Tarkennan hieman Tazkalle osoittamaani vastausta.
Ruotsin kuninkaan viralliset tehtävät löytyvät
täältä.
Kustannuksista: huomaa lopussa mainittu 4.50 Skr / vuosi per asukas. Kallistako?
Leikkaan sen osan tähän:
Anslag för statschefens verksamhet beslutas av riksdagen. Kostnader för denna - exklusive de Kungliga Slotten som går på separat budget - uppgår till cirka 4,50 kr per svensk och år. Kungen är numera skattskyldig och i likhet med andra svenskar har Kungen och hans familj rösträtt - en rättighet som dock av hävd ej begagnas.
Ruotsin kuninkaalle kertyy vuodessa paljon matkapäiviä. Tavalliselle tallaajalle matkustus merkitsee yleensä lomaa, uusia paikkoja ja maisemia, matkustus tosin muuttuu yleensä työksi kun sitä alkaa harrastamaan enemmän ja kuninkaan matkathan ovat lähes poikkeuksetta työmatkoja.
Ruotsin kuninkaan tehtäviin eivät kuulu ainoastaan valtiovierailut ja niiden vastaanottaminen sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan hänen odotetaan myös solmivan uusia kauppasuhteita ja raivata tietä Ruotsin teollisuudelle. Hän on siis myös myyjä, jota voisi verrata jokaiseen yritykseen jonka elinehtoihin kuuluu myydä ja markkinoida tuotteitaan. Tälläiseen markkinointiin kuuluu yleensä aina mahdollisimman hyvä keulakuva.
Kuninkaalla onkin yleensä aina mukana Ruotsin elikeinoelämän edustajia matkoillaan vastaamassa esiin tuleviin kysymyksiin.
Valitettavasti pääsemme harvoin todistamaan näitä tapahtumia. Ainoa mitä yleensä näemme ovat kuvat lentokentillä ja karavaanit kaupungin läpi isäntämaan kansalaisten vilkuttaessa. Turhaako? Mene ja tiedä, monet tosin haluavat joskus nähdä ihmisiä joiden toimintaa he ovat mukana rahoittamassa.
Kuninkaan matkoista minulla ei ole sen kummemmin mitään muistissa, mutta Ruotsin pääministeristä tulee mieleen eräs tyypillinen juttu:
Göran Persson vieraili ensimmäisen virkakautensa alussa Kiinassa. Ohjelmassa oli tietysti käynti Kiinan muurilla. Persson valitsi luonnnollisesti oikean hetken... Hänen kaivoi taskustaan Ericsson-kännykkänsä seisoessaan muurilla isäntien ja lehdistön pällistellessä: "Hei rakkaani...."
Saiko hän tosiaankin puhelun juuri silloin? Kukaan Ruotsissa ei ainakaan usko. Lehtimiehille tämä meni kuitenkin täydestä ja kamerat kävivät kuumana.
Pian sen jälkeen Ericsson oli suurin telekommunikaatio yritys Kiinassa. Vaikuttiko Perssonin valtiovierailu tähän? En tiedä, mutten usko että se vaikutti ainakaan negatiivisesti Kiinan ja Ruotsin välisiin suhteisiin.
Pian sen jälkeen Volvo aloitti Kiinassa toimintansa ensimmäisen ulkomaalaisena kuorma-autonvalmistajana.
Nojoo, lirpsahti kuninkaasta pääministeriin, mutta näinhän se toimii. Jonkun on lähdettävä myymään maata, sen palveluja ja tuotteita. Mitä suuremman kohun kanssa kauppamies tulee, sen paremmat edellytykset uusiin suhteisiin.