Massiivinen pettymys on, jos Dave Hakstolia ei potkita pihalle tämän kauden jälkeen. Pelitapa ei ole todellakaan vakuuttanut. Peluutus ei ole vakuuttanut. Olisiko vaikka Ken Hitchcockin paluu?
Ensi kaudella kokoonpanoon noustava ainakin Sanheim, Morin ja Lindblom.
Flyers-yhteisöön on pesiytynyt vähän ikävä ilmiö. Kun menee vähänkään heikommin, niin pitäisi välittömästi saada valmentajalle potkut ja uutta miestä puikkoihin, jotta päästäisiin raivoamaan vuorostaan tälle niitä potkuja. Kun vielä korvaajaehdokkaat on haettu jostain lähimmästä mausoleumista, niin menee aina vain hullummaksi. Hitch nyt on viimeinen, joka vuonna 2017 pitäisi palkata uutta nousuaan rakentavan NHL-organisaation päävalmentajaksi.
Mielestäni tuo pelitapa on ollut osaltaan seurausta käytettävästä materiaalista. Flyersilla on tällä kaudella ollut tasan kaksi moderniin kiekonhallintapeliin luontevasti istuvaa puolustajaa. Ivan Provorov ja Shayne Gostisbehere, joista toinen on rookie, toinen sophmore. Tästäkin kaksikosta jälkimmäinen on vasta aivan viime aikoina saanut paikkansa kuntoon ja sen profiililleen tärkeän liikkeensä kaivatulle tasolle. Puhun siis puolustajaista, joiden kiekolliset taidot, liike ja peliäly riittävät vastaamaan nykypäivän vaatimuksiin. Tunnistavat tilanteet, pystyvät rytmittämään peliä, kykenevät reagoimaan tilanteen mukaan, pystyvät pelamaan rohkeasti ympäri kaukaloa (mm. hyökkäyssinisellä, peliä avatessa, tukemalla hyökkäyksiä jne.), eivät ole horjutettavissa agressiisisella paineella vaan tarvittaessa pystyvät purkamaan vastustajan tarjoaman yli-innoaan karvauksen nopealla pelinkääntämisellä ja luomaan ylivoimatilanteita toiseen suuntaan jne.
Gudas vielä menee kuvioissa mukana taitavamman pakkiparin vierellä keep it simple linjallaan, on riittävän taitava ja peliä hahmottava tuollaiseksi fyysiseksi peruspakiksi. Muista Streit oli jo liian vanha ja hidas, eikä tarjonnut enää oikein mitään. MDZ on puolestaan vaivojensa myötä taantunut pahasti, vaikka tälläkin olisi pientä kevät piristymistä havaittavissa. Kun vielä vastapainona mukana on AMacin, Manningin ja Schutzin kaltaisia parasta ennen vuotta 2015 tapauksia, niin rakenna nyt tuosta jotain menestysnippua sarjan kovimmassa divisioonassa, haastavaa on. Tuohon kun saadaan jatkossa lisää nuorta voimaa ja osaamista varsinkin Sanheimin ja Myersin myötä, niin voitaisiin ruveta jo vaatimaan niitä tuloksia, Morin on enemmän Gudaksen mallia eli menee ns. fyysisenä maustajana kunhan kiekollinen päävastuu on pakkiparilla.
Hyökkäyksestä puuttui taas Filppulan hankintaan saakka puhdasta laatua keskikaistalta, siltä tärkeimmältä sektorilta. Flyersilla oli alkukaudesta/deadlineen saakka tasan kaksi luontaista sentteriä, joita pystyi kaavailemaan muuallekin kuin nelosen keskelle, Giroux ja Couturier. Näistäkin Giroux on ilmeisesti pelannut, ainakin omien sanojensa mukaan, läpi kauden vajaakuntoisena ja siltähän tuo on näyttänytkin. Couturier on taas aika puhdas shutdownsentteri, jonka olisi pitänyt Giroux'n alavireen ja kapean materiaalin johdosta hoitaa shutdown-tehtävien lisäksi tehojenkin tekeminen ruokkimalla Voracekia ja kumppaneita. No vähän heikomminhan se meni, ei kuitenkaan puhuta mistään Bergeronista. Filppulan myötä on kokoonpanoon löytynyt huomattavasti parempi tasapaino ja tuota pystytään nyt jopa roolittamaan. Bellemarekin voi vetää sitä nelosen rooliaan.
Hextall varmaankin odotti Laughtonin olevan valmis nappaamaan homman hoitaakseen, mutta kaverin ylisuuriksi kasvaneita luuloja ja odotuksia omista kyvyistään pitikin hieman ravisutella AHL-kasvatuksella, joka olisi hiljalleen tuottamassa tulosta.
Hakstol tuntuu arvostavan ylikaiken näitä uutteria ja tunnollisia työmyyriä, jotka tekevät kaiken pyydettävän ja vähän enemmänkin. Näin ollen kokoonpano ja peluutuspäätöksissä tällaiset herrat kuten Bellemare, VandeVelde, Manning jne. ovat saaneet pelillisiin taitoihinsa nähden turhan kovaa vastuuta, mutta toisaalta tämä ruokki sitä oikeanlaista työnteonkulttuuria, joten en osaa olla liian kriittinenkään. Varsinkaan kun tähän ovat osaltaan vaikuttaneen edellä käydyt puutteet materiaalissa. Käsittääkseni Ivan Provorovin asenteessa ja työmoraalissa ei ole ollut missään välissä mitään huomautettavaa ja kas kummaa kaveri on vedellyt 19-vuotiaana rookiena puolustuksen kärkiminuutteja veteraanien ja niiden seläpesijöiden sijaan. Eli tekemällä pyyteetöntä työtä 24/7 periaatteella vastuuta on tarjolla. Käsittääkseni Gostisbeheren kohdalla ei ihan samanlaisesta työmoraalista ole puhuttu. Hakstolilla on ollut mitä luutavammin Ghostin kanssa käynnissä projekti tämän pelaamisen monipuolistamiseksi, todennäköisesti Hextallin toiveesta/vaatimuksesta, mistä ovat nuo ajoittaiset penkityksetkin johtuneet. Nuorta poikaan on palautettu näissä ilmeisesti maanpinnalle kun oppi ei ole muutoin tarttunut vaaditulla tai toivotulla tavalla. Laughtonin kohdalla vastaavanlainen toimi tehtiin farmiin tiputtamisella ja homma annettiin Scott Gordonin vastuulle/valvontaan. Alkuun tuli toki pieniä kasvukipuja, mutta molemmat projektit olisivat juuri nyt hyvässä myötäisessä. Samanlaista koulua olisi pitänyt aikanaan tarjota eräälle C:tä kantavallekin herralle, mutta se on myöhäistä nyt...
Ei pelitaitoja ja lahjoja voi unohtaa, silloin mennään kuitenkin vikaan jos peliaikaa ja paikkoja ruvetaan antamaan pelkän lahjakkuuden ja pelitaitojen mukaan ns. ilmaiseksi muusta viis tyylillä. Tällaisissa tapauksissa usein seurauksena on sitä laiskan pulskaa kiekkoa, jolla ei voiteta yhtään mitään. Edmonton Oilers on mielestäni loistava esimerkki tästä. Kun se rehellinen työnteonkulttuuri ja vaatimustaso unohdetaan tie on vain alaspäin, vaikka talentin määrä kasvaisikin. Nyt Oilersissa on otettu askelia oikeaan suuntaan ammattimaisen GM/päävalmentaja kombon sekä muunkin henkilöstön vaitamisen myötä ja kas kummaa tulokset ovat muuttuneet. Mielestäni Flyersissakin oli tuossa välillä liikaa mukavoiduttu ja unohdettu nämä menestyksen perusperiaatteet, minkä johdosta mm. Giroux'n annettiin kasvaa "kieroon", mutta Hextall olisi selkeästi tuonut muutoksen tullessaan, joka alkaa hiljakseen näkymään. Sadonkorjuuta joudutaan vielä odottamaan, mutta oikealla tiellä ovat. Hakstol istuu korkean vaatimustasonsa ja ihanteidensa puolesta tähän kasvun vaiheeseen oikein hyvin. Voi olla, ettei sitten aikanaan ole se mies, jonka johdolla mestaruutta tosissaan haetaan, mutta aika näyttäköön.
Jos Hakstolia haluaisi vähän kärkkäämmin kritioida niin, ei oikein istu kuvaan, että marginaalipelaajien ja nuorten kohdalla arvostetaan ja vaalitaan yli kaiken edellämainittuja asioita, mutta sitten joukkueen ykkösstara saa huseerata miten vain, puolustusvelvotteista piittaamatta. Tulee vähän sellainen kahdenkerroksen väkeä fiilis... Ja Giroux'n on aivan turha selitellä laiskaa puolustamistaan jollain lonkkavaivoilla. Tuo on voinut aivan hyvin näkyä terävyyden ja liikkeen irtonaisuuden puuttumisena hyökkäysalueella, missä ei kieltämättä sitä samaa vanhaa Roota ole juurikaan nähty, mutta ei ole varmasti ollut esteenä puolustamiselle. Mutta tosiaan Giroux on vähän liian suuri stara ja tärkeä avainpelaaja tällaisen koulun kävijäksi. Ilmeisesti ovat vain todenneet (Hextall & Hakstol), ettei maksa vaivaansa.
Itse vain näen ja koen nykytilanteen kaikista huonoimmaksi hetkeksi vaihtaa valmentajaa. Hakstolilla on alla odotukset ylittänyt ensimmäinen vuosi ja käynnissä vuorostaan ne alittanut toinen. Samalla kuitenkin on ollut käsillä materiaali, jossa on ollut selvät puutteensa, vaikka toki niitä hyviäkin elementtejä on ollut valmennukselle tarjolla. Lisäksi keskeinen syy, että tällainen menestynyt yliopistovalmentaja ja nuorten kasvattaja palkattiin NHL-organisaatioon piilee siinä, että vetäisi läpi tämän edessä olleen nuorten sisäänajovaiheen, mikä on vielä pahasti kesken. Kun tästä on aikanaan päästy läpi ja käsillä alkaa olemaan rosteri, jolla voisi kunnolla menestyäkin voi olla taas aika uuden valmentajan, Vielä ei kuitenkaan ole tämän aika. Trust the process.
Tällä kaudella on kuitenkin ajettu sisään onnistuneesti kaksi tulevaisuuden avainpelaaja (Provorov & Konecny), mahdollisesti Jordan Wealkin. Lisäksi viime kaudella vähän yllttäenkin itsensä läpi lyönneen Gostisbeheren tekemistä on työstetty menestystä ajatellen oikeaan suuntaan, vaikka kasvukipuja on ollutkin. Olisivat varmasti halunneet Ghostin pelaavan ensiksi alle täyden kauden AHL:ää puolustuspelaamistaan työstäen kuten Sanheimin kanssa on toimittu tällä kaudella, mutta nousi loukkaantumisia paikatessaan välittömästi sen verran suureen rooliin, ettei AHL;ään palauttaminen tullut enää kyseeseen. Ensi kaudella sitten sisään Lindblom, Laughtonin uusi tuleminen sekä 1-2 puolustajaa, mahdollisesti kolmannellekin otteluita sieltä täältä, niin prosessi etenisi. Taylor Leierkin voi saada mahdollisuutensa, mikäli kehitystä mm. fysiikassa saadaan jälleen kesän myötä lisää.
edit. Ja jos puhtaasti sarjataulukkoa haluaa tarkastella, niin kyllähän Metropolitan on ollut tällä kaudella varsinkin kärkitiimien osalta se selkeästi kovin divisioona. Laskin tässä nopeasti Flyersin saldon tuota divisioonaa hallinnutta neljän koplaa (Capitals, Penguins, Blue Jackets ja Rangers) vastaan, jotka siis kaikki löytyvät tällä hetkellä viiden eniten pisteitä keränneen joukkueen joukosta, ainoastaan Chicago kykenee rikkomaan tuota nippua. Saldo olisi tällä hetkellä 4-8-2, jota vielä selvästi kaunistavat nämä kaksi viimeisintä voittoa vajaamiehistä Pensiä vastaan. Kovaa suorittamista olisi siis vaadittu.