Seniorin (ja Isakssonin?) kysymykseen, miten määritellään hyvä hankinta: Oma määritelmäni on "Jääkiekon perusteet-pitkä oppimäärä"- perusteella:
- pelaaja joka auttaaa IFK:ta kentällä kohti mestaruutta (ei siis pukukopissa tai vaihtoaitiossa)
- tekee sen tässä ja nyt, tällä kaudella , ei siis viime kaudella tai sitä edellisellä.
Ja miten hyvä hankinta tehdään? Luulisin, että aika pitkälti samoin, kuin missä tahansa firmassa henkilöitä rekrytoidaan:
1. Tarkistetaan henkilön meriitit (esim. White, Simicek, Draper:meriitit oli OK)
2. Tarkistetaan nykykunto ja arvioidaan potentiaali tulevalla kaudella (esim. Simicek: vammoja oli tiedossa, Draper: merkit flopista oli ilmassa)
3. Tsekataaan sosiaalinen + henkinen puoli-erityisesti motivaatio (esim White: hyvä pukukoppipelaaja kuulemma, vaan mikä on motivaatio 37-vuotiaalla? Caloun: sosiaalinen puoli taisi olla hieman vajavainen)
4. Varmistetaan, että sopii joukkueen ja valmentajan pelityyliin ja tiettyyn rooliin joukkueessa(esim. Vopat- ei pisteidentekijä, mutta oikeassa roolissa oli loistava- ei välttämättä sovi esim. Alpon pelifilosofiaan, mutta esim. Sheddenin tyyliin olisi varmasti sopinut)
5. Tsekataan palkkapyyntö ja verrataan sitä ja kohtia 1-4 hillopurkin sisältöön
Tossa on paljon kohtia, pointti on, että yksi henkilö ei noita kaikkia pysty millään tekemään, vaan vaaditaan tiivis ja asiantunteva tiimi, joka pelaajahankinnat hoitaa. Jääkiekkojoukkueessa sen tiimin muodostavat ainakin valmentaja, TJ ja herra "Pelaajahankinnoista vastaava"- Llisäksi varsinkin ulkomaalaisten hankkimista varten tarvitaan kattava verkosto, jonka avulla tietoa ulkomaanpelleistä saadaan tänne Peräpohjolaankin. Verkosto ei ole sama kuin yksi pelaaja-agentti, joka kertoo pelaajan meriitit aikaisemmilta vuosilta.
Tsekatkaapa esim. HPK:n tai Kärppien ulkomaalaisvahvistuksia viime vuosilta: onko sattumaa, että ne on poikkeuksetta vahvistuksia joukkueillensa? Olisiko IFK:lla jotain opittavaa heidän tavastaan hoitaa pelaajahankinnat?