Mainos

Ranskan vaaleista ajatettelemisen aihetta

  • 8 648
  • 69

Kossu

Jäsen
Suosikkijoukkue
PARAS SEURA
Eurooppalaisissa demokratioissa on mielenkiintoinen suuntaus. Valtiossa, joissa on pitkään harrastettu avointa ulkomaalaispolitiikkaa - joko siirtomaa-ajoista tai muista syistä johtuen - ja nyt se tuntuu kääntyvään itseään vastaan. Suomenkin parjaamat Itävalta ja Tanska saavat seuraajakseen Jean-Marie Le Penin Ranskan, vaikkei tämä radikaali saakaan riittävää tukea presidenttiyteen.

Kansan ääni paistaa kuitenkin taustalta - ulkomaalaisten mukanaan tuomat positiiviset ja negatiiviset vaikutukset ollaan mutusteltu ja kulttuurierojen, työttömyyden ja muiden tekijöiden summana mitta alkaa näissä maissa olevan täynnä. Seuraavana odotellaan Saksan syksyisiä vaaleja, jossa oikeisto nostaa myös vahvasti päätään.

Kysymys kuuluukin, eikö näiden maiden avoimesta ulkomaalaispolitiikasta ole Suomessakin opittavaa? Pidetään pakolaisilta rajat edelleen auki, mutta harrastetaan edelleen tiukkaa seulontaa. Ja koulutetaan ne pakolaiset työelämään, jotka tänne otetaan.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Sosialistit tekivät ilmeisen typerän teon äänestämällä jotain äärikommunistia "protestoidakseen" Jospinia vastaan. Tarkoitus oli palata ruotuun toisella kierroksella, mutta Jospinin saaman näpäytyksen ei pitänyt olla näin radikaali. Taisi olla BBC Worldilla kun joku sanoi, että kaikki sosialistit eivät ole edes valmiita menmään toisella kierroksella Chiracin taakse vaan jäävät kotiin.

En todellakaan ole vasemman laidan kulkija, mutta olisi se hirvittävää jos Le Pen saisi edes 30 prosenttia äänistä toisella kierroksella. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikö Le Penilläkin ollut kilpailija joka sai hänkin muutaman prosentin kannatuksen? Äärikoikeisto siis on herännyt sen jälkeen kun parlamentista pudottiin....
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Kansaan populistisesti vaikuttavilla äärioikeistoryhmillä on yleensä se yhteinen piirre, että he tulevat ja katoavat kuvasta aika nopeasti. Kansan suosioon perustuva politiikka ei aina kulje käsikädessä maan hoitamiseen tarvittavan politiikan kanssa.

Myös Ruotsissa oli asia ajankohtainen, kun Kreivi Ian Wachtmeister ja iskelmätuottaja / huvipuistonomistaja Bert Karlsson päättivät perustaa puolueen Ny Demokrati. Luonnollisesti asioista perillä olevat leimasivat heidät pelleiksi, mutta vihamielinen siirtolaispolitiikka meni kansaan, tuloksena se, että he pääsivät hallitukseen.

Harmaa arki yllätti kuitenkin karulla tavalla, eikä kivien heittely isojen poikien hiekkalaatikolle saanut aikaan muutakuin sekaannusta, TV-viihdettä, ajanhukkaa ja verorahojen imemistä.

Itseäni huolestuttaa eniten koko ajan kylmenevä ilmapiiri ja se miten länsimaailman kansat kannattavat sitä yhä enemmän.

Olisi kiva tietää minkälainen tämä maailma on, kun se viimeinen miljoona on jaettu.
 

Tatzka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä kertonee vain kuinka kyllästyneitä Euroopassa ollaan Sosialistiseen politikkaan. Sosialistiset puolueethan ovat olleet pitkään vallalla useimmissa Eurooppalaisissa sivistysvaltioissa. Ehkei heillä ole enää mitään annettavaa. Pidemmän päälle kuviota alkavat vakiintua ja politiikka ja päätöksenteko junnata paikallaan, sekään ei ole mikään hyvä asia. Muodostuu vahvoja hyvä veli verkostoja.

Mielestäni muutokset ovat pelkästään positiivisia ja minä en pelkää mitään Natsi ilmiötä, en todellakaan. Euroopassa on vain vieläkin kamala pelko hiemankaan enemmän oikealle suuntautunutta politikkaa vastaan ja tähänhän sosialisti aina vetoavat oikeiston nostaessa edes hieman päätään. Turhaa kohua tyhjästä oli mm Itävallan tapauksen yhteydessä, paljon melua tyhjästä ja ketkä meillä tätä harrastivat? Aivan Sossut, jotka olivat huolissaan aate toveriensa huonosta menestyksestä. Mikä mielenkiintoisinta Yleisradio on myös Sdp:n hallitseva media, ainakin johtohahmojensa muodossa.

Nykyajan politiikassa, esim Suomessa ei ole yhtään aatteita ja todellinen oikeisto puutuu Suomesta. Onhan meillä kokoomus, mutta sehän onkin enemmän keskellä, miltei samassa pisteessä Sdp:n ja Keskustan kanssa. Ei ole suurikaan ihme, ettei vaaleissa äänestysprosentti nouse kovinkaan korkealle. Sama se kenelle äänensä antaa, erot ovat liian pieniä.

Eli paljon melua tyhjästä ja pientä piristystä Eurooppalaiseen poliittiseen kulttuuriin ollaan jo kaivattu.
 

Jukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals
Media suhtautuu näihin oikeistopuolueisiin huvittavasti. Joskus ennen vaaleja Euronewsillä tai Deutsche Wellellä(en muista kummalla) näytettiin ennustetta, jossa Le Penille ennustettiin 2%:n kannatusta. :D

Sosialistipoliitiikkaan on varmasti kypsytty ympäri Eurooppaa. Liian pitkään ja liian itsestäänselvästi on sosialistipuolueet olleet vallan kahvassa. Meilläkin Lipponen jatkaa, vaikka köyhyyspaketit yms. jäävät toteutumatta ja leikkaus- ja leipäjonot pitenevät. Säälittävin oli tämä jonkun Kepun puheenjohtakisan osallistujan heitto, että Lipponen jatkakoon pääministerinä vaikka Kepu saisi vaalivoiton.:eek: Meininkihän alkaa olla samaa kuin Kekkosen jatko poikkeuslailla.
 

Tuamas

Jäsen
Tämähän on se helpoin tapa...

saada kannatusta kansan "syviltä" riveiltä.
Jos maassa alkaa menemään huonosti, niin aina on helpoin saada heikommin menestyvä kansanosa taakseen syyttämällä muita kansanosia tämän heikomman ongelmista.

Kyllä suomessakin pääsisi eduskuntaan, jos osaisi hiukkaakaan esiintyä julkisesti ja perustella asioita kansanomaisesti.
Mutta meidän onneksemme äärioikeistolla on ollut Siitoimen ja muiden valopäiden tasoisia edustajia. Hyvä esimerkki menestyvästä, esiintymiskelpoisesta ja sanavalmiista äärioikeistojohtajasta on Jörg Haider.

On aivan varmaa, että jos nyt perustaisimme vaikkapa Suomalaisten Puolueen ja saisimme jonkun vetävän keulahahmon sille, niin SP olisi eduskunnassa.
Edellytyksenä tietysti se, että osataan puhua oikeille ihmisille oikeista asioista, ts.työttömille uskotellaan että ulkomaalaiset ovat kaiken pahan alku ja juuri, he vievät heidän työnsä, naisensa ja rahansa. Tätä käsitystä vahvistettaisiin ja julistettaisiin, että ajetaan kaikki ulkolaiset ulos suomesta, niin eduskunnassa olisi sp:llä vankka edustus.

Äärioikeiston toiminta perustuu sille, että ihmiset eivät uskalla myöntää olevansa itse ainakin osittain syyllisiä omaan tilaansa, vaan hakevat syitä muista, esim.ulkomaalaisista. Suomessa tilanne ei ole onneksi vielä niin kiristynyt, koska pakolaisia ja siirtolaisia on vielä suomessa todella vähän suhteessa muihin maihin.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tästä tulee mieleen Paavo Väyrynen. Paavohan tokaisi kerran häntä kyrsivän vaalituloksen jälkeen:

"KANSA ÄÄNESTI VÄÄRIN."

Voihan demokratian noinkin nähdä...
 

Ruma lapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC
Ainaskin henk.koht luotan siihen että Fransmannit tokalla rundilla ottavat järjen käteen ja äänestävät Chiracia. Chiracin ja Jospin vaan ovat toistensa klooneja ja kansa protestoi. Toivottavasti. Oikeiston ei soisi nostavaan päätään liikaa...
 

juudas

Jäsen
Suomeen otettujen vähälukuisten pakolaisten kouluttamisesta täytyy todeta, että halukkuutta pakolaisten puolelta on runsaasti, mutta määrärahat varsin niukkoja. Esim. kielikursseille halukkaita löytyy, mutta kursseja ei. Tai sitten kurssit pidetään jaksoissa ja säästäen niiden välit venyvät niin pitkiksi, että kieli unohtuu.

Mieluummin ahdetaan tulijat isojen kaupunkien lähiöihin (jonne loput muualta maasta valuvat) ja toivotaan parasta.

Suomessa typeryys on samalla asteella, mittakaava vain pienempi. Joskus tämäkin kuitenkin poksahtaa silmille kuten Ranskassa...

Loppuun on vielä syytä todeta, että tuntuu kummalliselta edes keskustella maahanmuuttajien määristä, kun katsoo millaisia määriä suomalaisia on lähtenyt esim. viime vuosisadalla muualle. Vai oliko se niin, että suomalaiset ovat haluttuja kaikkialla? Joopa joo...
 

tsei_tsei

Jäsen
Oikeistolaisen politiikan nousu nyt ei johdu siitä, että sosialistinen hallinto olisi havaittu turhaksi. Tai tavallaan toki johtuu. Nythän on talouskasvun aikana pitkään menty maltillisten puolueiden johdossa. Sosiaalidemokraattiset puolueet ja keskustaan (ei tekemisissä niinkään suomalaisen Keskustapuolueen kanssa) kuuluvat puolueet ovat hallinneet jo jonkin aikaa. Nyt kuitenkin työttömyyslukemat ovat pysyneet korkealla ja taloudellinen kasvu on alentunut. Tämä näkyy selvästi ääripuolueiden kannatuksena.

Tällä hetkellä ääriaineistosta vahvemmin esillä on juuri oikeisto kommunismin ollessa huonoissa kantimissa. Kommunismiä lievempien vasemmistolaisten puolueiden, kuten Suomessa Vasemmistoliitto, kannanotot eivät taasen ole niin voimakkaita ja kansalaisiin vetoavia. Vasemmisto on toimintatavoiltaan maltillisempaa ja omalla tavalla realistisempaa kuin äärioikeisto. Vasemmistopuolueiden kannatusta on myös vähentänyt vihreiden suosion kasvu. Nykyäänhän on vahvasti esillä vasemmistolainen ajattelu yhdistettynä ympäristönsuojeluun. Tähän kategoriaanhan vihreätkin kuuluvat, ainakin Suomessa.

Äärioikeiston valtaanpääsyssä on aina riskit. Älykäs, voimakas ja häikäilemätön johtaja voi saada aikaan kansainvälisestikin merkittäviä haittavaikutuksia. Esimerkkinä voi mainita vaikka Italian tapahtumat ja Berlusconin ajama Europppa-vastainen politiikka. Seuraukset voivat olla selvästi haitallisempiakin. Toisaalta jonkinnäköisenä trendinä on ollut myös äärioikeiston käytännön toimien vaisuus. Yhden vaalivoiton jälkeen ei seuraavissa vaaleissa menestyminen ole enää niin helppoa.

Kokonaisuudessa ei kuitenkaan ole niinkään kyse sosialistisen politiikan uskottavuuden pulasta pitkällä tähtäimellä. Vastaavat vaihtelut ovat yleisiä ja omalla tavallaan jopa säännönmukaisia. Oikeistolainenkaan politiikka ei kokemusten mukaan aiheuta parannuksia heikompiosaisten kohdalle, vaikka talouskasvua pystyttäisiinkin tervehdyttämään. Yleensä seurauksena onkin pääsääntöisesti tuloerojen kasvu. Tämähän on huomattu Suomessakin, sillä Lipposen hallituksen politiikka on ollut melko oikeistolaista vahvojen miesten (Lipponen, Niinistö) johtamana. Sosialistisen järjestelmän (en tiedä onko tämä nyt oikea termi) kehittämiseen ei ole uskallettu ryhtyä peläten taloudellisia rasitteita tulevaisuudessa.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mielenkiintoinen detalji Euroopan historiasta liittyy sosialisteihin ja äärioikeistoon. Esim. seitsemänkymmentä vuotta sitten äärioikeiston synnytti kommunismin pelko ja sosialismin valta. Eli, voiko tästä vetää johtopäätöksenä, että kasvanut kiinnostus äärioikeistoa kohtaan johtuu sosdemareihin tms. kyllästymisestä?

By the way, Eurooppa on kuulemma taas suunnilleen samassa tilanteessa kuin ennen kumpaakin maailmansotaa...
 

Tatzka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti tsei_tsei
Kokonaisuudessa ei kuitenkaan ole niinkään kyse sosialistisen politiikan uskottavuuden pulasta pitkällä tähtäimellä. Vastaavat vaihtelut ovat yleisiä ja omalla tavallaan jopa säännönmukaisia. Oikeistolainenkaan politiikka ei kokemusten mukaan aiheuta parannuksia heikompiosaisten kohdalle, vaikka talouskasvua pystyttäisiinkin tervehdyttämään. Yleensä seurauksena onkin pääsääntöisesti tuloerojen kasvu. Tämähän on huomattu Suomessakin, sillä Lipposen hallituksen politiikka on ollut melko oikeistolaista vahvojen miesten (Lipponen, Niinistö) johtamana. Sosialistisen järjestelmän (en tiedä onko tämä nyt oikea termi) kehittämiseen ei ole uskallettu ryhtyä peläten taloudellisia rasitteita tulevaisuudessa.

Suomessa tuloerot ovat hyvinkin pieniä, mitä verrataan moniin muihin maihin. Pitää erottaa Tulot ennen veroja ja jälkeen veroja. Suomessa vero ja erilaiset tukijärjestelmät kompensoivat jopa liiaksi tuloja. Tuloerot ovat liian pieniä ja se ei kannusta ihmistä tekemään paljoa menestyksensä eteen. Tästä on sitten erotettava jäävuoren huippu joka tienaa erittäin paljon.

Mitä Eurooppaan tulee, niin olen todellakin sitä mieltä, että sosialistiseen politiikkaan ollan kyllästyneitä, jos tämä nyt on oikea termi. Sosialistinen politiikka junnaa paikallaan ja ilman vastavoimia se ei toimi tarpeeksie tehokkaasti. Voimakas oppositio on pelkästään hyvä asia. Eli vahva oikeisto ja vahva Vasemmisto olisi paras ratkaisi, nythän Euroopassa vallitsee epätasapaino.

Ääriliikkeet syntyvät juuri tilanteissa jossa poliittisessa kentässä vallitsee pitkään epätasapaino. Se on selvä merkki tyytymättömyydestä vallitsevaan ja saattaa johtaa suurempiinkin muutoksiin.

Pienenä sivuhuomiona: Ketkä älähtivät Suomessa eniten Ranskan vaalien tuloksesta ja olivat huolissaan Euroopassa päätään nostavasta "ääri"oikeistosta? Aivan, Pääministeri Lipponen ja Ulkoministeri Tuomioja, yllättävääkö.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Uskon oikeastaan, ettei kyse ole edes siitä, että vasemmistolaiseen polittiikkaan oltaisiin erityisesti kyllästyneitä. Dilemma lienee sama Ranskassa, missä sosialistia ei erota oikeistolaisesta kovin helposti. Kun puolueet alkavat olemaan toistensa klooneja ja kansaa polttavat asiat ovat yhä hoitamatta, haetaan vastauksia muualta.

Kyse lienee myös kansanluonteesta. Ranskalaiset ovat kansaa jotka tekevät vallankumouksia ja uskaltavat äänestää "väärin". Suomalainen vaalikarja äänestää samoja naamoja eduskuntaan vaikka olisi saanut jännetuppitulehduksen liiallisesta nyrkin taskussa puristamisesta. Tyytymättömyys puretaan Ranskanmaalla johonkin konkreettiseen, kun Suomessa huolet lähinnä puretaan pieksemällä seitsemän pullon simassa oma aviopuoliso

Vaihtoehtona äärioikeisto on vain äärimmäisen huono. Amerikkalaiset esittivätkin hyvän kysymyksen, että eikö Eurooppa oppinut mitään 2. Maailmansodasta? Toivottavasti tämä oli vain pimeydestä tullut isku, joka herättää Euroopan demokraattiset voimat taisteluun. Vasemmiston ainakin on herättävä ruususen unestaan ja ensitöikseen mentävä peilin eteen ja kysyttävä itseltään pari kiperää ja syväluotaavaa kysymystä. Onko nyt aika kuppikuntaisille kiistoille? Onko toteutettu politiikka sellaista mitä vasemmistoa äänestäneet ovat halunneet?

Tatzka: Syy miksi pääministeri Lipponen ja ulkoministeri Tuomioja ottivat kantaa asiaan, lienee se että se kuuluu heidän toimenkuvaansa. Le Penin onnittelijoiden leiriin kuuluu mm. sellainen vekkuli kuin Vladimir Zhirinovski. Hitlerkin olisi varmaan lähettänyt korusähkeen, mutta kun ehti kuolla..
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Etanansyöjät saivat mitä tilasivatkin

Niin, ottamatta sen enempää kantaa ko. herran poliittiseen linjaan, sanonkin että vaalit olivat hyvän demokraattisen tavan mukaan suoritetut, näin ollen on ihan turha itkeä sitä että ko. herra pääsi jatkoon.

Kansa on siis puhunut, kansan suorittaman äänestyksen tuloksesta sen verran että en malta olla vertaamatta nykypäivän Ranskaa 20-30 luvun Saksaan, jossa muuan äärioikeistonmies, eräs korpraali Hitler, pääsi kuin vaivihkaa vallan kahvaan nojaamalla mm. tukevasti muukalaisvihaan.

Omana mielipiteenäni sanoisin että en ihmettele yhtään että tälläinen vaalitulos sai alkunsa, salliva pakolais- / siirtolaispolitiikka ei liene ollut koskaan keskiluokan ja sitä alempien kansanosien suoranainen toive. Tämä korostuu varmasti vielä Ranskassa, jossa on paitsi vahva kansallistunne ja muutenkin ko. maassa harrastetaan tällaisia näyttäviä mielenilmauksia.

Täältä tähän
 

Taito-Ojanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Kärpät
Viestin lähetti Sergei_Krivokrasov
Vaihtoehtona äärioikeisto on vain äärimmäisen huono. Amerikkalaiset esittivätkin hyvän kysymyksen, että eikö Eurooppa oppinut mitään 2. Maailmansodasta? Toivottavasti tämä oli vain pimeydestä tullut isku, joka herättää Euroopan demokraattiset voimat taisteluun. Vasemmiston ainakin on herättävä ruususen unestaan ja ensitöikseen mentävä peilin eteen ja kysyttävä itseltään pari kiperää ja syväluotaavaa kysymystä. Onko nyt aika kuppikuntaisille kiistoille? Onko toteutettu politiikka sellaista mitä vasemmistoa äänestäneet ovat halunneet?

Usein olen sitä mieltä, että Jenkit voisivat pitää tekopyhää suutansa soukemmalla, mutta tässä asiassa heidän sanottavaansa kannattaa kuunnella. Ulkopuolisilla on varmaan ihan erilainen näkemys, esim. toiseen maailmansotaan johtaneista tapahtumista kuin eurooppalaisilla, jotka eivät ehkä näe metsää puilta.

Alun perihän koko Euroopan unioni perustui sille ajatukselle, että saataisiin Saksa, Ranska ja Englati, nuo ikuiset kiistakumppanit, samaan liittoon, ja näin ehkäistäisiin koko maailmaa järisyttävät sodat. Siinä mielessä tasapainoinen ja toimiva unioni varmaan kaikkien etu. Jos ihmiset kuitenkin tuntevat, että heidän elämänsä perustat vaarantuvat, ulkopuoliset nähdään helposti uhkana. Tästä näyttäisi olevan kyse Ranskassakin. Juuret ja oma identiteetti ovat kaikille tärkeitä. Unionin ja siihen liittyvien valtioden on löydettävä tasapaino kansallisen ylpeyden ja vapaiden rajojen välille. Ihmiset tuntevat, että nykyiset puolueet eivät ole saavuttaneet tasapainoa.

Sanasta globaalisuus on tullut monelle kirosana, vaikka sen ei niin tarvitsisi olla. Parhaimmillaan se tarkoittaa sitä, että ihmiset ja ajatukset voivat vapaasti kiertää esteettä. Pahimmillaan se tarkoittaa sitä, että ylikansalliset yhtiöt nielaisevat pienemmät ja yhtenäistävät tuotannon yhteen muottiin, välittämättä siitä, kärsivätkö maan perusrakenteet siitä. Iso yritys voi, esim. ostaa pienemmän ja karsia toiminnan tehostamisen nimissä toimintoja, jotka sattuvat olemaan sille alueelle tärkeitä. Näin alueelta katoaa tärkeitä perusrakenteita, ja paikallisuus kärsii globalisaation nimissä. Toivottavasti huonoista puolista huolimatta ei palata nurkkapatriotismin aikakauteen.
 

Viikate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, JYP, KooKoo, HeKi
En minäkään usko ihmisten kyllästyneen sosialidemokraattisen politiikkaan, en Ranskassa enkä muuallakaan Euroopassa. Esimerkiksi Suomessahan mielipidetiedustelut osoittavat jatkuvasti, että enemmistö kansasta haluaa säilyttää pienet tuloerot ja hyvinvointivaltion rakenteet niin pitkälle kuin mahdollista.

Sen sijaan kyllästyminen sosialidemokraattisiin puoleisiin voi hyvinkin olla vallitseva trendi. Tähän lienee syynä se, että demarit eivät ole kyenneet muuttuvassa maailmantilanteessa toimimaan niin kuin haluaisivat ja ovat luvanneet. Taloudellinen globalisaatio on tehnyt sosialidemokraattisen politiikan harjoittamisesta entistä hankalampaa. Ei siis ihme, että kansa on tyytymätöntä ja etsii vaihtoehtoja. Äärioikeiston asema on sikäli helppo, että heillä ei koskaan ole ollut valtaa eikä vastuuta, joten heidän politikointinsa voi tapahtua iskulauseiden tasolla.

Toinen vallitseva trendi, mikä voi nostaa äärioikeiston kannatusta on jo mainittu puolueiden tasapäistyminen. Sekä demarit että oikeistopuolueet kurkottelevat kohti poliittista keskustaa. Demareita ajavat sinne kommunismin haamut ja globalisoitunut talous, oikeistoa taas (ainakin Suomessa) kansan halu säilyttää hyvinvointipalvelut ja mikseivät myös thatcherismin jäljet, jotka ovat ainakin täältä pohjoisen näkökulmasta aika pelottavat.

Äärioikeiston mahdollisuudet menestyä Suomessa ovatkin aika mielenkiintoinen juttu. Periaatteessa Suomi ei eroa niin paljon esimerkiksi Norjasta, etteikö tännekin voisi syntyä oma Carl I. Hagen. Toisaalta merkkejä minkäänlaisesta härmä-Heiderista, edes vaarattomasta sellaisesta, ei ole näkyvissä. Paikallista suosiotahan on herunut esimerkiksi Sulo Aittoniemelle ja Pertti Mäki-Hakolalle, mutta ei noista ukoista ole ollut eikä tule olemaan laajoja kansanosia liikuttamaan.

Melkein uskaltaisin väittää, ettei tuollainen populistin valtaannousu ole täällä mahdollista tai ainakaan todennäköistä. Meillä on kuitenkin olemassa vain yksi julkinen tila, jossa poliittinen keskustelu käydään, ja se on vahvasti nykyisin vallalla olevien ajatusrakenteiden otteessa. Sellaisen rinnakkaisjulkisuuden syntyminen, jossa oikeistopopulisti pääsisi pätemään, on vaikeaa.

Mitä tulee amerikkalaisten reaktioon, niin sen ehkä selittää osin maan toisenlainen poliittinen kulttuuri. Politiikan rooli USA:n päätöksenteossa on huomattavasti suppeampi kuin Euroopassa, sillä sikäläisen ideologisen perustan mukaan politiikka aiheuttaa lähinnä riitoja ja sotia. Politikoinnin välttämiseksi jenkit ovat kirjanneet mahdollisimman paljon asioita lakiin, ja sen vuoksi siellä oikeuslaitokset tekevät sellaisia asioita, mitä poliittiset elimet Euroopassa.

Miten tämä sitten suhtautuu Ranskan vaaleihin? No siten, että Amerikassa ääriainekset toimivat pikemminkin omissa järjestöissään, koska polittinen elämä on paitsi äärimmäisen stabiilia, myös merkityksettömämpää kuin Euroopassa. Äärioikeiston vaikutus amerikkalaiseen yhteiskuntaan tuskin on sen vähäisempi kuin Euroopassa, mutta se vain toimii toisenlaisia kanavia pitkin. Kumpi sitten on parempi tapa? Minusta eurooppalainen, koska täällä äärioikeisto joutuu politiikkaa tehdessään keskustelemaan asioista. Omavaltaista toimintaakin toki on, mutta ei meillä ole Ku Klux Klania eikä kukaan ole räjäyttänyt valtion virastoja.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Demokratiako vähiten huono vaihtoehto?

Itävallan ja Ranskan vaaleja katsottaessa on huomattu, että kansa äänestää väärin.
Ongelma on tietysti se, että kaikilla on yhtäläinen äänioikeus ja vaalitkin vielä vapaat ja vaalisalaisuus.
Nutipäisellä joensuulaisella on aivan yhtä monta ääntä kuin westendiläisellä ekonomilla.

Oikeasti ongelma ei ole se, että joensuulainen nutipää potkii tummaihoisen sairaalaan. Ongelman muodostavat ne keskivertosuomalaiset, jotka hiljaisesti hyväksyvät tämän.
Ainakin Ruotsissa, jossa siirtolaisia on vielä enemmän, on havaittu että keskiluokka on jopa mielissään siitä kun äärioikeistolainen joukko hakkaa maahanmuuttajan.
Aste-eroa on tietysti Le Pen -tapaukseen, mutta ajatushan on sama. Joku uskaltaa sanoa ja tehdä sen mitä en itse uskalla.
Rasistiksi on sosialidemokratian kehdossa helppo leimautua.

Niin kauan kuin elämme kansanvallassa kuka tahansa voi päästä valtaan. Karismaattiset esiintyjät vetävät suuriakin massoja mukaansa.

Olisiko meillä mahdollistakaan luopua demokratiasta? Miksi antaa ihmisten äänestää, jos äänioikeutta ei osata käyttää oikein? Tämä siis ympäristön eli Ranskan tapauksessa muun Euroopan silmin.
Muistan joskus kuulleeni jostain kratia-loppuisesta systeemistä, jossa olisi valistunut harvainvalta.
Asioista päättäisivät ne, joilla siitä asiasta maan paras tieot olisi. Ei tarvitsisi sairaanhoitaja-kansanedustajan miettiä perusvoimaratkaisuja tai varatuomarin pitää valtion kassasta huolta.
Myös pitkäjänteinen suunnittelu onnistuisi kun ei tarvitsisi neljän vuode välein muistaa olla kansalaisen kaveri.

Se miten nämä valittaisiin olisikin eri asia ja tuskin me haluamme äänioikeudesta luopua.
Mutta pitäisikö oikeasti miettiä yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden tulevaisuutta?
 

Tatzka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Heh ketjuhan alkaa saada huvittavia piirteitä. Paljon melua tyhjästä ja pienestä asiasta.

msg: Kuulostat jo Paavo Väyryseltä "kansa äänestää väärin".
Eikös demokratiassa kuulu äänioikeus jokaiselle täysi-ikäiselle kansalaiselle, joka ei ole holhouksen alainen. Totta on, että suurella osalla esim Helsingin kantakapakoiden vakioasiakkaista ole mitään kuvaa politiikasta saatikka yhteiskunnallisista asioista. Hyvä että osaavat nimetä edes Suomen pääministerin. Samaa on havaittavissa myös nuorten keskuudessa, fiksunkaan tuntuista nuorta ei vain kiinnosta politiikka ja yhteiset asiat, kehitys suunta on huolestuttava. Tähän on ajauduttu juuri tasapaksun politiikan ansiosta, toki yhteiskunnan ollessa suht hyvinvoiva kiinnostus yhteisiin asioihin vähenee. Silti äänioikeuden karsintaa on mahdoton alkaa tekemään, mitkä olisivat kriteerit ja millä taattaisiin ettei mielivaltaisia päätöksiä syntyisi. Keneltä alettaisiin ottaa äänioikeuksia pois? Niin vaikeaa ja mahdotonta.

Kummastusta juuri herättikin miksi Suomalaiset politikot ja muuiden maiden politikot olivat tuloksesta huolissaan, vaalit olivat vapaat ja valvotut, näin ollen tulos oli demokraattinen. Väheksyvätkö politiikkomme demokratiaa? Ehkäpä heidän tulisi katsoa peiliin ja miettiä missä vika on, jos pahaa oloa täytyy purkaa ääriliikkeitä äänestämällä.

Karismaattiset johtajat saavat huomiota ja ovat usein vallassa oli järjestelmänä diktatuuri tai demokratia. Karismaattiset ihmiset osaavat manipuloida ihmisiä ja saavat väkijoukot puoleensa tavalla tai toisella.

Villinä arvauksen tarkoititko kratia päättellä theokratiaa(tai Teokratiaa,arvaus. Tietyllä tavalla harvain valta ja asiantuntija ministerit yms olisivat ihan ok, mutta sitä vartenhan meillä demokratiassa ovat virkamiehet. Niin nämä parjatut virkamiehet, minkä päälle kaadetaan aina vastuu, vaikka he loppujen lopuksi toimivat politikkojen alaisuudessa. Virkamiehet ovat juuri niitä asiantuntijoita ja tekevät käytännön työn taustalla, jonka jälkeen politikko julistaa sanaa kansalle.

Yhtäkaikki demokratia kaikkine puuteineenkin on havaiotusti paras järjestelmä ja siihen asti kunnes toisin on tulee meidän toimia sen periaatteiden mukaisesti.

Sergei_Krivokrasov:

Nyt menit hieman liian pitkälle vertaamalla Le Peniä ja Hitleriä. Ehkä asiat voi nähdä noinkin, mutta kaukana ollaan vielä Natisi vallasta. Paras tapa vastustaa muutosta on vedota jokaisen hieman enemmän ääriliikkeen kohdalla Natseihin tai Vasemmisto ääriliikkeiden kohdalla Staliniin. Ranskan ja Euroopan tilanne ei ole vielä pahalla mallilla, mutta niinkauan kuin Politiikalla on tarjota todellisia vaihtoehtoja (vasemmisto ja oikeisto) niin pahaolo jatkuu ja kehityksen suunta saattaa mennä huonompaan suuntaan.

Mitä Amerikkaan tulee, niin Viikate kertoikin asiasta aika tyhjentävästi. Mielestäni Usalla ei ole mitään syytä alkaa puuttumaan Eurooppalaiseen politiikkaan niinkauan kuin he toimivat mielivaltaisesti.
 

Taito-Ojanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Kärpät
Viestin lähetti Tatzka

Mitä Amerikkaan tulee, niin Viikate kertoikin asiasta aika tyhjentävästi. Mielestäni Usalla ei ole mitään syytä alkaa puuttumaan Eurooppalaiseen politiikkaan niinkauan kuin he toimivat mielivaltaisesti.

Tuosta olen periaatteessa samaa mieltä, mutta käytännössä en. USA toimii itse niin, ettei kuuntele muiden mielipiteitä, vaan joissain tapauksissa suorastaan vaatii, että muiden pitää olla joistain asoista samaa mieltä heidän kanssaan. Älköön vanha manner tehkö samaa virhettä, vaan keskusteltakoon täällä asioista. Jos kommentteja tulee USA:sta, miksei niitä voisi kuunnella? Se on eri juttu, jos sieltä aletaan ihan oikeasti sotkeutumaan Euroopan politiikkaan tai kertomaan, miten pitää toimia. Heitä voisi muistuttaa vaikka siitä, miten maan vallassaoleva presidentti valittiin. Enemmän ääniä vastaehdokkalle, mutta Bush silti valtaan. Mitä demokratiaa se on?
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Suurin ongelmahan tässä tuntuu olevan nyt se että ihmiset eivät tunnu hyväksyvän sitä että toisilla ihmisillä on mielipiteitä.
Siis vaikka Ranskassa valtaan tulisi saatananpalvojapuolue demokraattisesti niin täällä vatvottaisiin sitä miten kansa äänesti väärin jne.

Kysymyshän on täysin siitä mikä on oikea mielipide, te näette selkeästi äärioikeiston huonona asiana joten olette heti etsimässä jotain "ongelmaa" siinä että ihmiset äänestävät sitä.
Eli periaatteessa te(ne jotka tunnistavat itsensä tästä kuvauksesta) pidätte demokratiasta niin kauan kuin päätökset ovat teidän mieleenne. Jos "kansa äänestää väärin" alatte heti etsiä joitain ongelmia äänesyskäytännössä, ihmisten asenteissa jne. Missään vaiheessa ei tule mieleen ajatella että jos enemmistö kansasta haluaa jotain niin silloin se muuttuu yleiseksi normiksi.

Eli siis yhtälailla minä voisin alkaa vatvoa kirkolliskokouksen päätöksiä typeriksi omien mielipiteitteni pohjalta.

Amerikkalaisista en itse paljoa perusta, sisäpolitiikassa saa tehdä mitä tahansa(evoluution opettamiskiellot, abortti verrataan murhaan tjsp. ym.) mutta silti he innokkaasti tuomitsevat meitä eurooppalaisia demokraattisista päätöksistä. Jos enemmistö kansasta haluaa Hitlerin valtaan (kuten Haideria verrattiin) niin mitä vikaa siinä silloin on, ei Haider ollut maailmaa valloittamassa. Mutta mitä tehtiin USA:ssa ja Euroopassa, demokraattiset maat alkoivat painostaa Itävaltaa "väärästä" päätöksestä, mitäs tyhmät kansalaiset käyttivät äänioikeuttaan "väärin".
Eli onko demokratia sitä että kaikki saavat äänestää niin kauan kuin äänestävät "oikein".

Niinjuu minulla ei ole poliittista kantaa eli turha syyttää minua oikeistolaiseksi tms.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Rusinat pullasta?

Jos siis halutaan pitäytyä demokratiassa, pitää hyväksyä kaikenlaiset äänestäjät. Samalla pitää hyväksiä se, että valtaan valitaan äärioikeistolainen rasisti, linkolan hengenheimolainen tai sosialisointia ajava äärivasemmistolainen.

Ei kai demokratia ole sallittu vain oikealla tavalla äänestäville?
Tämä äärioikeiston nousu on se hinta mikä demokratiasta pitää maksaa. Tiettyjen puolueiden kieltäminen on mielestäni arveluttava vaihtoehto.

Tuon signaturen takana oli myös ajatus, joka heräsi ruotsalaista uusnatseista kertovasta dokumentista.
Siinä äärioikeisto vetoaa aina sananvapauteen, mutta tuskin valtaan päästyään sallisi sitä väärin ajatteleville.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Heitän oman lusikkani tähän soppaan pienellä kommentilla.

Ainakin minusta on kohtuutonta poliitikkojen taholta mennä sanomaan kansan äänestäneen väärin, tai jopa syyttää kansaa väärin äänestämisestä. Ennemminkin olisi aiheellista kysyä poliitikkojen itseltään, niin Ranskassa kuin Suomessakin, "Miksi äänestäjät äänestivät näin, mitä virheitä me olemme tehneet".

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros täytti kriteerit vapaista, demokraattisista ja oikeudenmukaisista vaaleista - kansa sanoi oman mielipiteensä ja siihen mielestäni on tyytyminen.

Toisaalta, aina on oikeus esittää mielipiteensä asiasta, myös poliitikoilla on siihen oikeus mutta heidän nyt luulisi kuitenkin miettivän tarkoin mitä sanovat ja kuinka sanansa asettelevat jottei käy niin, että se kääntyy heitä vastaan tai antaa voimia vastapuolelle. Esim. tässä tapauksessa ulkomainen kohu voi jopa innostaa kansallismielisiä patrioottisia ranskalaisia äänestämään toisellakin kierroksella yhtä innokkaasti, tai jopa innokkaammin, Le Peniä.

Me elämme, onneksemme, demokratiassa ja tällöin on otettava huomioon se, että on muitakin yhtä oikeita mielipiteitä kuin omansa. Ja, mielestäni puolueiden kieltäminen ei kuulu demokratiaan kuin äärimmäisenä ratkaisukeinona ts. mikäli jokin puolue syyllistyy selkeään rikolliseen (väkivaltaiseen tms.) toimintaan voidaan pitää aiheellisena puolueen kieltämistä, mutta tässäkin on ongelmansa...

Lyhyelti, hajanaisin ajatelmin,

vlad#16
 

Tatzka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kuten jo moni onkin todennut demokratiassa ei voi äänestää väärin, jos vaalit ovat vapaat ja oikeudenmukaiset. Äänestystulos tulee hyväksyä sellaisenaan, muuten putoaa pohja koko järjestelmältä.

Syyttelyn, torumisen ja vaalien tuloksen kyseenalaistamisen sijaan, politikkojen kuin muidenkin tulisi miettiä, miksi äärioikeistö on nostamassa päätään? Tuskinpa ihmiset huvikseen heitä äänestävät, se on viesti tyytymättömyydestä. Jos aletaan kieltää puolueita ollaan hakoteillä, mitä demokratiaa se on. Ennemminkin politikkojen tulisi näyttää, että heillä on kykyä ottaa opikseen ja kestää kritiikki.

Mielestäni paras tilanne on silloin kun on Vahva maltillinen oikeisto ja vasemmisto. Ääriliikkeet ovatkin vain hätähuuto ja mielenilmaus, pysyvän ilmiön sijasta. Nekin on hyväksyttävä, halusi tai ei. Kuten Vlad totesi, ääriliikeiden toruminen ja vahvat kannanotot ulkomailta vain ruokkivat niitä, eivät heikennä.

Äärioikeisto ja vasemmisto tuskin mailmaa alkaa Euroopassa lähi vuosikymmeninä valloittamaan ja ilmiöt ovat satunnaisia, mutta oireiluun tulee puuttua ajoissa, ei kieltämällä sitä vaan muuttamala vallitsevia tapoja.
 

Taito-Ojanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Kärpät
Niinpä. Tulosten kyseenalaistaminen tai kansalaisten arvosteleminen demokratian väärinkäyttämisestä on säälittävää. Aina hoetaan sitä, että jos ei äänestämällä vaikuta, ei ole oikeutta valittaakaan. Nyt kun kansa on Ranskassa äänestämällä vaikuttanut, valitetaan, että vaikutetaan väärin. Poliitikkojen olisikin todella syytä tiedustella kansalta, miksi he äänestävät ääriliikkeitä, eikä vain syytellä.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Le Pen sai annetuista äänistä 17,02 %, vuonna -88 presidentivaaleissa äänisaalis oli 14 % ja vuonna -95 prosentin verran enemmän eli 15 %. Ehkä äijä pääsee jo yli kahdenkymmenen prosentin ennenkuin täyttää sata vuotta, nythän mies oli 73-vuotiaana vaalien vanhin ehdokas.
Minusta n. 15 % ääniosuus on hiukan ylisuuri ääniosuus "ääri"oikeistolaiselle puolueelle, muttei mitenkään hämmästyttävän suuri.

Oikeastaan toisen maailmansodan jälkeen oikeistolais-populistis-nationalisten puolueiden suosio on ollut Euroopassa yllättävän pientä niiden potentiaaliseen kannatuspohjaan nähden. Olen Viikatteen kanssa aika lailla eri mieltä siitä, etteikö Suomessa olisi kaikupohjaa haiderilais-le penniläiselle puolueelle. Suomessa sotien välisenä aikana Kokoomuksen ja IKL:n äänimäärien suhde taisi olla suunnilleen kahden suhde yhteen. Kyllä Kokoomuksesta oikealle olevalla puolueella olisi poliittisessa kentässä selvästi tilausta, ääniosuus olisi reilu kolmasosa kokoomuksen nykyisestä äänipotista eli tuollaiset seitsemisen prosenttia kaikista annetuista äänistä. Suurin osa äänestäjistä tulisi Kokoomukselta, mutta varmasti osa ex-SMP:ltä, kristillisiltä, nuorsuomalaisilta ja SDP:ltä.

Ei suomalaiselta oikeistopopulistin nousulta puutu kuin karismaattinen johtohahmo ja hyvä iskulause. Olavi Mäenpää - vai mikä tämän turkulaisen kaupunginvaltuutetun nimi olikaan - ei ole vastaus tähän kysymykseen. Jos esim. Niinistö päättäisi etelä-eurooppalaiseen tyylin mukaisesti perustaa oman "Sauli"-puolueen, joka julistaisi muukalaisvihamielisiä ja peruskonservatiivisia arvoja, niin hän saisi varmasti vähintään tuon seitsemän prosentin ääniosuuden. Vasemmistoliitto sai reilut kymmenen prosenttia viime eduskuntavaaleissa, mutta "oikeistoliiton" pitäisi tyytyä hiukan niukempaan osuuteen, kun porvarisella puolella noita puolueita on paljon enemmän kuin vasemmalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös