Väite
Parempi voittaa aina. Paras seittemästä sarjassa nyt ainakin.
Viestini ei ole kohdistettu erityisesti sinulle, arvon Kurmuuttaja. Otin tämän vain mallina väitteestä, jota kuulee todella paljon kommentaattorien ja pelaajien puheissa sekä saa lukea eri medioista ja keskustelupalstoilta.
Jos paremmuuden määritelmä on, että voittaa sarjan, niin tuo pitää paikkaansa. Omasta mielestäni tuo on kuitenkin turhaa tietoa, ja on itseasiassa tautologia.
Matemaattinen tarkastelu
Pohdiskelin sitten asiaa matemaattisemmalta kantilta. Tein pienen ohjelman, joka laski todennäköisyyksiä sarjan voitolle (1). Simulaatiossa kotiedun omaava joukkue A pelaa joukkuetta B vastaan paras seitsemästä sarjoja. Ohjelmassa oli mahdollista parametrisoida A:n ja B:n absoluuttinen voimasuhden sekä kotikenttäetu. Seuraavassa tuloksia (2).
Koodi:
A=0.50, KE=0.00 : S=0.50
A=0.50, KE=0.10 : S=0.53
A=0.60, KE=0.00 : S=0.71
A=0.60, KE=0.10 : S=0.74
A=0.70, KE=0.00 : S=0.87
A=0.70, KE=0.10 : S=0.89
A = A:n todennäköisyys voittaa yksittäinen ottelu neutraalilla kentällä
KE = Kotikenttäetu (A:lle otteluissa 1, 3, 5 ja 7 ja B:lle otteluissa 2, 4 ja 6)
Lisätään perustodennäköisyyteen
S = A:n todennäköisyys voittaa sarja
Johtopäätökset
Matemaattisesti tarkasteltuna väite "parempi voittaa aina paras seitsemästä sarjan" on väärä. Todennäköistä se toki on, mutta ei varmaa.
Jääkiekossa neljän parhaan joukkoon päässeen kahden joukkueen kohdatessa harvoin kumpikaan on 70 %:n suosikki voittamaan ottelu. Esimerkiksi Unibetin mukaan yhdessäkään finaalisarjan ottelussa tällaista suosikkia ei ollut. Silti näissäkin sarjoissa on yli 10 %:n todennäköisyys, että absoluuttisesti huonompi joukkue voittaa sarjan. Tavanomaisemmassa 60-40 sarjassa tämä tapahtuu jopa joka neljäs kohtaaminen.
Selitteet
1) Matemaattisen kaavankin tälle voisi luoda, mutta olin laiska.
2) Simulaation otoskoko oli miljoona pelattua sarjaa.