Sitä läpimurtoa ollaan tässä jo odoteltu jonkin aikaa, mutta ammattipelaajan elämä tietysti vaatii opettelua ja viime vuosina Flyersin hyökkäysosasto on ollut todella vahva ja JVR on ollut hieman "merkityksettömässä" roolissa.
Lisäksi on hyvä huomioida, minkä tyylisestä pelaajasta tässä puhutaan. Ei JVR nyt sellainen varsinainen romuluinen powerforward tule varmaan koskaan olemaan, mutta joka tapauksessa isokokoinen pelaaja, jonka pelaaminen perustuu ja on aikanaan junnuissakin perustunut myöskin näiden komeiden raamien hyödyntämiseen monien muiden vahvuuksien lisäksi toki. Ja jotta tämän luontaisen vahvuuden hyödyntäminen ja siten niillä vahvuuksilla pelaaminen olisi mahdollista myös maailman kovimmassa kiekkoliigassa lajin parhaiden pelaajien seurassa niin se on vaatinut nuorelta mieheltä fysiikan ja voima-arvojen kovaakin parantamista, joka vain helposti vie sitä aikaa ja vuosia. Harvapa varausikäinen eli noin 18-vuotias nyt on vielä lihaksistoltaan ja voimiltaan läheskään valmis tapaus. Nopeus, pelikäsitys, kiekollinen osaaminen jne. voivat jo hyvinkin olla ja tavallaan ainakin osan näistä pitäisikin jo olla vahvoja/jo olemassa, mutta fysiikassa on varmasti monilla paljonkin kehittämisvaraa. Se, kuinka nopeasti tämä NHL-harppauksen ottaminen tapahtuu riippuu paljon näistä vahvuuksistakin eli esimerkiksi juuri ennen JVR:ää varattu Patric Kane aivan erilaisena pelaajana oli jo huomattavasti valmiimpi NHL:ää ajatellen sillä ne kaverin vahvuudet olivat huomattavasti suoremmin ja nopeammin siirrettävissä Isoon liigaan sillä taksikuskienpainajaisen pelaaminen ei ole koskaan perustunut eikä tule perustumaankaan sen suuremmin koon ja voiman varaan vaan puhtaammin liikkeen, käsien sekä pelikäsityksen varaan, jotka siis olivat jo todella vahvalla tasolla suhteutettuna NHL-veteraaneihinkin. Eli eli nämä isot kaverit vain monesti vaativat sitä aikaa ja kärsivällisyyttä lunastaakseen sen potentiaalinsa. Tätä tuo Flyersin viime vuosien leveä ja tasokas hyökkäys on omalta osaltaan antanutkin vaikka samalla niiden minuuttien lunastaminen on kovan työn takana ollutkin, mutta mitään kaikki tässä ja nyt tilannetta kuten monesti näiltä kärkivarauksilta heikommissa joukkueissa vaaditaan ei JVR:n ole tarvinnut toistaiseksi kantaa harteillaan. Nyt olisi edessä ensimmäinen kausi, jolta tätä jo odoteltaisiin eikä vähiten tuon tuoreen jatkon vuoksi. Pianhan se nähdään pystyykö mies nyt vastaamaan näihin. Toivotaan parasta.
Mites muuten on Sestito ja Holmstrom menestyneet lähiaikoina? He ovat mielestäni ihan potentiaalisia 3-4 kentän kavereita ihan NHLllänkin puolelle, vai?
Holmstromhan valittiin viime kauden päätteeksi Phantomsien koko kauden MVP:ksi ja ilmeisen (?) vahvat otteet palkittiin keväällä myös niillä parilla NHL-ottelullakin. Kehityksen jatkuessa ainakin itse odottelen kaverista tasokasta alempien kenttien duunaria ja AV-spesialistia, mutta tämä nähdään sitten aikanaan. Tulevaksi kaudeksi sen suurempi rooli lienee vielä liian kaukana ihan jo senkin takia, että on vielä waiverssuojattu, jolloin se kynnys AHL:ään pudottamiselle ei ole niin valtaisa. Sestitolla tilanne eroaa sen verran, että kaverin pitäisi läpäistä ne waiversit pelatakseen tulevalla kaudella Phantomseissa, joten voisi veikata kaverille sitä 13 tai 14 hyökkääjän tonttia ja niiden omien tilaisuuksien kyttäilyä. Mitä kaverin viime kauteen tulee niin Columbuksen päässä sujui ainakin tilastojen valossa ihan mielenkiintoa herättävästi eli 9 NHL-ottelua tehoin 2+2 ja näissä 40 rangaistusminuuttia (mm. 4 tappelua) ja AHL:ssä 46 ottelussa mukavat tehot 11+21=32 192 rangaistusminuutin sävyttämänä. Phantomseissa takerteli hieman enemmän ja vaivasihan kaveria erinäiset vaivatkin. Vaikea siis sanoa, miten kaverin käy, mutta luulisi tälle nyt tarjottavan kunnon mahdollisuutta sen NHL-paikan valtaamiseen kun kerran tämän siirtoikkunan alla hankkivat.
Couturieristähän joku puhu, että tämä kausi menee vielä pikkuliigoissa, mutta miksipä ei häntä voisi paria ekaa matsia kokeilla? Miten se tapaus viime kautena meni, kun 'Canesin Skinneristä puhuttiin, että poikaa on aikaa peluuttaa ensimmäiset 10 peliä ja siinä ajassa katsoa, riittääkö taso Carolinan kärkikenttiin vai lähetetäänkö esim. 10 pelin jälkeen takaisin junnusarjoihin. Ei tuu nyt yhtään mieleen, miten se homma meni, mutta tälläistä puhuttiin Skinneristä. Eikös sama homma päde myös Couturieriin? No, sekavaksi meni. Eli jotain Hartnell vol.2sta tuo pakka kaipaa, ellei esim. Phantomsista joku breikkaa kunnolla itseään läpi tuohon porukkaan.
Tuo 10 ottelun raja on merkittävä lähinnä siinä mielessä kuluuko kaverilta sopimusvuotta tulokassopparista vai ei. Mikäli pelaa tuon 10. vai 11. (?) ottelunsa, no jompikumpi, niin sen jälkeen ensimmäinen sopimusvuosi on käytetty vaikka ei sen enempää ammattilaismatseja pelaisikaan. Ennen tuon rajan täyttymistä näiden nuorien lupauksien tason riittävyyttä voi siis testata ilman tämän kulumista. Ainakin omasta mielestäni estettä junioreihin paluulle tuonkin jälkeen ei ole, mutta eihän siinä ole seuran kannalta oikein mitään järkeä. Tulokassopimuksen ensimmäinen vuosi kuluisi vain aivan turhaan. Tällä on sitten niitä vaikutuksia mm. waiversuojan päättymiseen jne. Flyersiltahan löytyy ihan lähihistoriasta (kausi 08-09) tällainen tapaus nimeltään Luca Sbisa, jota puolustuksen alkukauden loukkaantumissuman keskellä ehkäpä sitten vain jouduttiin pitämään ylhäällä vaikka junioreihin palauttaminen olisi ollutkin järkevää ja ilman tuota sumaa näin olisi varmasti meneteltykin. Niin ja kyllähän Sbisa myös pelasi ne ensimmäiset ottelunsa yllättävänkin hyvin, mikä ehkäpä myöskin hieman hämäsi yhtä sun toista kaverin valmiudesta. No jahka kausi eteni, puolustus tervehtyi ja Sbisan alkukiito kääntyi laskuun niin Luca teki loppukaudeksi paluun WHL:ään, mutta ensimmäinen sopimusvuosi oli siis menetetty. Niin ja oikeudet virheisiin pidetään, mutta näin olen antanut itseni ymmärtää.
Kaikkihan nyt riippuu siitä miten Couturier esiintyy syksyn campeillä (yllätys yllätys), mutta pitäisin kuitenkin huomattavasti todennäköisempänä, että pelaisi vielä sen kauden verran QMJHL:ssa ihan jo sen takia että nuo top-9 roolit alkavat olla jo aika hyvin jaettuina eikä mitään sen suurempaa "tarvetta" Couturierin nopealle NHL-hyppäykselle olisi. Monet ovat pohtineet, että tarjoaako Q kaverille enää sen suurempia haasteita jne. mutta tuolla kuitenkin rooli olisi suuri ja itseluottamus omaan osaamiseen suhteessa muihin on kova, jolloin uskalluksen pelaamiseen ja niiden omienkin rajojen kokeilemiseen voisi kuvitella olevan suurempia. NHL:ssä voisi käydä niin, että vaikka kaveri jo sen liigassa pelaamisen tason ylittäisikin niin valmius nyt tuskin olisi läheskään samaa varsinkaan suhteessa kanssa pelaajiin, jolloin se saattaa sitten näkyä heikompana itseluottamuksena ja sellaisena liiallisena varomisena ja varmisteluna. Ei vain uskaltaisi koittaa niitä "rajojaan", mikä nyt on kuitenkin sen eteenpäin menemisen kannalta todella olennaista. Lisäksi siis roolikin olisi varmasti rajallisempi. Tämä on tietenkin näitä mielipideasioita kumpaa pitää parempana ja pelaajaa kehittävämpänä eli pienempää roolia kovemmassa sarjassa vai suurempaa/dominoivampaa roolia heikommassa sarjassa? Omani kallistuisi jälkimmäisen puoleen. Mutta eihän tuo alkukauden kokeileminen mitään ota jos ei annakaan, mikäli vain kaveri säväyttäisi campeillä etenkin suhteessa Schenniin jolle tuota kolmosen sentterin tonttia nyt ollaan paljolti petailtu.
Ulkona vihmovan sateen ja toinen toistaan tummempien pilvien lisäksi merkkejä syksyn saapumisesta löytyy muualtakin sillä Flyersin Rookie-Camp pyörähtäisi käyntiin tulevana maanantaina. Osallistujalistaa löytyypi täältä:
http://flyers.nhl.com/club/news.htm?id=587774&navid=DL|PHI|home Leirin päätteeksi oli jälleen jo perinteeksi muodostunut ottelu Capsien tulevaisuuden toivoja vastaan. Heti perään olisi puolestaan Training Campin vuoro ja siitähän se sitten pikku hiljaa lähtisi…
Loppuun vielä hieman ikävämpää uutista nimittäin eilisessä lentokoneonnettomuudessa, Lokomotiv Jaroslavin joukkuetta kuljettaneen koneen tiputtua, ajasta ikuisuuteen siirtyi myös joukkueen päävalmentaja toiminut Flyersin 80-luvun tähtipakki Brad "The Beast" McCrimmon. Itse edustan sen verran nuorempaa ikäluokkaa, etten McCrimmonin pelaajaurasta, edes sen lopusta, muista sen suurempia Flyers-ajoista puhumattakaan sillä en ollut ehtinyt syntymäänkään ennen yhä tänä päivänäkin pitkänlinjan Flyers-kannattajia puhuttavaa Flames-kauppaa. Tästä huolimatta kepeitä multia miehelle kuten toki kaikille muillekin koneen mukana lähteneille.