Mainos

Ruoka, ruoantuotanto ja sen vaikutukset

  • 20 532
  • 267

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
No, Suomen byrokratian ja eläinlääkärimääräysten takia omaa riistaa ei pystytä hyödyntämään juuri lainkaan omalle kansalle. Onhan se vähän absurdia, että poroakin on viety teurastettavaksi Italiaan ja tuotu sieltä Suomeen myyntiin, koska tämä on paljon halvempi vaihtoehto. Kauppahallin kalakauppias puolestaan naureskeli, että Näsijärveltä pakettiautolla tuotava kala on paljon kalliimpaa, mitä hänelle tuodaan kalaa lentokoneella Thaimaasta. Näihin olisi ensimmäisenä saatava jotakin tolkkua, että ruokavalio olisi jokaisella mahdollista muuttaa mahdollisimman kotimaiseksi.
Näinhän se menee. Me tehtiin muutama vuosi sitten omiin lihankäsittelytiloihin kattava remppa reilun 10k€ panostuksella, ja nyt nuo tilat olisi haluttaessa suht helposti hyväksytettävissä käsittelytiloiksi mutta byrokratian takia ei olla siihen lähdetty. Jos on tarvetta myydä, niin voidaan myydä sitten eläin nahkoineen päivineen metsästä haettuna. Näitä myyntimääriähän esim jokin aika sitten muutettiin, mutta erittäin pieneksi määrät on edelleen pakotettu ihan asetusten kautta, varsinkin jos sitä laajempaa käyttöä ajattelisi. Ja laajemmassa käytössä toki ne kannatkin pitäisi olla huomattavasti nykyistä isommat.

Samaa mieltä, kotimaista luonnonkalaa pitäisi hyödyntää enemmän: särkikaloja, haukea, ahventa. Niitä on Suomen vesistöt pullollaan. Itselleni on herkkua purkitettu särki. Varmaan korkea hinta on tässäkin esteenä laajemmalle hyödyntämiselle.
Varmasti hinta tulee vastaan ja jossain määrin myös kalastamisen perinne, sekä ammattina että vapaa-ajankalastuksena erilaisilla pyydyksillä tuntuu häviävän Suomesta. Meillä on paljon pienehköjä kalaisia järviä mitkä ovat tällä käytännössä lähes ilman kalastajia. Noista edellä mainituista lajeista purkitettu (tai miksei vaikka ilmakuivattu) jne särki on yllättävän hyvää, mutta kyseessä on myös vähän sellainen katoava kansanperinneruoka. Ahven mielestäni pannulla paras mahdollinen ruokakala (hinnasta puhuttaessa esim Ahven-filehän on kaupassa ihan järjettömän hintainen), ja hauki menee usein myllystä läpi ollakseen perheen yksi suosikkiruoista kalapullien muodossa. Kyllä nämä kaikki norjalaisen lohen voittaa.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Varmasti hinta tulee vastaan ja jossain määrin myös kalastamisen perinne, sekä ammattina että vapaa-ajankalastuksena erilaisilla pyydyksillä tuntuu häviävän Suomesta. Meillä on paljon pienehköjä kalaisia järviä mitkä ovat tällä käytännössä lähes ilman kalastajia. Noista edellä mainituista lajeista purkitettu (tai miksei vaikka ilmakuivattu) jne särki on yllättävän hyvää, mutta kyseessä on myös vähän sellainen katoava kansanperinneruoka. Ahven mielestäni pannulla paras mahdollinen ruokakala (hinnasta puhuttaessa esim Ahven-filehän on kaupassa ihan järjettömän hintainen), ja hauki menee usein myllystä läpi ollakseen perheen yksi suosikkiruoista kalapullien muodossa. Kyllä nämä kaikki norjalaisen lohen voittaa.
Yksi iso ongelma kalaisten järviemme antimien hyödyntämisessä on myös omistuksen pirstaleisuus. Joka ikinen vesistö tuntuu olevan usean osakaskunnan omistuksessa ja monet niistä on järjestäytymättömiä. Vaikea on ammattikalastajan saada lupia. Ja päälle vielä kateus: ”tuo rosvo tyhjentää nuotallaan koko meidän järven, perkele”.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Andi

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Ranskalainen keittiö on tässä suhteessa huomattavan virkistävä, amerikkalainen ei niinkään...
Ranskalainen keittiö on kyllä kulinarismin irvikuva. Viiniä osaavat tehdä välttävästi ja heidän juustojen kanssa niitä nauttii kyllä, mutta niin sanottujen illallismenun ruokaisampien tarjottavien soisi tulevan muualta. Ehkä leivonnaisista ja kahvistakin voi varovaisen kehun antaa.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Etiikka on sitten ihan erillinen kokonaisuus, ja toki äärimmäisen olennainen. Mutta luonnonvarojen kuluttaminen on empiirisesti täysin mitattavissa oleva kysymys, ja sen valossa naudantuotanto ei tässä nykyisessä mitassa ole missään mielessä edes vähän alusta rationaalista. Tai merkittäviltä osilta muukaan teollinen lihantuotanto.
Naudanlihan ja maidon tuotanto ovat jossakin mitassa rationaalista ja tarpeellista toimintaa. Eikä pelkästään näitä artikkeleita koskien, ihmiskunta syö muutenkin elämältään edellytykset. Osittain kyse on ruokailutottumuksista, mutta suurin syy on tolkuton väestönkasvu. Totaalinen nautojen saatanointi ja ahkera tofun syöntikään eivät riitä, ellei väestönkasvuun tule jotakin kautta stoppia.

Niin tai näin, äänestän mielihyvin kukkarollani ja tuen kotimaista lihantuottajaa viikoittain. Siipikarjaa menee suht paljon, lammasta ja nautaa vähemmän, niitäkin toki säännöllisesti. Pakko noita S- ja K-saatanoitakin on käyttää, mutta kanavaa voi onneksi vähän suoristaa välillä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ranskalainen keittiö on kyllä kulinarismin irvikuva. Viiniä osaavat tehdä välttävästi ja heidän juustojen kanssa niitä nauttii kyllä, mutta niin sanottujen illallismenun ruokaisampien tarjottavien soisi tulevan muualta. Ehkä leivonnaisista ja kahvistakin voi varovaisen kehun antaa.
Hmm, yrtit, valkosipuli, voi, klassiset kastikkeet, tuotteiden alkuperäisyys ja paikallisuus, pitkät traditiot - ja sitten yhtenä lukemattomista hyvistä jutuista tässä mainitsemani sisäelimien arvostus. Onhan se ihan oikeasti se klassinen länsimainen keittiö, toki tuettuna Italialla ja muulla Välimeren alueella.
 

molari

Jäsen
Varmasti hinta tulee vastaan ja jossain määrin myös kalastamisen perinne, sekä ammattina että vapaa-ajankalastuksena erilaisilla pyydyksillä tuntuu häviävän Suomesta. Meillä on paljon pienehköjä kalaisia järviä mitkä ovat tällä käytännössä lähes ilman kalastajia. Noista edellä mainituista lajeista purkitettu (tai miksei vaikka ilmakuivattu) jne särki on yllättävän hyvää, mutta kyseessä on myös vähän sellainen katoava kansanperinneruoka. Ahven mielestäni pannulla paras mahdollinen ruokakala (hinnasta puhuttaessa esim Ahven-filehän on kaupassa ihan järjettömän hintainen), ja hauki menee usein myllystä läpi ollakseen perheen yksi suosikkiruoista kalapullien muodossa. Kyllä nämä kaikki norjalaisen lohen voittaa.

Harveneva ammattikalastajien keski-ikä taitaa lähennellä 60 v ja jatkajia ei oikein taida olla tulossa. Aikanaan EU:ta tuli melkoiset tiukennukset kalansäilytykseen, käsittelyyn ja myyntiin, useampi kalastaja ripusti silloin verkot lopullisesti naulaan ja erilainen pien- ja suoramyynti loppui käytännössä kokonaan, tuo myyntihän oli se, mistä kalastajallekin jäi jotain itselleen, ei siitä marketin kalatiskillä myytävästä > 30 €/kg maksavasta kuhafileestä kalastajalle jää kuin suolarahat, ja tuo file harvoin on edes tuoretta. Harva muistaa niitä aikoja, kun Kauppatorilta sai ostaa aamulla pyydettyä kalaa suoraan kalastajalta, vieläpä kohtuuhintaan. Onneksi omasta rannasta saa kalat ja metsästä sienet.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Andi

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Yksi iso ongelma kalaisten järviemme antimien hyödyntämisessä on myös omistuksen pirstaleisuus. Joka ikinen vesistö tuntuu olevan usean osakaskunnan omistuksessa ja monet niistä on järjestäytymättömiä. Vaikea on ammattikalastajan saada lupia. Ja päälle vielä kateus: ”tuo rosvo tyhjentää nuotallaan koko meidän järven, perkele”.
Eikös tuotakin ole muutettu siten että ELY-keskus voisi luvan myöntää ilman osakaskunnan suostumusta? En kylläkään tiedä toimisiko tuo miten ja auttaisiko edes asiaa, koska kyllähän monen mutkan takana on sekin ihan logistiikasta lähtien että ammattikalastaja voisi hajanaisia monista järvistä koostuvia vesistöjä tehokkaasti hyödyntää.

Meillä oli muuten myös omissa vesistöissä Mikkelin kupeessa tuo ”nuottarosvokateus” vielä jokin vuosi sitten ihan voimissaan, mutta nyt se on kääntynyt jo enempi siihen suuntaan, että kumpa edes joku vetäisi edelleen nuottaa ja samalla putsaisi kutupaikkoja. Mä olen jo kauppoja hieronut valmiiksi kunhan vanhempi kaveri nuotanvedon päättää lopettaa. Oikein soiva ja kahden miehen vedettävissä oleva peli.

Harveneva ammattikalastajien keski-ikä taitaa lähennellä 60 v ja jatkajia ei oikein taida olla tulossa. Aikanaan EU:ta tuli melkoiset tiukennukset kalansäilytykseen, käsittelyyn ja myyntiin, useampi kalastaja ripusti silloin verkot lopullisesti naulaan ja erilainen pien- ja suoramyynti loppui käytännössä kokonaan, tuo myyntihän oli se, mistä kalastajallekin jäi jotain itselleen, ei siitä marketin kalatiskillä myytävästä > 30 €/kg maksavasta kuhafileestä kalastajalle jää kuin suolarahat, ja tuo file harvoin on edes tuoretta. Harva muistaa niitä aikoja, kun Kauppatorilta sai ostaa aamulla pyydettyä kalaa suoraan kalastajalta, vieläpä kohtuuhintaan. Onneksi omasta rannasta saa kalat ja metsästä sienet.
Joo ja todella vaikea enää sitten on jatkajia löytääkään kun osaamisketju on monessa paikassa mennyt jo kokonaan poikki. Vaikkei sinällään ole kyse vaikeista asioista, niin vaikea tuota on tyhjästä varsinkaan tienaamismielessä lähteä opettelemaan. Mutta sekin on jo paljon jos opettelee kalatkin omaan käyttöön itse vesistöissä hankkimaan.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK

Kysymykseni kuuluu mikseivät vaan muuttaneet omia kirjojaan haluamisikseen vaan asiasta piti julistaa tietenkin etunenässä HS:n sivuilla. Eipä tuo keneltäkään pois ole mutta oliko tämä mediasirkus kaiken arvoista? Lisäsi tuttua paskanjauhantaa ja vastakkainasettelua. Vanhempi väki kyllä pöyristyy kun peruselintarvikkeita aletaan cancelöidä julkisesti. Meillä on asiat aivan valtavan hienosti kun tähän varaa on.
 

axe

Jäsen
Kysymykseni kuuluu mikseivät vaan muuttaneet omia kirjojaan haluamisikseen vaan asiasta piti julistaa tietenkin etunenässä HS:n sivuilla. Eipä tuo keneltäkään pois ole mutta oliko tämä mediasirkus kaiken arvoista? Lisäsi tuttua paskanjauhantaa ja vastakkainasettelua. Vanhempi väki kyllä pöyristyy kun peruselintarvikkeita aletaan cancelöidä julkisesti. Meillä on asiat aivan valtavan hienosti kun tähän varaa on.
Nooh, se se vasta sirkus olisi ollutkin kun joku superpöyristyjä olisi tulevaisuudessa ottanut uuden painoksen käsiinsä ja jotenkin hoksannut että jumalauta, ne söi aiemmin lihapullia ja nyt jotain falafelia, kyllä ny on törkeetä kun salassa tehdään tällästä vääristelyä.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Kysymykseni kuuluu mikseivät vaan muuttaneet omia kirjojaan haluamisikseen vaan asiasta piti julistaa tietenkin etunenässä HS:n sivuilla. Eipä tuo keneltäkään pois ole mutta oliko tämä mediasirkus kaiken arvoista? Lisäsi tuttua paskanjauhantaa ja vastakkainasettelua. Vanhempi väki kyllä pöyristyy kun peruselintarvikkeita aletaan cancelöidä julkisesti. Meillä on asiat aivan valtavan hienosti kun tähän varaa on.
Koska moni heidän kohderyhmästään haluaa olla tietoinen kirjojen eettisistä valinnoista, toki samalla saavat myös ilmaista mainosta ja muutenkin lisättyä tietoisuutta kyseisestä asiasta. Miksi ihmeessä he eivät tuota olisi saaneet julkisesti tehdä? Pitääkö vanhemman väen pöyristymistä jotenkin vältellä, eikö meillä ole yhteiskuntana varaa siihen että intter netin boomeri-lumihiutaleet pöyristyvät? Sehän on toki ihan kauheaa, kun pikkuhiljaa tuo pöyristyjäryhmä alkaa ymmärtää, että koko maailma ei pyörikään oman navan ympärillä ja että joku ihan oikeasti kehtaa olla julkisesti eri mieltä ja sillä on siihen ihan täysi oikeus. Pitää taas tankata bemari ja mennä pienellä eläkkeellä ostamaan tuplamäärä brasilialaista nautaa, kenellä helvetti tuollaiseen on varaa? Miettikää nyt jotakin sotaveteraaneja!!! ITSENÄISYYSPÄIVÄKIN TULOSSA, SAATANA.
 

Straight Edge

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Leafs, Jokerit
Kysymykseni kuuluu mikseivät vaan muuttaneet omia kirjojaan haluamisikseen vaan asiasta piti julistaa tietenkin etunenässä HS:n sivuilla. Eipä tuo keneltäkään pois ole mutta oliko tämä mediasirkus kaiken arvoista? Lisäsi tuttua paskanjauhantaa ja vastakkainasettelua. Vanhempi väki kyllä pöyristyy kun peruselintarvikkeita aletaan cancelöidä julkisesti. Meillä on asiat aivan valtavan hienosti kun tähän varaa on.
No kun sun allekirjoitusta katsoo, niin varmaan tekivät juuri siksi, että kaltaisesi tyypit repivät ihokkaansa.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Omat lapset tykkää kovasti Tatu ja Patu kirjoista ja voin sanoa, että ne ei välitä siiitä lainkaan syökö ne hahmot lihapullaa ja vai härkistä. Ei lapsia tuollainen kiinnosta millään tavalla. Niitä kiinnostaa vain onko se kirja hauska.

Jos tuosta joku aikuinen järkyttyy niin mikäs siinä mutta veikkaan, että 99% lapsista, jotka lukee noita ei edes tajua niitä muutoksia.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Koska moni heidän kohderyhmästään haluaa olla tietoinen kirjojen eettisistä valinnoista, toki samalla saavat myös ilmaista mainosta ja muutenkin lisättyä tietoisuutta kyseisestä asiasta.

Näin se maailma makaa. Ei enää riitä että tehdään omia valintoja vaan myös kuvitteellisten hahmojen kulttuurituotoksissa tulisi näin tehdä. Ei siinä etteikö tätä olisi ollut havaittavissa jo pitkään eri sarjoissa kun näyttävät joka käänteessä valmissalaatteja syövän. Tuskin ihan sattumaa.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
No kun sun allekirjoitusta katsoo, niin varmaan tekivät juuri siksi, että kaltaisesi tyypit repivät ihokkaansa.

Toiset repivät naamaansa kuka mistäkin.

Silti kaiken tämän keskellä tulee miettineeksi miksi vihervasemmiston kannatus laahaa pohjamudissa eikä kummempaa näköpiirissä ole. Väitän että tällainen päälleliimattu saarnaavuus eettisyydestä on yksi syy siihen. Merkittävän pieni vähemmistö on samoilla linjoilla näiden tatupatukirjailijoiden kanssa.

Lindtmanin demareita en laske tähän porukkaan vaan jo ihan reaalipoliitikoihin.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Näin se maailma makaa. Ei enää riitä että tehdään omia valintoja vaan myös kuvitteellisten hahmojen kulttuurituotoksissa tulisi näin tehdä. Ei siinä etteikö tätä olisi ollut havaittavissa jo pitkään eri sarjoissa kun näyttävät joka käänteessä valmissalaatteja syövän. Tuskin ihan sattumaa.
Tuota, vaikka pöyristyjät usein puhuvat pakottamisesta, niin kaikillahan on edelleen ihan sama oikeus nauttia juuri sellaisesta kulttuurista kuin itse haluaa. Ja samalla myös sen kulttuurin tekijän oikeus on tehdä sellaista kulttuuria kuin haluaa. Se ei ole keneltäkään pois. Jos haluaa katsoa viihdettä missä ei valmissalaattia syödä, niin sellaista kyllä varmasti löytyy, en usko että tässä on mitään valmissalaattisalaliittoa taustalla.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Osittain kyse on ruokailutottumuksista, mutta suurin syy on tolkuton väestönkasvu. Totaalinen nautojen saatanointi ja ahkera tofun syöntikään eivät riitä, ellei väestönkasvuun tule jotakin kautta stoppia.
Kyllä se stoppi on tulossa ihan luontaisesti kun jossain Intiassa hedelmällisyysluku on tippunut kohti 2 ja sen alle viimeiset 50 vuotta, vakaasti. Samoin oikeastaan kaikkialla muualla maailmassa syntyvyys on laskussa ja ainoita poikkeuksia ovat muutamat afrikkalaiset valtiot. Eli jos väestönkasvuun haluaa puuttua kannattaa miettiä miten haluaa siihen puuttua tehokkaammin. Aletaanko järjestämään sterilisaatioita, vai miten toimitaan. Tietenkin väestö kasvaa vielä vuosien ajan mutta en nyt oikein keksi järkeviä ja humaaneja tapoja estää sitä.

Jos väestö kasvaa sinne 10 miljardiin ihmiseen niin joku Suomen lihantuotanto on aika olematon asia. Mutta entä sitten jos laajalti Afrikassa ja Aasiassa satojen miljoonien asukkaiden valtioissa aletaan myös himoitsemaan maitotuotteita ja naudan lihaa samassa mittakaavassa kuin Suomessa? Imee muuten huomattavasti enemmän resursseja kuin se jos pupeltaisivat pääasiallisesti kasvisruokaa. Tai jos innostuvat metsästyksestä isommin niin voi kummasti villieläimiä alkaa katoamaan. Nythän Brasiliassa ja Argentiinassa on tuhottu sademetsää massiivisesti jotta saadaan tuotettua lihaa kasvavaa kysyntää vastaamaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös