Tommi Seppälä pukee
Ylen jutussaan (koskien pelin ja valmennuksen tasoa) aika hyvin sanoiksi sen, mitä ajattelin eilen katsoessa COL-EDM -peliä.
Maaleja kyllä tulee niille joita maaleilla saa viihdytettyä, mutta olihan se peli muuten jotain U20-luokkaa, eli pelin rakenne ja puolustaminen ala-arvoista. Jos NHL:ssä on parhaiden pelaajien lisäksi parhaat valmentajat, niin miten valmennus voi olla noin huonoa, että pelaaminen konferenssifinaalissa on tuollaista.
No, eihän siellä ensinnäkään ole parhaat valmentajat. Sen voi päätellä jo siitäkin miten samat vanhat dinosaurukset kierivät potkut saatuaan seuraavaan seuraan kuin jossain tuolileikissä. Toisaalta hyvin suuri osa NHL-valmentajista on entisiä NHL-pelaajia. Millä todennäköisyydellä maailman 32 parhaan jääkiekkovalmentajan joukkoon sopii niin monta entistä NHL-pelaajaa?
Ei se tietysti mikään uutinen ole, että (pohjoisamerikkalaiset) NHL-valmentajat tulevat sisäsiittoisen pohjoisamerikkalaisen systeemin sisältä. Kun pelaat aikasi pohjoisamerikkalaisissa sarjoissa ja sitten alat valmentamaan samoissa sarjoissa, niin miten voit tuoda valmennukseen jotain uutta, jos olet jo valmiiksi tukevasti samassa urassa kuin muut? Periaatteessa fiksummat osaavat katsoa kuplan ulkopuolelle, että voisiko jotain tehdä erilailla, mutta ei tämä NHL:n touhu ainakaan siltä vaikuta.
Toisaalta tuollainen U20-tason kiekko on kuvaa NHL:ää aika hyvin, koska tarkoitus on maksimoida rahavirta maksimaalisella pohjoisamerikkalaisen yleisön viihdyttämisellä. Se taas onnistuu parhaiten älyttömällä koheltamisella silloin kun tasapäiset joukkueet pelaavat keskenään. Tiukalla pelikirjakiekolla tuskin normi NHL-katsojaa viihdyttäisi.
Yhdysvallat on kapitalismin kehto, jossa pohjoismainen yhteiskunta tasapäistämisineen on kauhistus. Siksi on ironista, että sikäläisessä ammattilaisurheilussa tasapäistetään joukkueet kaikin mahdollisin keinoin, että ideaalitilanteessa kaikki olisivat samalla viivalla voittotodennäköisyyden suhteen. Vähän kuin äärisosialistisilla keinoilla kapitalistiseen päämäärään.
Loppukaneettina sanottakoon, että NHL-valmentajista löytyy huonompia ja parempia yksilöitä. Hämmentävää vain miten huonolla suorittamisella saa pyöriä mukana noin isossa bisneksessä. Ehkä jo vastasin tuossa itselleni, eli huono valmentaminen tekee pelistä viihdyttävämpää keskivertokatsojalle, eli ei kannata yrittää nostaa rimaa.