

Ensimmäinen vuosi meni täten hänen osaltaan enimmäkseen uuteen totutellessa - Kaikessa suhteessa. Myöhemmin Iskhakov on jakanut sopeutumisestaan kuitenkin paljon kunniaa paitsi päävalmentaja Cavanaughille, myös ensimmäisen vuoden huonekaverilleen Marc Gatcombille, joka tuki, tsemppasi ja auttoi Ruslania niin englanninkielen opettelussa, kuin arjen asioissa. Sopeutuminen näkyi myös ottelutilastoissa, sillä kauden aikana kertyneet 21 tehopistettä kertyivät 12 ottelussa - 20 ottelussa hän siis liisi kiikaritehoin.

Toisena kautenaan Iskhakov oli saanut peliinsä jo monipuolisuutta mukaan ja hänen fyysinen pelinsä parani huomattavasti. Viestin alussa kerrottu 75 kilon painokin perustuu siihen, että tuon toisen vuotensa aikana Iskhakov onnistui kasvattamaan painoaan peräti 13 paunan verran, joka näkyi varsinkin kaksinkamppailupelaamisessa. Tämä näkyi paitsi kentällä, myös tilastoissa. Iskhakov paransi ensimmäisen kauden tehotilastoaan kahdeksalla pykälällä, iski otteluita nyt 50% otteluissa (16/32) (vrt. ensimmäisellä kaudella 12/32, 37,5%). Lisäksi Iskhakovia alettiin toisella kaudella käyttämään myös enemmän aloituksissa, joissa hän kaapi voittoja oikein mukavalla 70,7% varmuudella.

Gatcombin ja valmentaja Cavanaughin lisäksi yksi erityiskiitos pelin luonnistumiseen osuu Jonny Evansille. Evans on Iskhakovin tavoin todella lyhyt (170cm / 57kg) pelaaja, jonka peli perustuu nimenomaan taitokiekkoon. Evansin ja Iskhakovin välillä nähtiin välittömästi kemiaa ja pojat ovatkin tuon jälkeen rakentaneet useamman highlight reel-tason maalin keskenään, mukaan lukien muutamat maagiset no look-passien jälkeiset maalit.

Iskhakov olisi halunnut jatkaa uraansa UConnissa myös tulevalla kaudella, mutta koronaepidemia muutti hänen suunnitelmiaan ja henkilökohtaisista syistä hän halusi siirtyä ammattilaiseksi jo nyt.

2020 Artukaisten Datsyuk vai pelkkä statisti?

- On vaikea olla innostumatta Iskhakovista. Oikeastaan se käy aina vain vaikeammaksi mitä enemmän herrasta lueskelee erinäisiä tekstejä. Nimenä hän oli tuttu minulle jo aiemmin, onhan kyseessä New York Islandersin varaus, mutta aivan liian vähän olen hänelle ehtinyt antaa arvoa viime kausina ja on saanut hiiviskellä ns. statistina taustalla. Joskus on kuitenkin vaikea muistaa, että kyseessä on huomenna vasta 20-vuotta täyttävästä pelaajasta, jonka fyysiset ominaisuudetkaan eivät ole vielä valmiit ja jolla on alkamassa ihan tosissaan vasta ensimmäinen kausi ammattilaisena peliurallaan.

Pelityyliltään Iskhakovin pitäisi pystyä pärjäämään ja tekemään tulosta Liigassa. Nopea luistimilla, ns. Hockey IQ on korkealla ja herra näkee kentän välillä uskomattomalla tavalla. Kiekkoa hän käsittelee taitavasti ja yliopistossakin vastustajat saivat useaan kertaan huomata kuinka Iskhakov vei heitä kahville vasemmalta ja oikealta. Laukaus ei ole maailman kovinta luokkaa, mutta pirun tarkka se on ja Iskhakovin eduksi on laskettava myös se, että hän saa laukauksen lähtemään myös ei-niin-tavallisesta -asennosta.
Viime kaudella nähty fyysisen pelaamisen paraneminen, kiekosta taisteleminen ja yleisesti puolustuspeliinkin osallistuminen eivät nekään suoranaisesti vähennä innostusta häntä kohtaan.

Mutta sitten taas... Kyseessä on 20v pelaaja. Ensimmäinen ammattilaiskausi. Miesten kanssa. Okei, yliopisto valmistaa paikoin enempi miesten peleille kuin puhtaat juniorisarjat, mutta toisaalta ei ole niin fyysinen kuin esimerkiksi juurikin Liiga. Lisäksi Iskhakov tulee ensimmäistä kertaa Suomeen pelaamaan, täysin uuteen joukkueeseen ja täysin uusien joukkuekavereiden kanssa. Väitän, että ei ole kaukaa heitettyä, mikäli odotettavissa on paikottaisia käynnistymisvaikeuksia ja itsensä hakemista. Hommaa tulee helpottamaan se, että joukkueessa pelaa toinenkin venäläinen ja kunhan korona on kukistettu, niin kotonakin pääsee käymään pidemmillä pelien tauoilla.

Uusista hyökkääjistä kuitenkin Iskhakovilla on mielestäni ehdottomasti se suosikkipelaajan kortti takataskussaan. Jos vain annetaan pelata vahvuuksillaan ja jos hän vain kykenee sopeutumaan tyylinsä kanssa Liigaan, tuloksena on ehdottomasti oleva niitä syöttöjä, joita Ilari ei ole tällä kaudella jakamassa, lisättynä vain rutoksella lisää nopeutta ja juonikkuutta. Lisäksi herra näyttäisi olevan aika kylmäverinen kaveri rankkareissa, mikä on ehdottomasti plussaa, kun puhutaan Turun Palloseurasta ja sen rankkarimenestyksestä.

Yhtä kaikki,

Tervetuloa Ruslan!
Järjettömän hieno teksti, kiitos!
Ainakin nostit odotukset kattoon tekstilläsi.
 
This is parkour!!!

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Olipas iso kattaus koskien Iskhakovin uraa. Kiitos!

Kirjoitus tosiaan nosti odotukset pikkasen korkeamalla kuin mitä ne itselläni on ollut. Itse olen odottanut pelaajaa, joka totuttelee ammattilaisuraan ja miesten peleille, mutta ilmeisesti potentiaalia on jo nyt ensi kaudella näyttää sitä kuuluisaa venäläistä osaamista. Olisi mielenkiintoista tietää, että onko Iskhakov ollut useankin scoutin papereissa 2.kierroksen varaus vai onko Islanders yksin tämän näkemyksen kanssa. Ilmeisesti kuitenkin ovat aika luottavaisin mielin varanneet hänet jo noin aikasessa vaiheessa. Luotan ammattilais scouttien näkemykseen ja vertaukseen Pavel Datsyukiin, ja odottelen hyvällä mielin, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
 

marse

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Pitäisikö meidän kuitenkin käynnistää keskustelu siitä, että tämän nimen oikea suomenkielinen translitterointi on Ishakov eikä tämä englantiin vivahteinen versio, joka nyt käytössä tässä ketjussa?
 

M.O.R.O

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helmisen muukalaislegioona
Pitäisikö meidän kuitenkin käynnistää keskustelu siitä, että tämän nimen oikea suomenkielinen translitterointi on Ishakov eikä tämä englantiin vivahteinen versio, joka nyt käytössä tässä ketjussa?
Instagramissa on kuva Ruslanista Tepsin pukukopissa ja hänen takanaan näkyy nimikyltti jossa lukee Iskhakov.
 

M.O.R.O

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helmisen muukalaislegioona
Iskhakov vastasi ennakko-odotuksia, jotka olivat korkealla.
Kaveri on todella sulavaliikkeinen ja taitava, toki pitää muistaa ettei normipeleissä ole noin paljon tilaa kentällä ja isoja ukkoja on repimässä ja taklaamassa kaiken aikaa, joka tapauksessa lupauksia herättävä debyytti herralta Palloseuran paidassa.
 

khufu

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Peliitat
Aika hyvä peliasento pojalla, suhteessa sentteihin ja kiloihin kamppailuvalmius näytti tässä vaiheessa melko hyvältä. Tosin lopullinen totuus nähdään vasta kun pelataan 5vs5 kiekkoa sarjapisteistä.
 

Batisland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
On kyllä sen verran näppärä ja taitava kaveri kysessä, että mahtaako edes nähdä TPS:n paidassa vuodenvaihdetta?
Vielä kun veli alkaa ottamaan joukkuekaverit mukaan ja pelaamaan joukkueelle, niin tässähän on pistepörssin top 3.
 

mikkelson

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kaiken tuon taitotason lisäksi sytyn isosti tän jätkän kiekottomaan peliin. Kannattaa seurata miten hän riistää kiekkoja vastustajilta juuri oikea aikaisilla mailannostoilla. Peliasento hipoo täydellisyyttä jonka vuoksi häntä on vaikea horjuttaa. Välillä voisi toki lainata kiekkoa pelin nopeuttamiseksi sekä lyhentää vaihtojen pituutta mutta annetaan näissä höntsäturnauksissa se vielä anteeksi. Mielummin kuitenkin katson tälläistä heppua joka painaa hirvittävällä draivilla kuin jotain Ortegaa ketä näyttää siltä että nukahtaa kesken pelin.
 

Tuuletin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps, änäri suomalaiset
Kaiken tuon taitotason lisäksi sytyn isosti tän jätkän kiekottomaan peliin. Kannattaa seurata miten hän riistää kiekkoja vastustajilta juuri oikea aikaisilla mailannostoilla. Peliasento hipoo täydellisyyttä jonka vuoksi häntä on vaikea horjuttaa. Välillä voisi toki lainata kiekkoa pelin nopeuttamiseksi sekä lyhentää vaihtojen pituutta mutta annetaan näissä höntsäturnauksissa se vielä anteeksi. Mielummin kuitenkin katson tälläistä heppua joka painaa hirvittävällä draivilla kuin jotain Ortegaa ketä näyttää siltä että nukahtaa kesken pelin.
En ole kauhean hyvin ehtinyt pelejä seuraamaan mutta miten Ruslanin fysiikka on riittänyt kaksinkamppailu tilanteissa?
 

mikkelson

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En ole kauhean hyvin ehtinyt pelejä seuraamaan mutta miten Ruslanin fysiikka on riittänyt kaksinkamppailu tilanteissa?
Tähän mennessä todella hyvin. Niin kiekollisena kuin kiekottomana. Tottakai se on eri juttu kun 5vs5 pelissä aletaan oikeasti vääntämään mutta nähdyn perusteella en ole huolissani.
 

Ikuri

Jäsen
Kirjoitetaanko sukunimensä tosiaankin Iskhakov? Luulin että Ishakov kuten SM-liigan verkkosivut näyttävät aina.
Iskhakov on ainakin minulle se oikea muoto, jota myös TPS käyttää. Älä luota Liiga.fi -sivustoon aukottomasti oikeastaan missään asiassa. MM-finaalin 2011 voittomaalintekijän kätisyydenkin saivat aikanaan laitettua vääräksi, eivätkä sitä palautteista huolimatta milloinkaan suvainneet vaihtaa. Tuo vain esimerkkinä virheistä, jotka jäävät kummittelemaan.

Ruslan on hyvä jääkiekkoilija, sen pystyy jo tällä elokuun otannalla toteamaan. Itse käyttäisin Ruslanin ja Timurin kanssa samassa ketjussa Korpikoskea, vaikka kaikki ovatkin leftejä ja rosteri pullistelee rightin laitureita. Korpikoski olisi joukkueen paras voimavara tasapainottamaan Ruslan Iskhakovin fyysisiä ominaisuuksia. Tuolle pienelle koolle Ruslan ei mitään voi, mutta hänen pelityylinsä on onneksi, kuten täällä on todettukin - kuin vähän vantterammalla ukolla.

Ruslan Iskhakov tuo Liigaan sitä silmäkarkkia, joka ainakin minut saa lippuluukulle astelemaan mukavammalla mielellä. Pelaaja on paitsi taitava myös äärimmäisen nälkäinen. Takakarva toimii ja pelipää raksuttaa. Ylivoimilla lisäksi aivan päällikkö. Kuka se Ilari Filppula taas olikaan?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy