Mainos

Pudotuspelien erikoismiehet

  • 4 836
  • 27

Gemondo

Jäsen
Jääkiekon suolaa eli pudotuspelejä kun on jo tovi tullut odoteltua vesi kielellä niin herätelläänpä hieman keskustelua näistä kaukalon kovimmista kundeista - eli pudotuspelien erikoismiehistä.

Mikä sitten tekee pelaajasta pudotuspelien erikoisosaajan? Se on tietenkin jokaisen henkilökohtaisesti arvosteltava asia, mutta itse määrittelen tämän kategorian pelaajat siten että he pystyvät toistuvasti parantamaan otteitaan pudotuspeleissä verratuna runkosarjaan. Eli kun tärkeitä pelejä aletaan pelaamaan, löytyy näiltä miehiltä se yksi tai kaksi extravaihdetta joka erottaa heidät massasta. Itse pidän tärkeänä ominaisuutena myös sitä että tämä tapahtuu toistuvasti, joten yhden kevään ihmeitä en tähän joukkoon laske vaikka jopa Conn Smythe löytyisikin takan reunalta.

Keitäs heitä sitten on? Ensimmäisenä mieleeni tulee nimet kuten Patrick Roy, Claude Lemieux, Esa Tikkanen, Daniel Briere ja aktiivipelaajista Chicagon tähtiduo Toews & Kane. Myöskään Mr. Game7:ä Justin Williamsia ei tässä voi jättää mainitsematta. Claude Giroux on myös osoittanut viihtyvänsä pudotuspeleissä erinomaisesti, mutta pelien määrä on vielä melko vähäinen.
Tosin tilastoja kun katsoo niin kukaan näistä (pl. Giroux) ei ole pelannut pudotuspeleissä paremmilla statseilla kuin runkosarjassa, mutta uskallan väittää että nämä pelaajat o(li)vat juuri niitä kavereita jotka jokainen valmentaja ja fani haluaisi omaan jengiin varsinkin kevään peleihin.

Sitten on pelaajia kuten Brian Bickell, Daniel Cleary ja Dustin Penner, jotka saivat itselleen ehkä hieman suuremman sopimuksen juuri pudotuspelinäyttöjen perusteella, mutta osoittautuivatkin lopulta ihan tavallisiksi kuolevaisiksi myös kevään peleissä. Ville Leino tuli myös mieleen näitä muistellessa mutta Leino ei tuon ison sopimuksensa jälkeen enää pudotuspelejä NHL:ssä pelannut joten ehkä Leino menee tuohon seuraavaan kategoriaan.

On myös tapauksia kuten Phil Kessell, joka on pelannut hyvin pudotuspeleissä, mutta otanta on vielä niin pieni että lisänäyttöjä nimenomaan toistuvasta onnistumisesta vaaditaan pudotuspelien erikoismies-ansiomerkin saavuttamiseen. Tähän kastiin voisi laskea myös esimerkiksi Tyler Johnsonin ja Matt Beleskeyn. Sitten on tuo edellämainittu tapaus Ville Leino, jolta ei valitettavasti enää kyllä tulla lisänäyttöjä näkemään.

Brad Richards ansaitsee myös ehdottomasti maininnan, hänellä tosin on vyöllään useiden loistavien pudotuspelien lisäksi yhdet totaalisen epäonnistuneet playoffit, tosin roolikin taisi tuolloin lock-out kaudella Rangersissa olla jossain nelosketjun ja katsomon välissä.

---------------------------

Ja voihan tässä ketjussa nostaa tikun nokkaan myös toistuvasti pudotuspeleissä kuvasta katoavat pelaajat. Itselleni tulee ensimmäisenä mieleen Rick Nash. Mike Ribeiro tuli myös jostain syystä mieleen mutta ei ole juurikaan tullut Ribeiron otteita itse todistettua joten vaikea sanoa miten on hänen laita? Entäpä Teemu Selänne? Ei nyt ehkä varsinaista sulamista, mutta ei Teemua ikinä varsinaisena kevään miehenäkään taidettu pitää?

---------------------------

Paljon jäi varmasti ihan itsestäänselviäkin nimiä mainitsematta mutta nuo nyt olivat ne jotka ensimmäisenä mieleeni juolahtivat. Erityisesti itseäni kiinnostaisi hieman tuntemattomammat nimet, eli alaketjujen repijät ja raastajat sekä puolustajat, joita en tainnut itse mainita ensimmäistäkään. Näitä kavereita kun varmasti löytyy useastakin joukkueesta.
 

BigHitFan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals, Leijonat
Hyvä ja mielenkiintoinen ketju, siitä pointsit Gemondolle!

Itsellä tulee näin nopeasti mieleen Bostonin David Krejci. Runkosarjassa Krejcin ppg ollut 0.75, kun taas playoff peleissä 0,83. Pelejä playoffeissa kertynyt 93 kappaletta ja tänä keväänä taitaa tulla lisää. Kaksi kertaa pelannut pelannut Stanley Cup finaaleissa ja molempina kausina playoffeissa yli 23 pinnaa. Oikeastaan kaudella 2013-2014 playoffit meni Krejcillä penkin alle, jolloin hän keräsi tehot 0+4 12 otteluun. Muuten kyllä onnistunut hyvin, tiedä sitten jos hänellä oli vammaa tai jotain, joka haittasi menoa.
Tässä vielä linkki eliten sivuille: http://www.eliteprospects.com/player.php?player=9226

Daniel Brierè tunnettiin kovana "playoff soturina". Linkki vielä Brierèn tilastoihin: http://www.eliteprospects.com/player.php?player=8770
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Philadelphia Flyers
Pakeista tulee mieleen ensimmäisenä Doughty. Näytöt runkosarjassa eivät ole Norrisin riittäneet, mutta on useampana keväänä ollut pelipaikkansa paras. Jos joku pakkipari pitäisi aktiivipelaajista kasata, niin eipä Keithille ja Doughtylle löydy ainakaan omissa papereissa haastajia.
 

Lico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Helsingin Jokerit
Jonathan Quick on nostanut tasoaan lähes aina pudotuspeleissä.

Justin Williams - Jonathan Toews - Patrick Kane
Duncan Keith - Drew Doughty
Jonathan Quick

Avausviisikoksi ja voivat pelata vaikka viimeisetkin sekunnit. Williamsin sekä Kanen tilalle vois dreamteamissa laittaa Kopitarin sekä Hossan, mutta mennään tuolla kuitenkin.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Suomalaisista tähän porukkaan voisi mainita Saku Koivun jonka pistetahti pudotuspeleissä oli kovempi kuin runkosarjassa. Sean Bergenheim ansaitsee myös sivumaininnan oltuaan todella tehokas kahtena peräkkäisenä keväänä. Filppula ja Jussi Jokinen ovat myös pelanneet aina hyvin pudotuspeleissä.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Doug Gilmour oli yksi niistä kavereista, joka teki pleijareissa aina tasaisen selvää jälkeä vuodesta toiseen, mutta ei ehkä pomppaa esiin ihan joka kaverille. 188 playoff-pistettä on enemmän kuin mm. Mario Lemieuxilla tai Steve Yzermanilla. Killer jakaa pleijaripisteissä tällä hetkellä kahdeksannen sijan yhden toisen kaverin kanssa, joka on ehkä "clutch"-hengen perikuva. Kyse on luonnollisesti Joe Sakicista, jolla on hallussa mm. oma erityinen ennätyksensä tehdyissä playoff-jatkoaikamaaleissa. Kiva yksityiskohta, jossa on paljon samaa kuin Williamsin maineessa seitsemänsien pelien ratkojana. Joella on muuten 84 playoff-maalia, enemmän kuin kenelläkään muulla, jos 80-luvulla tehdyt maalit jätetään huomioimatta (käytännössä vain Oilersin dynastia, Bossylla on yksi maali enemmän). Ja nyt kun pakollinen Burnaby Joe -hehkutus on saatu alta pois, otetaan vielä yksi pelaaja sisään:

Chris Pronger. Huhhuh. Muistelkaa kausia 05/06, 06/07 ja 09/10. Kaveri tekee vastustajasta pöllönpaskaa illasta toiseen ja tuikkaa siinä sivussa 54 pistettä 66 ottelussa. 2007 Conn Smythe meni "mukavammalle" Scott Niedermayerille, vaikka Prongerin voisi nähdä ehkäpä Anaheimin mestaruuden tärkeimpänä yksittäisenä palasena. Mutta tässä mennään niin pieniin marginaaleihin, ettei väittely maksa vaivaa.
 

Duffeldof

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars, TPS
Pieni pohdinta: Onko kevään sankarit runkosarjan sluibaajia vai pääseekö heidän vahvuutensa esiin vasta pelien koventuessa?
 

Gemondo

Jäsen
Pieni pohdinta: Onko kevään sankarit runkosarjan sluibaajia vai pääseekö heidän vahvuutensa esiin vasta pelien koventuessa?

Tätä mä pohdin vähän itsekkin. Onko epäreilua jättää vähälle huomiolle sellaiset pelaajat jotka suorittavat jo runkosarjassa niin kovalla tasolla että siitä on vaikea enää parantaa?
 

Kumielvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paltamon Pantterit
Väittäisin että ovat niitä pelaajia, jotka vain pystyvät saamaan sen yhden lisäpotkun verran lisäboostia playoffien paineista, niitä jotka pystyvät pelaamaan vapautuneesti kovissa paineissa ja pitämään päänsä kylmänä (esim Royn jatkoaikavoitot). Myös esim C.Lemieux-mainen kaiken likoon laitto toimii, etenkin alaketjupelaajilla se hyvä playoffpelaaminen on sitä, että vielä enemmän laitetaan kroppaa likoon ja syödään niitä kiekkoja.
Runkosarjassa pelataan tosissaan, mutta pleijareissa sitten ihan oikeasti Tosissaan. Ei kukaan pysty pelaamaan 82 ottelun runkosarjaa samalla intensiteetillä kuin pudotuspelejä. Ja pudotuspeleissä ei olisi sitä intensiteettiä, jossei olisi tehnyt niin hulluna töitä sinne päästäkseen.
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Pieni pohdinta: Onko kevään sankarit runkosarjan sluibaajia vai pääseekö heidän vahvuutensa esiin vasta pelien koventuessa?
En usko että ketään varsinaisesti sluibaa runkosarjaa mutta syttyy tosipeleihin ihan eri tavalla tai pelityyli sopii sinne.

Giroux ja Briere ovat siitä mielenkiintoisia, että molemmat melko pienikokoisia mutta siltikin sopivat pudotuspeleihin. Giroux selkeästi nauttii kun otetaan vähän kovempaa ja peli on nopeampaa. Hän vihaa häviämistä yli kaiken ja varmaan siitäkin saa pientä lisäpotkua kevään peleihin.
 

Gemondo

Jäsen
Suomalaisista tähän porukkaan voisi mainita Saku Koivun...Sean Bergenheim... Filppula ja Jussi Jokinen...

Jos tulevaisuuteen katsotaan niin Teuvo Teräväisellä on hyvät mahdollisuudet profiloitua ratkaisevien pelien miehenä. Viime kaudella jo Stanley Cup-finaalien paras pistemies ja taskusta löytyy jo mm. voitettu mm-finaali jossa syötti Suomen kaikki kolme maalia (Välierässä myös mukavat 2+1).
 

Gemondo

Jäsen
Noista runkosarjan sluibaajista puheenollen, mites Alex Kovalev? En nyt varsinaisesti sluibaajaksi kutsuisi mutta ei kyllä ihan aina runkosarjassa satalasissakaan menty. Pudotuspeleissä minun muistikuvien mukaan mentiin ja pisteitäkin tuli hieman kovemmalla tahdilla kuin runkosarjassa.
 
Mielestäni koko keskustelun aihe ei ole relevantti eikä validi. Koska puolelle NHL-pelaajista ei edes anneta mahdollisuutta todistaa salatut Playoff-kykynsä, koska joukkue ei selviytynyt pudotuspeleihin. Ja vaikea sitä Playoff-soturin mainetta on rakentaa muutenkaan ilman että joukkueensa etenee kolmannelle tai neljännelle kierrokselle.
Esimerkiksi Olli Jokinen teki murhaavaa jälkeä heti kun pääsi voittavaan joukkueeseen: Calgaryssä ensin runkosarjassa 19 peliin 8 maalia ja 15 pistettä, sitten kuudessa pudotuspeliottelussa 5 pistettä. Aivan varmasti hän olisi takonut joka vuosi kovat tehot pudotuspeleissä ja ottanut päällikön roolia, jos olisi sattunut pelaamaan Detroitissa tai Pittsburghissa. Niin hän teki maajoukkueessakin, ratkaisten maaleillaan ne pronssit Vancouverissa ja tekemällä Suomen 0-1 maalin Sotshin välierässä (mutta Ruotsi teki sitten kaksi).

Ja olen pitänyt Ville Leinoa Playoff-soturina, kun kahdesti oli finaaleissa, moniko on pystynyt vastaavaan? Ehkä promille kaikista NHL:ssä pelanneista. Ja teki pudotuspelien piste-ennätyksen. Ei voi tehdä muuta johtopäätöstä kuin luokitella Leino Playoff-soturiksi.
 

Jwec

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks
Joel Ward, Justin Williams, Jonathan Quick, Claude Giroux, Duncan Keith, David Krejci, Drew Doughty ja Joe Pavelski tulee mieleen pudotuspeleissä tasoaan nostavina pelaajina.

Ja olen sikäli tyytyväinen, että Joe Thorntonia ei ole mainittu vielä negatiivisessa valossa sillä jos nyt ihan oikeasti ajattelee niin ei se Jumbo mikään kevään sulaja ole. Tietysti piste/peli tahti on heikentynyt runkosarjasta, mutta silti mistään playoff-hyytyjästä ei ole kyse.
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
Pieni pohdinta: Onko kevään sankarit runkosarjan sluibaajia vai pääseekö heidän vahvuutensa esiin vasta pelien koventuessa?
Bruinsin Krejci on ainakin sanonut ihan julkisesti, että joskus on vaikea syttyä keskitalven runkosarjaotteluihin.

Väittäisin kuitenkin, että enemmän nuo erot playoffpisteiden ja runkosarjapisteiden välillä ovat muista asioista kiinni kuin "syttymisestä". Satunnaisvaihtelu, mutta myös vastustajien sopivuus, oma taktinen osaaminen sekä vastustajan strategia pelisarjaan. Esimerkiksi otetulla David Krejcillä on tilillään loistavia sarjoja, mutta myös sysipaskoja. Toiset vastustajat sopivat Krejcin osaamiselle paremmin kuin toiset ja toiset vastustajat keskittyvät enemmän juuri Krejcin pysäyttämiseen kuin toiset.

Kannattaa muistaa se, että huippupelaajat pelaavat nykyään koko uransa suurelta osin samassa joukkueessa ja kohtaavat playoffseissa paljolti samoja joukkueita vuodesta toiseen. Krejcin vajaasta sadasta kevätkoitoksesta arviolta neljännes on Canadiensia vastaan.

Jos runkosarjasta 20 ottelua pelattaisiin yhtä vastustajaa vastaan, niin ei kukaan pitäisi pelaajien pisteitä vertailukelpoisina toisiinsa nähden.
 

Ni$pekt15

Jäsen
Suosikkijoukkue
BOSTON BRUINS
Oliko se tilastoitu että jopa 60 prosenttia nousee taklausten määrä poffeissa. Aika ja tila on kortilla joka selittänee tiettyjen pelaajien hyytymisen jatkopeleissä. Samalla taas osa pelaajista on kuin kotonaan noissa peleissä.
Pronger on itselleni se kaikkien aikojen kovin ukko. Finaaliin Edmontonin,Anaheimin ja vielä Phillyn paidassa. Pisteitäkin vielä ihan perkeleesti.
Erityismaininta vielä Bergeronille joka pelasi Chicagoa vastaan finaaleissa murtuneella kylkiluulla, reikä keuhkoissa ja irti menneellä olkapäällä- asennetta!
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Tietysti piste/peli tahti on heikentynyt runkosarjasta, mutta silti mistään playoff-hyytyjästä ei ole kyse.

Asiasta voi tietysti olla kahta mieltä. Runkosarjassa 1361 ottelussa 1332 pistettä (0,98 per ottelu) ja +201, kun taas pudotuspeleissä 132 ottelussa tasan sata paunaa (0,76 per ottelu) ja -27. Tietysti onhan Carey Pricekin monien mielestä pudotuspelihyytyjä, mutta hänet minä laittaisin maalille ratkaisevassa Stanley Cup -finaalissa, jos saisin kaikista maailman veskareista valita.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Jonathan Toews on ehdoton ykkösmies tähän rakoon, koska tätä pelaajaa pelkäävät pudotuspeleissä kaikki. Itse valitsisin Toewsin ensimmäisenä jonosta kun pudotuspeleihin ratkaisevaan otteluun valittaisiin pelaajaa, ja mitalli kaappi osoittaa karua kertomaa miehen tasosta kovissa paikoissa.

Suomalaisista vanhojen meritoituneiden voittajien lisäksi haluan mainita Teräväisen, joka nuoresta iästään huolimatta nostanut lähes poikeuksetta tasoaan koviin peleihin, ja esittänyt ratkaisun hetkillä yleensä kauden parasta peliään. Osoituksena tästä kyvystä nostaa tasoaan kovissa paikoissa on aika paljon kultaa hyllyllä nuoreksi sälliksi.
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
Thorntonin mainehan syntyi pitkälti 2000-luvun alussa, kun Bruins lähti avauskierroksella ennakkosuosikkina (konferenssin ykkös- ja kakkossijoituksilla) kaksi kertaa lauluun Canadiensia vastaan. Jälkimmäisessä sarjassa eeppiset 0+0 ja -6 seitsemään peliin. Molemmilla kerroilla joukkueen ykkössentteri, jälkimmäisellä kerralla myös C rinnassa. Kaiken kaikkiaan Thorntonin kevätsaldo Bruinissa oli kolme avauskierrosta, 18 ottelua ja -11. Tuohon kun yhdistettiin Jumbosta huokuva rento asenne ja kevyt suhtautuminen jääkiekkoon, niin kyllä se ahdisti omistajan ja toimiston lisäksi myös faneja.

Thorntonin Sharksin aikaisia keväisiä urotekoja voi joku muu voi kommentoida. Niitä minuutteja en ole nähnyt. Tilastojen perusteella siellä on kuitenkin yhtenä keväänä 15 ottelussa -11 ja Kings -katastrofissa -6 seitsemään otteluun. Ihan vakuuttavaa, väittäisin. Tai huonoa tuuria. Vertailun vuoksi Bruinsin nykyinen ykkössentteri ja tuleva C-kirjaimen kantaja ei urallaan ole vetänyt yhtään kevättä miinuksella.
 

Ralph

Jäsen
Tietysti onhan Carey Pricekin monien mielestä pudotuspelihyytyjä, mutta hänet minä laittaisin maalille ratkaisevassa Stanley Cup -finaalissa, jos saisin kaikista maailman veskareista valita.
Nollapeli olympiafinaalissa ja -välierissä kaunistaa vähän. Kyllä itsekin laittaisin Pricen maalille.
 

aessi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TBL & Elias Pettersson
Omasta joukkueesta tulee heti mieleen ainakin Coburn ja Filppula. Pienemmällä otannalla sitten Killorn, Johnson sekä Bishop tuntuisi viihtyvän oikein hyvin isoissa peleissä.
 

Fowler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Pieni pohdinta: Onko kevään sankarit runkosarjan sluibaajia vai pääseekö heidän vahvuutensa esiin vasta pelien koventuessa?
Ryan Getzlaf menee kyllä tähän kategoriaan. Runkosarjassa ei vaan nappaa tarpeeksi. Playoffeissa ja mielellään selkä seinää vasten, silloin vasta Getzlaf alkaa pelaamaan tosissaan.
 

Ferris

Jäsen
Hieman pienemmän kokoluokan nimi on Jason Chimera, joka myös parantaa pistekeskiarvoaan aina pudotuspeleihin päästyään. Kolmosketjulaiselle 0.47p/peli on ihan hyvää jälkeä poffeissa. Lähes jokatoinen maali (11 yhteensä) on ollut vielä GWG, niin kyllä tätäkin miestä kutsuisin kevään pelaajaksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös