Playoffs 2022 puolivälierät: Ilves (3.) – Kärpät (6.)

  • 217 306
  • 2 518

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eivät kyllä varmasti laskeskelleet minkään vastustajan varaan. Niin auki oli kaikki sijoitukset ennen päätöskierrosta, että kukaan ei voinut oikein edes yrittää taktikoida sieltä mitään vastustajaa itselleen.
En sano, että Ilves hävisi tahallaan, vaan sille oli OK lepuuttaa pelaajia ja oli toissijaista lopulta se sijoitus runkosarjassa, kunhan pleijareissa kaikki ovat iskussa.
 

1946

Jäsen
Suosikkijoukkue
PM07, Oulun Kärpät
Täytyy kyllä rehellisesti sanoa, että tällä hetkellä ei kyllä jännitä yhtään, vaan lähinnä sellainen odottava tunnelma.

Kärppien peli ollut koko kauden sekaisin kuin seinäkello, ja Marjamäen alaisuudessa saatu nihkeät voitot jostain Ässistä ja KooKoosta, joten odotukset eivät ole kovin korkeat vielä ainakaan. Ilman HPK viime sekuntien sulamista keskiviikkona, Kärpät saattaisi olla jo kesälomilla. Raksilassa yleisöä jäi pelin jälkeen katsomoon jännäämään ja juhlimaan Lahden pelin lopputulosta kuin Suomen mestaruutta. Eikä se sääliviivan alapuolelle jääminenkään kovin kaukana ollut. Eli paineetta kohti sarjaa…

Tottakai olis hienoa jos Kärpät vois edes hieman kiusata suurta ja mahtavaa miljoona-Ilvestä ja napata edes yhden voiton jollakin tuuripompulla, mutta aika epätodennäköiseltä se vaikuttaa tällä hetkellä. Jos Kärpät saa yleisön puolelleen ja ns. hurmokseen, niin sitten perjantain kotipelissä voisi olla iskun paikka. Tosin sillon voi olla jo kausi taputeltu.

Marjamäki on tuonut hieman jämäkkyyttä puolustukseen, mutta maalin ja maalipaikkojen tekeminen on edelleen vaikeaa. Marjamäen perisyntinä on se, että ainoastaan hienot maalit hyväksytään. Late ei tunnu ymmärtävän, että pleijareissa monesti riittää kun laittaa maskia ja toimittaa kiekkoa maalille.

Mukavaa kevättä kaikille ja miljonääri-Ilvekselle onnea mitalipeleihin!
 

Samppakalja69

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen ILVES
En sano, että Ilves hävisi tahallaan, vaan sille oli OK lepuuttaa pelaajia ja oli toissijaista lopulta se sijoitus runkosarjassa, kunhan pleijareissa kaikki ovat iskussa.

Myrrä kertoili muistaakseni kolmisen peliä ennen runkkarin loppua, että nyt on ketjuruletti pyörimässä jotta saadaan kokoonpanoja testattua ja lepuutettua niitä jotka sitä tarvitsee ja vastaavasti pelejä niille jotka niitä tarvitsee.

Sitten joidenkin tietojen mukaan siihen vikaan peliin iskin noro väliin ja jouduttiin pelaamaan vajaalla. Uskon tuohon noroon, koska miksi muuten oltaisiin lähdetty vajaalla peliin jossa tarkoituksena hakea ketjukoostumuksia kohdilleen?

Eli totta, Ipalle oli "se ja sama" kuka tulee vastaan ja miltä sijalta lähdetään, olihan kait top3- sekä CHL-paikka jo varmistettu tuossa kohtaa.
 

Baloun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat milloin kenellekkin
Itse uskon, että Ilves lähti sellaisella kokoonpanolla kuin lähti Sport-peliin, koska sillä ei ollut mitään sijaa kolme vastaan. Laskivat sillä todennäköisesti saavansa vastaan HPK:n. En ihan tältä istumalta usko, että jotain noroa siellä olisi kiertänyt. Sumutusta, sumutusta...
Osa oli sovitusti sivussa, osalle iski kuuleman mukaan noro. Masin myös oli pelipäivänä ilmoitettu rosteriin mutta tippui siitä sitten kesken päivää, joten haiskahti että se noro joihinkin oli osunut
 

Visku-17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Mika "Spede" Pyörälä #17
Kärppien erikoistilannekoostumukset:
Ylivoima(suluissa yv-pisteet):
Pyörälä(8+3)-Bourke(6+12)-Emanuelsson(5+8)-Aaltonen(2+13)-Byström(2+9)
Mäenalanen(3+8)-Kalapudas(1+1)-Leskinen(4+4)-Ohtamaa(5+5)-T.Niemelä(1+10)

Alivoimarotaatiossa:
puolustajina Ohtamaa-Sklenicka ja Byström-M.Niemelä
hyökkääjinä Koskenkorva-Aaltonen, Hyry-Pyörälä ja Mäenalanen-Junttila

Hieman yllättäen Junttila ei ole saanut pysyvää paikkaa ylivoimilta vaan on tippunut pois (jos olen väärässä niin kivittäkää vapaasti) Mäenalasen palattua. Todennäköisesti Cerveny ottaa Kalaputaan paikan, kunhan mies toipuu. Alivoimalla pakkiparit ja hyökkääjäkaksikot ovat eläneet enemmän, mutta omien muistikuvien ja viime pelien perusteella nuo voisivat olla lähimpinä tämänhetkisiä. Ohtamaakin joutuu viettämään osan alivoimasta vaihtopenkillä toisin kuin alkukaudesta.

Ilveksen erikoistilanteet:
Ylivoima:
Mieho(0+4)-Kontiola(4+11)-Haapala(2+3)-Suomi(5+10)-Johansson(2+6)
Mäntykivi(1+1)-Sebok(3+1)-Baptiste(5+2)-Jon.Ikonen(4+6)-Lancaster(2+13)

Alivoima:
puolustajina Parikka-Salmela-Lööf-Masin-Elorinne
hyökkääjinä Anttila-Joo.Ikonen-Suomi-Mieho-Mäntykivi-Kontiola

Ilveksen koostumuksista en itse osaa tarkempaa analyysia antaa, mutta ykkösylivoima on vastannut kaikista viimeaikojen ylivoima osumista, ja maalikoosteiden perusteella Miehon paikalla on välillä pyörinyt Joni Ikosta tai Mäntykiveä muuten koostumuksen ollessa sama. Alivoima-ajat ovat jakaantuneet kauden mittaan melko tasaisesti, kun peräti 9 hyökkääjää on pelannut alivoimaa yli minuutin per peli keskiarvolla. Näistä 2 ovat kautensa päättäneet Saarela ja Virtanen. Lopuista seitsemästä Iso-Mustajärvi ja Päkkilä eivät mahtune kokoonpanoon silloin kun kaikki ovat kunnossa.

Kärppien ylivoima on ollut koko kauden parasta 28,8% tehokkuudella, kun Ilveksen vasta 10. parasta 16,8%.
Alivoimatilastoissa Kärpät on sijalla 3. (85,7%) ja Ilves 7. (81,8%)
Kuntopuntarit näyttävät seuraavilta:
5 pelin, Kärppien yv 22%/av 73%, Ilveksen yv 17%/av 87%
10 pelin, Kärppien yv 24%/av 85%, Ilveksen yv 29%/av 77%
20 pelin, Kärppien yv 30%/av 76%, Ilveksen yv 21%/av 84%

Eli suuria heittoja ei ole, mutta Ilveksen erikoistilanteet näyttävät hieman paremmilta kuin alkukauteen verrattuna. Henrik Haapalan tulon jälkeen (pelannut 9 ottelussa) ylivoimamaaleista peräti 6/7 on syntynyt Haapalan ollessa kentällä, joten voisi sanoa Haapalan olleen merkittävä palanen Ipan yv:seen. Olisi kuitenkin tärkeää saada myös toiselta kentälliseltä tulitukea, jottei Haapalan yv:n pimentäminen riittäisi Kärpille. Kärppien edellisestä viidestä yv-maalista 3 on tullut Bourke-Ema duon ja 2 Mäenalasen johtamalta koostumukselta. Kärpillä siis molemmat ovat saaneet hyvin onnistumisia, joten pelkästään yhden pimentäminen Anttilan ja Parikan johdolla ei riittäne Ilvekselle.

Ilveksen alivoiman kannalta aloitusten voittaminen olisi ensiarvoisen tärkeää. Tämän takia Kontiola onkin saanut viimeaikoina alivoimavastuuta, koska hän on Ilveksen senttereistä ylivoimaisesti paras puolustusalueen aloituksissa, 52%. Muista puolustusalueelta aloittaneista av-pelaajista aloitusprosentit jäävät todella alhaisiksi, Anttila 29%, Mieho 36% ja Mäntykivi 46%. Onneksi Kärppien yv-aloittajien hyökkäyspään aloitusprosentit ovat myös alhaiset (Bourke 46% ja Mäenalanen 43%) Kalapudasta (55%) lukuunottamatta.

Kun käännetään asetelma toisinpäin eli Ilveksen yv vastaan Kärppien av niin aloitukset ovat jälleen haasteellisia. Kärppien puolustusalueen aloitus% av-pelaajista ovat Mäenalanen 40%, Pyörälä 40%, Hyry 50% ja Koskenkorva 47%. Etenkin Koskenkorvan tilasto on mielenkiintoinen, kun hyökkäyspäässä hän on voittanut aloitukset peräti 61%, kokonaisuudessaan sen ollessa 52%. Ilvekseltä Kontiola on hyökkäysalueen aloituksissa jälleen selvä kärkimies 56% ja myös Mieho pääsee 54%. Sebok (49%) ja Mäntykivi (43%) eivät toisessa ylivoimassa loista aloituksillaan.

Jokatapauksessa näen Ilveksen ylivoimissa paljon potentiaalia ja Haapalan johdolla se onkin jo alkanut lunastamaan sitä. Kuitenkin toinen sylinteri pitää saada myös toimimaan, etenkin nyt kun Lancaster on siirretty siihen viime peleissä maalitykki Baptisten kaveriksi. Olisiko osa ratkaisua laittaa Anttila maalinedusmieheksi, se jää nähtäväksi. Kuitenkin Kärppien tilastot runkosarjassa ja molempien ylivoimien toimivuus viimeaikoina riittää pisteyttämään erikoistilanteet Kärppien eduksi.
Pisteet Kärpille 4-2

Näin ollen loppupisteet Kärpille 19-18. Jaettuna tarkastelemieni osa-alueiden määrällä pistekeskiarvo on Kärpille 3,17-3. Perustan tähän myös virallisen veikkaukseni eli sarja menee aina Game 7 asti, jonka Kärpät voittavat loppulukemin 2-1. Ilveksen maalissa on mukana Haapala, kun puolestaan Kärppien ensimmäinen maali tulee ylivoimalla ja voittomaalin tekee kolmannessa erässä Musin tai Niemelän Mikko. Erittäin hieno sarja on edessä, joten ei muuta kuin paras voittakoon ja fanit nauttikoon!
 

Frank McKee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, T. Arima
@Visku-17 Kiitos taas tästä hyvästä analyysistä. Näitä on aina kiva lukea.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ilvekseltä Kontiola on hyökkäysalueen aloituksissa jälleen selvä kärkimies 56% ja myös Mieho pääsee 54%. Sebok (49%) ja Mäntykivi (43%) eivät toisessa ylivoimassa loista aloituksillaan.
Ilveksellä hyökkäyspään aloituksia on toiseksi eniten Ikosella, mutta koska voittanut niistä 47 %, niin mitään suurta eroa siitä ei tule.

Sellainen pointti aloituksiin ylipäätään, että Ilveksen vakiosenttereistä puolet on kätisyydeltään right ja puolet left. Kärpillä taitaa olla left-painotteista, kun eniten aloittaneista vain Hyry on right. Toki siellä olisi Wellman, joka on vieläpä hyvä aloittaja, mutta mahtuuko pelaamaan, koska aloitusten lisäksi ei käsittääkseni paljoa ole muuta hyvää ollut.
 

Center#30

Jäsen
Suosikkijoukkue
CAR, FLA, Suomen maajoukkue(et)
Herättäkää kun finaalit alkavat. Kärpät ja Jukurit on hoidettu kahdeksassa pelissä.
Finaalisarjat on alustavasti suunniteltu käynnistyväksi tiistaina 19. huhtikuuta.

Siitä vain kello herättämään. Tosin, jos meinaa tälle kaudelle vielä Ilveksen pelejä nähdä niin suosittelen olemaan hereillä heti huomisesta lähtien.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät, ManU, Exeter City, TP-47
Medioita seuratessa seuraava huomio. Kova on hype, että finaalissa nähtäisi Tampereen sisäinen vääntö. Olisihan se urheilu romantikon unelma, josta puhetta ja muisteltavaa riittäisi vuosiksi eteenpäin.
Kunhan ei ajatus Ilveksellä karkaisi finaaleihin. Ilveksellä ei pudotuspelin kokeneita pelaajia valmentajia myöten ole paljon.
Ainahan sitä Playoffseissa korostetaan hetkessä elämistä ! Asioiden edelle ei kannata mennä. Kärpissä on paljon kevään miehiä, jotka tietää miten pitkä ja kuoppainen on matka finaaliin.
 

Hollanti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varmaan se KalPa
Näätähän tässä luikahtaa jatkoon kuudessa ottelussa.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES

Kirjailija Olli Mustonen näköjään kirjoittanut kolumnin aiheeseen liittyen.
 

Jälkipeli#71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Saa nähdä miten Ilves käsittelee ennakkosuosikin paineet. Kärpillä paljon muutoksia lyhyessä ajassa huonosti menneen runkosarjan myötä, mutta joukkueessa paljon kokemusta voittamisesta ja Marjamäen pelitapa vielä tukee playoff-pelejä. Saa nähdä miten käy, tänään haetaan asetelmia. Ennustan, että kuudenteen peliin menee jossa ratkaisu..
 

lake79

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi, Pahalampi.
Onko Kärpillä jotain virallista tai epävirallista Podcastia, joka käsittelee sarjan?
 

lake79

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi, Pahalampi.
Epävirallinen, eli Petopodi. Löytyy ainakin Spotifystä. Keskiviikkona näyttäisi tulleen play-off ennakko.
No sitä hain ekana, mutta ilmeisesti Supla ei joko osannut tai sitten on vain Spotifyssa nykyään. Kiitos.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Veikkaus antaa molempien voitolle 2,56 kertoimeksi, tasaista on sanoi nepalilainen Pohjanmaalla.
Jep. Ei paljon tässä tilanteessa runkosarjakohtaamiset ja runkosarjasijoitukset paina. Kärpät on ilmeisesti veikkauksen mielestä ennakkoon vahvempi tässä sarjassa, kun antaa Kärpille tuollaisen vieraskertoimen. Syystäkin monet palstalaiset pelkäsivät Kärppiä runkosarjan lopussa ja toivoivat raiderikkoa. Ei tullut, vaan juna sen kuin puksuttaa.Tulta munille!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös