Otetaan vielä vähän ennakkoa tilastojen* valossa...
Tappara
Liigan tilastosivua tutkiessa täältä löytyy yllättävän vähän "dominanssia" - toki jonkin verran, kerron kohta minkälaista. Tappara on luisteluvoimainen joukkue (n. 74km luistelumatkaa ottelua kohden), joka tapaa olla hallitsevampi osapuoli 5v5 -pelissä (laukausten erotus +77). Kiekonhallintaa kuvaavassa corsi-tilastossa Tappara sijoittuu täsmälleen pudotuspelijoukkueiden puoleenväliin (55,90%), mutta "korjattu" corsi close (57,70%) vie Tapparan piikkipaikalle. Käytännössä tilasto haluaa kertoa meille sen, että pelin ollessa vielä ratkaisematta vie Tappara 5v5-peliä melko selvästi. Sekä laukaus- että torjuntaprosentissa Tappara on kärjessä (huom! tilastosivulla näkyvät laukaus- ja torjuntaprosentti kertovat vain 5v5 -pelistä, omissa prosenteissani hyödynnän kaikkia laukauksia).
KooKoota vastaan Tappara laukoi älyttömät 230 kertaa, siis lähes 60 laukausta peliä kohden. Näistä 15 päätyi lopulta verkon perukoille, eli saadaan laukausprosentiksi 6,5%. Voi jonkun korvaan kuulostaa alhaiselta, mutta myöhemmin huomataan että tämähän on varsin ok lukema. Jopa hämmästyttävän hyvä, kun katsotaan laukausmääriä; Tappara on todella tykittänyt sarjatulta. KooKoo teki sarjan aikana 2 maalia 119 laukauksesta. Surkea laukausprosentti, surkea laukausmäärä.
HIFK:ta vastaan Tapparan laukaisutahti rauhoittui hieman. Laukauksia nähtiin Tapparan miehiltä yhteensä 263 (näistä 27 jatkoerien aikana), eli perusajalla laukauksia nähtiin lopulta 47 ottelua kohden. On tämäkin hyvä luku! 263 laukauksesta kiekko löysi maalin 17 kertaa, ja laukausprosentiksi muodostui jälleen 6,5%. Tasaista suorittamista. HIFK oli kuitenkin KooKoota etevämpi sekä laukausmäärissä että laukausprosentissa; 233 laukauksesta 11 löysi maaliin, laukausprosentti näin ollen 4,7%.
Laukaisumäärät ovat siis jopa melko tasaiset Tapparan ja HIFK:n välillä. Entä se laukausten laatu sitten? Tapparan 263 laukauksesta 123 päätyi maalille asti (torjuttu tai maali), 46,8% laukauksista olivat siis "laadukkaita". HIFK:n 233 laukauksesta peräti 134 löysivät maalille; määritelmäni mukaisia laadukkaita laukauksia oli siis 57,5%. Laukauksia siis lähes saman verran, HIFK:lla jopa enemmän maalille asti päätyneitä kuteja. Mihin HIFK oikein hävisi?
Veikkaukseni on, että Tappara oli hyökkäysalueajassa ja kiekonhallinnassa selvästi edellä. Näitä tilastoja en valitettavasti jaksa kaivella C Moren lähetyksistä, enkä tiedä mistä muualta löytäisin - jos joku tietää, niin otan mielelläni vastaan! KooKoota vastaan Tappara pystyi jopa roiskimaan lähes sarjatulta. HIFK oli selvästi laadukkaampi haaste, ja Tappara ei voinutkaan enää roiskia. Tappara "höyläsi", kunnes laadukas maalintekopaikka ilmaantui - ja kiekko löysi tiensä reppuun ilmiömäisellä varmuudella.
Voisi kuvitella, että HIFK olisi kaikesta puolustamisesta väsyneenä ollut hyökkäysalueella heikko. No ehkä osittain. HIFK löysi kuitenkin kiekolle maalinmentäviä väyliä Tapparaakin paremmin. Kenties HIFK löi vaarattomia kiekkoja kaukalon reunoilta kohti maalia? Tai ehkä koko kauden vaivannut peikko ohjasi laukauksia kohti Heljangon syliä? Näkemyksiä tähän otetaan vastaan.
Pelicans
Kaikkien pudotuspelijoukkueiden edistyneitä tilastoja tarkastellessa selviää, että kiekonhallintaa kuvaavan corsi-tilaston mukaan Pelicans on surkea (41,50%). Ainut pudotuspeleissä tämän tilaston valossa surkeampaan suoritukseen pystynyt joukkue on KooKoo. Tämä näkyy myös eri muodossa laukaustilastossa; 5v5 -pelissä laukausten ero on 140 laukausta vastustajan hyväksi (342 omaa laukausta, 482 vastustajan laukausta). Vaan eivätpä mielenkiintoiset tilastot tähän lopu; Pelicans luistelee kaikista joukkueista vähiten pelin aikana (pudotuspeleissä n. 64km/ottelu). Myös runkosarjassa Pelicans luisteli vähiten.
Ottelusarjohin pureutuessa KalPaa vastaan Pelicans laukoi 238 kertaa, kun taas KalPa laukoi 328 kertaa. Ero oli 90 laukausta KalPan hyväksi! Laukausprosentit tämän tilaston mukaan; KalPa 4,9%, Pelicans 5,9%. Sarja näkyy siis tilastojenkin valossa melko tiukkana, ja jopa tukee narratiivia tuurilla jatkoon.
Tarkastellessa Ilves -sarjaa huomataan saman trendin jatkuvan; voiko kyse olla enää tuurista? Sarjassa Ilves laukoi 306 kertaa Pelicansin lyödessä kiekkoa 209 kertaa - pelikohtainen ero on jopa isompi kokonaiserotuksen ollessa nyt 97. Ilves painoi kiekon rysään 8 kertaa (laukausprosentti 2,6%), Pelicans taas 15 kertaa (laukausprosentti 7,2%). Ero on lähes kolminkertainen.
Yksi tekijä tässä lienee laukausten laatu. Ipa painoi 306 laukauksestaan 136 maalia kohti (torjuttu tai maali), eli 44,4%. Pelicansilla vastaavat lukemat: 209 laukausta, 120 maalia kohti, eli 57,41%. Maalia kohti menneissä laukauksissa erotus onkin enää 16 - alle kolme/peli.
Voiko tuuri vielä jatkua? Tilastojahan ei ikinä tulisi tulkita sellaisenaan; hyvä renki, huono isäntä. Pelicansin peliä seuratessa voidaan huomata, että peli perustuu eräänlaiseen kiekotteluun. Omista lähdetään kaikessa rauhassa, kliseisesti peliväline tekee työn. Pelicans on valmis ottamaan laukauksia omiin, sillä Lahes ymmärretään, että myös laukauksissa laatu on määrää tärkeämpi tekijä. Vastustajalle ei yksinkertaisesti anneta hyvää maalintekopaikkaa. Pelicans puolustaa aluetta laadukkaasti, turvautumalla fiksuun sijoittumiseen ja hyvään kamppailupelaamiseen - energiaa ei käytetä vastustajan perässä juoksemiseen tai turhiin laitavääntöihin. Satunnaiskatselijan silmään pistää se, että ollaan pesukoneessa.
On siellä hyökkäyspeliäkin. Hyökkäyspäässä Pelicans ei roiski. Peliä jauhetaan jopa iloisesti kulmissa, jonne vastustaja monesti mielellään ryntääkin. Suurin osa maalintekoyrityksistä aukeaa vastustajan juoksevan viisikon avulla joko suoraan kulmapelistä maalintekosektorille, tai viivan kautta kierrättämällä; viivalta pelivälinettä toimitetaan joko maalille tai vaihdetaan painopistettä toiselle puolelle. Toisinaan näyttää siltä, että tavoite on saada vastustaja hankkimaan jäähy. Tästä ollaan toisinaan oltu turkoosipalstalla jopa raivoissaan: onko Hölö kieltänyt laukomasta?!
Mitä ennustan ottelusarjasta näiden tilastojen valossa?
1. Tappara laukoo keskimäärin 7 kertaa (6,5-7,4) Pelicansia enemmän peliä kohden
Ipa ampui peliä kohden n. 15 kertaa enemmän kuin Pelicans. Tappara ampui peliä kohden n. 6 kertaa enemmän kuin HIFK. Tappara on Ilvestä laadukkaampi joukkue, mutta tämä tulee ennustukseni mukaan näkymään laukaustilastossa hiukan nurinkurisesti; Tappara ei tule roiskimaan.
2. Yksittäisessä ottelussa tehdään keskimäärin alle 5 maalia (4-4,9)
Tappara laukoi HIFK:ta vastaan keskimäärin 53 (laadukkaat** laukaukset: n. 25) kertaa ottelua kohden. HIFK taas laukoi keskimäärin 47 (laadukkaat laukaukset: n. 27) kertaa. (huom! lukuihin on otettu mukaan ensimmäisen ottelun jatkoerät)
Pelicans laukoi Ilvestä vastaan keskimäärin 35 (laadukkaat laukaukset: n. 20) kertaa maalia kohden. Ilves laukoi keskimäärin 51 (laadukkaat laukaukset: n. 23) kertaa.
Puhtaasti arpomalla voisin uskoa tässä sarjassa lukemien asettuvan näin: Tappara 40-50, Pelicans 33-43. Jos lasketaan puhtaasti edellisten sarjojen laukomisprosentin avulla (P:7,2%, T:6,5%), niin Tappara saa 50 laukauksella kiekon rysään kolmesti (3,25). Pelicans tekee 43 laukauksella myös kolme maalia (3,01). Laukausprosenttien en kuitenkaan usko pysyvän, ja tästä päästäänkin kolmanteen ennustukseen...
3. Pelicansilla tulee olemaan parempi laukausprosentti
Tappara on jatkanut tasaisesti laukausprosentilla 6,5%. Pelicansilla tuli Ilvestä vastaan toistaiseksi finalistien sarjoissa nähty paras suoritus, 7,2%. Molemmilla joukkueilla tulee kuitenkin varmasti toistaiseksi kovin haaste vastaan. Näkisin kuitenkin osan Tapparan hyökkäyspeliä olevan jo aiemmin mainitsemani "höylääminen": laukaukset, joilla ei välttämättä haeta maalia vaan rikotaan puolustuspeliä. Ennustan Tapparan laukausprosentin asettuvan välille 4,5-5%. Pelicans tuskin tulee laukauksilla mässäilemään; jo Ipaa vastaan kiekkoa lauottiin vain 35 kertaa, mutta näistä päätyikin 20 maalille asti. Tappara asettaa kuitenkin kovemman vaateen hyvän maalipaikan ansaitsemiselle. Ennustan Pelicansin laukausprosentin asettuvan välille 5,5-6%.
Mitkä asiat ratkaisevat?
Pelicansia analysoidessa tilastoja on helppo tukea itse näkemilläni seikoilla - olenhan nähnyt jokaisen pudotuspeliminuutin turkooseilta. Tapparalta sen sijaan, myönnettäköön, en ole aivan hirveästi nähnyt. Tapparan analysointiosassa olikin jo hiukan spekulointia, ja niin tässäkin.
Mielestäni käsillä on kaksi melko samanlaista, mutta silti kovin erilaista joukkuetta. Suurin ero lienee 5v5-pelin painopisteessä; Pelicans on tottunut operoimaan omalla alueella, Tappara hyökkäysalueella. Pelicans asettaakin tältä osin Tapparalle toistaiseksi sen kovimman haasteen tällä Liiga-kaudella. Itseä kiinnostaa suuresti nähdä, miten Tappara toimii hyökkäys- ja keskialueen puolustuspelissä; KalPa mielestäni pystyi yksinkertaisesti jalalla tuhoamaan Pelicansin kiekottelua, joskaan en usko Tapparan lähtevän samaan. Lähtökohtaisesti se palvelee turkoosia, lopputulos jää nähtäväksi.
No entä se Tapparan puolustusalue? Pelicans on läpi kauden panostanut jatkopainepeliin - siis siihen, että hyökkäysalueella muutokseen kiekollisesta joukkueesta kiekottomaksi joukkueeksi, hyökkäyspelistä puolustuspeliin, ei kulu sekuntiakaan. Turkoosi on välittömästi puolustusvalmiudessa. Toistaiseksi tämä on toiminut erinomaisesti, ja Tappara saakin pistää parastaan, jos meinaavat kiekotellen päästä omista pois. Ensimmäiset pelit kertovat, miten Pelicansin hyökkäyspeli toimii Tapparaa vastaan.
Huomioita
Tässä analyysissä otin huomioon lähinnä laukausmäärät ja lähdin tulkitsemaan peliä niiden avulla. Tässä on puutteensa, esimerkiksi erikoistilanteet jätin kokonaan huomiotta. Lisäksi ottelusarjat ovat aina omia yksilöitään, ja yleistäminen tilastoilla on mielestäni aina huono idea. Nyt on kuitenkin niin perhanan tylsää, että päätin tällaisen väsätä. Kerrothan myös omat huomiosi ja täydennät etenkin Tapparaa koskevia mietteitäni!
*Kaikki tilastot ovat peräisin Liigan sivuilta, ja olen niitä pyöritellyt ja laskeskellut taskulaskimen avulla. Virheet eivät ole mahdollisia, ne ovat todennäköisiä
**Laadukas laukaus: joko torjuttu tai maaliin asti mennyt laukaus
E: lisätty toisen ennustuksen kohdalle tarkennus; Tapparan ja HIFK:n välisen sarjan luvut sisältävät jatkoerien laukaukset