Punakone

  • 11 357
  • 43
Tila
Viestiketju on suljettu.

reiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
kaikki
Minua hiukan hämää kun nykyisestä Venäjän maajoukkueesta käytetään 70-luvulla syntynyttä nimitystä "punakone".
Minusta kyseinen nimitys ei sovi nykyiseen Venäjän maajoukkueeseen, koska se ei yllä sellaiseen klap-klap-syöttöpeliin kuin Tihonovin 11 kk vuodesta yhdessä leireilleet pelaajat.
Tämä "punakone"-nimitys syntyi sen aikaisesta herkeämättömästä pelitemmosta, jolla vastustajalta luisteltiin viimeistään kolmannessa erässä jalat alta ja joka väsymättä jauhoi klap-klap-syötöin kuvioitaan (siis syötöt jatkettiin seuraavalle ilman kiekon kuoletusta).
Minusta olisi hyvä, jos jostain arkistoista kaivettaisiin esiin näytettäväksi esim. Neuvostoliiton ja NHL All Starsin ensi mittelö 70-luvulta, niin nuorikin polvi näkisi, mikä se punakone oikeasti oli.
 

kovalev

Jäsen
Minua hiukan hämää kun nykyisestä Venäjän maajoukkueesta käytetään 70-luvulla syntynyttä nimitystä "punakone".
Minusta kyseinen nimitys ei sovi nykyiseen Venäjän maajoukkueeseen, koska se ei yllä sellaiseen klap-klap-syöttöpeliin kuin Tihonovin 11 kk vuodesta yhdessä leireilleet pelaajat.
Tämä "punakone"-nimitys syntyi sen aikaisesta herkeämättömästä pelitemmosta, jolla vastustajalta luisteltiin viimeistään kolmannessa erässä jalat alta ja joka väsymättä jauhoi klap-klap-syötöin kuvioitaan (siis syötöt jatkettiin seuraavalle ilman kiekon kuoletusta).
Minusta olisi hyvä, jos jostain arkistoista kaivettaisiin esiin näytettäväksi esim. Neuvostoliiton ja NHL All Starsin ensi mittelö 70-luvulta, niin nuorikin polvi näkisi, mikä se punakone oikeasti oli.
"Punakone" nimi tarkoitettiin alunperin halventavaksi/vähätteleväksi nimitykseksi. Sillä haluttiin ilmaista se, kuinka konemaista ja ulkoa opeteltua neukkujen peli mukamas oli. Sekin, että pelaajat eivät juurikaan tuuletelleet, katsottiin osoitukseksi epäinhimillisyydestä. Minkä takia 9-0 maalia olisi täytynyt kiljua riemusta ? Kyllä neukut juhlivat aidosti ja vilpittömästi tehdessään niitä suuria maaleja ja ottaessaan niitä suuria voittoja tiukoista peleistä esim. Kanada Cupeissa.
Nykyään sana "punakone" mielletään varmaan positiivisemmin, mutta sillä ei siis ole enää mitään tekoa sanan alkuperäisen tarkoituksen kanssa. Paitsi että pelaajat ovat edelleen venäläisiä.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
"Punakone" nimi tarkoitettiin alunperin halventavaksi/vähätteleväksi nimitykseksi. Sillä haluttiin ilmaista se, kuinka konemaista ja ulkoa opeteltua neukkujen peli mukamas oli.
...
Nykyään sana "punakone" mielletään varmaan positiivisemmin, mutta sillä ei siis ole enää mitään tekoa sanan alkuperäisen tarkoituksen kanssa.
Puhu vain omasta puolestasi ;-)

En ollenkaan mieltänyt tuota nimitystä 70-luvulla halventavaksi saati sitten vähätteleväksi. Kyllä minulle ainakin oli alusta alkaen "punakone" tarkoittamassa pitkiä syöttöketjuja ja konemaisen väsymätöntä luistelua. Ei siinä mitään negatiivista ollut.
 

Quattro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyräsmiehet
Töllöstä tuli kuulemma kisojen aikoihin joku dokumentti punakoneesta, jonka ikävä kyllä missasin. Olisiko jollain tietoa mahtaako kyseinen pätkä olla nähtävissä esim. netissä?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Punakone -termi oli aluksi halventavaksi tarkoitettu, mutta mielestäni termi on menettänyt ajan myötä halventavan merkityksensä ja on nykyisin suhteellisen neutraali ja jopa positiivinen ilmaus entisen Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueesta.

Hieman samoin tavoin on käynyt termille "spagettiwestern", joka oli alunperin kriitikkojen antama halventava nimitys tälle lännenelokuvien genrelle, mutta joka ajan myötä on muuttunut positiiviseksi.

Nykyisen Venäjän vertaaminen punakoneeseen ei tee sille "ainoalle oikealle" punakoneelle oikeutta. Vuoden 2008 maailmanmestari häviäisi 1980-luvun taitteen punakoneelle vähintään viidellä maalilla. Venäjä ei ehkä koskaan tule pystymään samanlaiseen peliin kuin vaikkapa vuoden 1981 Neuvostoliitto, koska neukkujen kiekkoresurssit olivat ihan toisenlaiset kuin nyky-Venäjän alkaen harrastajamääristä ja valmennuksen tasosta.
 

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
Vuoden 2008 maailmanmestari häviäisi 1980-luvun taitteen punakoneelle vähintään viidellä maalilla. Venäjä ei ehkä koskaan tule pystymään samanlaiseen peliin kuin vaikkapa vuoden 1981 Neuvostoliitto, koska neukkujen kiekkoresurssit olivat ihan toisenlaiset kuin nyky-Venäjän.

Mielestäni erot olivat enemmän pelityylissä ja harjoittelussa, kuin pelaajissa. En toki ole silloin vielä elänytkään, joten en ole niitä pelejä nähnyt muuten, kuin videolta vähän, mutta nykyään Venäjällä on taitavia maalintekijöitä varmasti enemmän, kuin oli silloin. Myöskään taidot eivät silloin olleet yliluonnolliset nykyisiin nähden. Sergei Makarov oli älyttömän taitava pelaaja, mutta varmaan tästä saa jotain kuvaa katsomalla Fedorovin peliä MM-kisoissa.
Nykyään pelaajat lienevät nopeampia monet? Krutov oli varmaan jotain Frolovin tapaista, Larionov ehkä lähimpänä Datsyukia, tosin muuten, kuin taidoiltaan(Datsyuk on taitavempi) ja toisaalta Larionovilla oli peliäly täydellinen. Nojoo... eihän siitä kauaa ole, kuin Larionov lopetti, joten sanotaan, että Larionov oli Larionov. Makarov menee ehkä Mogilnyyn, tai Kovaleviin päin?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Mielestäni erot olivat enemmän pelityylissä ja harjoittelussa, kuin pelaajissa.

Tässä joukkueessa ei ollut yhtään KLM-ketjun tasoista ketjua tai Fetisov-Kasatonov -parin tasoista pakkiparia. Ei edes lähellekään. 1980-luvun lopun huippukuntoinen Kamenski-Bykov-Homutov olisi ollut myös selvästi tämän joukkueen ykkösketju. Myös 1980-luvun luottopakkipari Pervuhin-Biljaletdinov olisi ollut suvereenisti tämän joukkueen paras pakkipari.

Maksim Sushinskin, Daniil Markovin, Konstantin Gorovikovin ja Aleksei Tereshenkon tasoisilla pelaajilla ei olisi ollut mitään asiaa yhteenkään 1980-luvun neukkumaajoukkueeseen MM-kisoissa.

Sergei Fedorov on hyvä esimerkki. 38-vuotias konkari oli tämän joukkueen paras pelaaja sekä finaalissa että koko turnauksessa. Vuosien 1989 ja 1990 MM-kisoissa Fedorov pelasi MM-joukkueen kolmossentterinä (vuonna 1989 edellä olivat Larionovin ja Bykovin ketjut), vaikka vuosien 1989 ja 1990 Fedorov oli varmasti parempi jääkiekkoilija kuin vuoden 2008 Fedorov.


mutta nykyään Venäjällä on taitavia maalintekijöitä varmasti enemmän,

En usko. Tässä joukkueessa ei pelannut yhtään Sergei Makarovin, Vladimir Krutovin, Nikolai Drozdetskin tai Andrei Homutovin tasoista maalintekijää. Ovetshkin ja Kovaltshuk ovat loistavia pelaajia, mutta eivät neljän edellämainitun tasoisia jääkiekkoilijoita.




Sergei Makarov oli älyttömän taitava pelaaja, mutta varmaan tästä saa jotain kuvaa katsomalla Fedorovin peliä MM-kisoissa.

Makarovia ei pelaajatyyppinä voi verrata Fedoroviin, joka muuten oli vuoden 1989 MM-joukkueessa kolmossentteri.



Nykyään pelaajat lienevät nopeampia monet?

Ovetshkin ja Kovaltshuk ovat yhtä nopeita kuin Makarov, Krutov ja Homutov parhaina päivinään.




Krutov oli varmaan jotain Frolovin tapaista

Huippukuntoisesta Vladimir Krutovista ei voi puhua edes samana päivänä Aleksandr Frolovin kanssa. Krutov oli parhaimmillaan maailman paras laitahyökkääjä.



, Larionov ehkä lähimpänä Datsyukia,

Tästä olen samaa mieltä. Larionov oli KLM -ketjun heikoin lenkki ja mielestäni Vjatsheslav Bykov oli parempi pelaaja kuin Larionov. Nuori Larionov ja nykyinen Pavel Datsjuk olivat aika samantasoisia pelaajia.



Makarov menee ehkä Mogilnyyn, tai Kovaleviin päin?

Makarov ja Mogilny pelasivat molemmat vuoden 1989 MM-joukkueessa. Tuon joukkueen kolme eka ketjua olivat

Krutov - Larionov - Makarov
Kamenski - Bykov - Homutov
Sergei Jashin - Fedorov - Mogilny
 

Wing

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Nyt taitaa olla aika kullannut muistot Jagsilla. Kerropa miksei kukaan KLM-ketjusta (+Fetisov ja Kasatonov) pystynyt yksilönä nousemaan kiistattomaksi huipuksi NHL:ssä vaikka hyvässä peli-iässä vielä 90-luvun alussa olivatkin? Krutovin kohtaloa nyt ei erikseen tarvitse selvittää. Eiköhän kaikki tiedä mihin hänen uransa Pohjois-Amerikassa kariutui. Muutenkin kiinnostaisi tietää mihin perustat väitteesi "vanhan liiton neukkujen" paremmuudesta verrattuna nykyisiin venäläishuippuihin? Äskäisessä viestissä heitit vain väitteitä ilman perusteluja, joten seuraavaksi voisit tehdä päinvastoin.
 

kovalev

Jäsen
Mahdotonta lähteä vertaamaan vaikka -81 joukkuetta eiliseen Venäjään. Kuinkahan vain olisi pärjännyt tänä päivänä joukkue, jossa esim. taklaaminen oli lähes nollatoleranssissa ?
Ja vuoden -89 Fedorov ei olisi ainakaan peliälyltään voittanut vuoden 2008 Fedorovia. Sergei oli aivan uskomaton tässä turnauksessa ! Alku oli vielä pientä hapuilua, mutta en olisi villeimmissä unissanikaan uskonut, että hän ottaa noin suuren roolin joukkueessa. Pisteidenkin valossa hän pelasi elämänsä parhaan kv.turnauksen.
Ehdottomasti kaikkien aikojen top 3 venäläissentteri, ellei jopa nro.1 (ainakin vielä toistaiseksi).
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Nyt taitaa olla aika kullannut muistot Jagsilla. Kerropa miksei kukaan KLM-ketjusta (+Fetisov ja Kasatonov) pystynyt yksilönä nousemaan kiistattomaksi huipuksi NHL:ssä vaikka hyvässä peli-iässä vielä 90-luvun alussa olivatkin?

Jokainen em. pelaajista oli yli kolmikymppisiä siirryttään NHL:ään, joten uran parhaat vuodet olivat jo takana. Kulttuurishokki pitää myös huomioida. Larionov kesti kulttuurishokin näistä parhaiten ja varmaan osaksi siksi pelasi huipulla vielä 42-vuotiaana.

Jos joku 32-vuotias Gretzky olisi heitetty Neuvostoliiton liigaan niin en usko että hän olisi iskenyt pisteitä samalla ottelukeskiarvolla kuin NHL:ssä.

KLM-sukupolvea nuorempi sukupolvi (Fedorov, Bure, Mogilny) nousi nopeasti supertähteyteen, koska heille kulttuurishokki oli pienempi kuin vanhemmille uransa ehtoopuolella oleville pelaajille.


Muutenkin kiinnostaisi tietää mihin perustat väitteesi "vanhan liiton neukkujen" paremmuudesta verrattuna nykyisiin venäläishuippuihin?

Perustan sen omiin havaintoihini. Mulla on nauhalla useita Neuvostoliiton otteluita, joten voin verrata heidän otteluitaan nykypäivän otteluihin.


Äskäisessä viestissä heitit vain väitteitä ilman perusteluja, joten seuraavaksi voisit tehdä päinvastoin.

Noh, perusteluina ovat oma arviointikyky ja mahdollisuus verrata reaaliajassa takavuosien Neuvostoliiton pelejä nykyisen Venäjän peleihin.

Toinen perustelu on tapaus Fedorov, joka oli nyt 38-vuotiaana joukkueensa paras pelaaja, mutta huippukuntoisena parikymppisenä joutui pelaamaan kolmosketjun sentterinä vuoden 1989 kisoissa.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ehdottomasti kaikkien aikojen top 3 venäläissentteri, ellei jopa nro.1 (ainakin vielä toistaiseksi).

Petrov ja Maltsev menevät mun listalla vielä Fedorovin ohi. Fedorov on kolmonen, Starshinov ja Bykov seuraavat perässä.
 
Suosikkijoukkue
Timo Rajalan Kultainen Takki
Nuo Jagsin kertomat "totuudet" pätevät ehkä jos verrataan kyseisiä pelaajia ja ketjuja aikalaisiinsa (nimenomaan MM-kisoissa), mikä on ehkä ainoa jollain tavalla pätevä tapa verrata pelaajia 20 vuoden takaa nykyisiin. Pelaajien absoluuttista taitotasoa ei pysty mitenkään vertaamaan noin pitkältä aikaväliltä. Nykyään on kyseessä täysin eri peli kuin tuolloin.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Kuinkahan vain olisi pärjännyt tänä päivänä joukkue, jossa esim. taklaaminen oli lähes nollatoleranssissa ?

En ymmärrä mitä tarkoitat tällä. Taklaaminen ei ollut nollatoleranssinssa vuonna 1981. Kyseisen vuoden MM-turnaus on yksi MM-historian "likaisimmista" juuri törkeiden taklausten osalta, varsinkin herran nimeltä Barry Long ansiosta.


Ja vuoden -89 Fedorov ei olisi ainakaan peliälyltään voittanut vuoden 2008 Fedorovia.

Voi olla että peliäly on Sergeillä kehittynyt vuosien myötä, mutta jalat kävivät vuonna 1989 eri tahtiin kuin vuonna 2008.



Sergei oli aivan uskomaton tässä turnauksessa ! Alku oli vielä pientä hapuilua, mutta en olisi villeimmissä unissanikaan uskonut, että hän ottaa noin suuren roolin joukkueessa. Pisteidenkin valossa hän pelasi elämänsä parhaan kv.turnauksen.

Näin. Minulle Fedorovin peli oli yllätys. Miten paljon Venäjän maajoukkue onkaan menettänyt sen vuoksi, että Fedorov ei pelannut kertaakaan MM-kisoissa vuosina 1991-2007!
 

Ferris

Jäsen
Näin. Minulle Fedorovin peli oli yllätys. Miten paljon Venäjän maajoukkue onkaan menettänyt sen vuoksi, että Fedorov ei pelannut kertaakaan MM-kisoissa vuosina 1991-2007!

Ja kuinka paljon Venäjän maajoukkue olisikaan menettänyt tänä vuonna, jos Fedorov ei olisi käynyt kääntämässä peli-ilonappulansa kympille Washingtonissa? Uskallan väittää, että tuskin olisi Columbuksessa kautensa päättänyt Feds ollut samassa iskussa MM-kisoissa kuin tämä peli-iloa pursuava veteraani. Tiedä olisiko edes lähtenyt koko kisoihin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kun katsoo noita vanhempia pelejä niin ei voi välttyä siltä, etteikö tempo olisi rauhallisempi ja pelaajat aika lailla heiveröisempiä ja joukkuepuolustus aukollisempaa. Siinä mielessä uskon, ettei samalle viivalle asettaminen olisi välttämättä nykyajan tappioksi. Huipuilla on myös nykyään paljon suurempia vaikeuksia dominoida peliä, koska eniten on kehittynyt pelin yleistaso, ero keskitasoiseen massaan on paljon pienempi: perustaidot, perusfysiikka, peruspelinopeus ja pelinäkemys ovat aivan eri tasolla kuin muutama vuosikymmen sitten. Jos sitten puhutaan lahjoista ja potentiaalista niin ne tietysti ovat ajattomia.
 

dabs

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Vaikka itse en olekkaan mikään historiantuntija, niin epäilen vahvasti että vuoden -81 punakone pärjäisi tätä nykyistä -08 vastaan.

Täytyy kuitenkin huomioida miten paljon peli on muuttunut tuossa ajassa. Ensinnäkin varusteet, etenkin luistimet ja mailat ovat kehittyneet huomattavasti noista ajoista. Maalivahtien varusteet ovat kasvaneet myös huomattavasti ja maalinteko on sitä kautta vaikeampaa kuin vuoden -81 aikoihin.

Peli on muuttunut joka osa-alueella nopeammaksi ja fyysisemmäksi ja näin en voisi millään uskoa, että vanha punakone pärjäisi tämän päivän vastineelle. Nykyisin erot maailman huipulla ovat muutenkin kaventuneet, koska kaikki pelaajat ovat täysammattilaisia ja toiminta on muutenkin eri tavalla organisoitua ja valmennus kehittynyt noista ajoista. Näin Suomenkin maajoukkue ei ota mitään kymmenen nolla kuonoon punakoneelta, neljä-nolla riitti tällä kertaa.

Aika moista spekulaatiota tällaiset ali vs. tyson, punakone vs. 08 venäjät kyllä ovat, mutta saahan sitä jauhaa..
 
Kuten mjr tuossa ylempänä jo sanoikin, ei jääkiekkoa vuonna 1981 ja 2008 voi verrata - tai voi, mutta silloin pitää ottaa huomioon realiteetit. Kaikki, aina välineistä lähtien, on kehittynyt paljon. Pelaajien keskitaso on noussut merkittävästi, mikä tekee sen, ettei ylivertaisia pelaajia tai joukkueita nouse enää niin selvästi esille. Neukut olivat kovia aikanaan, mutta nykypäivän tähdet ovat takuuvarmasti edellä, etenkin fyysisesti; luistelunopeus, kaksinkamppailuvahvuus jne. Myös peli on taktisesti kehittynyt, jolloin heikommatkin joukkueet pystyvät laittamaan kampoihin vahvemmilleen, kuten esim. Norja teki näissä kisoissa ja muutama muu aiemmin.
Jagsille siis ohjelmistopäivitys tilaukseen, niin todellisuus valkenee paremmin.
 

Wing

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Toinen perustelu on tapaus Fedorov, joka oli nyt 38-vuotiaana joukkueensa paras pelaaja, mutta huippukuntoisena parikymppisenä joutui pelaamaan kolmosketjun sentterinä vuoden 1989 kisoissa.
Et kai tosissasi oleta, että parikymppinen Fedorov olisi ensimmäisissä arvokisoissaan syrjäyttänyt legendaariset punakosentterit? Väitän, että Sergei Fedorov vuosimallia 2008 on parempi pelaaja kuin vuonna 1989 vaikka parasta teräänsä mies vuosien saatossa onkin menettänyt varsinkin hyökkäyssuuntaan. Perustelen tätä sillä, että nykyisin Fedorov on huippumonipuolinen ja karismaattinen johtava pelaaja, jonka panos joukkueelle ei todellakaan näy pelkistä tilastoista. Vuonna 1989 Fedorov ei ollut vielä lähelläkään parastaan. Lopullisesti hän kehittyi huipuksi Scotty Bowmanin alaisuudessa Detroitissa, kun ymmärsi jääkiekon salat kokonaisvaltaisemmin. Esimerkiksi tulokaskaudellaan NHL:ssä Fedorov ei ollut vielä lähelläkään samaa kuin voittaessaan Hart Trophyn vuonna 1994. Tämän näkee myös selkeästi niistä vanhoista videoista. Huippupelaaja Fedorov ei varmasti ollut vielä 1989 mm-kisoissa, kun vertaa siihen miten hän dominoi peliä 90-luvulla ja 2000-luvun alussa.

Otatko muuten lainkaan huomioon vanhaa lätkää uuteen verratessasi, että peli on kehittynyt ja taso laajentunut huomattavasti sitten 1980-luvun? Silloin nähty Gretzkyn tai KLM-ketjun kaltainen dominointi ei mitenkään onnistu nykykiekkoilussa. Yleistaso on kiekkoilussa noussut niin paljon sitten noiden päivien. Vanhojen pelaajien vertaaminen nykypelaajiin ei alun alkaenkaan ole kovin mielekästä puuhaa, koska objektiivisen arvion tekeminen on mahdotonta rajusti muuttuneiden olosuhteiden vuoksi.
 

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
Tässä joukkueessa ei ollut yhtään KLM-ketjun tasoista ketjua tai Fetisov-Kasatonov -parin tasoista pakkiparia. Ei edes lähellekään. 1980-luvun lopun huippukuntoinen Kamenski-Bykov-Homutov olisi ollut myös selvästi tämän joukkueen ykkösketju. Myös 1980-luvun luottopakkipari Pervuhin-Biljaletdinov olisi ollut suvereenisti tämän joukkueen paras pakkipari.

Khomutov oli Makarovin tasoinen kynä ja hänet usein jätetään kovin pienelle huomiolle. Oli todella hyvä pelaaja. Bykov on minulle täysin outo pelaajana. Kamenskin nyt muistaa vielä NHLsta.
Puolustajissa Venäjällä on kyllä parannettavaa. Ehkä joku nuorista sieltä nousee...


Maksim Sushinskin, Daniil Markovin, Konstantin Gorovikovin ja Aleksei Tereshenkon tasoisilla pelaajilla ei olisi ollut mitään asiaa yhteenkään 1980-luvun neukkumaajoukkueeseen MM-kisoissa.

Ei nytkään, jos kaikki parhaat olisivat NHLsta mukana. Jos Venäjällä olisi kaksi ketjua, joissa olisi parit Kovalchuk-Datsyuk ja Ovechkin-Malkin, eivät nämä varmaan paljoa kalpenisi punakoneelle.


vaikka vuosien 1989 ja 1990 Fedorov oli varmasti parempi jääkiekkoilija kuin vuoden 2008 Fedorov.

Ehkä oli kevyempi jalka, mutta nyt sillä on parempi peliäly.


En usko. Tässä joukkueessa ei pelannut yhtään Sergei Makarovin, Vladimir Krutovin, Nikolai Drozdetskin tai Andrei Homutovin tasoista maalintekijää. Ovetshkin ja Kovaltshuk ovat loistavia pelaajia, mutta eivät neljän edellämainitun tasoisia jääkiekkoilijoita.

Minun mielestä Ovetchkinin ja Kovalchukin yksilökohtaiset kyvyt maalintekoon ovat paremmat, kuin NL-aikaisilla pelaajilla. NL aikana pelattiin ensin täydellinen paikka ja ehkä tyhjä maali syöttelemällä, mutta Ilja ja kumppanit omaavat toisenlaisia taitoja, kuten vetää täydellinen rannari useamman pelaajan jaloista, sekä voimahyökkääjän kykyjä. NL-pelaajat olivat fyysisesti heikompia, eivätkä sopineet siten NHLaan niin hyvin.
Nykyään myös maalivahtipeli on parempaa. Makarov ei olisi tehnyt NHLssa 40 maalia viivalta, kuten Kovalchuk, vaan hän myös NHLssa teki vain lähes tyhjään maaliin, mistä kertoo yli 20 olevat laukaisuprosentit.


Makarovia ei pelaajatyyppinä voi verrata Fedoroviin, joka muuten oli vuoden 1989 MM-joukkueessa kolmossentteri.

Jep, Fedorov on puolustava sentteri ja pelaajana entisaikoijen pelaajista ehkäpä lähimpänä Petrovia.(mene ja tiedä)
Makarov oli puhtaasti "kynä". Joku Venäjän versio Jagrista.

edit. Siis lähinnä tarkoitin vertauksella, että Fedorovin taidot ja peliäly muistuttavat Makarovia. Pappa-Makarovissa olisi hyökkäyspäässä ollut paljon samaa, kuin pappa-Fedorovissa.


Huippukuntoisesta Vladimir Krutovista ei voi puhua edes samana päivänä Aleksandr Frolovin kanssa. Krutov oli parhaimmillaan maailman paras laitahyökkääjä.

Joo ei tietenkään, mutta tarkoitin, että pelaajatyyppinä taisi olla Frolovin tapainen...


Makarov ja Mogilny pelasivat molemmat vuoden 1989 MM-joukkueessa. Tuon joukkueen kolme eka ketjua olivat

Krutov - Larionov - Makarov
Kamenski - Bykov - Homutov
Sergei Jashin - Fedorov - Mogilny

Kyllä, mutta olihan Makarovkin tuon ikäisenä, mitä Mogilny, nelosketjussa! Silloin joskus 78, kun aloitti pelaamaan maajoukkueessa. Kyllähän tuossa porukassa, minkä esität, ilman muuta kaksi yhteen hiottua huippuketjua pelaa yhdessä ensimmäisinä ketjuina.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Nykyisen Venäjän vertaaminen punakoneeseen ei tee sille "ainoalle oikealle" punakoneelle oikeutta. Vuoden 2008 maailmanmestari häviäisi 1980-luvun taitteen punakoneelle vähintään viidellä maalilla. Venäjä ei ehkä koskaan tule pystymään samanlaiseen peliin kuin vaikkapa vuoden 1981 Neuvostoliitto, koska neukkujen kiekkoresurssit olivat ihan toisenlaiset kuin nyky-Venäjän alkaen harrastajamääristä ja valmennuksen tasosta.

Jääkiekko on muuttunut noista päivistä sen verran, että silloinen punakone häviäisi tänä päivänä kaikille SM liigajoukkueillekin.

Lähes kaikkien SM liiga pelaajien henkilökohtaiset ominaisuudet ovat tällä hetkellä tuon punakoneen tasolla. Tämä seurausta ammattilaisuudesta, joka antoi punakoneelle sen edun mikä sillä oli. Toisaalta esim. mailat antavat pelaajille valtavan edun verrattuna tuon ajan Koho 221:een tai maalivahtien varusteet.

Taktinen osaaminen ja sen toteutus on tänä päivänä aivan eritasolla, kuin silloin. Olisi mielenkiintoista nähdä, kun esim. Aarnio tai Niko Mikkola ajaisivat Fetisovin seinälle, kun tämä antaisi pakki - pakkia rauhallisin siirroin...

Tämä siis, jos vuoden 1980-luvun alkuvuosien punakone siirrettäisiin sellaisena nykypäivään.
 

kovalev

Jäsen
Jääkiekko on muuttunut noista päivistä sen verran, että silloinen punakone häviäisi tänä päivänä kaikille SM liigajoukkueillekin.

Lähes kaikkien SM liiga pelaajien henkilökohtaiset ominaisuudet ovat tällä hetkellä tuon punakoneen tasolla. Tämä seurausta ammattilaisuudesta, joka antoi punakoneelle sen edun mikä sillä oli. Toisaalta esim. mailat antavat pelaajille valtavan edun verrattuna tuon ajan Koho 221:een tai maalivahtien varusteet.

Taktinen osaaminen ja sen toteutus on tänä päivänä aivan eritasolla, kuin silloin. Olisi mielenkiintoista nähdä, kun esim. Aarnio tai Niko Mikkola ajaisivat Fetisovin seinälle, kun tämä antaisi pakki - pakkia rauhallisin siirroin...

Tämä siis, jos vuoden 1980-luvun alkuvuosien punakone siirrettäisiin sellaisena nykypäivään.

Tässä oli jo hieman värikynää, mutta se olikin kevennys...olihan ?
 

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
KLM-sukupolvea nuorempi sukupolvi (Fedorov, Bure, Mogilny) nousi nopeasti supertähteyteen, koska heille kulttuurishokki oli pienempi kuin vanhemmille uransa ehtoopuolella oleville pelaajille.

Kyllä, mutta myös näiden pelityyli oli ehdottomasti sopivampi NHLaan, kuin edellisen huippuketjun. Kaikki nämä nuorisoketjun miehet olivat erittäin nopeita ja omasivat nykyään tutumpia maalintekotaitoja. Bure oli yksilönä myös sellainen, että menestyminen NHLssa oli helpompaa, kuin esim. Makarovilla.
Bure ei tarvinnut syöttöpeliä ja pyörittelyä paikan rakentamiseksi. Riitti, kun otti pari potkua omasta päästä ja kaveri tuli räjähtävällä voimalla joko puolustuslinjan läpi, tai ympäri.
NL-pelaajat olivat riippuvaisempia tilasta. Tosiaan... nykyään Ovechkin tekee maaleja neljän pelaajan keskeltä, kun viides roikkuu niskassa.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Tässä oli jo hieman värikynää, mutta se olikin kevennys...olihan ?

Niinkö? En olisi aivan varma, vaikken neuvostoliiton peliä olekkaan livenä ikinä nähnyt nuoren ikäni puolesta. Sikäli voisin pitää turpani kiinni, mutta olen katsonut videoita cccp:n pelistä ja sen punakone dokumentin parin vuoden takaa. Ihan erikiekkoahan se silloin oli kuin nykyään. Ja väittäisin, että nykyinen Venäjän mestarijoukkue kepittäisi tuon aikaisia Neuvostoliiton superjoukkueita, miten haluaisi.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ja väittäisin, että nykyinen Venäjän mestarijoukkue kepittäisi tuon aikaisia Neuvostoliiton superjoukkueita, miten haluaisi.
Niin, mutta minkä aikakauden olosuhteet tällaisessa mielikuvituskamppailussa vallitsisivat? Eli pelaisiko Neuvostoliiton superjoukkue niillä samoilla (nyt vanhanaikaisilla) varusteilla kuin silloinkin? Tai siis täsmällisemmin kysyen, matkustaisiko Neuvostoliiton superjoukkue aikakoneella nykyhetkeen vai nykyinen Venäjän mestarijoukkue esim. 80-luvulle? Laitettaisiinko molemmille joukkueille samanlaiset varusteet päälle, jotta vertailukelpoisuus säilyy?
 

kovalev

Jäsen
Niinkö? En olisi aivan varma, vaikken neuvostoliiton peliä olekkaan livenä ikinä nähnyt nuoren ikäni puolesta. Sikäli voisin pitää turpani kiinni, mutta olen katsonut videoita cccp:n pelistä ja sen punakone dokumentin parin vuoden takaa. Ihan erikiekkoahan se silloin oli kuin nykyään. Ja väittäisin, että nykyinen Venäjän mestarijoukkue kepittäisi tuon aikaisia Neuvostoliiton superjoukkueita, miten haluaisi.

Minä kommentoinkin väitettä, että NL;n maajoukkue -81 häviäisi mille tahansa tämän päivän sm-liiga joukkueelle. En väitä, etteikö näin olisi, mutta sen väitteen todistaminen vaatisi kyllä sen luokan syväanalyysia ja suhteuttamiskykyä, että kädet nousee pystyyn ainakin täällä.

Nimittäin henkilö joka väittää, että mikä tahansa sm-liiga joukkue(2008) voittaisi NL;n maajoukkueen -81, väittää samalla, että mikä tahansa sm-liiga joukkue(2008) voittaisi myös vuoden -81 Team Canadan mennen tullen, sillä niin teki myös vuoden -81 Neuvostoliitto.

Eli en tyrmää suoralta kädeltä, mutta ei tuota ihan noin köykäisesti voi heittää absoluuttisena totuutenakaan.

70-80 luvulla oli ottelukohtaisesti suuriakin eroja esim. vauhdissa ja fyysisyydessä. Esim. -79 Challenge Cupissa mentiin todella coast to coast. Myös -87 Canada cupin finaalit voisivat periaatteessa olla tämän päivän lätkää.
Sitten taas jossain mm-peleissä vauhti oli sellaista tämän päivän 4-divari tasoa
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös