Ai täällä on puhetta ihan jostain vaikutteista vai? Oma kirjallisuuden tietämys on niin ala-arvoisella tasolla, kun lukemista en hirveämmin ole harrastanut, joten eipä minulla mitään vaikutteita ollut. Kaikki kumpusi jostain aivojen ja peräsuolen välimaastosta. Lähempänä varmaankin jälkimmäisenä mainittua.
Jotenkin lukijana tuli sellainen olo, että kaikki kirjoittajat halusivt olla maalintekijöitä, joka johti siihen että juonikuviot juoksi hyvin vauhdilla eteenpäin. Tämä aiheutti ajoittain aikamoisia epäloogisuuksia kirjoituksiin. Esimerkiksi Tupla Laseen tapaaminan oli Roylla ensin kahden tunnin päästä, seuraavalla kirjoittajalla kuuden tunnin päästä jne.
Tämä harmitti tarinan edetessäni itseäni kyllä jonkin verran. Välillä tuntui siltä, että kirjoittaja ajoi liialti sitä "omaa ideaansa" paperille eikä täysin kunnioittanut edellisen/edellisten kirjoittajien osuuksia. Juoni sitten hyppi ja pomppi hirvittävästi, ja samalla tarinaan syntyi noita epäloogisuuksia.
Itsehän oli niin pirskatin etevä, enkä kirjoittanut juonta kolmella vuorollani eteenpäin kovin hirveästi, ja keskityinkin enemmin vahvistamaan tuota tarinan perustaa. Ykköskiepillä sankarimme pääsi lihatehtaalta auton kyytiin, kakkosrundilla kerrostaloasunnosta lähimmälle kujalle ja viimeinen seti menikin pidemmän päälle vain Majurin kämpillä sekoillessa.
Olinko muuten ainoa, joka kirjoitti takauman?
En näemmä ole siis maalintekijä, vaan joku 13. hyökkääjä.
Jollain tavalla sitä olisi itse toivonut selkeämpää juonta kirjoituksiin. Uskon, että se olisi lisännyt enemmän mielenkiintoa tarinaa kohtaan. Nythän teillä taisi ihan säännöissä/ohjeissa olla se, että juonikuvioita ei kirjoiteta liian tiukiksi. Jotta ne ei sitten sido seuraavaa kirjoittajaa. Minun mielestäni tällainen kirjoitelma kuitenkin etenisi huomattavasti mielekkäämmin, mikäli jokainen kirjoittaisi ns. yhden luvun tarinasta. Tällöin luku lopetettaisiin selkeään tilanteeseen ja siinä jo tavallaan johdateltaisiin seuraavaan lukuun. Voihan sitä luvun päättää niinkin, että pää henkilöllä on muutama erilainen mahdollisuus tulevaisuuden kannalta, mutta nämä mahdollisuudet olisi hyvä alustaa jotenkin. Tämä olisi lukijan kannalta mielekkäämpi.
Alunperinhän hommassa piti olla tuo haaste-toiminto, jossa seuraavalle kirjoittajalle annettaisiin jokin tehtävä, joka pitäisi oman vuoron aikana toteuttaa. Tästä kuitenkin luovuttiin, sillä ainakin minä osaltani halusin, että pidetään homma mahdollisimman yksinkertaisena, kun kyseessä on ensimmäinen yritys.
Yksi luku per kirjoittaja olisi tietysti tietynlainen ideaalitilanne, sillä tuota kautta juoni soljuisi varmasti paljon mukavammin ja tasaisemmin eteenpäin, mutta tällöin homma vaatisi kirjoittajilta enemmän panostusta.
Parannus ehdotuksenani tulevaisuuden kannalta voisin ehdottaa sitä, että tarina laajennettaisiin neljään kirjoitusvuoroon. Mikäli kirjoittajien määrä pysyy suht vakiona. Tämä toisi kaikille hieman enemmän aikaa toteuttaa itseään, sekä tuoda persoonallisuutta tarinaan.
Lisäksi ehdottaisin, että kirjoitusvuoro olisi jatkossa kolmen päivän mittainen. Tämä helpottaisi ajankäytön kannalta.
Hyviä ehdotuksia molemmat. Jotkut taisivat olla sillä kannalla, että yksikin kirjoituspäivä riittäisi, mutta kyllähän se totta on, että jos halutaan kunnon tarinaa värkätä, niin päiviä oman pätkän suunnitteluun tulisi olla riittävästi. Nopea tykitys on taas mielekkäämpää seurata.
Myös tarinan suunnittelussa voisi mahdollisesti ottaa huomioon luvun rakenteen, teeman. Eli jaettaisiin kirjoitusvuorot ja samalla jaettaisiin teemat. Eli esimerkiksi: kerro sivuhenkilöistä, vie juonta eteenpäin, tuo uusi juonikuvio, kerro päähenkilöstä jne. Mikäli näitä teemoja olisi nyt vaikka se neljä kappaletta ja kirjoitusvuoroja kullakin se neljä kappaletta niin jokaiselle kirjoittajalle voisi taata yhden vuoron kustakin teemasta. Lisäksi teemat pitäisi jaotella jotenkin järkevästi jotta ne toimisi. Eli ei kahdessa perättäisessä luvussa uutta juonikuviota. Toisaalta taas ennalta-arvaamattomuus on näiden tarinoiden juoni ja se voisi olla ihan hauskaakin, että rakenne ei ole vakio.
Joku tämäntyyppinen kuvio on minullakin pyörinyt mielessä, mutta en vain ole saanut puettua sitä sanoiksi. Eli tällainen teemojen jakaminen olisi todellakin ehkä se paras keino saada hommaan enemmän järkeä. Vähänhän tämä sivuaa tuota "haastamis-juttua", mutta jos teemat jaettaisiin heti vuorolistan julkitullessa, ei sormi-suuhun -tilanteita oman vuoron koittaessa tulisi.
Jos/kun seuraavaa läpsystä vaihto -kirjoitelmaa aletaan virittelemään, tulenee jonkinlaiset teema-rajoitukset mukaan tarinaa.
Kiitokset rakentavasta palautteesta! Eipä muuta kuin etiäppäin.