Mainos

Playoffs 2022 välierät: Ilves (3.) – TPS (4.)

  • 133 525
  • 1 438

Hawk #22

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Ilves, Tampa Bay Buccaneers
Otetaanpa pieni ennakkoarvio Ilves-TPS -sarjasta, kun TPS:n pelejä on tullut katsottua kohtuu paljon kauden aikana ja Ilveksen peleistä tietenkin lähes kaikki alusta loppuun. Pudotuspeleistä otanta on kotisohvan nurkasta Ilveksen osalta 7 peliä ja TPS:n osalta kaksi kokonaista peliä ja 5 lopusta pelistä karkeasti noin 30-40 minuuttia. Tarkennetaan vielä, että nämä ovat omia mielipiteitä ja perustuvat TPS:n osalta hieman pienempään otantaan, vaikka eniten olen heidän pelejään kuitenkin katsonut muista liigajoukkueista.

Keskushyökkääjät:
Ilves: Kontiola - Sebok - Mäntykivi - Ikonen/Iso-Mustajärvi
TPS: Pärssinen - Rodewald - Intonen - Jasu

Ilveksen osalta voidaan sanoa, että joukkueessa on kolme liigatason huippusentteriä sekä nelossentteri, joka ei toivottavasti ole kauheasti pulassa. Kontiola tuo johtajuutta ja pystyy ratkaisemaan otteluita henkilökohtaisilla suorituksillaan. Saattaa olla silloin tällöin varjojen mailla, mutta varmasti kertoo jotain, että Ilveksen peli oli Kärppiä vastaan aivan sekaisin joka kerta kun Konna putosi kokoonpanosta. Sebok ja Mäntykivi olivat ajoittain todella hyviä, mutta hieman ailahtelevia. Johtui osittain varmasti siitä, että Kärpät teki otteluista nihkeitä eikä antanut yhtään tilaa Sebokille käyttää nopeuttaa tai Mäntykivelle käyttää taitojaan. TPS:ää vastaan tilaa pitäisi olla hieman enemmän varsinkin keskialueella, eli odotan molemmilta ainakin pientä tasonnostoa. Nelosketjussa Ikonen ei pärjää jalalla, mutta pystyy rohkeasti ja taitavasti hakemaan keskialueen trappia vastaan tyhjiä tiloja ja tuomaan hyökkäyksiä vastustajan päätyyn. Omassa päässä on sitten todella vaikeaa ja Ilveksen nelosketju oli Kärppiä vastaan usein enemmän tai vähemmän pulassa. Myöskään Ikosen kunto ja jalka ei riitä back-to-back peleihin, joten rotaatiota on odotettavissa. Iso-Mustajärvi oikeastaan päinvastainen, eli omissa huomattavasti parempi, mutta ei pysty tuomaan oikein mitään hyökkäyspäähän. Häneen ei kuitenkaan kaaduta, eli varmaankin ainakin pari peliä pääsee kokeilemaan.

TPS on kärjen ja pohjan osalta kovempi, mutta keskiketjuissa antaa hieman tasoitusta Ilvekselle. Pärssinen on laatusentteri ja täysin mitat täyttävä ykkössentteri. Ei kuitenkaan ole ollut aivan parhaimmillaan HIFK sarjan pääosuman jälkeen, vaikka tehojen puolesta ei ole ollutkaan mitään valittamista. Paljon kuitenkin lepää Pärssisen harteilla, jos TPS aikoo sarjasta ottaa 4 voittoa. Rodewald ja Intonen ovat pykälää heikommat kun Sebok ja Mäntykivi, mutta toisaalta molemmat ovat olleet kovemmassa vireessä pudotuspeleissä kun Ilveksen sentterit. Rodewald ei ole oikein pisteillä vielä juhlinut, mutta pystynyt johtamaan tuota TPS:n ulkomaalaisketjua oikein mallikkaasti. Intonen taas on yllättänyt itseni todella kypsällä pelillään, vaikka pelitaidoista ei koskaan ole ollut mitään epäilyjä. Intonen tuo kyllä paljon juonikkuutta ylivoimalle ja TPS:n kannalta on tärkeää, että ruuti pysyy kuivana. Nelosketjussa TPS:llä sitten onkin vuoren kokoinen ero. Jasu on aivan liigan eliittiä nelosketjun keskellä ja erittäin tärkeä pelaaja erikoistilanteissa. Tuo myös samanlaista kokemusta ja johtajuutta TPS:lle kun Konna tuo Ilvekselle.

Lopputulemana näen keskushyökkääjissä hienoisen edun TPS:lle, mutta toisaalta Ilveksellä on hieman enemmän varaa parantaa.

Laitahyökkääjät:
Ilves:
Haapala - Oden, Suomi - Baptiste, Mieho - Ikonen, Nalli/Beck/Päkkilä - Anttila
TPS: Pyyhtiä - Nurmi, Steenberger - Slafkovsky, Liukas - Tammela, Vainionpää - Haapanen

Ilveksen vahvuutena on nopeus, tehokkuus suorissa hyökkäyksissä sekä kokemus. Nämö siis suhteessa vastustajaan. Haapala, Ikonen ja Mieho olivat selvästi omaan tasoonsa nähden parhaat laituri Ilvekseltä Kärppiä vastaan enkä näe oikein loukkaantumisten lisäksi mitään syytä miksi eivät pystyisi jatkamaan samalla tasolla. Haapala on pelannut yllättävän fyysisesti ja tuo kiekkollisilla taidoillaan ja kylmäpäisyydellään todella tärkeän palasen Ilveksen ylivoimaan ja ratkaisuhetkille. Ikonen on suorastaan lentänyt jäällä viimeisen kuukauden ja Mieho on myös herännyt kevääseen juuri oikeaan aikaan. Suomi, Oden ja Baptiste olivat ajoittain hyviä, mutta heiltä voi odottaa vielä paljon parannusta. Anttila taas oli Kärppiä vastaan pääsääntöisesti todella huono, joten odotan häneltä isoa tasonnostoa TPS:ää vastaan. Rotaatiolaituri sitten ei ole yleensä kauheasti tuonut mitään lisää, mutta Nalli näistä vaihtoehdoista on ehkä ollut kuitenkin paras hieman parempien kamppailutaitojensa takia.

TPS:n laiturit ovat pääsääntöisesti nuoria, fyysisiä ja kiekollisesti todella taitavia. Nurmi on ollut ehkä koko pudotuspelien paras hyökkääjä tähän mennessä, mutta tavallaan ei olisi varaa ottaa yhtään pudotusta nykyiseen tasoon jos TPS aikoo menestyä. Pyyhtiä, Steenberger ja Slafkovsky ovat olleet myös ainakin pisteiden osalta tehokkaita, vaikka hekin pystyvät varmasti vielä parantamaan. Bottom6 taas on TPS:llä todella inhottava ja fyysinen. Liukas on antanut todella kovia pommeja ja jopa yllättänyt itseni fyysisyydellään. Tammela ja Vainionpää ovat myös oikein inhottavia vastustajia, jotka pystyvät vastaamaan kovilla taklauksilla. Haapasesta ei ole jäänyt ihan kauhean selvää kuvaa, mutta ollut kuitenkin osa oikein toimivaa nelosketjua.

Yhteenvetona TPS:llä on ehkä paras yksilö, mutta kokemuksen ja vastahyökkäyspelin perusteella annan pienen edun Ilvekselle.

Puolustajat:
Ilves:
Parikka-Lancaster, Salmela-Masin, Lööf-Johansson, Elorinne
TPS: Arell-Lajunen, Viro-Rafkin, Pulli-Eronen, Ivarsson

Puolustusten osalta huomaa, että joukkueet on rakennettu hyvin eri tavalla. Ilveksellä on eliittitason kiekollisia puolustajia (erityisesti Lancaster ja Johansson), jotka pystyvät ratkaisemaan pelejä omilla yksilösuorituksillaan. Johansson on ollut Oulun 6.peliä lukuunottamatta Liigan top3 puolustaja, joka pyörittää joukkueen kiekollista peliä sekä puolustaa varmasti ilman suuria virheitä. Halonhakkuu kilpailuissakaan ei jäädä monelle joukkueelle jälkeen, koska Parikka, Salmela, Masin, Elorinne ja Lööf pystyvät kaikki vastaamaan fyysiseen peliin ketä tahansa vastaan. Ainoa pieni pettymys on ollut Lancaster, mutta hänkin ainoastaan tehojen puolesta. Myös Parikka ja Masin voivat mielestäni vielä parantaa, vaikka molemmista näkee selvästi, että puolustuspeliä on laitettu vielä paremmin kuntoon hyökkäyksen kustannuksella.

TPS:llä vahvuudet ovat selvästi enemmän puolustuspelissä. Arell-Lajunen pimentää melkein minkä tahansa hyökkäysketjun, eikä Rafkin, Viro, Pulli tai Eronenkaan jää kovin kauaksi. Kiekollisessa pelissä TPS ei kuitenkaan ole Ilveksen tasoa. Eronen on joukkueen kiekollinen liideri, mutta ei mielestäni pärjää Ilveksen vastaaville. Virolla voisi olla potentiaalia auttaa tässä, mutta ei ole ollut parhaimmillaan oikeastaan koko kauden aikana odotuksiin nähden. Toisaalta eivät Lajunen, Arell ja Rafkin mitään puukäsiä ole, mutta ei kukaan heistä mitenkään säväytä kuitenkaan.

Mielenkiintoista on myös se, että TPS pelaa selvästi enemmän 5 puolustajalla, kun Ilves on pyörittänyt käytännössä 7 puolustajaa jatkuvasti. Pitkässä sarjassa tämä voi hyvinkin alkaa näkymään. Yhteenvetona laittaisin puolustajien osalta edun Ilvekselle.

Maalivahdit:
Ilves:
Langhamer, Zherenko
TPS: Kareev, Anttila

Molemmilla joukkueilla on erinomaiset ykkösmaalivahdit, jotka pystyvät auttamaan joukkueen voittoon. Langhamer päästää lähes joka ottelussa yhden helpon, mutta ottaa sen paikkaamiseksi useita game savereita ja päästi ainoastaan kerran Kärppiä vastaan yli 2 maalia ottelussa. Ei vielä näissä pudotuspeleissä yhtään heikkoa peliä. Kareev on mielestäni ollut hyvä, mutta myös häneltä löytyy myös noita heikompia esityksiä. Tosin ei Kareeviin TPS ole peliäkään hävinnyt vaan oikeastaan päinvastoin. Langhamer ollut ehkä hiuksen hienosti parempi, mutta ei maalivahtien osalta oikein pysty minkäänlaista eroa pysty tekemään, koska myös puolivälierä vastustajien hyökkäyspelissä oli paljon eroa. Sitten jos Ilves tai TPS jostain syystä joutuu käyttämään 2.veskaria, niin Ilveksellä on tässä suuri etu. Tosin ei Blomqvistinkaan pitänyt pystyä pärjäämään pudotuspeleissä, mutta toisin kävin, joten turha kai Anttilaakaan voi sulkea kokonaan pois.

Maalivahtipelissä etu hiuksenhienosti Ilvekselle, kakkosmaalivahdin erolla.

Lopuksi yhteenvetona odotan vauhdikasta ja jännittävää sarjaa, jossa lähes jokainen peli päättyy yhden maalin erolla suuntaan tai toiseen. Vedetään kuitenkin kotiinpäin sen verran, että Ilves voittaa TPS:n voitoin 4-2 kiekollisemman puolustuksen ansiosta.
 

M.O.R.O

Jäsen
Suosikkijoukkue
1922
Minne vierasjoukkueen kannattajia tuovat bussit parkkeeraavat Tampereella ja onko parkista pitkäkin matka areenalle tallustella?
 

RajatOn

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Erinomainen kirjotus @Hawk #22 :lta. Yksi iso kulmakivi otteluissa tulee olemaan aloitukset. Valitettavasti Jasua lukuunottamatta on alotuksia kaavittu omille todella huonosti, josta seuraa kiekonhallinta vastustajalle. 7. pelissä HIFK:iä vastaan Rodewald onnistui aloituksissa paremmin, mutta lähtökohtasesti niissä annetaan liian usein kiekko vastustajalle.

Puhelimella en jaksa tilastoja tähän etsiä, mutta mielikuvissa näkisin, että Ilveksen sentterit on keskimääräistä parempia aloituksissa…?
 

GNR

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Puhelimella en jaksa tilastoja tähän etsiä, mutta mielikuvissa näkisin, että Ilveksen sentterit on keskimääräistä parempia aloituksissa…?
Kontiola on. Sitten taas Sebok ja Mäntykivi olivat heikkoja Kärppiä vastaan. 4-kentän aloittajat & Anttila ok. Anttila tosin kaapi välillä hyvin ja välillä taas hävisi tärkeitä omassa päässä 100-0 (4 peli ja Kärpät tasoihin).
 

Pukuhuone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Mielellään Anttalainen mukaan,hyvä pelaaja mutta tollasen pitkän loukkaantumisen ja pelaamattomuuden myötä näen eden kääntyvän Ilvekselle.
 

33720

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jauhojengi
Erinomainen kirjotus @Hawk #22 :lta. Yksi iso kulmakivi otteluissa tulee olemaan aloitukset. Valitettavasti Jasua lukuunottamatta on alotuksia kaavittu omille todella huonosti, josta seuraa kiekonhallinta vastustajalle. 7. pelissä HIFK:iä vastaan Rodewald onnistui aloituksissa paremmin, mutta lähtökohtasesti niissä annetaan liian usein kiekko vastustajalle.

Puhelimella en jaksa tilastoja tähän etsiä, mutta mielikuvissa näkisin, että Ilveksen sentterit on keskimääräistä parempia aloituksissa…?

Ilves on huono aloituksissa.

Runkosarja tarjoaa suuremman otannan, niin napataan sieltä Ilveksen 46,7%, jolla kahdestoista aloitustilastossa.

Joukkueessa on tosiaan vain yksi oikeasti hyvä aloittaja, eli Konna.

Tästä osa-alueesta on välillä koitunut Ilvekselle ihan konkreettisiakin vaikeuksia.
 

WestCoast110

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Giallorossi
Ilves on huono aloituksissa.

Runkosarja tarjoaa suuremman otannan, niin napataan sieltä Ilveksen 46,7%, jolla kahdestoista aloitustilastossa.

Joukkueessa on tosiaan vain yksi oikeasti hyvä aloittaja, eli Konna.

Tästä osa-alueesta on välillä koitunut Ilvekselle ihan konkreettisiakin vaikeuksia.
Tämä sopii kyllä Tepsille, aloitusympyrässä todella surkeaa työskentelyä. Hyvin ja tasaisesti kaapii ainoastaan Jasu, Intonen ja Pärssinen ottavat joskus paremmin, yleensä huonommin ja Rodewald aivan säkki aloitusympyrässä. Toivottavasti edes jotenkin pysytään mukana tällä kertaa, ei tarvitse ihan joka aloituksen jälkeen juosta perässä.
 

T. Blade

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Erinomainen kirjotus @Hawk #22 :lta. Yksi iso kulmakivi otteluissa tulee olemaan aloitukset. Valitettavasti Jasua lukuunottamatta on alotuksia kaavittu omille todella huonosti, josta seuraa kiekonhallinta vastustajalle. 7. pelissä HIFK:iä vastaan Rodewald onnistui aloituksissa paremmin, mutta lähtökohtasesti niissä annetaan liian usein kiekko vastustajalle.

Puhelimella en jaksa tilastoja tähän etsiä, mutta mielikuvissa näkisin, että Ilveksen sentterit on keskimääräistä parempia aloituksissa…?

Aloituksissa ei itse asiassa mennyt IFK:ta vastaan noin heikosti. Intonen oli TPS:n paras 53,2%:lla, Jasulla 51,9%. Intonen otti varmasti ns. vähän helpompia aloituksia, kun Jasu taas kamppaili aina vastustajan parhaita (Wirtanen 64,3%, Paajanen 61,3%) vastaan.

Pärssisen tarvitsee parantaa aloituksia, sillä IFK:ta vastaan aloituksista vain 44,1% oli voitollisia. Toki kutospelin murheellinen aloitusprosentti (21%) alentaa kokonaisuutta reilusti. Rodewald kokonaisuudessaan meidän heikoin sentteri (31,5%), joten siinä on Ilveksellä iso iskunpaikka. Toki Rode otti seiskapelissä ison stepin eteenpäin voittamalla 64% aloituksista.

Omaan silmään aloitusympyrässä joukkueet ovat aika tasavahvoja. Kotiedun myötä Ilveksen saama vaihtoetu voi kääntää tätä hieman Ilvekselle, koska pystyy hakemaan kotipeleissä mieluisampia match-upeja aloituksiin.
 

Fläppitaulu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, KOOVEE, Ilves
Harvinaista että välierävastus on moninkin tavoin analysoituna helpompi vastus kuin Ilveksen puolierävastus. Väittäisinkin että todennäköisin lopputulema on 4-2 Ilvekselle. Seuraavaksi todennäköisimmät lopputulemat mairittelee vähemmän Tepsiä kuin ensin mainittu lopputulema.

Kun kausi oli 2 sarjakierrosta + 1 erää vaille paketissa TPS:n peli oli sekaisin kuin seinäkello. Oli ollut jo useamman ottelun vaikka pisteitä olikin tullut tasaiseen. Mm. runkosarjan viimeinen ottelu Lukkoa vastaan oli kilpailu kumpi pelaa huonommin. Lukko voitti sen kilpailun mutta TPS vei sarjapisteet. Kalpa ottelun viimeisellä erätauolla tapahtui jokin paikalleen loksahtaminen jonka jälkeen tekeminen on ollut selkeästi laadukkaampaa. Ei TPS silti ole mitään ihmeitä esittänyt, sanoisinko että TPS on ennemminkin minimoinut virheitä tehokkaammin kuin vastustajat. IFK sarjaa en päässyt kattavasti analysoimaan. IFK:n todella laaduton maalivahtipeli sekä heikko pelitapa (puhumattakaan puolustuksesta) oli mielestäni jokaisen pudotuspeleihin päässeen joukkueen nujerrettavissa - perussuorituksella. IFK lähinnä roikkui mukana tähtihyökkääjistönsä ansiosta.

Ilveksen runkosarjan loppu oli hienokseltaan laskeva trendi. Vaikka pisteitä tulikin tasaisesti. Runkosarjan päätösottelu haiskahti että nyt säästellään Playoffeihin. Kannattajat ainakin pelästyi "kenraaliharjoitusta". Ilves pelasikin Kärppiä vastaan äärettömän kovatasoiset väännöt josta selvisi nippanappa voittajana. Nyt TPS:n kohdalla voimme, ehkä hieman provosoivasti, huoahtaa helpotuksesta.

En näe isossa kuvassa TPS:llä oikein mitään jakoa. Mutta jos aletaan pohtimaan mikä voisi sarjan kääntää TPS:lle niin vaihtoehtoja on toki runsaasti. TPS:n aktiivinen karvaus ylhäältä on kuin isku Ilveksen akilleenkantapäähän johon Myrrältä ei perinteisesti ole löytynyt käänteentekevää vastalääkettä. Vaikka sarjan parhaalta vastaiskujoukkueelta pitäisi löytyä juuri tuohon pelitapaan parhaat vastalääkkeet. Muutenkin Geelillä enemmän pelisilmää kehittää joukkueensa pelitapaa Ilvestä vastaan. Myrrä vuorostaan keskittyy pääosin omaan tekemiseen, joka sekin voi olla fiksu ratkaisu niin kauan kuin homma toimii. Myös erikoistilanteet kääntänee sarjaa TPS:lle. Joskin Ilves oli aivan selvästi apinoinut Kärppien ylivoimaa game 7:ssa ja saanut sitä kautta ideaa omaansa. Myös Anttilan ylipeluutus kasvattaa Ilveksen riskejä.

Sarja edennee seuraavasti. TPS luuli puolustavansa laadukkaasti IFK:ta vastaan, mikä onkin osatotuus, mutta huomannee että Ilves tottui Kärpiltä jopa laadukkaampaan puolustamiseen. Ilves löytää tässä ottelusarjassa enemmän aukkoja ja tilaa vastustajan puolustuksesta. TPS:ää vastaan Ilves pääsee myös hyödyntämään paremmin vastahyökkäyspotentiaaliaan. TPS taas karvannee ylhäältä agressiivisesti ja se tuottaa ajoittain Ilvekselle harmaita hiuksia virheiden muodossa. Uskoisin että TPS:n kanssa saadaan ottelusarja jossa molemmat pelaa toisiaan vastaan nimenomaan vahvuuksillaan, eikä siten että molemmat yrittää minimoida toistensa vahvuudet.

Playoff-maailma on oma maailmansa. Yksittäinen tapahtuma tai suoritus voi käynnistää ison ketjureaktion jolla Daavidkin voi kaataa Goljatin (tässä ei ole silti ihan yhtä radikaalia asetelmaa).

Urheilullisesti todella rahastuksenmakuinen otteluohjelma jossa myydään sirkusta ilman että luodaan sirkukselle laadukkaat olosuhteet. Liigan tulisi kunnioittaa itseään sen verran, varsinkin näinä poikkeusaikoina, että halleihin ei saa buukata viimeisen finaaliottelun jälkeen pariin viikkoon mitään. Jotta on joustoa mikäli tulee mutkia matkaan. Älytön vauhti runnoa ottelut läpi. Käsittääkseni finaalipäivät päätetään taas kabinettipeleissä eikä ole ennalta selvillä. Ennen finaaleita pitäisi olla selviö vähintään 3 päivän tauko molemmille joukkueille. Sen jälkeen voidaan taas pitää kohtalaistakin tempoa otteluohjelmassa, järjen ääntä kuunnellen. Nythän on niin hullu tilanne ettet voi olla varma "riittävästä" levosta vaikka nuijisit ottelusarjan 5 ottelussa, jos toinen finalisti on pistänyt yhtä paremmaksi. Koska kabineteissa saatetaan päättää ihan mitä vain.
 
Viimeksi muokattu:

RajatOn

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Aloituksissa ei itse asiassa mennyt IFK:ta vastaan noin heikosti. Intonen oli TPS:n paras 53,2%:lla, Jasulla 51,9%. Intonen otti varmasti ns. vähän helpompia aloituksia, kun Jasu taas kamppaili aina vastustajan parhaita (Wirtanen 64,3%, Paajanen 61,3%) vastaan.

Pärssisen tarvitsee parantaa aloituksia, sillä IFK:ta vastaan aloituksista vain 44,1% oli voitollisia. Toki kutospelin murheellinen aloitusprosentti (21%) alentaa kokonaisuutta reilusti. Rodewald kokonaisuudessaan meidän heikoin sentteri (31,5%), joten siinä on Ilveksellä iso iskunpaikka. Toki Rode otti seiskapelissä ison stepin eteenpäin voittamalla 64% aloituksista.

Omaan silmään aloitusympyrässä joukkueet ovat aika tasavahvoja. Kotiedun myötä Ilveksen saama vaihtoetu voi kääntää tätä hieman Ilvekselle, koska pystyy hakemaan kotipeleissä mieluisampia match-upeja aloituksiin.


Juu, nyt kun Ilveksen prosentit läpi kävin, niin aika tasoissa mennään. Kyl vaan, peluutuksella haetaan sitten sopivia pareja ja katsotaan miten käy. HIFK:n alotustaito oli kovaa ja ehkä sieltä kokonaisuutena löytyi liigan parhaat aloittajat.

Täytyy ehdottomastti koittaa päästä pelejä katsoon livenä, itsellä hieman positiivisemmat fiilikset nyt, kun mitä oli ennen HIFK sarjaa.
 

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Turun Palloseura
Mielellään Anttalainen mukaan,hyvä pelaaja mutta tollasen pitkän loukkaantumisen ja pelaamattomuuden myötä näen eden kääntyvän Ilvekselle.

Niin tuskin Allu isoja minuutteja tulee pelaamaan ainakaan alussa. Eiköhän istuteta aluksi seiskapakiksi, jos tulee mukaan ollenkaan. Siitä jos saa pelijuonesta taas kiinni ja palaa alkukauden EHT-tasolle, niin puolustus on todella kova. Ainakin itselläni alkaa välittömästi jöpöttämään jos näkisin täydessä kunnossa olevan Anttalaisen samassa parissa Arellin kanssa. Tuo pakkipari olisi silkkaa seksiä.
 

Jackie Moon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihreet ja punaset.
Mites Palloseuralta hoituu laukausten blokkailu? Huomattava petraus runkosarjaan?

Blokkauksissa Kärpät oli omiin silmiin (löytyykö jostain tilastoja?) aivan mielettömän hyviä. En muista että runkosarjassa olisin kertaakaan siihen niin turhautunut kuin heitä vastaan oikeastaan jokaisessa pelissä. Kehtaan jopa vihjata että oltaisiin viety sarja aiemmin, jos he eivät siinä niin erinomaisia olisi olleet.
 

Vikings

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Jos joku niin TPS-Ilves sarjasta tulee ainakin vauhdikas sarja ja veikkaan, että maalimäärät per peli on huomattavasti isommat kuin Kärpät-Ilves.
 

Mas@

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Lassi Etelätalo
@Hawk #22 aivan loistava ja tyhjentävä analyysi, myös Tepsin osalta. Miten joku voi yleensä olla noin hyvin kärryillä vastustajan joukkueesta? =)

Huonompi voittakoon. Niinhän HIFK- sarjassakin kävi, että huonompi meni jatkoon..
;)

Mansen paikalliset miekkailut valtaosan odotuksissa, mutta jotenkin tuntuu että ei se ehkä mene niin. Olisi liian täydellistä.

Tämä parivaljakko on niin tasainen ja ympäripyöreä että mahdotonta ennustaa kumpi jatkaa. Tepsille ehkä lievä etu siinä että olivat myös vuosi sitten isojen poikien peleissä.

Ipan osalta suurin mielenkiintoni kohdistuu loistaviin ulkkareihin.
TPS:ssa taasen omiin kasvatteihin jotka kannattelevat joukkuettaan vähintään samassa määrin kuin Ilveksen ulkkarit.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
TPS oli Ilvekselle vaikea vastus ja varsinkin viimeinen 0-3 peli aneeminen esitys. No silloin oli korona ja runkosarja, joten ehkä siitä ei voi vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Yritin vähän muistella runkosarjan kohtaamisia. Aivan kuten sanoit - näistä ei voida vetää hirvittävän pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Totta kai muistikuvani ovat jo haalenneet eikä pelkkä tulosten tuijottaminen vie oikeastaan minnekään. Yritän edes...

11.09.2021 TPS-ILV 2-3 (0-2,2-0,0-1) 4587

TPS:n kauden toinen ja Ilveksen ensimmäinen matsi. Runkosarjan ensimmäiset (~5?) kierrokset ovat aina vähän sellaisia ympäripyöreitä, miten harjoituskauden jälkeen koneet lähtee rullaamaan, millaiset ketjukoostumukset on löydetty jne. Voitto on tietysti aina voitto! En mä sitä ala kieltää.

Hatarien muistikuvieni mukaan oli aikamoista läpsyttelyä. ILV meni ekassa erässä 2-0 -johtoon. TPS:lle tuli toisen erän puolivälissä puolen minuutin tehohetki. Kolmannessa Eemeli Suomi paukutti voittomaalin kahden miehen ylivoimalla. Jos oikein muistan, TPS ei missään vaiheessa saanut suurempaa vaihdetta silmään eikä tosiasiallisesti missään vaiheessa ollut oikeasti voiton syrjässä tai edes tasapelissä kiinni.

Joni Ikonen, ILV 0+3
Santeri Virtanen, ILV 1+1
Aleksi Anttalainen, TPS 1+1

26.11.2021 ILV-TPS 2-5 (1-2,1-1,0-2) 7300

Ilveksen Hakametsän viimeinen - ikimuistoinen - ilta. Todennäköisesti Ilveksen pelaajien ajatukset olivat kaikkialla muualla kuin itse pelissä. Kaikenlaiset juhlaottelut ovat yleisesti vaikeita kotijoukkueille. Vierasjoukkueen on suhteellisen helppoa vain ilmaantua paikalle ja pilata juhlallisuudet. Näin kävi tälläkin kertaa.

Ottelun kulusta ei itselläni ole sen suurempaa muistikuvaa. Jotenkin sellainen hämärä etiäinen olisi, että TPS oli melko hyvin kuskin pukilla koko ottelun ajan. Tilastoista näkee, että TPS meni ottelun ekalla kympillä 2-0 -johtoon, mutta ILV punnersi tasoihin ottelun puoliväliin mennessä. TPS kuitenkin kuittasi lähes välittömästi tasoitusmaalin jälkeen. Kolmannen erän alkuun Mikael Pyyhtiä kasvatti TPS:n johdon jälleen kahteen maaliin. Valtavasta huutomyrskystä huolimatta ILV ei enää noussut oikeasti taistelemaan ottelun voitosta. Loppunumerot Markus Nurmi sivalsi tyhjään maaliin.

Olisiko tässä ottelussa ollut Ilveksellä jotain kokoonpano-ongelmia? Jopa turkulainen huomaa ainakin Petri Kontiolan sekä Marek Langhamerin puuttuvan kokoonpanosta. TPS oli vastaavasti liikkeellä lähes parhaalla (silloisella) kokoonpanolla.

Mikael Pyyhtiä, TPS 1+2
Juuso Pärssinen, TPS 1+2
Markus Nurmi, TPS 2+0

28.12.2021 TPS-ILV 3-5 (0-1,1-1,2-3) 0

Näihin aikoihin TPS ui todella syvissä vesissä. Pahimmillaan kokoonpanosta taisi olla toistakymmentä ukkoa poissa loukkaantumisten, sairastumisien sekä maajoukkuekutsujen vuoksi. Muistaakseni ILV-voitto toi ihan mojovan lisän pelikassaani. Pelasin siis "omaa joukkuettani" vastaan - järjellä, EI tunteella.

Loukkaantuneet: # 4 Aleksi Anttalainen (polvivamma), #13 Juuso Pärssinen (flunssa), #19 Valtteri Pulli (rannevamma - hakee pelikuntoa?), #77 Topias Haapanen (kasvovamma)
Rotaatio: # 1 Andrei Karejev
U20: (# 2 Aatu Aarnio), #53 Eemeli Saari
U20-maajoukkue: # 5 Eemil Viro, # 6 Ruben Rafkin, #58 Kalle Väisänen, #60 Juraj Slafkovsky

Vielä matsipäivänä ennen puolta päivää Jonne Tammela kärsi flunssasta eikä ollut pelaavassa kokoonpanossa. Iltapäivän aikana rosteria rustattiin, Tammela hyppäsi kehiin, ja jo kokoonpanoon ilmoitettu U20-puolustaja Aatu Aarnio jätettiin sivuun.

Ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Sen tiesi jo ennen avauskiekon putoamista. Lyön erittäin harvoin yleensäkään vetoa - ja vielä harvemmin siten, että TPS on toinen osapuoli. TPS:n tappiolle pitää olla siis erittäin vahvat perusteet ja ne mulla tällä kertaa mielestäni oli. Olisiko ILV ollut liikkeellä suunnilleen parhaalla (silloisella) kokoonpanollaan? Sellaiset 7-9 täysin TPS:n vakiokokoonpanon pelaajaa poissa ei voi olla vaikuttamatta lopputulokseen.

Tilastoista näkee, että Markus Nurmi piti kahdella 5vs5-maalillaan ottelun "tasaisena" tai ainakin maalin pelinä viimeiselle kympille asti. Viimeisen kympin alkuun ILV takoi kaksi YV-maalia - Jonne Tammelan kavennus kolme sekuntia ennen päätössummeria oli täyttä kosmetiikkaa. Muistelisin koko ottelun olleen käytännössä Ilveksen hallinnassa.

Nick Baptiste, ILV 2+1
Panu Mieho, ILV 0+2
Balazs Sebok, ILV 0+2
Markus Nurmi, TPS 2+0
Jonne Tammela, TPS 1+1

22.02.2022 ILV-TPS 0-3 (0-0,0-0,0-3) 5073

Loppunumeroista huolimatta muistelen ottelun olleen tasainen. Tilastotkin tukevat tätä - kaikki maalit syntyivät ottelun viimeisellä vitosella. Näistäkin vielä kaksi syntyi tyhjään ILV-rysään. Muistaakseni näihin aikoihin Ilveksen pahin koronasuma oli juuri helpottamassa. Näennäisestä kokoonpanosta huolimatta uskon tietyillä Ilveksen johtavilla pelaajilla olleen vielä vahvasti pelituntuma hakusessa. Poissaolijoitakin varmasti on - turkulaisena en osaa nimetä oikeastaan muita kuin Balazs Sebokin. Jaa... Panu Miehoakaan ei näy rosterissa.

Ensimmäiset 55min ottelu eteni tilanteessa 0-0. Markus Nurmi aloitti maalinteon ajassa 55:47. Juuso Pärssinen sekä Topias Haapanen viimeistelivät loppunumerot tyhjiin viimeisellä minuutilla. Suurempaa muistikuvaa ottelun kulusta ei itselläni ole. Torjunta- ja laukaisutilastojen perusteella sanoisin TPS:n hallinneen ainakin osittain. Jotenkin sellainen... "kliininen vierasvoitto"?

Markus Nurmi, TPS 1+1
Juuso Pärssinen, TPS 1+1
Elmeri Eronen, TPS 0+2

Yksi huomiota herättävä yksityiskohta on se, että TPS on näissä neljässä matsissa tehnyt ainoastaan yhden ylivoimamaalin: kolmannessa matsissa joulukuun lopulla Jonne Tammelan 3sec ennen loppua tekemä kosmeettinen kavennusmaali. Ilves on tehnyt neljä YV-maalia (kaksi YV2) sekä yhden rankkarista. Tyhjään TPS-rysään ILV ei ole onnistunut kertaakaan - vastaavasti TPS on tehnyt peräti kolme maalia tyhjiin. Ylipäätään maalit menevät TPS:lle.

13 - TPS
10 - ILV

Maaleista TPS on tehnyt 5vs5-pelissä peräti yhdeksän. Yksi on mennyt ylivoimalla sekä peräti kolme tyhjiin. Vastaavasti ILV on onnistunut 5vs5-pelissä viisi kertaa, kahdesti yhden miehen ylivoimalla, kahdesti kahden miehen ylivoimalla sekä kertaalleen rankkarista.

Lisäksi vielä eräs yksityiskohta maalivahtipelistä nousi esille. Kummatkin joukkueet ovat tehneet parhaimmassa ottelussaan viisi maalia. Vastustajalla on ollut tuolloin maalissa kakkosmaalivahtinsa - Vadim Zharenko, ILV sekä Eetu Anttila, TPS. Ilves teki oikeasti Anttilan taakse viisi maalia - TPS teki Zharenkolle neljä plus yhden tyhjiin.

Sekä Marek Langhamer, ILV että Andrei Karejev, TPS ovat molemmat torjuneet joukkueilleen kaksi voittoa. Langhamer on päästänyt selkänsä taakse kuusi maalia 5vs5-pelissä sekä yhden alivoimalla (+ TPS paukutti kiekon kahdesti pömpeliin Langhamerin ollessa jo vaihtoaitiossa). Vastaavasti Karejev on joutunut poimimaan kiekon TPS-nuotasta neljä kertaa 5vs5-pelissä sekä kertaalleen kahden miehen alivoimalla.

Siinähän sitä oli omia muistikuviani neljästä runkosarjakohtaamisesta.
 
Viimeksi muokattu:

Trick9

Jäsen
Suosikkijoukkue
-..'
Lähtökohtaisesti tietysti Jasu tulee dominoimaan aloituksissa, mutta tilastoja katsomalla ei välttämättä kuitenkaan ihan suvereenisti. 52% oli Jasu edellisessä sarjassa, Kontiola 51, Ikonen 53 ja yllättävänkin paljon aloitusvastuuta ottanut Anttila 54. Meillä eniten vaikeuksissa olivat Sebök ja Mäntykivi. Tepsillä Intonen antoi kovaa taustatukea Jasulle, mutta muut olivat Sebökejä.
Aloitukset ovat siitä mielenkiintoinen homma kuitenkin että siinä vastustaja merkitsee hyvin paljon. Esim. joukkueen A parhain aloittaja kohtaa hyvin usein aloitusympyrässä joukkueen B parhaimman aloittajan. Kun taas toisella sentterillä voi olla jatkuvasti vastassa heikompi aloittaja. Empä nyt ihan hirveästi lähtisi lukemaan TPS-sentterien tilastoja kun vastassa on HIFK kenellä oli heittää aloittamaan Wirtanen, Paajanen ja Koivistoinen. Wirtanen ainakin heittämällä Liigan parhaimpia aloittajia.

Saa nähdä kuinka tässä sarjassa peluutuskin tapahtuu tämän osalta kun on aika mielenkiintoiset asetelmat. TPS:llä tosiaan Jasu on erittäin hyvä aloittaja mutta mitä nyt itse TPS:ää seuraillut niin Pärssinen on myös hyvä aloittaja. Mielenkiintoista nähdä miten Ilves peluuttaa noita senttereitään heitä vastaan kun aikalailla kaikki Ilveksen sentterit Kontiolan jälkeen ovat heikkoja aloituksissa. Kontiola toki on erittäin hyvä itsekin, mutta olettaisin että hän ottaa aika paljon aloituksia Pärssisen ykköskenttää vastaan. Peluuttaako heitä vastakkain ja toivoo että Anttila kairaa edes jonkun aloituksen Jasulta vai kuinka lähteä tuossa peluutusta hoitamaan?
 

Peltsi #18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Aloitukset ovat siitä mielenkiintoinen homma kuitenkin että siinä vastustaja merkitsee hyvin paljon. Esim. joukkueen A parhain aloittaja kohtaa hyvin usein aloitusympyrässä joukkueen B parhaimman aloittajan. Kun taas toisella sentterillä voi olla jatkuvasti vastassa heikompi aloittaja. Empä nyt ihan hirveästi lähtisi lukemaan TPS-sentterien tilastoja kun vastassa on HIFK kenellä oli heittää aloittamaan Wirtanen, Paajanen ja Koivistoinen. Wirtanen ainakin heittämällä Liigan parhaimpia aloittajia.

Saa nähdä kuinka tässä sarjassa peluutuskin tapahtuu tämän osalta kun on aika mielenkiintoiset asetelmat. TPS:llä tosiaan Jasu on erittäin hyvä aloittaja mutta mitä nyt itse TPS:ää seuraillut niin Pärssinen on myös hyvä aloittaja. Mielenkiintoista nähdä miten Ilves peluuttaa noita senttereitään heitä vastaan kun aikalailla kaikki Ilveksen sentterit Kontiolan jälkeen ovat heikkoja aloituksissa. Kontiola toki on erittäin hyvä itsekin, mutta olettaisin että hän ottaa aika paljon aloituksia Pärssisen ykköskenttää vastaan. Peluuttaako heitä vastakkain ja toivoo että Anttila kairaa edes jonkun aloituksen Jasulta vai kuinka lähteä tuossa peluutusta hoitamaan?
Tottakai näin. Ja siksi kirjoitinkin, että lähtökohtaisesti Jasu on erittäin kova tässä sarjassa aloittajana. Mutta runkosarjan perusteella Kontiola otti enemmän aloituksia ja voitti paremmalla prosentilla. Ikonen on myös ollut tämän vuoden puolella hyvä aloittaja, Sebök ja Mäntykivi erittäin vaihtelevia. Anttila on ollut hyvä lisä tähän osastoon.

Rodewaldin tilastot oli huonot jo runkosarjassa, Pärssinen oli siellä hyvä, Ifk:n vahvoja aloittajia vastaan ei. Intonen ei loistanut runkosarjassa, mutta Ifk:ta vastaan oli hyvä.

Summasummarum ei tässä välttämättä Ilves niin pahasti altavastaaja ole kuitenkaan.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Peluuttaako heitä vastakkain ja toivoo että Anttila kairaa edes jonkun aloituksen Jasulta vai kuinka lähteä tuossa peluutusta hoitamaan?
Anttila ottanut enemmän aloituksia alivoimalla ja muutenkin puolustuspäässä. Nelosketjun vakiosentteri on ollut Joni Ikonen, joka on Ilveksen mittapuulla ihan hyvä aloittaja. Ei Jasun tasoa, mutta ei pitäisi jatkuvasti hävitä 100-0 myöskään. Iso-Mustajärvi, joka nostettiin 7. peliin kokoonpanoon aloitti muhkeat 3 kertaa, joista voitti 2. Prosentti siis hyvä, mutta ei kerro yhtään mitään. Runkosarjan perusteella aika heikko aloittaja ja ylipäätään liigapelien määrä tällä kaudella pieni.

Mitä muuten tulee aloitusprosentteihin, niin kokonaisprosentin lisäksi on hyvä katsoa myös alueittain. Voitettu keskialueen aloitus ei ole samanarvoinen kuin voitettu hyökkäys- tai puolustusalueen aloitus. Esimerkiksi TPS:n puolella Jasulla HIFK:ta vastaan aloitukset PA: 87 52,9%; KA 30 56,7%; HA 18 38,9 %. Painottuvat kaikkea muuta kuin tasaisesti, sillä puolustusalueella enemmän kuin muilla yhteensä, kun taas hyökkäysalueella selvästi jokaisen kolmen muun takana. Ja sen vuoksi huono HA% merkitsee hyvin vähän, kun taas PA >50% on roolin vuoksi hyvinkin olennainen.

Silmiinpistävän huonoa muiden osalta Pärssinen PA 17,4% ja Rodewald HA 15,2%. Pärssisen kohdalla tuo oli huomioitu ja aloitukset HA painotteisesti, missä olikin voittava 53,3%. Sen sijaan vaikea ymmärtää, miksi Rodewald sai hiukan enemmän HA aloituksia tuolla prosentilla kuin Intonen jolla HA 58,6%.

Ilveksen aloittajilla enimmäkseen tasaisempaa alueittan. Siis määrät. Anttilalla tosiaan painottunut PA ja ollutkin siellä Ilveksen paras 57,1%. Kontiola HA erittäin kova 62,8%, kun taas PA 46,7%. Vanha Konna osaa siis oikesti käyttää hyökkäyspään aloituksissa hyökkäävän sentterin edun. Kenelläkään ei ole millään kentän osalla niin heikkoa kuin nuo pari lukemaan TPS:n puolella, mutta paljon aloittaneista Sebök ja Mäntykivi olleet tasaisesti melko heikkoja joka puolella.

Aloitusten määrä muuten TPS:lla suurempi, eli koska pelimäärä oli sama 7, TPS-HIFK oli jonkin verran katkonaisempaa peliä kuin Ilves-Kärpät.
 

jelnausen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Anttila ottanut enemmän aloituksia alivoimalla ja muutenkin puolustuspäässä. Nelosketjun vakiosentteri on ollut Joni Ikonen, joka on Ilveksen mittapuulla ihan hyvä aloittaja. Ei Jasun tasoa, mutta ei pitäisi jatkuvasti hävitä 100-0 myöskään. Iso-Mustajärvi, joka nostettiin 7. peliin kokoonpanoon aloitti muhkeat 3 kertaa, joista voitti 2. Prosentti siis hyvä, mutta ei kerro yhtään mitään. Runkosarjan perusteella aika heikko aloittaja ja ylipäätään liigapelien määrä tällä kaudella pieni.

Mitä muuten tulee aloitusprosentteihin, niin kokonaisprosentin lisäksi on hyvä katsoa myös alueittain. Voitettu keskialueen aloitus ei ole samanarvoinen kuin voitettu hyökkäys- tai puolustusalueen aloitus. Esimerkiksi TPS:n puolella Jasulla HIFK:ta vastaan aloitukset PA: 87 52,9%; KA 30 56,7%; HA 18 38,9 %. Painottuvat kaikkea muuta kuin tasaisesti, sillä puolustusalueella enemmän kuin muilla yhteensä, kun taas hyökkäysalueella selvästi jokaisen kolmen muun takana. Ja sen vuoksi huono HA% merkitsee hyvin vähän, kun taas PA >50% on roolin vuoksi hyvinkin olennainen.

Silmiinpistävän huonoa muiden osalta Pärssinen PA 17,4% ja Rodewald HA 15,2%. Pärssisen kohdalla tuo oli huomioitu ja aloitukset HA painotteisesti, missä olikin voittava 53,3%. Sen sijaan vaikea ymmärtää, miksi Rodewald sai hiukan enemmän HA aloituksia tuolla prosentilla kuin Intonen jolla HA 58,6%.

Ilveksen aloittajilla enimmäkseen tasaisempaa alueittan. Siis määrät. Anttilalla tosiaan painottunut PA ja ollutkin siellä Ilveksen paras 57,1%. Kontiola HA erittäin kova 62,8%, kun taas PA 46,7%. Vanha Konna osaa siis oikesti käyttää hyökkäyspään aloituksissa hyökkäävän sentterin edun. Kenelläkään ei ole millään kentän osalla niin heikkoa kuin nuo pari lukemaan TPS:n puolella, mutta paljon aloittaneista Sebök ja Mäntykivi olleet tasaisesti melko heikkoja joka puolella.

Aloitusten määrä muuten TPS:lla suurempi, eli koska pelimäärä oli sama 7, TPS-HIFK oli jonkin verran katkonaisempaa peliä kuin Ilves-Kärpät.

Mielenkiintoista analyysia. Mietin jo viimeisen HIFK -pelin aikana, että mitä Rodewald on oikein syönyt kun tuntuu aloitukset kääntyvän. Ensimmäiset 6 peliä aloitusprosentti haarukalla 20-30.8% ja viimeisessä pelissä 63.6%. Aikamoinen tasonnosto. Ehkä löydettiin Rodewaldille mielekäs aloittajapari ja alue. Harmi, ettei taida ottelukohtaisesti nähdä noita alueita. Itse en ainakaan löytänyt.

Oman pään aloituksilla kyllä iso merkitys. Ja toisinpäin käännettynä hyökkäyspään. HIFK teki kuudennen pelin ratkaisun aloitusvoitosta ja seitsemännen pelin ainoan maalin. Kotiedullakin tässä jonkinlainen vaikutus, kun kotijoukkue saa päättää kenet laittaa aloittamaan tiettyä kaveria vastaan. Uskoisin sillä olevan merkitystä, ketkä kaksi ovat vastakkain. Toki tuo ei näy missään tilastoissa, joten vaikea sitä sen enempää arvioida.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös