Kaikki eivät ole HS:n tilaajia, joten lyhyt tiivistelmä mielenkiintoisesta, ketjun aiheen haastattelusta:
Ekonomisti Sanna Kurronen vastustaa viimeiseen saakka bensanhinnan alentamista. Kurronen on saanut mielipiteillään osakseen valtavan ryöpytyksen, mutta se ei häntä hetkauta.
www.hs.fi
Sanna Kurronen, Elinkeinoelämän valtuuskunnasta Suomen Pankkiin siirtyvä hyvätuloinen Teslalla ajava ekonomisti sanoo, että polttoaineen hinnan alentaminen olisi kamala idea. Että poliitikot voivat vaatia hinnan/verotuksen alentamista, mutta siinähän vaativat.
Kurrosen perusteet kuulostavat tutuilta ja niitä on Jatkoajan palstalla nähty moneen kertaan:
”Ihmiset valitsevat haja-asutusalueilla edullisemman asumisen mutta enemmän kuluja liikkumiseen. Ei kukaan voi väittää, että ei sitä tiennyt. Niille taas, jotka ovat valinneet asua kalliimmilla paikoilla, iskee seuraavaksi korkojen nousu. Sitä aletaan itkeä seuraavaksi.”
Kurronen sanoo olevansa yllättynyt siitä, miten moni ”oikeistolainen mies” on yhtäkkiä vaatimassa tukea polttoaineelle, kun markkinoiden logiikka osuu omaan nilkkaan. Tosin joku voisi esittää vasta-argumenttina, että polttoainetta verotetaan ankarasti jo nyt.
”Mutta siihen tilanteeseen ei ole nyt tullut muutosta".
Elintason heikentyminen hetkellisesti täytyy Kurrosen mielestä nyt hyväksyä.
”Meidän pitää vain niellä köyhtyminen. Meillä ei ole yhtä hyvä ostovoima kuin kaksi vuotta sitten.”
***
Kurronen on monessa asiassa oikeassakin - kuten tulevassa köyhtymisessä - mutta en ole lainkaan samaa mieltä siitä, että köyhtyminen tulee vain niellä. Konkreettisia keinoja on vähän, jos ei verotuksellisia toimia hyväksytä.
Köyhtymisen eräitä suurimpia ongelmia on siinä, että hintojen nousun myötä köyhtyminen tappaa terveitäkin yrityksiä ja tekee työn vastaanottamisesta tai tekemisestä kannattamatonta suhteessa saatavilla oleviin tukiin.
Polttoaineiden verotuksen alentamista vastustavat tunnetut tutkijat ovat väläyttäneet - jälleen - myös perustulon ottamista käyttöön. Viimeisin esittäjä taisi olla professori Heikki Hiilamo, joka vaati sosiaaliturvan päälle perustukea korvaamaan polttoaineidenkin hinnannousua. Pari vuotta sitten vasemmistoliitto halusi 800 euroa kuukaudessa + asumistuen + toimeentulotuen mahdollisuuden. Suomeksi sanoen, käytettäisiin siis 20-30 mrd perustuloon vuodessa, jotta ei tarvitsisi verotusta alentaa...
Jotain vertailua voi hakea valtion budjetista 2022. Talousarvioesityksessä määrärahoiksi päätettiin 65 miljardia euroa. Tuloiksi arvioitiin 58 miljardia euroa. Talousarvioesitys oli 7 miljardia euroa alijäämäinen.