Mulla on jäänyt jotenkin epämääräinen kuva Kärpistä runkkiksen voitosta huolimatta, enkä tätä nyt osaa sen tarkemmin määritellä.
Kärpät ei voittanut runkosarjaa tehden uutta piste-ennätystä, mutta suvereenisti kuitenkin. Kärpät oli paras suomalainen joukkue CHL:ssä. Kärpät voitti puolivälierissä äärimmäisen kovasti taistelleen SaiPan kohtuullisen tyylikkäästi otteluvoitoin 4-1. Siis huoli pois, JYP ei kohtaa perjantaina mitään epämääräistä, vaan rutinoituneen, voitontahtoisen, yhtenäisen, taitavan ja ennenkaikkea erinomaisesti valmennetun joukkueen.
Kärpät on hyvin roolitettu joukkue, miten siellä sitten osataan käsitellä uikkareitten pään kestävyys, no sehän nähdään kohta.
Tässä teille hieman mielipiteitäni Kärppien ulkomaalaispelaajien tilanteesta:
Adam Masuhr on kokenut kiekollinen puolustaja, joka pelaa Kärpissä ykkösparissa Lasse Kukkosen kanssa. Pelaa myös kakkosylivoimassa rightin-pakkina laukaisijan paikalla. Saa myös Lassen vierellä alivoima-aikaa. Vahvuutena tällä ruotsalaisella joukkuepelaajalla on luistelu, kiekonkäsittely ja hurja lämäri, joka ikävä kyllä menee turhan harvoin maalia kohti. Kaksinkamppailuissa Masuhr voisi olla vahvempi, mutta on mielestäni tälläkin osa-alueella mainettaan parempi. Selkeä vahvistus Kärpille.
SaiPa-sarjan tilastot: 5 ottelua 1+1, (+1), 23 min.
Dan Spang, tämä Lappeenrannan lahja Kärpille. Pelasi viime keväänä maagiset pudotuspelit. Hän oli mielestäni melkeinpä koko pudotuspelien paras pakki. Junno, Aho ja Marjamäki innostuivat Spangista ja hommasivat hänet Ouluun kahden vuoden sopimuksella. Tällä kaudella runkosarja meni aivan höpöksi. Istunut paljon viltistä ja katsomossa. Aloitti myös pudotuspelit vilttimiehen roolissa, eikä saanut kahdessa ensimmäisessä pelissä peliaikaa lainkaan. Sen jälkeen Marjamäki päästi tämän kevään pojan irti ja mitä tapahtuikaan! Spang on ollut ehkäpä Kärppien paras puolustaja, aivan suvereeni. Mies ei tee virheitä lainkaan, pelaa nöyrästi kovalla puolustusmoraalilla, pitää kiinni joukkueen yhteisestä pelitavasta ja käyttää erinomaisesti hyväkseen suurinta vahvuuttaan luistelua tehden oikea-aikaisia nousuja hyökkäyksen tukemiseksi. Myös syötöt ovat löytäneet oikean osoitteen pudotuspeleissä. Tästä käy malliesimerkkinä viimeisen pelin avausmaalin syöttö, jolla Spang vapautti Maxwellin läpiajoon. Spang ei saa ainakaan vielä ylivoima-aikaa. Pelaa alivoimaa pakkiparinsa Arto Laatikaisen kanssa.
SaiPa-sarjan tilastot: 3 ottelua 0+1, (+3), 16 min.
Ryan Glenn, tämä toinen SaiPa-tulokas, aloitti pudotuspelit erinomaisella kotipelillä. Hyvää peliä seurasi heikohko vieraspeli Kisapuiston vihellyskonsertissa. Tämän jälkeen Glenn ei ole peliaikaa saanut. Huhut kertovat alaraajavammasta, mutta pelaamattomuuden syy voi olla myös pelillinen. Niin tai näin, ehkäpä Glenn on se heikkolenkki, jonka pään kestävyyttä sopii epäillä. Toki hän on kokenut isokokoinen puolustaja, joka omaa Liigaan hyvän luistelun ja kiekonkäsittelyn. Näyttävästä ja rauhallisesta pelityylistään huolimatta on virhealtis. Pelaavassa kokoonpanossa ollessaan hän on vakiomies alivoimalla. Ylivoima-aikaa saa satunnaisesti.
SaiPa-sarjan tilastot 2 ottelua 0+2, (+1), 23 min.
Ivan Huml on Kärppien pitkänlinjan vierastyöläinen. Tähtipelaaja, joka hallitsi runkosarjassa Kärppien sisäistä pistepörssiä aina nivusvammaansa asti. Sen jälkeen kultakypärän otti lopullisesti haltuunsa Joonas Donskoi. Pudotuspelit ovat alkaneet Humlin osalta heikosti. Kaksi viimeisintä peliä hän on pelannut Esa Pirneksen ja Mika Pyörälän kanssa. Varsinkin jälkimmäinen näistä peleistä oli jo hyvä myös hyökkäyssuuntaan. Huml on erittäin vahva kaksinkamppailuissa, omaa erinomaisen pelikäsityksen ja syöttätaidon, eikä laukauskaan ole hullumpi. Huml omaa ison routasydämen, eikä voitto jää ainakaan hänen taistelutahdostaan kiinni. Huml ei ole mikään erityisen nopea luistelija ja varsinkin kiihtyvyys on heikko. Räjähtävyyttä ei ole luistelussa juurikaan, dieselkone sanoisin. Humlin heikkoudeksi vanhastatottumuksesta nimetään usein mielenmaltti. Huml on petrannut tällä osastolla huomattavasti, eikä tätä Kärppien varakapteenia saa enää helposti raiteiltaan. Huonosti alkaneista pudotuspeleistä huolimatta uskon Humlin kuin vuoreen. Veikkaan häntä tämän välieräsarjan tehokkaimmaksi ulkomaalaisvahvistukseksi. Huml ei pelaa juurikaan alivoimaa, hän on kuitenkin kakkosylivoiman aivot.
SaiPa-sarjan tehot: 5 ottelua 0+0, (-2), 15 min.
Benjamin Maxwell saapui siirtorajan kynnyksellä KHL:stä takaisin Kärppiin. Minusta vaikuttaa siltä, että Maxwell on hiukan parempi luistelija nyt kuin viime kaudella. Vajaat kaksi vuotta Euroopassa isoissa kaukaloissa alkavat näkyä. Tärkeä sentteri meille. Pelannut mielestäni koko ajan hyvin, mutta kuitenkin nousujohteisesti. Käyrä osoittaa edelleen ylöspäin, sillä kahteen viimeiseen peliin hän on räpännyt itseluottamusta nostattavat kolme maalia. Maxwellin vahvuudet ovat kiekonhallinnassa, luistelussa, pelikäsityksessä sekä puolustuspelaamisessa. Myös laukaus on kohtuullinen ja omaa näin paljon maalintekopotentiaalia. Maxwell ei ole erityisen vahva laitavääntäjä. Hän saa alivoima-aikaa ja pelaa kakkosylivoimassa Humlin ja Kasparin kanssa.
SaiPa-sarjan tehot: 5 ottelua 3+1, (-1), 17min.
Lukas Kaspar saapui käsi kädessä Maxwellin kanssa. Kärpät on ennestään tuttu seura myös Kasparille. Kaspar oli muuten mukana viimeisimmässä JYPin ja Kärppien välisessä playoff-sarjassa, siinä hurjassa, joka venyi seitsemänteen peliin. Kaspar on taitava voimahyökkääjä, joka omaa laadukkaan laukauksen. Vaikka hän on vahva kaksinkamppailuissa, eikä karta maalinedustoja, on hän yllättävän taitava käsistään. Kaspar on parantanut koko ajan ja viimeisimmissä peleissä hän on kyennyt auttamaan joukkueettaan kovin. Pelaa hymyhuulessa, mutta kovalla asenteella, minä tykkään. Parantanee jatkossakin. Selkeä heikkous on luistelu ja välillä tulevat aivan päättömät syötöt. Onneksi syötöt ovat alkaneet löytää joukkuetovereita paremmin ja paremmin. Muistelin hänen olevan nopeampi luistelija viime kerran jäljiltä. Ei pelaa alivoimaa, mutta vääntää kakkosylivoimassa.
SaiPa-sarjan tehot: 5 ottelua 1+1, (-1), 14 min.
Patrick Davis täydentää Lappeenrannasta saapuneen SaiPa-trion. Runkosarja oli hänenkin osaltaan suuri pettymys. Davis haki pitkään peliään ja rooliaan joukkueessa. Onneksi se lopulta löytyi, Davis on Kärppien taisteleva nelossentteri. Pelaa kovalla asenteella, eikä anna piiruakaan periksi. Ei lannistunut, vaikkei kärkiketjuissa onnistunutkaan. On ollut hienoa nähdä, millä asenteella hän on muuttuneen roolinsa vastaanottanut, arvostan kovin. Davis on nostanut tasoaan vielä pari pykälää pudotuspeleissä, vaikka yhden pelin katsomossa istuikin. Davis on erinomainen aloittaja ja erittäin vahva luistelija. Itseluottamuksen noustua hän omaa myös mukavasti maalintekopotentiaalia. Heikkoutena ehdottomasti jäähyherkkyys ja onneton pelikäsitys. Juuri puutteet pelikäsityksessä oli varmaankin suurin syy, ettei homma Kärppien kärkiketjuissa lähtenyt toimimaan odotetulla tavalla. Davis ei saa enää ylivoima-aikaa kuin satunnaisesti. Alivoiman vakiopuurtaja hän kuitenkin on.
SaiPa-sarjan tehot: 4 ottelua 2+1, (+2), 11 min.