Ylästeella opetetaan taloustietoa. Lisäksi valinnaisaineena oli ainakin mahdollista opiskella ekonomia & lakitieto kombinaatiota. 9-luokalla kaikille pakollisessa taloustieto-osuudessa käydään paljon läpi asioita, mitä täällä ollaan kaivattu.
Tähän kohtaan lätkäisenkin linkin 9-luokan yhteiskuntaopin kirjan sisällysluetteloon. Tämä avannee jo monelle, minkälaisia asioita siellä käydään läpi.
http://www3.otava.fi/naytteet/Forum9/?f91
Käydään läpi suhdannevaihteluita, pankkitoimintaa, yrittämistä, verotusta, suomalaisen hyvinvointivaltion rakennetta ja sen haasteita, esim. eläkepommi, kannustinloukku. Työttömyys ja sen muodot, sekä etenkin työelämäsäännöt ovat tärkeitä läpikäytäviä juttuja tuonikäiselle nuorelle joka kolkuttelee työelämän portteja. Kuitenkin, esim. sijoittaminen jää pakollisessa osiossa pintapuoliseksi. Eikä se edes ole mielestäni ongelma, kiinnostuneille on tarjolla ekonomiaa valinnaisena aineena. Lisäksi 2.asteen opetuksessa näitä tietoja vahvistetaan, mutta ei opiskelijoita esim. sijoittajiksi opeteta. Se jää pitkälti oman harrastuneisuuden ja itsenäisen oppimisen varaan, mitä sillä rahalla konkreettisesti haluaa tehdä sijoittamisen saralla.
Lukiossa on toistaiseksi kaksi pakollista yhteiskuntaopin kurssia: 1. Yleinen yhteiskuntatieto ja 2. Taloustieto. Tulevassa OPSissa yhteiskuntaoppiin tulee yksi kurssi lisää pakolliseksi. Olettaisin sen olevan lakitieto. Samalla esim uskonnon kolme pakollista kurssia tulee vähentymään kahteen.
Viestini hieman sivusi aihetta pelkästä taloustiedon opetuksen lisäämisestä, mutta sallittakoon tähän väliin. Yhteiskuntaopin opetuksen merkitystä on viime aikoina korostettu. Se väistämättä tulee tulevaisuudessa ottamaan isompaa jalansijaa jo ala-asteopetuksessakin.