Ruokaa tähteistä ja muita vinkkejä edullisiin eväisiin

  • 2 595
  • 25

Mahtiankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Anaheim Ducks, Luleå HF
Kuten varmaan kaikki ovat noteeranneet, ruokien hinnat alkavat olla paikoin melkoisen kovalla tasolla. Pahinta tuskin on edes nähty, joten ajattelin tällaiselle ketjulle olevan tarvetta. Ilokseni voin myöntää, että nautin suuresti kokkaamisesta ja vielä enemmän syömisestä. Häpeäkseni taas voin myöntää, että turhan paljon menee ruokaa roskiin, osin huonojen suunnitelmien vuoksi. Ja olen myös hieman liiankin kulinaristi, minkä myötä tulee käytyä kaupassa ostamassa juuri sitä, mitä sillä hetkellä mieli tekee. Välittämättä hinnasta, tai siitä, että jääkaapissa on vielä edellisen päivän ruokaa.

Tämän ketjun syvin ajatus on se, että tänne voi joko listata omia luotettavia ja maistuvia budjettiruokia tai vaikkapa kysyä vinkkejä, mitä jääkaapissa olevista ylijääneistä tai kenties vanhenevista (jopa vanhentuneista, jos uskallus riittää) aineksista voisi pienellä vaivalla värkkäillä. Voi myös vinkata ruoka-aineksia, mitkä on juuri tässä sesongissa hyviä ja edullisia. Tai sitä, miten tuoda uutta lisätwistiä siihen kaksi päivää vanhaan makaronilaatikkoon. Ruokaketjuja täällä on jo ennestään, mutta tämän haluan eritellä niistä juuri tuolla ajatuksella, että nyt haetaan edullisia, osin mielikuvituksellisiakin ruokia ja samalla ehkäistään hävikkiä.

Itsellä on kunnianhimoisena tavoitteena karsia reilusti roskiin menevää ruokaa ja haastan kaikki muutkin tekemään niin. Toivottavasti tämä ketju tulee tarjoamaan runsaasti hyviä vinkkejä jokaiseen makuun!
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Jos on laiska tekemään itse ruokaa niin suosittelen ResQ Club -sovellusta. Tuolta saa siis hävikkiruokaa edullisesti ja esim. keittojen suhteen tuolta tekee monesti hyviä löytöjä. Pari kertaa olen ostanut viiden litran ämpärin kalakeittoa kahdeksalla eurolla ja yleensäkin keittoruokien hinnat on edullisia tuolla.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Minulla ei, toistaiseksi, ole paljoa annettavaa tähän ketjuun. Meillä ei mene ruokaa hukkaan käytännössä ollenkaan, siitä pitävät viime kädessä huolta kaksi koiraamme, yhteispainoltaan n. 130 kg, sekä hyvin toimiva lämpökompostori, joka "syö" kaiken taloutemme ruuanlaitossa syntyvän biojätteen kuten vihannesten ja hedelmien kuoret, tms.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Tulee mieleen köyhänä opiskelijana nauttimani ruoka. Halpa, yksinkertainen ja syötävä.

Ostetaan halvimpia valmislihapullia (Prismasta 89 senttiä 360 gramman paketti). Sitten ostetaan Myllyn Paras makaronia 400 gramman paketti (39 senttiä). Koska ei olla täysin barbaareja tuohon lisätään tomaattimurskaa purkki lisäämään vähän ravintoarvoa ja sellaista saa Prismasta 24 senttiä purkki. Tuolla kombolla saa aikaan reilun 2000 kcal ruoan jolla pärjää päivän ja seuraavana päivänä voi tehdä saman uudestaan niin kauan kunnes on mieluummin syömättä mitään tai pyytää jostain rahaa. Toki halutessaan voi korvata tomaattimurskan kermalla, lisäämättä olennaisesti aterian hintaa.

Sitten toki kannattaa selvittää mihin aikaan lähikaupassa laitetaan alennuslappuja tuotteisiin ja päivystää valmiiksi kaupassa keräämässä parhaat talteen.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Tulee mieleen köyhänä opiskelijana nauttimani ruoka. Halpa, yksinkertainen ja syötävä.
...
Minulla taas tuli tuosta lainauksesta mieleen moldovalaisen ystäväni ja Pietarin autokuskini Nikolain vinkki nälkäänäkeville: Puolen litran pullo olutta ja parisataa grammaa smetanaa. Juodaan puolet oluesta, sekoitetaan smetana olueen ja nautitaan. Oli hyvin yleinen "aamupala" pietarilaisten opiskelijoiden keskuudessa, sillä pärjäsi koko päivän.
 
Viimeksi muokattu:

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Erinomaisia vihjeitä ainakin sähkönsäästöön keittämisasioissa:

Kanamunain keittäminen: lado munat kattilaan. Laske vettä niin että munat peittyvät. Kytke virta hellan levyyn. Odota että vesi kiehuu. Kun vesi kiehuu, sammuta virta. Laita kansi kattilan päälle. Munat kovettuvat tässä sadasta asteesta jäähtyvässä vedessä, eikä elektrisiteettiä tarvita enempää.

Yleisenä vihjeenä muutenkin voisin tuoda julki ilmiselvän asian, että huoneenlämpöinen kananmuna kovettuu nopeammin kuin jääkaappikylmä. Tarvitaanhan noin 20-asteisen elintarvikkeen kuumentamiseksi vähemmän energiaa kuin 4-asteiseen. Sama pätee perunoihin.

Sitten vielä niin sanottu Uleåborgirin kolmoistesti maidon juotavuuden toteamiseksi:1. lirauta hieman maitoa purkista lavuaariin. 2. suorita aistinvarainen havainto sieraimiasi hyväksikäyttäen. 3. kaada maitoa kahviin. Mikäli pääsee vaiheeseen kolme maidon juoksettumatta, on maito täysin käyttökelpoista vaikka parasta ennen -päiväyksen umpeen kulumisesta olisi mennyt sukupolvi. Maito säilyy myös pakastettuna todella pitkiä aikoja.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Kyllähän tämä on monille tuttu juttu. Kun ostaa lohen palvelutiskistä jossa myös kalat fileoidaan, niin kannattaa ottaa perkeet mukaan ja keittää niistä liemi. Evät ja kidukset kannattaa poistaa. Jotkut on sitä mieltä ettei päätä kannata keittää mutta siellä on ne poski- ja niskalihat kuitenkin joten olen ottanut "riskin" ja keittänyt liemeen myös pään.

Meillä usein keitetään perunoita kerralla kunnolla niin seuraavana päivänä voi paistaa perunoita. Kun niiden kanssa paistaa sipulia niin tulee maukasta. Ja kun joskus paistaa kunnon köntsän lihaa ja siitä jää jäljelle, niin sen voi seuraavana päivänä pilkkoa kastikkeen joukkoon.
*itsensäselvyydet loppuu tähän...
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Yleisenä vihjeenä muutenkin voisin tuoda julki ilmiselvän asian, että huoneenlämpöinen kananmuna kovettuu nopeammin kuin jääkaappikylmä. Tarvitaanhan noin 20-asteisen elintarvikkeen kuumentamiseksi vähemmän energiaa kuin 4-asteiseen. Sama pätee perunoihin.

Suomen kesä, helteet ja auringonpaiste kannattaa siis hyödyntää. Eli vie ennen ruoan valmistusta ulos esilämpenemään kaikki sellaiset ruoka-aineet, mitkä on tarkoitus keittää tai kypsentää.

Tässä kanssa sellainen vinkki, minkä kaikki energiansäästäjät voivat helposti toteuttaa lämpimänä päivänä, jos kotipihalta vaan löytyy tarpeellinen välineistö:



 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Erinomaisia vihjeitä ainakin sähkönsäästöön keittämisasioissa:

Kanamunain keittäminen: lado munat kattilaan. Laske vettä niin että munat peittyvät. Kytke virta hellan levyyn. Odota että vesi kiehuu. Kun vesi kiehuu, sammuta virta. Laita kansi kattilan päälle. Munat kovettuvat tässä sadasta asteesta jäähtyvässä vedessä, eikä elektrisiteettiä tarvita enempää.
Kansihan kannattaa olla kattilan päällä heti alusta, niin säästyy enemmän sähköä.
 

karvatursas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pauli Makkonen
Joo, onhan tässä viime aikoina joutunut ns. "nyörejä kiristämään." Olen vakavasti alkanut harkitsemaan henkilökohtaisen kokkini irtisanomista, kaviaarit ja härän sisäfileet on helppo valmistaa itsekin ja täten säästyy rahaa. Myös perinteiset Kämpin rapuillalliset jäävät auttamatta vähemmälle, vain joka toinen lauantai nykyään. Brunssilla sen sijaan jää nykyisin toiset alkuruuat kokonaan tilaamatta. Konjakki vaihtunut viskiin. Heitin myös länsisiiven saunan ja porealtaan vieressä olleen minijääkaapin menemään niin säästyy vähän sähköä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Maitotuotteiden säilyvyydestä sen verran, että esimerkiksi maito ja jugurtti kestävät pakastamista mainiosti. Jos saat niitä halvalla tai uhkaavat mennä vanhoiksi, niin pakkaseen vain. Lisäetuna se, että ensin pakastetun ja sitten sulatetun maidon ja jugurtin säilyvyys on pari päivää parempi kuin tuoreen. Sulatus mielellään jääkaapissa.
Piimä ja viili eivät valitettavasti kestä pakastamista. Kuohukerma vaatii erittäin varovaisen sulatuksen, mutta voi silti juoksettua.
Rahkaa ja raejuustoa en ole kokeillut pakastaa.
 

Glove

Jäsen
Keitothan on halpoja, niin ne ainakin väittävät. Tutkitaan siis asiaa tekemällä jauhelihakeitto.

- Puoli kiloa perunoita, n. 0,50 €
- Paketti keittojuureksia 2,09 €
- Paketti jauhelihaa 2,65 €
- Sipuli n. 0,15 €
- Mausteita 0,11 € (vaikea arvioida kun mausteet oli valmiiksi kaapissa enkä muista niiden hintoja)

Yhteensä: 5,50 €

Tuossa on kolme tai neljä annosta, riippuu kuka syö. Jos neljä annosta niin annoksen hinta on 1,38 €.

Varmaan tuosta saisi vielä nitistettyä senttejä pois kun tekisi isomman annoksen, ostaisi juurekset kokonaisina ja laittaisi suhteessa enemmän perunoita jolloin lihaa jäisi vain nimeksi. Mutta minun isompaan kattilaan mahtuu juuri tuon verran mitä tuossa ylempänä mainitsin, joten siitä ei voi hakea säästöä minun tapauksessa. Ja olisihan se aika tylsää syödä samaa keittoa koko viikko.
 
K

Kiekkokatsoja

Keitothan on halpoja, niin ne ainakin väittävät. Tutkitaan siis asiaa tekemällä jauhelihakeitto.

- Puoli kiloa perunoita, n. 0,50 €
- Paketti keittojuureksia 2,09 €
- Paketti jauhelihaa 2,65 €
- Sipuli n. 0,15 €
- Mausteita 0,11 € (vaikea arvioida kun mausteet oli valmiiksi kaapissa enkä muista niiden hintoja)

Yhteensä: 5,50 €

Tuossa on kolme tai neljä annosta, riippuu kuka syö. Jos neljä annosta niin annoksen hinta on 1,38 €.

Varmaan tuosta saisi vielä nitistettyä senttejä pois kun tekisi isomman annoksen, ostaisi juurekset kokonaisina ja laittaisi suhteessa enemmän perunoita jolloin lihaa jäisi vain nimeksi. Mutta minun isompaan kattilaan mahtuu juuri tuon verran mitä tuossa ylempänä mainitsin, joten siitä ei voi hakea säästöä minun tapauksessa. Ja olisihan se aika tylsää syödä samaa keittoa koko viikko.
Saa hintaa alemmas. Keittojuurekset jossa mukana peruna ja sipuli (yht.750g), saa hintaan 1.09e. Jauhelihaa saa hintaan 1.99e ( joo helvetin rasvasta 23%).

Makaroonista saa edullista ruokaa. Hinta riippuu siitä, mitä lisukkeeksi. Esim lenkkimakkara paketin saa halvimmillaan reilu eurolla.

Ihan ok syötäviä toisinaan.
Joo, monet keitot on edullisia.

Yksi edullisen ruoan hyvä periaate on se, että mitään ostettua ruokaa, ei joudu laittamaan roskiin.
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC, maapisteet, Captain Conker
Mausteilla saa myös hyvin ns. pohjan monelle safkalla halvalla. Ja mausteet maksaa sen 1-2€ yleisesti per pussi tms.

Intialaista:

Garam Masala
Curry
Korianteri
(Inkivääri)

Paista Garam Masalaa/curryä rasvassa ja päälle sipuli, kanan jauheliha ja paistaa kypsäksi. Keittää ison kasan riisiä ja sekoittaa yhden tai kahden hemapa-pussin kanssa kaikki. Riittävä ja ”itämainen” risotto/safka.

Meksikolainen:

Savupaprika
Juustokumina

Sipulia, jauhelihaa ja reilusti noita molempia. Paketti ruskeita papuja ja tomaattimurskaa. Hiukan vettä ja antaa muhia pitkään. Halpa ja riittävä ”chili”. Riisin kanssa tai tortillan väliin.

Halpa juustokastike meksikolaisen safkan kanssa: maitoa 3dl ja paketti cheddar-sulatejuustoa.

Maissileipä on myös hyvä ja halpa lisuke. Maissijauhot riittää pitkälle.

Mä ostan myös torilta kaikki kasvikset jolloin saa paljon halvemmalla ja riittävämmin.

Edit: Soijarouhe myös halpaa ja riittävää. Hyvin esim. jauhelihan lisäksi puolet ja puolet jne.
 
Viimeksi muokattu:

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Kansihan kannattaa olla kattilan päällä heti alusta, niin säästyy enemmän sähköä.
Näin on.

Ja jos näppää jotakin murkinaa uunissa, kannattaa laittaa ruoka heti uuniin eikä vasta kun uuni on kuumentunut esimerkiksi 200 asteeseen.

Samoin vedenkeitintä ei tarvitse täyttää kokonaan mikäli tarvis on mukilliselle vettä. Ilmiselvyyksiä, vaan ei ihan jokaiselle tuttuja asioita tiedän mä.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Tämä vinkki sopineet suurimmalle osalle meistä: pienennä annoskokoa. 10-20% pystyy vähentämään eikä sillä ole useimmille meistä ainakaan negatiivisia terveysvaikutuksia.
 

A Siente

Jäsen
Puuro on halpaa. Parilla eurolla saa helposti yli viikoksi ruokaa. Veteen kun tekee ja mikrossa valmistaa, niin menee vain muutama minuutti eikä sähköä kulu niin paljoa verrattuna hellaan. Päälle voi laittaa esim. sokeria, kanelia tai hilloa, jos sattuu löytymään. Oikeastaan siinä vaiheessa kun on viikon syönyt puuroa, niin siihen voi lisätä ihan mitä tahansa kaapista sattuu löytymään.
 

Czescku

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Stadin Keltamustat
Odotin että ensimmäisten joukossa tähän olisi tullut vanhenevista leivistä tehtävät lämpimät voileivät. Säilyvät taas hyvinä jokusen päivän lisää.

Sitten taas erikoisempi vinkki, jonka siskolleni kerroin kesällä: Kun pienet lapset syövät miten syövät eli ruokaa monesti jää reilusti tähteeksi niin pistää tuppervaaran astiaan (lisää tarvittaessa vähän alkuperäistä ruokaa) ja ottaa töihin evääksi seuraavana päivänä. Vaikea kuvitella että kukaan pelkäisi pöpöjä omista lapsistaan niin paljoa ettei voisi tuota tehdä. Hyvin väheni oma ruokahävikki aikoinaan kun tajusi tuon tehdä, ei tarvinnut sitä täysin hyvää sapuskaa bioskaan heittää.
 

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
Hyvin väheni oma ruokahävikki aikoinaan kun tajusi tuon tehdä, ei tarvinnut sitä täysin hyvää sapuskaa bioskaan heittää.

Todennut itsekin monesti järkevimmäksi ottaa itse ruokaa vasta, kun näkee ensin paljonko lapsen tähteistä jää syötäväksi.

Sama toimii, jos vaikka jossain huvipuistossa, tapahtumassa yms. ostetaan ruokaa, niin turha ostaa itselle mitään omaa, kun lapsen tähteistä saa ihan riittävästi itselle. Ja tässä säästää kivasti, kun tunnetusti on vähän ylihintaisia tuotteita kaikki tuollaiset.
 

Czescku

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Stadin Keltamustat
Todennut itsekin monesti järkevimmäksi ottaa itse ruokaa vasta, kun näkee ensin paljonko lapsen tähteistä jää syötäväksi.

Sama toimii, jos vaikka jossain huvipuistossa, tapahtumassa yms. ostetaan ruokaa, niin turha ostaa itselle mitään omaa, kun lapsen tähteistä saa ihan riittävästi itselle. Ja tässä säästää kivasti, kun tunnetusti on vähän ylihintaisia tuotteita kaikki tuollaiset.
Oltiin 3v sitten äitini ja lasteni (7 ja 10v silloin) kanssa Ranskassa (Juan-les-Pins). Silloin nuoremmalle tyttärelleni tilattiin lasten annos spagetti bolognesea. Jäljelle jääneet otettiin mukaan. Kaikki 4 söivät doggybagistä hyvän lounaan seuraavana päivänä (oli siis kohtalaisen iso lasten annos).
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Oltiin 3v sitten äitini ja lasteni (7 ja 10v silloin) kanssa Ranskassa (Juan-les-Pins). Silloin nuoremmalle tyttärelleni tilattiin lasten annos spagetti bolognesea. Jäljelle jääneet otettiin mukaan. Kaikki 4 söivät doggybagistä hyvän lounaan seuraavana päivänä (oli siis kohtalaisen iso lasten annos).
Tulit juuri vahvistaneeksi aiemman kommenttiin ytimen: syömme useimmiten liikaa.
 
Näin on.

Ja jos näppää jotakin murkinaa uunissa, kannattaa laittaa ruoka heti uuniin eikä vasta kun uuni on kuumentunut esimerkiksi 200 asteeseen.

Samoin vedenkeitintä ei tarvitse täyttää kokonaan mikäli tarvis on mukilliselle vettä. Ilmiselvyyksiä, vaan ei ihan jokaiselle tuttuja asioita tiedän mä.
Jep, esim pakastepizza on usein jo valmis siinä vaiheessa, kun uunini on saavuttanut sen 200-225 astetta.
 

Cranbrooker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Red Wings
Todennut itsekin monesti järkevimmäksi ottaa itse ruokaa vasta, kun näkee ensin paljonko lapsen tähteistä jää syötäväksi.

Sama toimii, jos vaikka jossain huvipuistossa, tapahtumassa yms. ostetaan ruokaa, niin turha ostaa itselle mitään omaa, kun lapsen tähteistä saa ihan riittävästi itselle. Ja tässä säästää kivasti, kun tunnetusti on vähän ylihintaisia tuotteita kaikki tuollaiset.
Tämä on kyllä täsmälleen miten itekin toimin
 

Tuen Vety

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lätkä Lentää Oy
Kahvin hinta on noussut rajusti, ja vanhasta tottumuksesta on tullut kotona keitettyä usein täysi pannu. Korona-aika tullut heitettyä kymmeniä litroja keittimeen "unohtunutta" kahvia viemäriin. Nyt olen päättänyt, että keitän kerralla vain sen tarvittavan määrän eli pari kupillista itselle ja sitten mitä muut juo.

Toinen vinkki on pakastimen tehokas käyttö. Tarjouksista lihat, leivät, pakastevihannekset yms pakastimeen josta tarpeen mukaan käyttöön.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös