Runkosarja kunniaan, mutta playoffeista kauden huipennus!
Olen Jaakon kanssa samoilla linjoilla, että runkosarjan arvostusta tulee nostaa ja 60 ottelun runkosarja ei saa olla turha tapahtuma. Kyllä Ässät ansaitsee tunnustuksen hienosta runkosarjasta vaikka tappio Bluesille tulikin puolivälierissä. Tämä on kaikkien etu ja nostaa katsojan motivaatiota raahautua yksittäiseen tiistain liigaotteluun syksyn pimeinä iltoina.
Helpoin temppu on tehdä arvostuksen nosto muuttamalla tulonjakoa. Runkosarjan voittajalle tuntuva 500 000 euron bonus, kakkonen 125 000 € ja kolmas 100 000 €. Summat ovat toki pois lopullisista voittopalkinnoista. Nykyään runkosarjan voittaja taitaa saada 100 000 euroa, joka on hyvä tasoisen liigajyrän palkka. Uusi tulonjako lisäisi seurojen kiinnostusta kummasti. Tietenkin myös kunnon kiertävä pokaali ja mediaviestinnällä SM-Liigan taholta aktiivinen markkinointi ja tuki palkinnolle ja sen voittajalle. Nykyisellään Sm-liigan järjestämä palkintoristeily ei ole kovin mieltäylentävä tapahtuma. Kyllä fanit ja media tulisivat mukaan ja runkosarjan merkitys kasvaisi, jos voittajaa nostettaisiin kunnolla jalustalle.
Toinen keino olisi antaa kaksi ensimmäistä kotipeliä runkosarjan paremmin sijoittuneelle osapuolelle. Se parantaisi vahvemman etua pudotuspelien nykymuotoisessa paras seitsemästä- sarjasta. Salibandyn ja koripallon vastustajan valitsemisiin en lähtisi. Ne on vähän naurettavaa show – meininkiä ja leimaisivat kiekon puuhastelu sarjaan.
Pudotuspeleistä en luopuisi. Ne kuuluvat jääkiekkoon ja paras on pelata ne paras seitsemällä - systeemillä, kuten nyt on. Silloin sattumalla ei ole osuutta asiaan. Jalkapallossa on perinne sarjamuotoiselle systeemille ja se sopii sinne, mutta ei jääkiekkoon. Nämä pelit valmentavat pelaajia myös kansainvälisiin turnauksiin. Ainoa korjaus nykyisiin sarjoihin olisi välipäivän mukaan tuleminen. Se tarvitaan pelin tason ylläpitämiseen ja lipunmyynnin järjestämiseen.
Toinen asia on sitten runkosarjan sarjasysteemi. Sääleistä ei nykyisellä joukkuemäärällä voi yksinkertaisesti luopua, koska vain 8 joukkueen pudotuspeleissä sijoilla 9-13 ei olisi mitään merkitystä. Silloin käynnistyisi jo tammikuussa sellainen myyntiruletti, heikommin sijoittaneiden joukkueiden taholta ja virta kävisi kärkiporukoihin. Tätä ei kukaan halua. Joukkuemäärää en pudottaisi, koska kaikki nykyiset SM-liigajoukkueet ovat osoittaneet pärjäämisen edellytyksiä jääkiekon SM-liigassa. Kuka heitettäisiin pois? Tulijoitakin olisi Mestiksessä.
Mitä voidaan runkosarjalle tehdä? Pelejä mielestäni vain 52 ja ottelutahti harvemmaksi. Maaottelutauot tekevät runkosarjan seuraamisesta välillä toisen työn. Viime kaudella Bluesilla oli yhtenä viikkona kolme kotipeliä. Kahden kotipelin viikkoja oli koko ajan. Siinä ei ole mitään järkeä, että otteluissa käyminen menee suorittamiseksi. Kyseessä pitäisi olla odotettu rentoutuminen arjen keskellä, toisin sanoen laatuviihdettä. Pudotuspelit tarjoavat sitä, mutta runkosarja ei valitettavasti. Toki irvileuat voivat syyttää tästä Bluesin heikkoa runkosarjaa ja ajokoirakiekon viihdyttävyyttä. Se toki on ihan toisen keskustelun aihe, mutta asiasta on ollut monen kiekko seuraavan kanssa puhetta suosikkijoukkueesta riippumatta.
Viihdearvoa lisää toki aktiivinen ja hyökkäävä pelityyli ja näyttävä yksilötaito. Mikäli maaottelutauot jäävät on pelejä pakko olla vähemmän, muuten tuote kärsii pelaajien ja katsojien ollessa "väsyneitä" ja puutuneita toistuviin otteluihin. Silloin edes yksilötaito ei nouse esiin ja peli menee väistämättä junnaamiseksi. Yksi maaottelutauko vielä menettelisi, mutta nykysysteemille Suomessa pelataan tiheämmin kuin Änärissä, koska runkosarjassa on 60 peliä NHL:ssä 82, mutta runkosarja on siellä pidempi, eikä taukoja perinteisesti tunneta Pohjois-Amerikan kiekkosarjassa.
Tiivis pelitahti on myös riski harjoittelun laadun kannalta. Joukkeiden harjoittelu menee myös palautteluksi ja kiekollinen treeni jää pelottavan vähälle. Tästä olen huolissani nuorten yksilöiden kehittymisen kannalta, koska kiekollisen huipputaidon puute on Suomi kiekon yleisesti tiedostettu ongelma. Kyllä täällä kuntopohjaa ja asennetta on, mutta kiekollinen kehittyminen ja maalintekotaito ei varmasti parane nykysysteemillä.