Rottailut ja muut häröilyt NHL:ssä

  • 1 281 569
  • 6 093

ipaz

Jäsen
Ihan tosissaan olet sitä mieltä, että jalkapallossa harrastetaan samanlaista vastustajan tahallista vahingoittamista, silloin kun vati menee nurin? Vajaa 30 vuotta on tullut seurattua jalkapalloa ja omat sormet riittää laskemaan ne kerrat, kun kentällä on esimerkiksi lyöty vastustajaa nyrkillä päähän, vaikka tunteet käyvät kuumana. Kyllä jalkapallossakin sikaillaan, mutta kyllähän futarit keskimäärin osaavat hillitä itsensä 100 kertaa paremmin, kun lätkäjätkät ja tämä selittyy nimenomaan mm. sillä, että jalkapallossa ei ole mitään samanlaisia "koodeja" jotka muka oikeuttavat sikailemaan.
Jalkapallossa fanit vahingoittavat tahallisesti toisiaan ihan suunnitellusti.
 

jusppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eikös se tyhjään maaliin tekijä kannattaisi mieluummin käydä hakkaamassa juuri niissä tilanteissa, kun tämä "nöyryyttää" vastustajaa kuljettamalla kiekon maaliin tai siirtämällä kiekon hallitusti keskelle maalia? Lämärissä tai muussa kikkailussa on sentään parempi mahdollisuus, että maalinteko epäonnistuu. Kyllähän siinä kummasti kuumottaisi läpiajossa kohti tyhjää maalia miettiä, millaisella ilmaveivillä jalkojen välistä maalintekoa uskaltaa kokeilla, että ei ole sitten kohta joku lyömässä päätä irti.
 

ipaz

Jäsen
Perinteisen p-amerikkalaisen jääkiekon tulkitsija suoraan Edmontonista nosti X-tilillään ylös lähes 20 vuotta sitten tänne Jatkoaikaan kirjoittamansa mielipiteen "koodista". Te jotka sitä ette tunne tai tunnusta, niin suosittelen lukemaan. 20:ssa vuodessa toki moni listatuista asioista on jo muuttunut. Koodi kun luonnollisesti elää pelin evoluution mukana. Varmaankin myös tämä nyt jauhettu tyhjiin maalintekeminen tulee muuttumaan ja tulevaisuudessa näyttävää tyhjiin tekemistä ei välttämättä enää katsota niin pahalla.

 

RedNumber9

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Koodistohan on ihan normaalia: varmaan kaikissa lajeissa on erilaisia vastustajan kunnioittamiseen liittyviä kirjoittamattomia sääntöjä.

Vaikkapa tenniksessä alakautta syöttäminen katsotaan epäkunnioittavaksi vaikka on täysin sallittua säännöissä. Nick Kyrgios on tuota tainnut harrastaa mutta kukaan vastustaja ei tietääkseni ole lyönyt häntä mailalla sen seurauksena. On kuitenkin varmasti saanut kuulla siitä sekä pelin aikana että jälkeen.

Tässä pointtina siis se, että se koodisto voi kyllä olla voimassa vaikka sen rikkomisesta ei rangaista väkivallalla. Jostain syystä ilmeisesti ajatellaan, että ainoa jääkiekkoilijoiden ymmärtämä kieli on väkivalta.
 

Sihti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Perinteisen p-amerikkalaisen jääkiekon tulkitsija suoraan Edmontonista nosti X-tilillään ylös lähes 20 vuotta sitten tänne Jatkoaikaan kirjoittamansa mielipiteen "koodista". Te jotka sitä ette tunne tai tunnusta, niin suosittelen lukemaan. 20:ssa vuodessa toki moni listatuista asioista on jo muuttunut. Koodi kun luonnollisesti elää pelin evoluution mukana.

Eiköhän koko hockey canada case kerro jo ihan tarpeeksi näistä mieslapsista. Pelaajien ja liitonkin puolesta on ok tuhota normaalien ihmisten elämät ja pyrkiä peittelemään vaan kaikki paska pois tiedosta, mutta kun joku reikäpää pelissä menee kohottamaan kiekon tyhjään maalii niin on kaikki maailmankirjat sekaisin ja koko seurayhteisö on terapian tarpeessa.

Kyllä, osa koodistosta on ihan syystä, esimerkiksi joukkueen maalivahdit ovat koskemattomia ja nenä tulee kipeäksi jos heitä menee sörkkimään. Ihan selkeä ja looginen juttu. Mutta tälläiset Riellyn kaltaiset tekopyhät mielensäpahoittamiset ovat vain ja ainoastaan myötähäpeää herättäviä. Ja myötähäpeää aiheuttaa myös se, että näitä jaksetaan täällä kaukana kotimaassakin asti puolustella vetoamalla the KOODISTOON.
 

Hukkakaato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна / Jokerit 1992-2013 / Jokerit 2023-
Tuollainen ”ei saa lämätä tyhjään maaliin” -koodi kertoo vain siitä että tämän koodin alunperin keksineet, ja kaikki muut pelaajat jotka sitä ovat siitä lähtien noudattaneet, ovat ihania ääriherkkiä lumihiutaleita. Yhyy, lämäsi maaliin. Hamekangasta päälle.

Se että tuon ylilyönnin suorittajana on Rielly ei juuri yllätä, vaikuttaahan mies juuri ja juuri älykkyysosamäärällä 50 operoivalta miesjonnelta.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kieltämättä itsekin kuulun siihen osastoon, etten tiennyt että tyhjiin lämääminen on "koodiston" vastaista. Tietenkin tässä otetaan huomioon mistä kohtaa lämärin vetää. Itsekin kuitenkin nähnyt lämäreitä tyhjiin omalta alueelta, josta selvitty ilman poikittaista päähän.

Mitä muuten tulee siihen, että "koodisto on aina ollut" niin onhan se ihan äärimmäistä pelleilyä. Mitä muuta meillä aina ennen on ollut tai ei ole ollut. No sitäpä voi vaikka miettiä tänään kun on Suomessa pressavaalit. Vaikka Haavistoa en itse äänestäkään.

Maailma muuttuu, ehkä koodistotkin, vai onko NHL-koodisto, jostain 60-luvulta se joka pätee aina ja iankaikkisesti aamen.

Mitä tennikseen tulee niin onhan sielläkin asioita mitä ei yleensä tehdä, mutta kun voittamisesta on kyse niin aika useasti nykyään se lyönti kahden pelaajan ollessa verkolla kohdistuu siihen toisen keskivartaloon. Vaikka reilumpaa kai olisi yrittää ohitusta silläkin uhalla että häviää tärkeän pisteen.
 

Nick Neim

Jäsen
"Koodisto" on aina ollut olemassa, ja sellainen tulee aina olemaankin. Kolmannen erän puolivälissä pelin ollessa 1-6, ei johtoasemassa oleva joukkue laita ykköstähtiään ylivoimalle, vaan muut jätkät sinne luistelee. Se on sitä koodin mukaista vastustajan kunnioitusta.
Kai tämä oli jokin huono vitsi? Kuinkas monta tällaistä haluat esimerkiksi tältä kaudelta? Saattaa olla alkuillasta ihan hyvin turhaa aikaa, niin saa debunkata tämän kahlaamalla vaikka Oilersin, Canucksin tai vaikka Avsin pelit läpi tältä kaudelta, jossa ovat johtaneet jo useammalla maalilla, mutta ykkösyv sinne askiin silti hyppää jos ei viisikosta useammalla pidempää vaihtoa satu olemaan alla. Eiköhän löydy useampikin ratkennut peli, jossa tähtipelaajat tulevat kartuttamaan pisteitään, runsaasta johdosta huolimatta.

Tuossa kun selasi Oilersinkin otteluita niin heti ensimmäisessä runsasmaalisessa tappiossa Canucks on johtanut ottelua 6-1, kun ajassa 46:07 Draisaitl saa jäähyn. Alle minuutti tästä Canucksin ykkösylivoima järkkää tilanteeksi 7-1 Millerin toimesta, kun tulivat aloittamaan ylivoiman. Vanhan liiton lätkäjätkä Tocchet siellä haistattaa paskat koodille, juu juu. Samaten näköjään toinenkin Canucksia vastaan käyty isompi tappio tällä kaudella on hyvä esimerkki, jossa Vancouver johtaa ottelua 5-2. Ajassa 58:40 Nurse saa jäähyn. 6-2 ylivoimamaalin vajaa 30 sekuntia myöhemmin tekee ykkösylivoima Boeserin toimesta, Pettersonin ja Hughesin ollessa syötöillä ja alle minuutti ratkennutta peliä jäljellä. Taas vanhan liiton lätkäjätkä Tocchet haistattaa paskat koodille.



Esimerkkejä muistakin joukkueista löytyy 100% varmasti ja helpolla, koska nykyään tuollaista ei tapahdu. Eri asia, jos on ykkösviisikosta monella pitkä vaihto alla, niin joskus se kakkosylivoima tulee varmaan normaalia herkemmin aloittamaan.

Kai näitä koodeja ihmetellään ihmisten toimesta, kun ei koodeista hajullakaan olevat tunnu näköjään tarkkaan tietävän, mikä on koodin vastaista... Vai miksi tähän ei ole mielestäsi sitten puututtu? Eikö Tocchet kuitenkin ole nimenomaan sitä ns. vanhaa koulukuntaa, jonka pitäisi kyllä olla tietoinen koodista?
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Varmaankin myös tämä nyt jauhettu tyhjiin maalintekeminen tulee muuttumaan ja tulevaisuudessa näyttävää tyhjiin tekemistä ei välttämättä enää katsota niin pahalla.
Varmasti joku lumihiutale pahoittaa joka kerta mielensä tuosta. Mutta kävin tsekkaamassa Jounin X:n. Jouni tuomitsi Riellyn reaktion. Ei jääkiekkoa.
 

Ogilthorpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
On tämä erikoista; ollaan jääkiekkopalstalla, ja täällä iso kasa ihmisiä ihmettelee ääneen, että mikä ihmeen koodisto...

"Koodisto" on aina ollut olemassa, ja sellainen tulee aina olemaankin. Kolmannen erän puolivälissä pelin ollessa 1-6, ei johtoasemassa oleva joukkue laita ykköstähtiään ylivoimalle, vaan muut jätkät sinne luistelee. Se on sitä koodin mukaista vastustajan kunnioitusta. Saman koodin mukaista on niin ikään se, että niitä tyhjiin tehtyjä maaleja ei juurikaan tuuleteta, paitsi tosiaan nykyään nuoremman kaartin toimesta. Ehkäpä tässä asiassa se "koodi" on muuttumassa pikkuhiljaa. Samasta koodistosta puhutaan, kun joku vastustajan nuori, näyttöhaluinen agitaattori lähtee haastamaan jotain tomwilsonia tai ryanreavesia nyrkkihippasille. Ei ne kovat hanskaajat piekse sitä toista henkihieveriin, vaikka monesti varmasti pystyisivätkin. Veskariin ei oteta kontaktia missään, vaikka periaatteessa säännöt sen jossain tilanteissa sallisivatkin. Koodin mukaista toimintaa sekin.

Paras esimerkki urheilun koodistosta on varmasti Suomen ainoa EM-esiintyminen jalkapallon puolella. Joel Pohjanpalo viimeisteli Suomen historian ensimmäisen arvokisamaalin, mutta tuuletus jäi aika torsoksi. Kirjoittamattoman säännön mukaan on tilanteita, jossa sitä maalia ei tuuleteta, vaikka kuinka mieli tekisi.

Morgan Riellyn muistutus meni toki pahasti överiksi, varmasti tunnelatauksen ja turhautumisen vuoksi. Itse veikkaan 4-6 peliä pannaa.
Ihan puhdasta paskaa. Jos vaikka leijonat tarvitsisi vaikka mm tai olympiakisojen alkusarjan viimeisessä pelissä vähintään 7 maalin voiton niin tuolla ääliömäisellä koodistolla ei sellaista voisi yrittää koska joku pahoittaa mielensä.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ihan puhdasta paskaa. Jos vaikka leijonat tarvitsisi vaikka mm tai olympiakisojen alkusarjan viimeisessä pelissä vähintään 7 maalin voiton niin tuolla ääliömäisellä koodistolla ei sellaista voisi yrittää koska joku pahoittaa mielensä.

Taisit tahallaan ymmärtää väärin.. Eihän siinä kohdassa vastustajaa kunnioittaakseen kukaan koskaan laita kakkosmiehistöä kentälle, jos joukkue tarvitsee lisämaalin. Jossain runkosarjaläpsyttelyssä on ihan eri meininki. Ja varmasti löytyy noita esimerkkejä, jossa joukkue on rikkonut koodistoa. Varmasti löytyy esimerkkejä myös toiseen suuntaan.
 

Ogilthorpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Taisit tahallaan ymmärtää väärin.. Eihän siinä kohdassa vastustajaa kunnioittaakseen kukaan koskaan laita kakkosmiehistöä kentälle, jos joukkue tarvitsee lisämaalin. Jossain runkosarjaläpsyttelyssä on ihan eri meininki. Ja varmasti löytyy noita esimerkkejä, jossa joukkue on rikkonut koodistoa. Varmasti löytyy esimerkkejä myös toiseen suuntaan.
Tuollaiset koodistot kuuluu kaatopaikalle ja kuten täälläkin on jo esimerkkejä, ne ei edes kiinnosta ketäön normaalia, ei pelaajaa, valmentajaa tai katsojaa/fania
Ja tyhjään maaliin tehty maali aika usein myös tarvitaan koska sillä sinetöidään se voitto peli lopussa.
 

Kyle

Jäsen
En tiedä on jengi tosissaan tuosta ”mitä väärää tyhjiin lämäämisessä on?” Tottakai tyhjiin saa lämätä ja siihen lämätään varmaan kymmeniä kertoja kauden aikana NHL:ssä.

Tuossahan tapahtuu sellainen nyänssi, että ehkä Rielly kokee että siinä maaliin lämääjä ei kunnioita vastustaa ja hän tekee siinä virhearvion ja kostaa rumasti. Syyllinenhän on vain Rielly - ei kukaan muu. Kuitenkin jokainen jotain joukkuelajia harrastanut tietää mitä eroa on hyvällä ja huonolla voittajalla. Hyvä voittaja kunnioittaa vastustajaa, huono voittaja saattaa mennä vähättelemään vastustajaa vielä pelin ratkettuakin. Tuossa on kyse juuri siitä oletko hyvä vai huono voittaja, ei siitä että miltä etäisyydeltä kiekon saa lämätä maaliin.

Ja sanotaan vielä, että television välityksellä en nyt näe että tuossa lämärissä olsisi mitään väärää. Kuitenkin tiedotan sen, että moni asia ei aina välity katsomoon.
 

ipaz

Jäsen
Varmasti joku lumihiutale pahoittaa joka kerta mielensä tuosta. Mutta kävin tsekkaamassa Jounin X:n. Jouni tuomitsi Riellyn reaktion. Ei jääkiekkoa.
Kyllä. Minäkin olen tuominnut Riellyn reaktion. Se oli typerä ylilyönti josta pitää saada kieltoa. Se ei silti muuta sitä asiaa, että NHL:ssä viimeisen naulan arkkuun löymistä laukomalla kiekko show-tyyliin tyhjään maaliin pidetään vastustajan nöyryyttämisenä.

Ridly Greig tietää tämän aivan varmasti koska se on hänelle ja kaikille muille kanukkijunnuille jo noin 8-vuotiaana opetettu. Tahallista vastustajan ärsyttämistä, joka meni perille paremmin kuin hyvin.
 

Kyle

Jäsen
Tuollaiset koodistot kuuluu kaatopaikalle ja kuten täälläkin on jo esimerkkejä, ne ei edes kiinnosta ketäön normaalia, ei pelaajaa, valmentajaa tai katsojaa/fania
Ja tyhjään maaliin tehty maali aika usein myös tarvitaan koska sillä sinetöidään se voitto peli lopussa.

Usko tai älä niin sekin on koodistoja, että ihan joka vihellyksen jälkeen ei lauota kiekkoa vielä vastustajan maalia kohti vaan lopetetaan pelaaminen siihen. Joka maalin jälkeen ei mennä vastustajan vaihtoaition eteen juhlimaan maalia tai heitetä hanskoja ilmaan, vaan tyydytään juhlimaan omien kesken. Näitä voisi luetella loputtomiin, mutta jokainen ymmärtää varmaan sekä maalia että voittoa voi juhlia tyylikkäästi, vastustajaa kunnioittaen.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Ridly Greig tietää tämän aivan varmasti koska se on hänelle ja kaikille muille kanukkijunnuille jo noin 8-vuotiaana opetettu. Tahallista vastustajan ärsyttämistä, joka meni perille kuin hyvin.
Sä olet nyt toitottanut vaikka kuinka monta kertaa, että Greig teki tuhmasti. Voitko nyt kertoa, mikä on oikea koodiston mukainen sanktio hänelle? Se on jo selvää, että poikkari päähän on liikaa. Mikä siis on se oikea viesti?
 

ipaz

Jäsen
Sä olet nyt toitottanut vaikka kuinka monta kertaa, että Greig teki tuhmasti. Voitko nyt kertoa, mikä on oikea koodiston mukainen sanktio hänelle? Se on jo selvää, että poikkari päähän on liikaa. Mikä siis on se oikea viesti?
En minä sitä osaa sanoa mikä olisi oikea ja kohtuullinen muistutus, eikä se ole edes asian pointti. Mutta se nyt on selvää, että Riellyn antama "sanktio" oli liian raju.
 

Ogilthorpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Usko tai älä niin sekin on koodistoja, että ihan joka vihellyksen jälkeen ei lauota kiekkoa vielä vastustajan maalia kohti vaan lopetetaan pelaaminen siihen. Joka maalin jälkeen ei mennä vastustajan vaihtoaition eteen juhlimaan maalia tai heitetä hanskoja ilmaan, vaan tyydytään juhlimaan omien kesken. Näitä voisi luetella loputtomiin, mutta jokainen ymmärtää varmaan sekä maalia että voittoa voi juhlia tyylikkäästi, vastustajaa kunnioittaen.
Ei ole. Vihellyksen jälkeen ei pelata, se on säännöissä eikä missään naurettavasta leikkikouluikäisten miesvauvojen koodistonsa
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
En minä sitä osaa sanoa mikä olisi oikea ja kohtuullinen muistutus, eikä se ole edes asian pointti. Mutta se nyt on selvää, että Riellyn antama "sanktio" oli liian raju.
No sitten kannattaa pitää hiukan sordiinoa ja olla puolustelematta pahista. Ja kaikesta tästä voimme päätellä, että Rielly ei tajua koodistosta hevon vittua.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Usko tai älä niin sekin on koodistoja, että ihan joka vihellyksen jälkeen ei lauota kiekkoa vielä vastustajan maalia kohti vaan lopetetaan pelaaminen siihen. Joka maalin jälkeen ei mennä vastustajan vaihtoaition eteen juhlimaan maalia tai heitetä hanskoja ilmaan, vaan tyydytään juhlimaan omien kesken. Näitä voisi luetella loputtomiin, mutta jokainen ymmärtää varmaan sekä maalia että voittoa voi juhlia tyylikkäästi, vastustajaa kunnioittaen.
Juuri näin on asianlaita. Turha tässä on päreitä polttaa.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Eiköhän koko hockey canada case kerro jo ihan tarpeeksi näistä mieslapsista. Pelaajien ja liitonkin puolesta on ok tuhota normaalien ihmisten elämät ja pyrkiä peittelemään vaan kaikki paska pois tiedosta, mutta kun joku reikäpää pelissä menee kohottamaan kiekon tyhjään maalii niin on kaikki maailmankirjat sekaisin ja koko seurayhteisö on terapian tarpeessa.

Kyllä, osa koodistosta on ihan syystä, esimerkiksi joukkueen maalivahdit ovat koskemattomia ja nenä tulee kipeäksi jos heitä menee sörkkimään. Ihan selkeä ja looginen juttu. Mutta tälläiset Riellyn kaltaiset tekopyhät mielensäpahoittamiset ovat vain ja ainoastaan myötähäpeää herättäviä. Ja myötähäpeää aiheuttaa myös se, että näitä jaksetaan täällä kaukana kotimaassakin asti puolustella vetoamalla the KOODISTOON.

Tälle tiivistykselle *peukku*

Koodistoilla on paikkansa ja kautta linjan näitä jaksoi ottaa vakavasti vielä joskus 15-20 vuotta sitten.

Nykyseltään tuntuu, että liittyvät tapauksiin joissa ammattiurheilija-aikuislapset menettää hermonsa, kontrollin ja moukaroi jota kuta päähän. Sitten kaivellaan jotain sotien jälkeen kehiteltyjä monitulkintaisia kirjottamattomia sääntöjä ja osotellaan, että tuossa nuin!

Jossei näitä epäkypsiä kontrollin menetyksiä, muksautuksia ja poikkareita päähän kyetä oikeuttamaan jo valmiiks olevilla koodistoilla niin eiköhän sitä sävelletä uusia.

Sitä jollain tapaa ymmärtää mikäli siellä joku kaahailee varomattomasti vastapelaajien terveyttä vaarantaen niin voi tulla ihan ansaittu muikkari. Mutta että tyhjän maalikehikon ja verkon hauraita tunteita täytyy puolustaa kilahtamisilla. Ei jumalauta.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
On tämä erikoista; ollaan jääkiekkopalstalla, ja täällä iso kasa ihmisiä ihmettelee ääneen, että mikä ihmeen koodisto...

"Koodisto" on aina ollut olemassa,

Morgan Riellyn muistutus meni toki pahasti överiksi, varmasti tunnelatauksen ja turhautumisen vuoksi. Itse veikkaan 4-6 peliä pannaa.
Juuri näin. Koodisto on ollut aina olemassa ja tulee olemaan tästä eteenpäin.

Morganin muistutus meni ehkä hivenen överiksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös