Poikkeustilanne!

  • 10 535
  • 56

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
@IceWalker in linkkaamaan Ylen artikkeliin arveen huomio: valitut asijantuntiat olivat tällä kertaa Mikko Majander (sdp, muinainen maailma) ja jälleen kerran Martin Scheinin (kommunistit, nykyinen vaikutusmussutus).

Mikä oli tämän artikkelin pohjimmainen tarkoitus? Miksi se haluttiin tehdä nyt?

Viukun viukun, kansalaisoikeudet tänä päivänä vs. kolmekymmenluku.
Jumalauta, kansa on hiukankin erilainen kuin kolkytlukulaiset, mutta Majanderilta menisi leipä alta mikäli tämän toteaisi.

MS on rasittava vitsi.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Referoitko? Edellisen tilauksen lopettaminen FT:lle onnistui vain korttia vaihtamalla kun ei oikein saanut palvelua
Kah, se oli vielä perjantaina vapaasti luettavissa, kun itse linkin bongasin. No, erittäin tiiviisti ilmaistuna Harari palloitteli ajatuksella koronan jälkeisellä maailmalla pohjaten tilanteen siihen, että meille perinteisiä ja itsestäänselviä vapauksia nyt rajoitetaan. Mennäänkö enemmän melko perinteisen mallin mukaan, että ainakin joissain valtioissa hallinto näkee poikkeustilassa mahdollisuuden yhteiskunnan tiukemman kontrollin jatkamiseen, vaikka itse kriisi jo väistyisikin. Esimerkkeinä hän nosti esille varsinkin kännyköiden paikannuksen, mikä nyt tässä tilanteessa on tuonut paljon käyttökelpoista dataa tartuntaketjujen jäljittämiseen, mutta voi luoda pohjan ja oikeutuksen laajemmalle kontrollille.

Tai sitten se toinen vaihtoehto, että tästä opitaan. Kontrolli purkautuu normaaliin tilaan ja tässä kansalaisaktiivisuudella on osansa. Yhteistyö tartuntatauteja vastaan paranee ja valtiot voivat lainata resurssejaan toisilleen, varsinkin rikkaat maat köyhille.

Tuossa nyt todella kökösti ne päälinjat. En itsekään pääse siis tarkastamaan, joten yhden kerran läpiluvun pohjilta noin. Saa tarkentaa, jos jollain tunnukset tuonne on.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tätä kannattaa varmasti pohtia, vaikka vielä nyt tuntuukin vielä kaukaiselta ajatukselta.
Lainatussa kappaleessa tulee hyvin ilmi se, että ihmiset, niin ikäihmiset kuin esim. päihde- ym. riippuvaiset on valitettavan usein mahdotonta, tai ainakin vaikeaa, saada ymmärtämään omaa parastaan. Missä määrin siihen sitten pitää pakkokeinoin puuttua - ja kenen - on kysymys, josta lienee täysin mahdotonta päästä yksimielisyyteen.
"Miksei kukaan viranomainen puuttunut tähän, vaikka se oli kaikkien tiedossa?"
"Miksi valtio aina sekaantuu joka asiaan? Antaisivat ihmisten olla rauhassa!"
Ruotsissa on valittu muuhun Eurooppaan nähden toisenlainen linja viruksen torjunnassa: Tähän perustuu Ruotsin poikkeava strategia koronataistelussa – ”Ottanut täysin eri linjan muihin Euroopan maihin verrattuna”

Vaihtoehtoja on siis olemassa, usko vain yhteen toimintatapaan näin kriisiaikoina tuntuu olevan se, johon aktiivisesti halutaan uskoa. Ruotsissa toimintamallin perusteena on, paitsi R0 -luku, myös luottamus kansalaisiin kriisin hetkellä. Ruotsissa uskotaan, että ikäihmiset saadaan tottelemaan ilman pakkokeinoja ja noudattamaan järkevää varovaisuutta kontakteissaan.

Suomessa taas ilmapiiri on toinen, paniikki on päällä ja hallituksen on pakko koko ajan tehtailla uusia päätöksiä. Muuten lehdistö ja oppositio pääsevät ihmettelemään hallituksen toimettomuutta.

Suomessa väestö tuntuu hyvin sisäistäneen poikkeustilanteen, joten uusien pakkokeinojen käyttöönotto tuntuu liioitellulta. Yritystoiminta, esimerkiksi baarien ja ravintoloiden, on ajettu jo nytkin kansalaisten päätöksillä alas. Kun juuri kukaan ei käy yöelämässä, silloin joudutaan baarit sulkemaan. Raportit esimerkiksi Helsingin yöelämästä ovat hyvin kuvaavia. Tällöin vielä sinnittelevien paikkojen sulkeminen hallinnollisesti on selvää ylireagointia.

Ihmiset eivät myöskään enää liiku kaduilla huvikseen. Ruokakaupoissa on pakko käydä ja muitakin tarpeita on. On hyvin yksinäisiä ikäihmisiä, joiden ainoa vaihtoehto ruoan saamiseen on kaupassakäynti: liikunnan tarve taas tulee tyydytettyä kävellen. Pitäisikö näiden ihmisten oikeuksia vielä rajoittaa enemmän?

Suomi on jo muutenkin sosiaalisen etäisyyden ja vähäisten ihmiskontaktien maa, väestötiheyskin on suhteellisen alhainen. Tällöin Ruotsin tapa toimia voisi olla meilläkin parempi, ajatellen sekä ihmisten oikeuksia että kriisinhoitoa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Suomi on jo muutenkin sosiaalisen etäisyyden ja vähäisten ihmiskontaktien maa, väestötiheyskin on suhteellisen alhainen. Tällöin Ruotsin tapa toimia voisi olla meilläkin parempi, ajatellen sekä ihmisten oikeuksia että kriisinhoitoa.
Olen täsmälleen samaa mieltä. Avainasia onkin aina tämä:
"Ruotsissa uskotaan, että ikäihmiset saadaan tottelemaan ilman pakkokeinoja ja noudattamaan järkevää varovaisuutta kontakteissaan."
Maailman eri maissa on näköjään hyvin erilaiset odotukset siitä, kuinka pian tämä kansalaisten järkiintyminen voi tapahtua. Enkä tarkoita vain ikäihmisten järkiintymistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös