Rankkarit

  • 9 380
  • 64

Jokeriarska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En ainakaan itse ymmärrä sitä, että rangaistuspotkut/laukaukset on sama kuin heittäisi kolikkoa. Varsinkin jääkiekossa onnistunut rangaistuslaukaus vaatii jo taitoakin aivan pirusti, jotta sen kiekon saa ohi maalivahdin. Tätä taitoa nimenomaan on venäläisillä, ehkä paras maa rankkareissa kiekon puolella.

Jalkapallo on taas eri juttu. Siinä maalivahti pysäyttää ehkä noin 10% prosenttia pilkuista, joten on selvä juttu, että veskarilla on periaatteessa vain voitettavaa. Vetäjältä vaaditaan enemmän kylmäpäisyyttä kuin taitoa, mikä on klisee, mutta aika totta. Nykypelaajista tällaisina rankkarispesialisteina tulee ensimmäisinä mieleen Boron Gaizka Mendieta, joka muistetaan toki parhaiten ehkä Valenciasta huippuvuosinaan. Sama juttu kuin meidän Jari Litmasella. Molempien laukoessa rankkarin, näyttää aina siltä, että maalivahti väistyisi löysän vedon tieltä pois. Litmanen ainakin on missannut ammattilaisurallaan ainoastaan 2 rankkaria. Toinen Ajaxissa ja toinen Liverpoolissa. Molemmissa pallo tolppaan ja veskari harhautettuna väärään suuntaan.

Italian ja AS Roman Totti taas on rohkea ja aika varma pilkun tykittäjä. Kovaa ylös on osatessaan aika mahdoton torjuttava maalivahdille. Eli voisi sanoa, että Jarin neuvo läheltä ylös on edelleen kova sana ;)

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Yksi lisättävä on Keken rankipotku :)
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Kuvernööri kirjoitti:
Tuomari oli varmasti ylpeä itsestään kun sai nussia sääntöpykälää edestä ja takaa. Siellä on varmaan tuomarikopissa tapulteltu toisia selkään tuomaritarkkailijan kanssa oikein urakalla.

Ei vika ole tuomarin, vaan sääntöjenlaatijan. Tai siis olisi, jos jotain vikaa niissä säännöissä tämän kohdan osalta olisi. Itse en sääntöjä sen tarkemmin tunne, mutta käsittääkseni tuomari on toiminut juuri niin kuin hänen ainoa mahdollisuutensa on. Tuota selkääntaputtelu -juttua en ymmärrä.

Rankkareissa on kasa sääntöjä, miksi ihmeessä laukojan ei tarvitsisi niitä noudattaa? Maaliin menneitä vetoja hylätään jatkuvasti, mikä siinä on ihmeellistä?
 

Beneway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres, Mario Lemieux, Jyp
Eikös jompikumpi De Boerin veljeksistäkin missannut 3 rankipotkua yhessä pelissä? Siinä on kyllä varmaan fiilis korkealla vikan jälkeen.

Ja sitten vielä noista chippirankuista sen verran, että ennen viime EM-kisoja tuli ylen kanavilta ohjelma, missä näytettiin parhaita paloja sekä ratkaisu ottelujen maaleja aikaisemmista EM-kisoista. Siinä joku kaveri (ei siis mitään hajua kuka) chippasi rankkarin todella smootisti tolpan kautta häkkiin. Moke jäätyi täysin ja jäi vain paikoilleen seuraamaan katseellaan palloa. Muistaakseni videokuva näytti aika vanhalta, että ei ihan mistään tuoreimmista EM-kisoista ollut. Jos jollakin olisi tietoa (tai jopa videota...?)asiasta niin ilomielin ainakin täällä odotellaan.
 

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
HN kirjoitti:
Ehkä kaikkien aikojen hienoimman rankkarimaalini tein...

Hehheh. Kävi aivan samoin kun pelasin junnuissa jalkapalloa n. 10 vuotta takaperin. Voitin jonkun rankkarikisan harjoituksissa, ja kuinka ollakkaan seuraavassa pelissä taisi meille tulla kauden ainoa pilkku. No, mitäs siinä, koko kaveri oli yhtä makaroonia, hyvä kun pystyssä pysyin kun menin laukomaan palloa verkkoon. Vastustaja vaihtoi maalillekin ilmeisen rankkareiden erikoismiehen , mutta tämä oli edessäni voimaton. Ainoa ero sinun 11-metriseesi oli siinä, että väärään suuntaan aavistanut maalivahti seurasi katseellaan kun pallo pomppi ärsyttävän hitaasti vasemman tolpan kautta verkkoon. En tiedä menikö maaliin kasa multaakin, mutta melkoisesti sitä nurmen alta paljastui kun jalka hieman kuopaisi maata ennen palloa.

Sen koommin ei ole tullut pilkkuja virallisissa otteluissa lauottua, joten prosenttini näissä todellisissa henkistä kanttia mittaavissa suorituksissa on täydet 100.


Miksi nämä huippumiehet eivät koskaan ammu rankkareita kärkipotkulla?

Litin ohella suomalaisista Hongan nykyinen koutsi Mika Lehkosuo oli aikoinaan varma mies pilkulta. Löytyyköhän netistä jostain tilastoa yksittäisten pelaajien urallaan ampumista rankkareista? Eilen löytyi kyllä muuten paljonkin pilkkuhistoriaa, mutta tällaisia tilastoja ei mistään.
 

Haidekkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalpa, Jokipojat, Corey Perry
Beneway kirjoitti:
Eikös jompikumpi De Boerin veljeksistäkin missannut 3 rankipotkua yhessä pelissä? Siinä on kyllä varmaan fiilis korkealla vikan jälkeen.

Frank De Boer missasi Hollannin ja Italian välisessä vuoden 2000 EM-finaalissa kaikkiaan kaksi rankkaria. Hollannillahan De Boer ja Kluivert pääsivät laukomaan rankkaria jo varsinaisella peliajalla jolloin De Boer veti ohi ja Kluivert iski komeasti tolppaan.

Rankkarikisahan olikin sitten varsinaista hollantilaisten näytöstä: De Boer missasi uudestaan, Stam veti suoraan katsomoon, Kluivert onnistui, Boswelt missasi...
Hollanti ulkona. Ikimuistoinn peli mutta huonolla tavalla.

http://www.youtube.com/watch?v=m6Q-F6ZsL4Q&search=holland italia

^^Siinä on muuten video kyseisestä pelistä jossa näkyy ne rankkarit.
 

Snaipperi #16

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Flames, Leijonat&Team Canada
Ehdottomasti Alan Shearer, enpä muista montakaan kertaa jos yhtään milloin olisi epäonnistunut. Ampuu aina voimalla ja yläpussiin.

Toinen on Jari Litmanen, todella varma kaveri. Jarillahan oli aikoinaan tapana pysähtyä ennen pilkkua ja odottaa että veska aavistaa ja sen jälkeen sijoittaa ;).


Kiekossa vaikea sanoa yksittäistä niitä on niin paljon varsinkin venäläiset, yksikin venäläinen tais kolmesti heittää kiekon pussiin Tourilla- mutta ei satu nimi mieleen.


Niin ja futiksesta pakko sanoa vielä Gaizka Mendieta ;)
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onkohan jalkapallon osalta kerätty rankkareista jonkinlaista suht kattavaa ja laajaa tilastotietoa. Mikä on todennäköisyys sille että pallo menee maaliin? Onko rikkeestä tuomituissa rankkareissa ja rangaistuspotkukilpailuissa potkituissa rankkareissa eroa? Miten dramaattisesti rangaistuspotkukilpailun tilanne vaikuttaa onnistumisprosentteihin. Meneekö ratkaiseva potku tavallista todennäköisemmin katsomoon?

Omakohtaisen kokemuksen mukaan voin todeta, että pilkkukisoja edeltävä ainainen puhe siitä, ettei maalivahdeilla ole kuin voitettavaa, on ihan häränkukkua. Floikkarihan pelasi aikoinaan junnufudista maalivahdin kamppeet yllään. Vastassa oli muistaakseni VPS, eli Vaasan Palloseura, ja tapahtumapaikkana jokin junnucup. Olisikohan ollut Seinäjoella.

Junnutasollahan laukaukset ovat usein melko voimattomia ja maali kamalan iso suhteutettuna maalivahtien kokoon. Homman nimi on siis se, että maalivahti yrittää ainakin vähän katsoa mihin kuti lähtee ja pyrkii siihen sitten kurottamaan. Olin laukaisuhetkellä ihan varma että tyyppi ampuu alanurkkaan ja olin jo puoliksi sinne suuntaan menossa. Kuti tulikin sitten puolikovana (hehheh) maata pitkin snadisti pomppien suoraan kohti ja jatkoi parhaaseen hoki-tyyliin sivuunkirjoittaneen 5-holesta verkkon pohjille. Häpesin rankasti, sillä torjuntayritys näytti varmasti todella säälittävältä, mitä se kyllä taisi ollakin.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Lauri kirjoitti:
Tämä on ainakin omasta mielestäni nöyryyttävin tapa missata rankkari.

Valmentaja ei varmaan tuollaisen jälkeen vähään aikaan pistä samaa kaveria uudestaan ampumaan.

perhana! Nyt olis hyvä knoppi tieto jos tietäis sen polskin tai jonkun nimen joka 70 luvulla upotti jossakin välierässä tämän ilmeisesti ensimmäisenä. Oli päättänyt jo ennen turnausta, että jos tulee pilkku omalle kohdalle niin chippailee:D


Tietäiskö joku nimen?
 

Gunners

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Washington
masaman kirjoitti:
perhana! Nyt olis hyvä knoppi tieto jos tietäis sen polskin tai jonkun nimen joka 70 luvulla upotti jossakin välierässä tämän ilmeisesti ensimmäisenä. Oli päättänyt jo ennen turnausta, että jos tulee pilkku omalle kohdalle niin chippailee:D


Tietäiskö joku nimen?

Antonin Panenka.
 

Trabant

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Blackhawks, Newcastle United
Snaipperi #16 kirjoitti:
Ehdottomasti Alan Shearer, enpä muista montakaan kertaa jos yhtään milloin olisi epäonnistunut. Ampuu aina voimalla ja yläpussiin.
Sama. Täysillä yläkulmaan. Varsinkin nuorempana joka kerta. Molari ei olisi saanut niitä kiinni vaikka olisi etukäteen tiennyt mihin veto tulee. Vanhalla iällä taisi tosin kerran tai kaksi jopa sijoittaa.
 
HN kirjoitti:
Higuitan kylmäpäisin (tai kuumapäisin, ihan miten vain) temppu oli silti kyllä oman otsansa viiltäminen auki partaveitsen terällä kesken ottelun. Miehen viereen lensi katsomosta ilotulite, jolloin Higuita heittäytyi nurmen pintaan, kaivoi terän sukkansa sisältä, viilsi lärvinsä auki ja teeskenteli loukkaantuneensa räjähdyksestä.

Eikö kyseessä ollut kuitenkin Chilen maajoukkuevahti Roberto Rojas, joka tämän tempun MM-karsinnassa Brasiliaa vastaan teki?
 
HN kirjoitti:
Huikea temppu joka tapauksessa - teki sen sitten Higuita tai Rojas.

Ja kannattikin: Chile ulos paitsi 1990 kisoista (jonne nyt eivät muutenkaan olisi selvinneet - paitsi jos vekkuli kepponen olisi onnistunut), myös 1994 karsinnoista sekä Rojasille elinikäinen pelikielto.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Tuosta Higuitan scorpion-kickistä, niin tiedä sitten kuinka paljon tempun legendaarisuutta lisää se, että se tehtiin merkityksettömässä harjoitusottelussa, olkoonkin, että ottelu pelattiin Wembleyllä ja itseään Englantia vastaan.


Itseään viilteli tosiaan Rojas ja paitsi, että maksoi itse, niin pisti myös maansa maksamaan tästä kylmäpäisyydestä kovan hinnan (eli Chile ulos seuraavista MM-karsinnoista, Rojasille "ikuinen" kielto). Brasilia johti 1-0 ja Chile olisi ainoastaan voitolla edennyt kisoihin Brasilian sijaan.


Rojas muuten kärsi "vain" 11½ vuotta ikuista kilpailu/toimitsijakieltoaan, ennen kuin mies armahdettiin vuonna 2001 ja nykyään Rojas toimiikin valmentajana.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
mendieta kirjoitti:
Vastustajan paita vain vilahtaa ja näyttää PSV:ltä. Voi toki olla joku muukin jengi.

Vastustaja on Belgradin FK Crvena Zvezda, joka muistaakseni voitti ko. matsin. Clippi on viime vuoden UEFA-cupista ennen Cassanon lähtöä Realiin.
 

Kemulator

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Mane kirjoitti:
Tuosta Higuitan scorpion-kickistä, niin tiedä sitten kuinka paljon tempun legendaarisuutta lisää se, että se tehtiin merkityksettömässä harjoitusottelussa, olkoonkin, että ottelu pelattiin Wembleyllä ja itseään Englantia vastaan.

Maaliahan tuosta ei olisi tullut, sillä ainakin pidemmästä klipistä voi selvästi nähdä Englannin hyökkääjän jäävän paitsioasemaan ja torjunnan jälkeen erotuomarin nostavan käden ylös paitsion merkiksi, minkä The Guardian-lehti vahvistaa. Higuita itse toki väittää, ettei nähnyt avustavan lippua ennen kuin lähti palloa torjumaan.
 

Sampe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins/Turun PalloSeura/Kiekko-Vantaa
Jokeriarska kirjoitti:
Litmanen ainakin on missannut ammattilaisurallaan ainoastaan 2 rankkaria. Toinen Ajaxissa ja toinen Liverpoolissa. Molemmissa pallo tolppaan ja veskari harhautettuna väärään suuntaan.

Kiitoksia varmistuksesta; olen koettanut löytää vastausta siihen millä tavalla se Litin Ajaxin missi tapahtui. Liverpoolin epäonnistumisen olen nähnyt videolta. Hienommin ei juuri voi rankkaria mokata! ;-)

Litin ohella on mainittava se pakollinen eli Matthew Le Tissier: 50 vetoa ammattilaisuralla, 49 sisään. Sitä ei enää tuurin piikkiin voi panna.

Kolmas loistava viimeistelijä jalkapallossa oli Eric Cantona: 17 vetoa Unitedille, 15 kertaa veskari väärään suuntaan ja maali, kerran veskari väärään suuntaan ja tolppa ja kerran ystävyysottelussa tyylitelty, järjettömän korkea chippi ylärimaan.
 

Cam Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Boston Bruins
mm. seuraavat ovat jääneet mieleen.

92' Jarkko Varvio joutuu odottelmaan avausvuoroaan pitkään vihamielisen Tshekkikatsomon buuatessa. Kun lupa viimein tulee, Jakke kylmän viileästi tekee patenttiharhautuksensa rystylle ja Petr Briza ei voi mitään. Suomi lopulta sensaatiomaisesti finaaliin. Samassa skabassa Ketter Suomen maalissa oli itse varmuus, mm. Tomas Jelinek ja Otakar Janceky purivat pölyä.

94' Peter Forsberg. Ei muuta.

94' Luc Robitaille. 2 kertaa kiekko Suomen börsään. Toisella kertaa keikko meinasi karata heti lähdössä, mutta uransa huipulla ollu Lucky-Luc ei pienistä hätkähtänyt ja veivasi Myllyksen ihan pihalle.

94' Roberto Baggio. Tämän olisi Robertolle suonut, mutta pää ei kestänyt.

siinä nyt muutamia.
 
Jos nyt kiekosta puhutaan, niin eikös Kuceran Jiri tehnyt kerran samassa pelissä kaksi rankkaribörsää Lindforsin Saken selän taakse? Oli muistaakseni joku runkosarjan viimeinen peli, jossa ratkottiin pleijaripaikkoja veren maku suussa.
 

Franchi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, ACF Fiorentina
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös