Puolueiden eduskuntavaaligallupit 2023–2027

  • 56 404
  • 664
Ihan hyvää pohdintaa koko viesti, mutta tuosta Keskustan linjasta sen verran, että kannatuksen nostaminen n. 15% tietämiin olisi uskoakseni helppoa. Ei tarvitsisi kuin vaihtaa Kaikkonen puheenjohtajaksi.

Myöskään Kanki-Kaikkonen ei ole mikään suuri poliittinen ajattelija ja taustalta löytyy jopa talousrikostuomioita, mutta eipä tuo ole ennenkään kepulaisia häirinnyt (case Kauko Juhantalo). Supliikkimies, joka sai paljon positiivista julkisuutta Nato-jäsenyysprosessin yhteydessä, vetoaisi varmasti juuri siihen perinteiseen kannattajakuntaan.

Keskustan kannatus tuskin nousee ihan helpolla enää 20:n yläpuolelle. Keulakuvan vaihtaminen uskottavampaan ja houkuttelevampaan toisi kuitenkin varmasti pienen buustin tähän nykytilanteeseen.
Älkää nyt hyvät ihmiset jakako niille neuvoja miten selviytyä kun ollaan pikkuhiljaa pääsemässä niistä eroon.
 
Suosikkijoukkue
JYP
Älkää nyt hyvät ihmiset jakako niille neuvoja miten selviytyä kun ollaan pikkuhiljaa pääsemässä niistä eroon.
Tässä taisi käydä klassisesti, että vaihtamalla ei parantunutkaan. Näin Kokoomuksen kannattajana Vanhas-Masan, Seppo Kääriäisen, Anneli Jäätteenmäen ja Mikko Alatalon treidaaminen Riikka Purraan, BB-Sebastianiin, Vilhelm Junnilaan ja Remontti-Reiskaan tuntuu joltain Mike Milburyn suunnittelemalta kaupalta. Kaikki maisemaa vaihtaneet ovat toki bottom-100 materiaalia mutta kyllä tässä niin paljon jäätiin tappiolle, ettei tätä millään kutoskiekan varauksilla pysty paikkaamaan.

Kun tuo tietty väestöryhmä kuitenkin äänestää, niin jonkun pitää heitä myös edustaa. Enemmin katselen eduskunnassa pönäköitä maakunnan miehiä tekemässä siltarumpupolitiikkaa kuin näitä bensapumppujauhottajia irtisanotumassa klassisesta rasismista.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Kokoomus on nyt suosituin puolue Hesarinkin gallupissa, Demarit ja Persut menettäneet kannatustaan. Ynnä muista Kepu juuri ja juuri yli kymmenen prosentin (10,1%).

 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielenkiintoista. Kansa barrikadeilla hallituksen hirviömäisten leikkausten johdosta ja muutenkin Orpon hallituksen voi sanoa aloittaneen kompuroiden (mikäpä hallitus ei), mutta niin vain Kokkarit kärjessä.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mielenkiintoista. Kansa barrikadeilla hallituksen hirviömäisten leikkausten johdosta ja muutenkin Orpon hallituksen voi sanoa aloittaneen kompuroiden (mikäpä hallitus ei), mutta niin vain Kokkarit kärjessä.
Potentiaalisten Kokoomusta äänestävien kannalta asiat etenevät oikeaan suuntaan, barrikadeilla ovat ihan jotkut muut. Persut ottavat iskut vastaan valtionvarainministeri Purran johdolla ja puskuroivat suurimman osan paheksunnasta.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Alkaa näkymään halltuksen toimet gallupeissa:


Linkki vie ylen sivuille
 
Suosikkijoukkue
HPK
Yleislakkoa puuhataan ja Vasemmistoliitto sukeltaa. Mahtuu toki virhemarginaaliin ja trendi nouseva vrt. vaalitulokseen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
SDP kerää lisäkannatusta Kokoomukselta, Vassareilta ja Vihreiltä. En ihmettele, onhan SDP viestinyt poikkeuksellisen hyvin vrt hallitus tai muut punavihreät. Hallitus voi ottaa ison osan jo viestinnän osalta piikkiinsä. Siihen sitten päälle heikko johtaminen mm. työelämäasioissa niin SDP:n kärkipaikka on selvä.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Alkaa näkymään halltuksen toimet gallupeissa:


Linkki vie ylen sivuille

Vasemmistoliitolla selvästi isoin heilahdus alaspäin. Johtuukohan tuo kuitenkaan hallituksen toimista?

Yleislakkoa puuhataan ja Vasemmistoliitto sukeltaa. Mahtuu toki virhemarginaaliin ja trendi nouseva vrt. vaalitulokseen.

Ei mahdu. Virhemarginaali on demareille tuon 2 py. mutta vasemmistoliitolle vain 1,3 py. Kokoomuksen kyykkäämisestä kohkataan tuohon nähden aivan liiaksi kun ylivoimaisesti merkittävämpi ja merkitsevämpi muutos on tuo vasemmistoliiton sulaminen. Mikähän lienee takana?

Demareilta toki vahva nousu mutta mielenkiintoista että muut keskeiset oppositiopuolueet eivät ole tilanteesta mitenkään hyötyneet, jopa päinvastoin.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Liekö vassareiden suhtautuminen Hamas/Israel-kriisiin ollut joillekin liikaa, se nyt on ainakin tuossa lokakuun aikana ollut esillä.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
En ole yllättynyt SDP:n suosion nousemisesta Lindtmanin noustua puheenjohtajaksi. Nyt demarien johdossa on henkilö, joka keskittyy poliittisiin asioihin ja vieläpä hallitsee ne. Sen lisäksi hän on yhteistyöhaluinen ja kykyinen muiden eduskuntapuolueiden kanssa ja on vieläpä hyvin ihmisläheinen henkilö. Tämän lisäksi hän palauttaa SDP:tä enemmän siihen perinteiseen moodiinsa, josta sitä on viime aikoina yritetty viedä hyvin voimakkaasti vasemmalle puolelle.

Luulen, että ei kaikki demaritkaan katsoneet kovin hyvälle Marinin silmitöntä vihaa Kokoomusta vastaan ja aivan tietoista blokkien synnyttämistä suomeen. En voisi itse kuvitella koskaan äänestäväni demareita mutta pidän siitä tyylistä, jolla Lindtman tekee politiikkaa ja olen ymmärtänyt, että hänestä pidetään eduskunnassa muuallakin kuin omassa puolueessan.

Minusta ainakin on paljon mukavampi seurata SDP:n puheenjohtajaa, joka puhuu asiasta, eikä keskittyminen mene mihinkään marinimaiseen vihanpitoon. Toivottavasti SDP nyt tukee uutta puheenjohtajaansa, eikä heitä häntä bussin alle kuten Urpilaisen viimeksi.
 
Viimeksi muokattu:

Byvajet

Jäsen
Liekö joku kokkari oikeasti vaihtanut Demareihin?

Kaikilla puolueilla on liikkuvia äänestäjiä.

Äänestäjissä on ollut mahdollisesti suurikin joukko ihmisiä, jotka ovat olleet huolissaan Suomen taloudesta ja taloudellisesta vakaudesta tulevaisuudesta. Huoli on saattanut houkutella äänestämään kokoomusta.

Kun nyt on paljastunut, että kokoomus on kiinnostuneempi ideologisista toimista kuin talouden korjaamisesta ja että se vähät välittää leikkausten tulevaisuuden (talous)vaikutuksista, liikkuva väki etsii uutta suuntaa. Demarit ilmeisesti koetaan uskottavimmaksi vastavoimaksi.

Luulin jo, että demarit hautautuvat lopullisesti, mutta näköjään se on taas löytänyt paikkansa. Jokohan keskusta uppoaisi lopullisesti vai tuleeko sekin vielä takaisin. Saattaisi auttaa, jos puolue edes itse tietäisi, mitä se edustaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
En ole yllättynyt SDP:n suosion nousemisesta Lindtmanin noustua puheenjohtajaksi. Nyt demarien johdossa on henkilö, joka keskittyy poliittisiin asioihin ja vieläpä hallitsee ne.

Lindtman käyttää vasemmistoretoriikkaa eri tavalla kuin Marin, mutta Lindtman on minun Kok-puolueellisinkin silmin erinomainen vrt Kokoomuksen yksikään edustaja mm. a-studiossa. Mitä enemmän Lindtman tulee olemaan esillä hallituksen budjettia yms vastaan, sitä parempi demareille. Tällä kertaa ei kannata olla hiljaa ja myhäillä kannatusnousua.

Orpo on valitettavasti Lindtmania selvästi heikompi.

Päähallituspuolueiden kannatus on 37.5 prosenttia ja SDP nyt yksittäisessä gallupissa poikkeavastikin 23.5 prosenttia. Mitä pienemmäksi SDP kuroo yksin tätä eroa, sitä tiukemmalla demaripolitiikalla odotan Lindtmanin haastavan niin PS:ää, Kokoomusta kuin oppositiosta vasemmiston apupuolueita.

SDP:n kannatus voi toki olla vain hyppäys, mutta hallituksen heikon viestinnän ja johtajuuden vuoksi SDP voi myös kasvaa yli 25 prosentin.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Muistaako joku tämän hetken kannatuslukuja 3,5 vuoden päästä, kun lähdetään valumaan vaaliuurnille? No, ei muista. Nyt mennään näillä jaoilla, kun ei mitään isompaa (hallitusta hajottavaa) tyrimistä ole näkynyt…
Ei, mutta eipä tuo yllätys olisi että SDP voittaisi seuraavat eduskuntavaalit, ja sitten olisi taas demarivetoista hallitusta seuraavat 4 vuotta.

Suomen politiikassa "aina" hallituspuolueet menettävät kannatustaan, ja oppositiossa räksyttämällä kannatus kasvaa. Joten olisi aika odotettua että seuraavan hallituksen vetäjä tulee nykyisestä oppositiosta. Ja kun Kepun kannatus tuntuu pysyvän kroonisesti alhaalla, niin kai se demarit sitten olisi.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Liekö vassareiden suhtautuminen Hamas/Israel-kriisiin ollut joillekin liikaa, se nyt on ainakin tuossa lokakuun aikana ollut esillä.
Varmasti vaikuttaa. Juutalaisvastaisuus kuuluu vasemmistossa koko liikkeen perusajatuksiin, joten sikäli ei yllätä. Honkasalo ja pari kaltaistaan eivät koe ongelmaa siinä, että kesä-, heinä-, elo- ja syyskuun natsijahdista siirrytään lokakuussa muistuttelemaan siirtokuntapolitiikan ongelmista hetkessä, kun Hamas tappaa, tuhoaa ja kidnappaa juutalaisia. Ymmärrän niitä, jotka näkevät logiikassa ongelman.

Kaikille kannattajille sanoma ei ehkä mennyt perille.

Toki Honkasalo löysi termin terrorismi ennen Yleä, mutta viikon se vei häneltäkin. Osallistuminen Israelin vastaiseen marssiin tuskin sekään vetää kourallista enempää uusia kannattajia.

Jännä seurata, kauanko saa jatkaa avoimesti heilumista siellä, missä Hamasiakin tuetaan. Ennen kuin siis puolueen sisältä rajoitetaan. Honkasalo on lyönyt tähän kyllä all-in, itse en lähtisi Hamasin tukipilariksi edes välillisesti, mutta arvonsa kullakin. Puolueelle sen luulisi olevan high risk-low reward.

Kotimaassa taas demarit vie edelleen vähän tilaa poliittisella kentällä, toki varmasti pitkän tähtäimen politiikkana on asetelmien paluu siihen, että demarit ei enää ole vasemmistoliitosta vasemmalla.

Voi se hetken päästä tuodakin ääniä.
 
Viimeksi muokattu:

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Ja gallupeja pukkaa: HS-gallup: SDP kiri kokoomuksen ohi suosituimmaksi puolueeksi

Trendi on selvä, mutta marginaalit vaihtelevat. Hallitus menettää kannatustaan, eritoten persut, joista lipeää kannatusta demareihin. Tosin persut eivät useinkaan ole menestyneet gallupeissa aivan tappiin. Ehkä on olemassa joukko persuäänestäjiä, jotka aktivoituvat vasta vaalien edellä.

Ainoa asia, mikä näyttäisi puolen vuoden otannan perusteella olevan varmaa, on se, ettei Keskustan kannatus nouse. Kun se on hallituksessa, se saa osakseen hallitusvastuun aiheuttaman kannatuksen laskun. Ja kun se on oppositiossa, se ei saa opposition kannatuslisää. Kepusta on tullut puoluekentän Aku Ankka.

Ilmiö on ainoa mielenkiintoinen tällä erää. Muut kannatusvaihtelut ovat helposti ymmärrettävissä. Toki syväanalyysi voisi paljastaa mielenkiintoisia siirtymiä, mutta ne voivat myös kumota toisensa. Näyttää siltä, että Keskusta on syvässä identiteettikriisissä. Edelliseen hallitukseen meno tuhosi puolueen oikeistolaisuuden, mutta sitä ei nähdä myöskään vaihtoehtona oikeistolaisuudelle.

Keskustalaisuus, siis poliittisessa keskustassa oleminen on tällä erää huono tapa kerätä kannatusta. Voisi spekuloida silläkin, että liikkuvien äänestäjien määrä on varsin pieni. Ihmiset ovat valinneet puolueensa eivätkä vaihda sitä enää kovinkaan mielellään. Poliittisen kentän mylläykseen tarvittaisiin kokonaan uusi puolue tai uusi idea, eikä sellaista ole näköpiirissä.

Vihreät toi aikoinaan ympäristöaktivismin politiikkaan. PS taas toi mukanaan populismin, heijastaen sitäkin, että duunarit olivat jo pitkään etsineet vaihtoehtoa vasemmistolaisuudelle. Näistä uutuuksista on jo kulunut aikaa, puoluekenttä tuntuu vakiintuneelta. Identiteetit ovat vahvistuneet. En oikein usko minkään uuden aatteen syntymiseen, mutta joku karismaattinen johtaja voisi tuoda säpinää väsyneeseen puoluekenttään.
 
Viimeksi muokattu:

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Kokoomuksen kannatus on noussut ja SDP on sijalla kaksi tällä hetkellä. Persujen kannatus laskee hieman.

RKP:een kannatus on laskenut yllättävän paljon. Saas nähdä miten paljon presidentin vaalit vaikuttavat puolueiden kannatukseen joulu- ja tammikuussa.
 
Hallituspuolueiden kannatus nousi 1,8%-yksikköä ja opposition kannatus laski 2,2%-yksikköä. KD ja RKP kasvattivat suhteellisesti eniten kannatustaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös